| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006 Ülke / Şehir: :::İZMİR:::
| Bu başlık ne kadar doğru bilemem ama Türkiye'de Alevi topluluklara yabancı gözüyle bakılıyor.Aleviler bunu yapacak bir şey hak etti mi? Türkiye'de 3-4 milyon Alevi kökenli insan var.Avrupa Birliği ile müzakerelere başlanacağı zaman Alevi halka azınlık gözüyle bakılmıştı.Ve hep dikkat ederim başbakan ne zaman mezhepler hakkında konuşsa Alevi kelimesi asla ağzından çıkmaz.Bizler bu kadar iğrenilecek insanlarmıyız bunu bir türlü çözemedim. Bu insanları dışlarsanız sorun nasıl halledilecek.İlla birini dışlamak istiyorsanız buyrun beni dışlayın.Çünkü ben de bir ALEVİyim.Bununlada gurur duyuyorum....saygılar... uygar01 Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 22-04-06 16:50 . |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Bu baslibasina bir konu sayin uygar01. Icinde öyle bir zenginlik var ki, Sivas´tan, mekkeye kadar uzanabilir? Ancak belirli soru acma yöntemi ile topigin dagilmasi önlenebilir. sagilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal |
| #3 | |
| sağolun uyarı için sayın canuğur. Gerekli düzenlemeleri yapacağım.. |
| #4 | ||
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
|
| |
| #5 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Dec 2005
| Ben genellikle tanıştığım insanlara Alevi misin falan diye sormuyorum.Açıkçası çok önemli bir bilgi değil.Tabi halâ mezheplerinize göre muamele gösterilen yerler varsa bilmem. |
| #6 | |
| Öncelikle Sn.Asi12'nin söylediği gibi, bu konunun benim için hiç bir önemi olmadığını söylemek istiyorum. Ama bende de bir önyargı olduğunu söyleyebilirim. Hiç önemsememe rağmen, herhangi bir şekilde, bir kişinin alevi olduğunu öğrendiğimde onun, daha uygar, daha aydın, daha insancıl... olduğu-olabileceği konusunda bir yargı bende oluşuyor. Çoğu kez de bu konuda yanılmıyorum. Ama şöyle bir şey de var: Alevi olan kişinin ilk anlarda bir sıkıntı içine girdiğini de sezinleyebiliyorum. Sanki bir dışlanma endişesi de taşıyorlarmış gibi...Bu da sanıyorum, toplumdaki olumsuz önyargının onlarca yıl boyunca egemen olmasından kaynaklanıyor. Hem toplumdaki önyargının ve hem de, alevi dostlarımızdaki kaygıların zamanla bütünüyle değişeceğini umuyorum. |
| #7 | ||
| Alıntı:
| |
| #8 | ||
| Alıntı:
başbakan bile bizleri es geçiyorsa halk ne yapar.Ben Alevi olduğum için gayet onurlu ve gururluyum.Bu güne kadar hiç kimse benim dini inançlarım bakımından beni yargılamadı veya yadırgamadı.Ama bu demek değil ki bundan sonra olmayacak. | |
| #9 | ||
| Alıntı:
Birilerinin sizler için yargıda bulunmaları, hatta yadırgayıcı davranış göstermeleri bir rahatsızlık verir mi? diye soracak ve arkasından agnostiklerle ateistleri örnek verecektim ama biliyorum ki, bu konu biraz daha farklı... Bir toplumsal kültür ve inanç biçiminin yüzlerce yıl o toplum içinde yok sayılması,küçümsenmesi, hor görülmesi...o topluluk için birtakım savunma biçimlerinin oluşmasına, kendi içine daha kapalı bir yaşam tarzının gelişmesine yol açmıştır diye düşünüyorum. Böyle bir durum da hiç kuşkusuz, alevi olan birey üzerinde olumsuz etkiler yapacaktır. En azından daha içe dönük bir yaşama biçimine yönelecektir. Toplumun her kesimiyle sanki daha az güvenli bir şekilde ilişkiye geçebilir, öyle duyumsayabilir diye düşünüyorum. Gerçekte bu konuların alevi dostlarımız tarafından dile getirilmesi daha sağlıklı değerlendirmelere de yol açabilir. Geçenlerde "Hacı Bektaş Veli"deydim. Yanımızda Alevi bir arkadaşımız da vardı. Oraya gittiğimizde, arkadaşımızın oradaki diğer alevi dostlarla bir anda samimiyet kurması da bana ilginç gelmişti. Birbirlerine bu kadar kısa sürede yadırganmayan bir samimiyet kurulabilmesi, acaba yüzlerce yıl kendi içine kapalı olmasının doğal bir sonucu muydu? Bir çeşit gettolaşma sonuçta, böylesine bir "gelenek", böylesi bir davranış biçimi mi ortaya çıkarmıştı? Ve böyle bir davranış biçimi, kendi "toplumunun" dışındakilere karşı içten içe bir güvensizliği de besliyor muydu? Kestiremiyorum ama, olasılık dışı da görmüyorum. Bir inanç biçiminin, bir kültürel özelliğin toplumsal yapı içinde sağlıklı bir şekilde yerini alması sadece Başbakan'ın, ya da toplumun diğer kesimlerinin davranışına bağlı da değildir; bence, en az onun kadar, o inanç ve kültürel doku ile yoğrulmuş insanların da çabasıyla mümkün olabilecektir. Hele de bu toplum Alevi insanlarımız gibi gerçekten çağdaş ( bu kez uygar demiyeceğim), bilgili ve insancıl olan bireylerden oluşmuşsa... Her şey daha iyi olacak! | |
| #10 | |||
| Alıntı:
Dini görüşlerimiz aynı olduğu için ve bazı şeylerin farkında olduğumuz için bir araya geldiğimizde hiç sorgulamadan yadırgamadan beraber oluruz.Bu ne kadar doğru bilemem ama...Cemevleri bazen toplantılar düzenliyor ve binlerce Alevi burada ister birbirlerini tanısınlar ister tanımasınlar bir arada oluyor.Bİr sevgi hoşgörü ortamı ister istemez oluşuyor... Alıntı:
| ||
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|