Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski22-04-06, 16:33  #1
uygar01

uygar01'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: :::İZMİR:::
Alevi meselesi

Bu başlık ne kadar doğru bilemem ama Türkiye'de Alevi topluluklara yabancı gözüyle bakılıyor.Aleviler bunu yapacak bir şey hak etti mi? Türkiye'de 3-4 milyon Alevi kökenli insan var.Avrupa Birliği ile müzakerelere başlanacağı zaman Alevi halka azınlık gözüyle bakılmıştı.Ve hep dikkat ederim başbakan ne zaman mezhepler hakkında konuşsa Alevi kelimesi asla ağzından çıkmaz.Bizler bu kadar iğrenilecek insanlarmıyız bunu bir türlü çözemedim. Bu insanları dışlarsanız sorun nasıl halledilecek.İlla birini dışlamak istiyorsanız buyrun beni dışlayın.Çünkü ben de bir ALEVİyim.Bununlada gurur duyuyorum....saygılar...

uygar01 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-04-06 16:50 .
uygar01 is offline  
Eski22-04-06, 16:44  #2
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Bu baslibasina bir konu sayin uygar01.
Icinde öyle bir zenginlik var ki, Sivas´tan, mekkeye kadar uzanabilir?
Ancak belirli soru acma yöntemi ile topigin dagilmasi önlenebilir.
sagilar
Eski22-04-06, 16:45  #3
uygar01

uygar01'nın Avatarı

sağolun uyarı için sayın canuğur. Gerekli düzenlemeleri yapacağım..
uygar01 is offline  
Eski22-04-06, 21:14  #4
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Alıntı:
Sayın uygar01 şöyle demiş:

.Bizler bu kadar iğrenilecek insanlarmıyız bunu bir türlü çözemedim.
Sn.uygar01;

Alevilerin "iğrenilecek" insanlar olduğu konusunda düşüncelerin var olduğunu sanmıyorum. Bu konuda, geniş kitlelerin bir önyargı içinde olduğu gerçek Ama sanıyorum bu da yavaş yavaş kırılıyor.

Ama ilginç olan sizin bu sözcüğü kullanmanız. Öyle görüldüğünüzü mü sanıyorsunuz? Ya da şöyle sorsam; bir alevi olarak siz kendinizi nasıl hissediyorsunuz? En azından kendi "toplumunuz" dışında bir "rahatsızlık" veriyor mu?
melnur is offline  
Eski22-04-06, 21:31  #5
ASİ12
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Dec 2005

Ben genellikle tanıştığım insanlara Alevi misin falan diye sormuyorum.Açıkçası çok önemli bir bilgi değil.Tabi halâ mezheplerinize göre muamele gösterilen yerler varsa bilmem.
ASİ12 is offline  
Eski22-04-06, 21:50  #6
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Öncelikle Sn.Asi12'nin söylediği gibi, bu konunun benim için hiç bir önemi olmadığını söylemek istiyorum. Ama bende de bir önyargı olduğunu söyleyebilirim. Hiç önemsememe rağmen, herhangi bir şekilde, bir kişinin alevi olduğunu öğrendiğimde onun, daha uygar, daha aydın, daha insancıl...
olduğu-olabileceği konusunda bir yargı bende oluşuyor. Çoğu kez de bu konuda yanılmıyorum. Ama şöyle bir şey de var: Alevi olan kişinin ilk anlarda bir sıkıntı içine girdiğini de sezinleyebiliyorum. Sanki bir dışlanma endişesi de taşıyorlarmış gibi...Bu da sanıyorum, toplumdaki olumsuz önyargının onlarca yıl boyunca egemen olmasından kaynaklanıyor.

Hem toplumdaki önyargının ve hem de, alevi dostlarımızdaki kaygıların zamanla bütünüyle değişeceğini umuyorum.
melnur is offline  
Eski23-04-06, 13:26  #7
uygar01

uygar01'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın melnur şöyle demiş:

Hiç önemsememe rağmen, herhangi bir şekilde, bir kişinin alevi olduğunu öğrendiğimde onun, daha uygar, daha aydın, daha insancıl...
olduğu-olabileceği konusunda bir yargı bende oluşuyor. Çoğu kez de bu konuda yanılmıyorum.
ÇoK doğru bir şey söylemişsiniz sayın melnur..Benim adım da Uygar zaten :-)
uygar01 is offline  
Eski23-04-06, 13:31  #8
uygar01

uygar01'nın Avatarı

Alıntı:

Sn.uygar01;

Alevilerin "iğrenilecek" insanlar olduğu konusunda düşüncelerin var olduğunu sanmıyorum. Bu konuda, geniş kitlelerin bir önyargı içinde olduğu gerçek Ama sanıyorum bu da yavaş yavaş kırılıyor.

Ama ilginç olan sizin bu sözcüğü kullanmanız. Öyle görüldüğünüzü mü sanıyorsunuz? Ya da şöyle sorsam; bir alevi olarak siz kendinizi nasıl hissediyorsunuz? En azından kendi "toplumunuz" dışında bir "rahatsızlık" veriyor mu?

sayın melnur;
başbakan bile bizleri es geçiyorsa halk ne yapar.Ben Alevi olduğum için gayet onurlu ve gururluyum.Bu güne kadar hiç kimse benim dini inançlarım bakımından beni yargılamadı veya yadırgamadı.Ama bu demek değil ki bundan sonra olmayacak.
uygar01 is offline  
Eski23-04-06, 21:37  #9
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Alıntı:
Sayın uygar01 şöyle demiş:

sayın melnur;
başbakan bile bizleri es geçiyorsa halk ne yapar.Ben Alevi olduğum için gayet onurlu ve gururluyum.Bu güne kadar hiç kimse benim dini inançlarım bakımından beni yargılamadı veya yadırgamadı.Ama bu demek değil ki bundan sonra olmayacak.
Sn. uygar01;

Birilerinin sizler için yargıda bulunmaları, hatta yadırgayıcı davranış göstermeleri
bir rahatsızlık verir mi? diye soracak ve arkasından agnostiklerle ateistleri örnek verecektim ama biliyorum ki, bu konu biraz daha farklı...

Bir toplumsal kültür ve inanç biçiminin yüzlerce yıl o toplum içinde yok sayılması,küçümsenmesi, hor görülmesi...o topluluk için birtakım savunma biçimlerinin oluşmasına, kendi içine daha kapalı bir yaşam tarzının gelişmesine
yol açmıştır diye düşünüyorum. Böyle bir durum da hiç kuşkusuz, alevi olan birey üzerinde olumsuz etkiler yapacaktır. En azından daha içe dönük bir yaşama biçimine yönelecektir. Toplumun her kesimiyle sanki daha az güvenli bir şekilde ilişkiye geçebilir, öyle duyumsayabilir diye düşünüyorum. Gerçekte bu konuların alevi dostlarımız tarafından dile getirilmesi daha sağlıklı değerlendirmelere de yol açabilir.

Geçenlerde "Hacı Bektaş Veli"deydim. Yanımızda Alevi bir arkadaşımız da vardı.
Oraya gittiğimizde, arkadaşımızın oradaki diğer alevi dostlarla bir anda samimiyet kurması da bana ilginç gelmişti. Birbirlerine bu kadar kısa sürede yadırganmayan bir samimiyet kurulabilmesi, acaba yüzlerce yıl kendi içine kapalı olmasının doğal bir sonucu muydu? Bir çeşit gettolaşma sonuçta, böylesine bir "gelenek", böylesi bir davranış biçimi mi ortaya çıkarmıştı? Ve böyle bir davranış biçimi, kendi "toplumunun" dışındakilere karşı içten içe bir güvensizliği de besliyor muydu? Kestiremiyorum ama, olasılık dışı da görmüyorum.

Bir inanç biçiminin, bir kültürel özelliğin toplumsal yapı içinde sağlıklı bir şekilde yerini alması sadece Başbakan'ın, ya da toplumun diğer kesimlerinin davranışına bağlı da değildir; bence, en az onun kadar, o inanç ve kültürel doku ile yoğrulmuş insanların da çabasıyla mümkün olabilecektir. Hele de bu toplum Alevi insanlarımız gibi gerçekten çağdaş ( bu kez uygar demiyeceğim), bilgili ve insancıl olan bireylerden oluşmuşsa...

Her şey daha iyi olacak!
melnur is offline  
Eski24-04-06, 17:32  #10
uygar01

uygar01'nın Avatarı

Alıntı:

Geçenlerde "Hacı Bektaş Veli"deydim. Yanımızda Alevi bir arkadaşımız da vardı.
Oraya gittiğimizde, arkadaşımızın oradaki diğer alevi dostlarla bir anda samimiyet kurması da bana ilginç gelmişti. Birbirlerine bu kadar kısa sürede yadırganmayan bir samimiyet kurulabilmesi, acaba yüzlerce yıl kendi içine kapalı olmasının doğal bir sonucu muydu?
Her şey daha iyi olacak!
İşte bu yüz yıllarca bizi hor görenlere karşı sırtımızı dönmüş ve dostluğu insanlığa hasret kalmışlığın bir göstergesi bence.
Dini görüşlerimiz aynı olduğu için ve bazı şeylerin farkında olduğumuz için bir araya geldiğimizde hiç sorgulamadan yadırgamadan beraber oluruz.Bu ne kadar doğru bilemem ama...Cemevleri bazen toplantılar düzenliyor ve binlerce Alevi burada ister birbirlerini tanısınlar ister tanımasınlar bir arada oluyor.Bİr sevgi hoşgörü ortamı ister istemez oluşuyor...
Alıntı:

(bu kez uygar demiyeceğim)
:-) :-) :-)
uygar01 is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı