"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Bir düşünün... Bundan 1400 yıl kadar önce , insanlığın insanlıktan haberinin olmadığı , kabileler arası savaşların olduğu ,heryerde toplu kıyımların olduğu arap yarımadasından böyle bir freman yükseliyor... Bu bir manifestodur tüm insanlığa değerini bilene... Ayrıca tarih bilgisi olan arkadaşlar söylesinler... O dönemde veya daha önce bu tip öğütler tavsiye edililyormuydu böylesine insanlara... Bir okuyun lütfen.. [b]VEDA HUTBESİ Ey insanlar! Sözümü iyi dinleyiniz! Bilmiyorum; belki bu seneden sonra sizinle burada ebedi olarak bir daha buluşamayacağım. İnsanlar! Bugünleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mübarek bir şehir ise, canlarınız, mallarınız, namuslarınız da öyle mukaddestir, her türlü tecavüzden korunmuştur. ASHABIM! Yarın Rabbinize kavuşacaksınız ve bugünkü her hâl ve hareketinizden muhakkak sorulacaksınız. Sakın benden sonra eski sapıklıklara dönüp de birbirinizin boynunu vurmayınız! Bu vasiyetimi burada bulunanlar, bulunmayanlara bildirsin! Olabilir ki bildirilen kimse, burada bulunup da işitenden daha iyi anlayarak muhafaza etmiş olur. ASHABIM! Kimin yanında bir emanet varsa onu sahibine versin! Faizin her çeşidi kaldırılmıştır, ayağımın altındadır. Lâkin borcunuzun aslını vermek gerekir. Ne zulm ediniz ne de zulme uğrayınız. Allah’ın emriyle faizcilik artık yasaktır. Cahiliyetten kalma bu çirkin âdetin her türlüsü ayağımın altındadır. İlk kaldırdığım faiz de Abdulmuttalib’in oğlu (amcam) Abbâs’ın faizidir. ASHABIM! Cahiliyet devrinde güdülen kan davaları da tamamen kaldırılmıştır. Kaldırdığım ilk kan davası Abdulmuttalib’in torunu (amcazâdem) Rebia’nın kan davasıdır. EY İNSANLAR! Bugün şeytan sizin şu topraklarınızda yeniden tesir ve hâkimiyetini kurmak gücünü ebedî surette kaybetmiştir. Fakat siz; bu kaldırdığım şeyler dışında, küçük gördüğünüz işlerde ona uyarsanız; bu da onu memnun edecektir. Dininizi korumak için bunlardan da sakınınız! EY İNSANLAR! ... Antioksidan Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-04-06 11:14 .Sebep: uzun alıntı |
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Insanlar artik her seyi ögreniyorlar sayin kanaat. Veda hutbeleri artik inandiriciligini yitirdi. Insanlik, bir zamanlar, Yunan felsefesini, asya inanclarini ve felsefelerini tanimiyordu. Her seyin muhammed ile basladigina inandirilmislerdi. Arap ordulari, sözde islami yayamak adina, güney Asya´yi talan talas ederken, Ege de yunanlilar, halk meclisi kurmus, demokrasi ile mesguldüler? 14 asirdan, bir 14 asir önce de Asya dinlerince, insanin insani her ne sebeple olursa olsun öldürmesi, ve savasmasi yasakti. Islam din yayicilari, Asya ya girdiginde oranin dinleriyle dalga gecmislerdir."miskin miskin bu dinler ne ise yarar ki, canlanin biraz, savas yok, para yok, hareket yok... gibilerden Islam ne yapti cihad adina? dünya bukitapli dinler nedeniyle üzlerce yil kana bulandi biliyorsunuz, ama düsünmek, ögrenmek istemiyorsunuz. Sokrates 1500 yil önce, "Kadin da, erkek gibi devlet bekciligi yapabilir, erkegin yaptigi tüm islerini görebilir" derken, o tarihten 1500 yil sonra kadinin eli ayagi görünüyor diye tasa tutulmasi, ikinci sinif insan sifatiyla dogurma ve cinsellik malzemesi oalarak görülmesini neye borcluyuz acaba? __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-04-06 18:18 . |
| #3 | ||
Kayıtlı Okur
Giriş Tarihi: Mar 2006
| Alıntı:
1400 yıl öncesini anlatan bir hutbeye karşılık bunların modası geçti diyebilecek kadar pervasız olmayın lütfen.... | |
| #4 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Ben Türkiye´de yasiyorum, Türkce konusuyorum, kültürümün de farkindayim. Sahsen arap ve arabistan ile bir ilgim de yok. O halde arapin hutbesi kendinin olsun. Bu benim düsüncem. Hutbecilik sizi ilgilendiriyorsa, bu sizin sorununuz. Ben size neden hutbe okuyor ya da dinliyorsunuz diyor muyum. Bir kesimin hutbe dinleye dinleye ne hale geldigini, nasil bu durmlara düstüklerini tarihsel birikimimle aciklamaya calisiyorum.? siz nasil, bilim ve felsefeciler hakkinda dilediginiz gibi yaziyorsaniz, ben de bir kesim kisi ve olaylari üzerine bilgilerimi diledigim gibi aktrbilrim degil mi? siz simdi kacamak cümleiniz bir yana, yukarida yazdigim konular üzerine bir düsünce gelistirebiliyor musunuz, ona bakin. Ben nasil, islamcilarin yorumlarini; dikkat ederseniz, pasaj pasaj alinti yapip degerlendiriyorsam, siz de argümanlri degerlendirecek bilimsel ve tarihsel birikiminiz olmaliydi. aksi halde islami nasil yayacaksiniz??!!! Ama ne yazik ki genelde yazdiginiz tepkilerle karsilasiyoruz. Bu davranislari da sizin durumunuzda olanlar icin hos görmekten baska care yok sanirim. saygilar. __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|