"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
![]() |
| |||||||
Bilim - Medya İlişkisi Üzerine.../konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Bilim ![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Dün internette haber sitelerini dolaşırken aşağıdaki haberi (!) gördüm. http://www.hurriyet.com.tr/dunya/836...d=229&sz=12790 Haber (!) , " 'Uçan Adam' bilimi kilitledi" şeklinde servis edilmişti. "Yine ne safsatalar üretmişler acaba" diyerek içeriğine baktığımda gözlerime inanamadım. "Dahası günümüzde bile Hindistan'da ve Tibet'te 'havada durabilen' insanlar hiç de az değil." kısmını görünce, "Yahu insanlar 2500 yıldır havada uçuşup duruyorlarmış da, haberimiz yokmuş" diye hayıflanmaya başladım. İşin asıl bomba kısmı ise şaşkın şaşkın okumaya devam edince geldi ; "Bilim adamları onun bu 'uçuşlarını' tekrar tekrar izlediler. "Gerçek mi?" sorusuna "Gerçek" dediler. Buna getirebildikleri açıklama ise beyin enerjisi ile yaratılan bir çeşit yerkeçimsiz ortam sayesinde 'havada asılı durmanın' mümkün olabileceği yönünde... Ancak bu beyinsel enerjinin nasıl oluşturulabildiği sorusu bir cevap bulamadı." Birisi Newton aşkına cevap versin; bizim takip ettiğimiz bilim mi bilim değil, yoksa bu medya bizimle dalga mı geçiyor? __________________
GELSE DİLBER-İ AHU, OLSA YEVM-İ RAMAZAN DİLBER-İ AHU MU EFDAL, YOKSA YEVM-İ RAMAZAN? YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN |
|
| #2 | |
Felsefe - İnançlar ![]() Giriş Tarihi: Apr 2007
| Bu absurd haberler, `bilim` kavramina yabanci siradan vatandas icin okunmaya deger bulundugu olcude, ilgili medya kurulusu kar marjini yukseltecektir. Bunu iyi bilen medya, bu verileri degerlendirip, tabiri yerinde ise, nabza gore serbet vermektedir. Suphesiz ki, bu durumda bilimsel gelismelerin takip edilecegi en son yerlerden bile sayilamaz medya kuruluslari. Sayica cok az olan birkac bilimsel yayin disinda, Turkiye´de ciddi anlamda bu konuda yozlasma vardir. Belki bir cozum olabilir umudunu tasiyarak bir oneri gelistirmek isterim. Butun medya kuruluslari, `bilim` ile ilgili olarak yayinlayacaklari haberleri bir `bilim kuruluna` onaylatmak zorunlulugunda olurlarsa, bir olcude bu basibozuklugun onune gecilebilir diye dusunmekteyim. __________________
Turkiye'de yapilan katliamlar unutulmayacaktir... Eger tek bir insan absürd fikir sahibi olursa buna deli diyorlar, bircok insan absürd fikir sahibi olursa buna INANC diyorlar. Robert M. Pirsig |
|
| |
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Nereye güvenicez her haber tasdiklimi olucak şimdi bu haberi tv sine5 veriyor buyrun bakalım. |
|
| #4 | |
Bilim ![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Bilimsel yöntem ve bilimsel kaynak olabilir mi? __________________
GELSE DİLBER-İ AHU, OLSA YEVM-İ RAMAZAN DİLBER-İ AHU MU EFDAL, YOKSA YEVM-İ RAMAZAN? YE İÇ EĞLEN SÜR SEFASIN DİLBERİN ZİRA KAZASI VAR RAMAZAN'IN, KAZASI YOK DİLBERİN |
|
| #5 | |
| Zamanda yolculuk adlı 3 ay sonra yapılıcak bilimsel denemeyede karşı çıktınız şimdide bilimsel teklifde bulunuyorsunuz, nasıl oluyor bu. |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Ben de medyada 'bilim' adı altında verilen pekçok haber ve görüntülere sinirleniyorum.Bu konuda sayın ABCDE'nin 'bilim kurulu' önerisine katılıyorum.Gördüğüm kadarı ile medyada neyin bilim konusu olduğunu ayırt edemeyen kişiler var. |
|
| #7 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Bu konuda bir yazı okuduğumu hatırlıyorum: Batıda pek çok büyük medyanın bu tür kurulları olduğundan ve her önüne gelen yazının bilim adı altında yayınlanmadığından sözediyordu. Bizde basılı ve görsel medayanın önemli bir çoğunluğunun bu titizliği gösterdiğini düşünmek çok zor. Olan da bizlere oluyor sonuçta. Spekülatif ve çarpıtılmış haberleri bilim adı altında okumak durumunda kalıyoruz. Bir de toplumun genel düşünüş biçimini göz önüne aldığımızda, sorun ülkemizde katmerli problemler oluşturmaya neden oluyor, diye düşünüyorum. |
|
| #8 | |
| Ama bizim medyamızda batının medyasından alarak yayınlıyor buna ne dersiniz. |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Her yerde ilkel yöntemlere eğilim var. Her kitlenin içinde bu yöntemle rant elde etmeye çalışanlar olacak. Ancak bilinçli bireyler olmak adına, sadece bilim değil söz konusu medya ise her konuda seçici direnç mekanizması oluşturmalıyız. Belli yayınları takip etmeli, belli yayınlara itimat göstermeliyiz. Yalnız "halk bunu istiyor" zihniyetinin sirayet etmediği konu kalmadı artık neredeyse. Bir zamanlar magazin programları, kadın programları, ödüllü yarışmalar, diziler popülerdi. Ama şimdi görüyoruz ki haber bültenlerinde ve gazetelerin sağlık-bilim sayfalarında dikkate değer şekilde bilimsel aktarımlarda bulunuyor. Efendim yaz diyetleri, falanca nektarın etkileri, filanca bilim adamının deprem hakkındaki görüşleri gibi ve gibi.. Çoğu ordan burdan derleme ve kaynaksız olan bu haberler, insanların zihnine belli belirsiz yerleşiyor ve bu düzensiz bilgiler, düzeysiz ve bilinçsiz eylemlere, başka aktarımlara dönüşüyor. Mehmet Öz Türkiye' ye geldiğinde geçen sene, dikkatimi çekmişti ısrarla bu konuya vurguda bulundu: Medyadaki bilim kirliliğinden uzak durun, doktorunuza başvurun. __________________
Ünlü fizikçi Werner Heisenberg kuantum araştırmaları sırasında ortaya çıkan şaşırtıcı sonuçlar üzerine şöyle söylemişti: “Doğanın atomaltı deneylerde bize göründüğü kadar saçma olması mümkün mü?” |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|