Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Siyasi İdeolojiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Tıkanan Kapitalizm

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm.

Konu Araçları
Eski02-03-08, 18:13  #1
hatan29
Yazar Adayı

hatan29'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2008
Tıkanan Kapitalizm

TIKANAN KAPİTALİZM

Kapitalizmin son evresi küresel kapitalizm, kapitalistlerin gündeminde 90 ‘lı yıllarda görülmeye başlamasına rağmen, komünistler 2000’li yıllarda tartışmaya başlamışlardır.

Her yeni dönem, önceki dönemi çözümlemiş hatta çıkış yolları ve yöntemleri bulabilmiş insanları açısından kolay kabullenir bir durum olmamıştır. Ancak gerçekçi olmalıyız, eski dönemin analizleri ile yeni dönem üzerinde siyaset yapamayız. Her yeni toplumsal si
Sistem karşıtları açısından bakıldığında olumsuzlukları görülebileceği gibi olumlu yanlarını da görmek mümkündür.
İşte bugün ki kapitalizm içinde ölümcül işaretler veren üç özellik görülmektedir.
1- Dünya pazarı büyüme sürecini tamamlamıştır.
2- Değer tüketimi değer üretiminden fazlalaşmıştır.
3- Üretilmeleri sürecinde canlı emeğin çok az ya da hiç rol almadığı metaların pazarın tamamını kaplamaya doğru ilerlerken, canlı emeğin ürünü metalar ise pazarda kapladıkları alanı giderekten kaybetmediktedir.

Kapitalizmin sonunun sinyallerini veren bu üç özellik genel kapitalizm açısından hiçte hayırlı bir durum değildir. Ayrıca bugün için tartışılan konulardan biride artık değer yasasıdır. Artık değer yasasının işleyip işlemediği tartışılmaktadır. Bu tartışmaya şöyle bir tümce ile katılırsak ne demek istediğimiz anlaşılır diye düşünebiliriz. ^^Bugün artık değer yasası işlemiyorsa kapitalizmin sonsuz yıl yaşama şansı vardır.^^ Yani olmayacak bir şeydir bu.
Artık değer iş gücünün sermayeye fazladan kattığı değer demektir. Otomasyonun etkisi ile emek yoğun teknoloji üretimden bilgi yoğun teknolojili üretime geçilmesi ile iş gücü sayısal olarak azalmaktadır. Ancak şu bilinmeli ki makineler değer üretmez. İş gücünün olmadığı üretim aynı ticaret gibidir. Değer artışı sağlanamaz. Kapitalizm bugün ayakta ise bunun nedeni canlı emeğin ürettiği artık değerlerdir.
Giderekten azalan artık değer miktarı, kapitalizmi tıkanmaya doğru gönderirken işlerliğini de anlatmaktadır. KARL MARX’IN müthiş buluşu artık değer yasası bugün kapitalizmin boğazını sıkmaktadır.
MARX bunu görmeliydi.

Halil EGEMEN
hatan29 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-03-08, 20:08  #2
vatanım

Giriş Tarihi: Jul 2007

Burda şu görülmelidir.Evet kapitalizmin tıkanması teknolojinini giderek artması sonucu emeğe olan ihtiyacın azalması ve insanların istihdam edilememesidir.Bu durumda kapitalizme göre bu insanların hayatlarını nasıl sürdürecekleri açıklanmamıştır.Ancak bu durum komünizm ile de tersine çevrilemez.Komünizmin kapitalizme ndene altenatif olmadığını çok kez söyledim.

Küresel kapitalizmin yıkılması yaklaşmıştır ve klasik devlet yapılarının alternatifi olmaya çalışan bu akım karşı olduğu yapı tarafından tasfiye edilmeye başlanmıştır.Devletlerin dağıtılmasını,güvenlik ve silaha giden paraların halkın refahına hracanmasını isteyen büyük kapitalizm devletin kurumları sayesinde istihdam ettiği insanları,devletin dağılmasından sonra nerede istihdam edeceğini bilememiştir. Yeni bir ekonomik teori yakında dünyaya duyurulabilir.
vatanım is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-03-08, 21:52  #3
baykus

baykus'nın Avatarı

kapitalizm yıkıldığında yeni bir ekonomik teorinin düyaya duyuruldu zaten eğer bu gidişe
insanlık dur demezse vahşet ve barbarlıktır insanlık bunadur demesi kominizimdir kominizmi rusya modeli gibi algılayan onu anlamamış demektir
kominizm kapitalizmin tam karşıtıdır insanlığın vahşetten gereksiz yüklerden arınması
ve insanlaşmasıdır mülkiyetin toplumsallaşması pazarın olmaması devletin tasfiye edilmesi
insanın özgüleşmesini engelleyen din para mülkiyet gibi şeylerden kurtulmasıdır
insanın doğayla birleşmesi doğaya eziyet etmeden doğadan yararlanmasıdır
bu nasılmı olacak detaylar forumdaki yusuf zamirin yazılarına bakın
saygılarımla
baykus is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-03-08, 23:53  #4
Beckho

Beckho'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: İstanbul-Denizli

Kapitalizmin sonunun yaklaştığını söyleyebiliyorsak,bunun hangi ülkede patlak vereceğini de söylememiz gerek.Hangi kapitalist merkez bu sisteme başkaldıracak merak ediyorum.Zira ben dışardan bir etkiyle sarsılacağını düşünmüyorum.

SAYGILAR...
Beckho is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-03-08, 08:54  #5
mağripli

mağripli'nın Avatarı

bölgesel düşünmeliyiz

Alıntı:
Sayın Beckho şöyle demiş:

Mesajı Göster
Kapitalizmin sonunun yaklaştığını söyleyebiliyorsak,bunun hangi ülkede patlak vereceğini de söylememiz gerek.Hangi kapitalist merkez bu sisteme başkaldıracak merak ediyorum.Zira ben dışardan bir etkiyle sarsılacağını düşünmüyorum.

SAYGILAR...
beckho merhaba, bana sorarsan bu iş bir ülkede değil bir bölge, coğrafya yada kıtada patlak verecek diyebilirsin. Ama bunun nerede olacağını söylemek zor çünkü dünyada komünist hareketler dibe vurmuş ve bu dalgayı kotarıcak bir etki nereden yönelir algılaöak çok zor. Pratiğe bakarsan latin amerika bir kaç yıldır hareketli ve bir şeyler yapılıyor ama ne yazakki kapitalizmi alt etmek için köklü bir savaş açılmıyor.
mağripli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-03-08, 21:39  #6
doğayılmaz

doğayılmaz'nın Avatarı

kapitalizm yıkılması için kendi koşullarını kendi yaratır..
gerisi bundan yararlanması gereken bizlere kalmıştır..
kapital dönemin çürük dişlerinden tutup çekmek lazım bir bir!
Eski03-03-08, 23:29  #7
baykus

baykus'nın Avatarı

dostlar kapitalizmin tıkanması demek sayın hatan29 dediği gibi kapitalizmin yaşam kaynağı olan artık değerdir ve rakabetten kynaklanan karların düşmesidir böyle durumlarda kapitalizm normal seyrini devam ettiremez hileli yöntemlere başvurur ücretleri düşürür calışma saatlerini uzatır işsizlikler çoğalır insanlar yoksullaşır malları
tüketecek insa sayısı çok azalır ve sürekli kriz gelir kapitalisler yönetmede zorlanır hatta
yönetemez duruma düşer.
toplum yönetimden memnun olmaz baş kaldırılar çoğalır yöneticiler baskıya ve terörle
yönetmek ister işte sınıf savaşı başlar.
ama her dönemin mücadölesi o dönemin şartlarına göre yapılır paris komini özgürlük
adına yapıldı ve anarşistler önderdi marx ona devletli durumdan devletsiz duruma geç
iş der
1917 üretim emek yoğun üretim vardı artık değer çok yani kar çok ve işçi sınıfı geişen
ve büyüyen sınıftı örgütlerde ağılıklı olarak işçi sınıfı örgütleriydi preleterya kendini his
settiriyordu.
bu günün dünyası o günün dünyası deyil örgütlerde o günün örgütleri olmayacaktır
bu günün çelişkisi lüresel kapitalizmle( dev şirketler bankalar ) yoksullar mülksüzleşti
renlerle mülksüzler arasında olacak .
silahlı milisler yerini büyük büyük kalabalıklar kavgaya katılacak insanlaşmak doğallaşmak
ve özgüleşmek için yapılacaktır.
nerede başlayacak bunu bilemeyiz ama başlatacağı kesindir kapitalizmin insalığa verceği
güzel hiç bir şey yok zulüm ve barbarlıktan başka
kapitalizmi yıkmak sadece işçilerin sorunu deyil bütün insanlığın sorunudur dikkatlerimiz
amerika ve avrupada toplanıyor yani bana göre kavga gelişmiş ülkeler dediğimiz yerler
den başlayabilir
saygılarımla
baykus is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı