"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
| #1 | |
Kayıtlı Okur Giriş Tarihi: Apr 2006
| Evet yanlış okumadınız.......İnsanlar önce bir yaratıcı aradılar. Güneşe, aya, yıldızlara, yaptıkları totemlere, ateşe vb.gibi şeylere taptılar. Fakat insanlar hiç birine itibar etmediler.. Peygamberler sonunda işi çözdü..Öyle bir şey yaratalım ki kimse göremesin, duyamasın, peygamberlerin dışında kimse iletişim kuramasın ve kendileri toplumlara hakim olsun..İşte allah böyle yaradıldı...İnsan olmasaydı allah olurmuydu.. |
| #2 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Sn.zamir, Abdullah Rıza Ergüven'in bu konuda güzel bir kitabı var. "Turan Dursun, Araştırma-İnceleme" ödülünü 2000 yılında almış ve Berfin yayınlarından çıkan "Tanrıları Nasıl Yarattık-Tanrıların Ölümü" adlı bir kitap. Önsözünün bir yerinde şöyle diyor yazar: "Birşeyi imgeleyip 'var' demekle, o şey var olmaz! Ama 'var' diye kandırıldı yığınlar. Gerçek olan doğa, onun ürünü de İNSAN! Evren bilincine insanla ulaştık. Sayıları 300 milyonu aşkın tanrılar insanoğluna; evren üzerine, insan üzerine en ufak bilgiyi veremediler. İnsan özgürlüğüne içindeki tanrıları öldürmekle kavuşabilir. İşte o zaman imgetanrıların kölesi olmaktan kurtulabiliriz." |
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006
| Allah'ı insan yaratamaz, çünkü Allah yaratılmamıştır. Ama sözleriniz çok incitici, bir inananı kırıcı nitelikte, lütfen inananların duygularını incitmeyecek şekilde yazılar yazalım... __________________
TÜRKİYEM SEN BİR TANESİN! :) melnur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 25-04-06 20:36 . |
| #4 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Mar 2006
| Ateizm=Tanrı BEN'im. İnsanlar bir araya gelip bir tanrı uydurmuşlar, güneş, ay, totem vs. Ateisler ise bireysel düşünüyorlar. Benim tanrım BEN'im diyorlar. Daha mı iyi yani? Başlığın SALDIRGAN olduğu kanaatindeyim ben de. |
| #5 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Salt öznellikten yola cikilarak ic dünyada kesinlik kazandigina gönülden inanilan bir öznellik. Sizin, tanri adina verdiginiz böyle bir hükmü her kes te aynen sizin gibi verecek, sizin gibi düsünecek gibi bir kosulu var mi? Incinmeniz bundandir. Bir de dis dünyaya, bilime felsefeye baktigimizda her seyin konusulur oldugunu görünce neden kiriliyoruz acaba? icimizdeki inanc mi sarsiliyor, yoksa, duymak istemedigimiz düsünceler mi rahatsiz ediyor bizi? Felsefik acidan baktigimizda ise, olayin saygi ve saygisizlik le ilgisinin olmdigi da görülmektedir. sayin kaan da, topigin saldirgan oldugunu düsünmüs. Ölcüsüz bir yargi. Saldirganlik nedir filan gibi bir sürü tartisma konusu acilabilir ama gerek yok. saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
| #6 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Arkadaşlar; Bir kısım insan Allah'ın insanı yarattığına inanıyorsa, bazı insanlar da Tanrıların insanlar tarafından yaratıldığına inanmaktadır. Bu, bir düşüncedir. Burada rahatsızlık duyulan bir konu varsa, bu konunun ortaya konuş şeklinden değil, konunun kendisinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda yapılacak şey, rahatsızlık duyanların bu konuya girmemeleridir. Konunun ortaya konuluş şeklinde "karşı tarafı" küçük düşürücü bir yan yoktur. Bu konuda, bu başlık altında binlerce kitap da vardır. Hakaret yoktur, alay yoktur, forum kurallarına aykırı bir durum da yoktur. İncinme varsa, kişinin bu konudaki aşırı hassasiyetinden kaynaklanmaktadır. Benzer bir yığın konumuz daha vardır. Konu gereksiz bir eleştiriye uğramamalı. Kişisel bir hakaret sözkonusu da değildir. İncinen arkadaşlar-kendi açılarından haklı da olabilirler- gereksiz eleştiri ve konu dışı yazılar yazmaktansa, eğer karşıt düşünce belirtmeyeceklerse bu konuya girmezler ve konu da tartışılabildiği kadar tartışılır. Evet, insanın ortaya çıkışından bu yana korktuğu her şeyi Tanrı olarak nitelendirdi insanoğlu. Tanrı düşüncesi de, bu bakımdan her çağda, her dönemde değişikliğe uğramştır.İlk çağın insan tanrıları çok sonra, soyut kavramlarla nitelenen yaratıcıya dönüşmüştür. Bugün Tanrı kavramının, insan yaratımının bir sonucu olduğunu düşünüyorum. |
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2005 Ülke / Şehir: antalya/ankara
| can dündar'a sormuşlar ''insanoğlunun en büyük icadı nedir'' diye.. cevabı kısa ve net olmuş: ''dinler''.. __________________
öğrenci görünümlü müzik insanı |
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Sayın canugur şöyle demiş: Sizin, tanri adina verdiginiz böyle bir hükmü her kes te aynen sizin gibi verecek, sizin gibi düsünecek gibi bir kosulu var mi? Incinmeniz bundandir. Sayın melnur şöyle demiş: Bir kısım insan Allah'ın insanı yarattığına inanıyorsa, bazı insanlar da Tanrıların insanlar tarafından yaratıldığına inanmaktadır. Konunun ortaya konuluş şeklinde "karşı tarafı" küçük düşürücü bir yan yoktur. Bu konuda, bu başlık altında binlerce kitap da vardır. Hakaret yoktur, alay yoktur, forum kurallarına aykırı bir durum da yoktur. İncinme varsa, kişinin bu konudaki aşırı hassasiyetinden kaynaklanmaktadır. Sayın zamir şöyle demiş: Evet yanlış okumadınız.......İnsanlar önce bir yaratıcı aradılar. Güneşe, aya, yıldızlara, yaptıkları totemlere, ateşe vb.gibi şeylere taptılar. Fakat insanlar hiç birine itibar etmediler.. Arkadaşlar Zamir’in bu cümlesinden sonra aşağıdaki paragraf değilde “Peygamberler sonunda işi çözdü..Öyle bir şey yaratalım ki kimse göremesin, duyamasın, peygamberlerin dışında kimse iletişim kuramasın ve kendileri toplumlara hakim olsun..İşte allah böyle yaradıldı...İnsan olmasaydı allah olurmuydu.. “ Sayın Melnur’un aşağıdaki paragrafı ile devamı yazılsa idi elbette kimse incinmezdi… Evet, insanın ortaya çıkışından bu yana korktuğu her şeyi Tanrı olarak nitelendirdi insanoğlu. Tanrı düşüncesi de, bu bakımdan her çağda, her dönemde değişikliğe uğramştır. Devam edersek İnsanlar baktılar ki Güneş gündüz görünüyor ama gece görünmüyor benim böyle bir Tanrım olamaz dediler… İnsanlar baktılar ki Ay gece görünüyor ama gündüz görünmüyor benim böyle bir Tanrım olamaz dediler… İnsanlar baktılar ki Yıldızlar gece görünüyor ama gündüz görünmüyor benim böyle bir Tanrım olamaz dediler… İnsanlar baktılar ki Totemler beni duymuyor görmüyor hareket etmiyor benim böyle bir Tanrım olamaz dediler… İnsanlar baktılar ki Ateş yanıyor ama ateşi yakan benim ve bir süre sonra sönüyor benim böyle bir Tanrım olamaz dediler… Fakat insanlar hiç birine itibar etmediler.. Yazının devamı böyle olsa idi sorun olmazdı… ....ve insan Allah’ı yarattı…Çok yanlış… Ama Peygamberler işi çözdü… Çok yanlış… İnanan bir toplum için gerçekten kırıcı ve de incitici… İncinmek bundan dolayıdır… Karşı tarafı küçük düşürücü yan budur… Hakaret vardır, alay vardır… 26-ŞUARA: 184- "O sizi ve sizden önceki nesilleri yaratan Allah'tan korkun." Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun. Saygılar, __________________
beni -af- sız hapset, o soğuk ve karanlık gözlerine. sonsuza kadar, kalmak olsun cezam… |
| #9 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Mar 2006
| İlk çağlarda insan tanrılar sadece efsanelerden ibarettir. Gerçekte Herkül, afrodit, zeus gibi insan tanrılar hiç olmamışlardır. Tıpki Türklerin "türeyiş destanı" gibi bir destandır, uydurma hikayelerdir. İnsanlar Güneşe, Aya, Dağlara, Ateşe, Toprağa, Taşlara, Heykellere değişik anlamlar yüklemişler ama hiçbirine "yaratıcılık" sıfatını vermemişlerdir. Bu saydıklarımı "Yaratıcı"nın yeryüzündeki yansıması, temsilcisi olarak görmüşlerdir. Aslında tarih boyunca ateislerin sayısı günümüzde olduğu gibi çok az olmuştur. Ateist (yaratıcının varlığını kabul etmeyenler) olanlar da zaten totem, heykel, put gibi tanrıları olmamıştır. İnsanlar krallarını, liderlerini "yaratıcı"nın yeryüzündeki temsilcisi olarak görmüşler, bunlar öldükten sonra da heykellerini yapmışlar ve bir süre sonra da bu heykellere, putlara aynı anlamı yüklemişlerdir. Cahiliye devrindeki dört büyük put -Lat, Menat, Uzza, Hübel- aslında o toplumun ile gelenleri, sevilen liderleridir. Bir süre sonra bu liderlerini unutmamak için onların heykellerini yapmışlar zaman geçtikçe de putlaştırmışlardır. Tabi düşünen insanlar (Kur'an'da Hz. İbarhim örneği) Gerçek İlah'ı akıllarıyla bulmuşlardır. Neticede konun başlığı aslında şöyle olmalıydı: Ve insan "Allah"ı buldu. |
| #10 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Tekrar ayi seyleri yazmamak icin olsa gerek. Ben yeni bir topige girdigimde, ilk sayfadan, sonuna dek okurum ki, söylenmemis, atlanmis ya da bana ters gelebilecek kavramlari bulumak ve konuya vakif olabilmek icindir bu. saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|