Medya ve Yaşam
Bilindiği üzere medya;insanların bilgi edinmelerini,bilgi edinimi esnasında eğlendirmeyi,insanların toplumun yararına olan haberleri elde etmesini,insanların sosyalleşmesini sağlayan 4. güç olarak açıklanmaktadır.
Ancak günümüz medyasına bir baktığımızda medyanın bu işlevlerini pek yerine getiremediğini anlamak çok da zor olmasa gerek.Bir reyting sevdasıdır tutturmuş gidiyoruz.Medya artık insanların doğru bilgi edinmesinden çok reklam fiyatlarını nasıl biraz daha yukarıya çekerim derdine düştü.Bu durum medya etiğine tamammen aykırıdır.4. güç olarak medya aslında bir bakıma hükümetin sorumluluklarının da denetleyicisidir.Kamuoyunu ilgilendiren ve kamuoyunun çıkarlarına ters düşen durumların habercisidir.Medya olmadığı zaman toplum da yoktur.medya birleştiricidir.Dünyayı bir küresel köy haline getirmiştir.İnsanların birbirinden kopuk yaşamalarına son verme durumu medya sayesinde gerçekleşir.Ancak tabiki bu kadar iyi yönlerinin bulunmasına rağmen kötü amaçlar doğrultusunda kullanıldığında toplumu uyutmayı başaran,toplumu yanlış bilgilendiren ve birleştiriciliğinin yanı sıra toplumu kutuplara böle bir sistemdir aslında.Bunun en büyük nedeni medyanın tekelleşerek bir elde toplanmasıdır.Tekelleşen medya yanlıdır.Özgürdüşünce sisteminden uzaklaşmıştır.Para sermayelerinin esiri durumuna düşerek bilgilendirme,sosyalleştirme aracı olmaktan çıkıp propaganda aracına dönüşmüştür.günümüzde bunun en iyi örneğini doğan medya grubu sergilemektedir.DOĞAN MEDYA GRUBU ülkemizde medya sektörünün yaklaşık yüzde yetmişine sahiptir.Yatay ve dikey tekelleşme sayesinde bahsi geçen grup ülkemiz açısından son derece önemlidir.Çok büyük bir gücü elinde bulundurmaktadır.Böyle bir gücün tek elde toplanması muhakkak ki son derece tehlikelidir.Uzun zamandır medyayı eleştirel bir gözle takip ettikten sonra durumun gerçekten de hiç açıcı olmadığı kanısına vardım.Çünkü artık medya bireylerin gelişimine pek bir katkı sağlamıyor aksine bireyleri yozlaştırmakla meşkul.magazin programları,kadın programları,tartışma programları arasındaki safsatalar hep reyting sevdası için yapılıyor ve böylelikle halkın ne hakkında düşünmesi gerektiği yönlendririliyor.Halk bariz bir şekilde ülke sorunlarından arındırılıyor.Ülkede olan bitenlerden habersiz kalması sağlanıyor.Böyle bir medya anlayışıyla toplum bir arada tutunamaz.toplumumuzun gelenek ve görenekleri,aile sistemimizin unsurları kökünden dinamitleniyor.Ancak bütün bu olanlara rağmen hepimiz seyirci kalıyoruz.Bence tepkimizi belirtmenin en iyi yöntemi medyanın bize sunduğu saçmalıklardan kaçınmak olacaktır.Birileri bizi yanlış yönlendirmemeili,birilerinin bizim düşüncelerimizin içine grip bizi düşünemeyen varlıklar yapmasına izin vermemeliyiz.Benim gibi düşünen tüm dostlarımı biraz daha duyarlı davranmaya davet ediyorum.Saygılar sunuyorum.Düşünen,okuyan,eleştiren,yazan bir toplum olmak dileğiyle... ReMaT Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-02-08 22:03 .Sebep: imla kuralları |