"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Ya Barbarlık Ya Sosyalizm/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2007 Ülke / Şehir: sakarya
| BİRİNCİ OTURUM Açılma Saati: 14.00 .............. Ufuk Uras‘ın Konuşmasının Tam Metni: Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu kürsüde ve çeşitli platformlarda Tuzla‘daki ölümle sonuçlanan iş kazaları denilen seri cinayetlerle ilgili çeşitli görüşler ortaya konuldu fakat bildiğiniz gibi sonuç alınamadı. "Hata yapmak insani, tekrarlamak şeytanidir." denilir. Kamuoyu vicdanını yaralayan bu skandallar serisi, bilinmelidir ki ferdî değil yapısal bir sorundur. Sayın Başbakan gemi inşa sektöründeki büyümeden bahsederken, bilmiyorum bu halı altına atılan, kan parasıyla örtbas edilen, hakkını aramak isteyen sendikalı işçilerin işinden, sessiz kalanın canından olduğu bu toplumsal maliyet ve faturadan, bu insanlık faciasından haberdar mıdır? İş Yasası‘nın 2‘nci maddesinin "Ana iş bölünerek alt işverene aktarılamaz." maddesinin Tuzla‘da her gün ihlal edildiğini bilmekte midir? Sevgili arkadaşlar, tersane sahibi milletvekilleri de aramızda bulunuyor, ama Parlamentoda bir tek tersane işçimiz yok! Siyaseti emekçi sınıflara açmadan, kapsama alanını genişletmeden, anlaşılan o ki ekonomideki öncelikler değişmeyecektir. Nasrettin Hoca‘nın deyişiyle el elin eşeğini türkü söyleyerek aramaktadır. Herkese "haklısın, sen de haklısın" tavrıyla bu insanlık pazarındaki faciaların üzerine gidilemeyeceği ortadadır. Seçim bölgemdeki bu gidişat konusunda daha yazın başında beni uyaran ve tersane ziyaretlerimize eşlik eden DİSK‘e bağlı Limter-İş Sendikamızın bütün öngörüleri doğrulanmıştır. DİSK Kongresine katılan Sayın Çalışma Bakanı, gizli ölümleri ortaya çıkaran DİSK‘e bağlı Limter-İş‘i bütün buluşmalardan ve görüşmelerden çıkararak, aslında DİSK‘de ifade ettiği "diyalog" çağrılarının da çok dışında kalmıştır. Yakınları dava açmasın diye kan parası uygulamasının kurumsallaştırılmasının üzerine gitmek bu kadar zor mudur? Siyasi baskıyla sendikalı işçilerin işten çıkarılması, haklarında dava açılması ve tutuklanmalarını neyle açıklayacağız? Daha dün, geçenlerde Sincan‘da TEKA Mühendislikte yasa dışı uygulamalara ve grevci işçilere karşı, işverenin baskısına karşı Bakan neden sessiz kalmaktadır? Daha geçenlerde bu kürsüde tersanelerdeki ölüm oranlarının ILO, yani Uluslararası Çalışma Örgütü verileri seviyesinde olduğu sizlere söylendi ve yanıltıldınız. Ankara ve Cenevre‘deki ILO yetkililerine açtım sordum, "kesin olarak böyle bir veri üretilmediğini." belirttiler, ILO web sayfalarında böyle bir verinin olmadığı açık bir şekilde ifade edildi. devamı: http://www.odp.org.tr/genel/bizden_d...&tipi=4&sube=0 tuqu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-02-08 12:06 .Sebep: uzun alıntı |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: İstanbul
| DİSK Genel Başkanını televizyonda konu ile ilgili haber programında izledim ve bir DİSK'li olarak, yıllarca işyeri temsilciliği yapmış biri olarak Sn. Süleyman ÇELEBİ'nin Tuzla Tersanesinde yaşananlar ile ilgili bilgisinin sıradan bir vatandaşınki kadar olduğuna karar verdim. Tuzla Tersanesindeki iş kazaları ile ilgili yazılan raporları dahi okumamış olduğu o kadar açıktı ki.. Şöyle bakıyorum: Bir ülkede işçilerin sorunlarını sahiplenecek örgütler susmuşsa; ya da o örgütler sendikacılığın sadece kurultay salonlarında olduğunu düşünmeye başlamışsa; yani kitle örgütlüğünden dernek olmaya doğru dönüşmüşse; işte ilk önce o örgütleri sorgulamak gerekiyor. İşverenleri, yasaları, yasaların uygulanıp uygulanmayışını sorgulayacak olan da bu tür örgütlerdir çünkü... __________________
Su da yandı Sel bastı su dayandı Üstüme su serptiler Tutuştu su da yandı |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|