| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Bir komünist lüks ve servete düşkün olabilir mi? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| siz de karşılaştınız mı bilemiyorum ama ülkemizde solcu, sosyalist hatta komünist olarak kendini tanımlayan ama aynı zamanda da lükse , marka ürünlere servet sahibi olmaya meraklı insanlar ülkemizde bolca mevcuttur. bazıları bunu çelişki olarak görür sosyalist birinin bu tarz eğilimleri sergilemesini yadırgayabiliyorken bir de öbür taraftan bakılınca "ben sosyalist bir düzenin kurulmasını istiyorum, böyle bir düzen kurulduğu takdirde hayal ettiğim bilmem ne marka arabaya sahip olmaktan bilmem nereden ithal ürünleri kullanmaktan vaz geçmeye hazırım ama madem bugün kurulu düzen mülkiyet üzerine zenginlik üzerine kurulu bunun nimetlerinden ben niye faydalanmıyım bunlardan bireysel olarak kendimi mahrum etmem sosyalizme de hizmet edecek değil ki?" şeklinde de bir savunma yapılabileceği görülüyor ve bana çok da akla uzak gelmiyor... özellikle solcu arkadaşların bakış açısını merak ediyorum __________________
Allah halkı en çok onu kendisinden bile daha fazla düşünenlerden korusun1 |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008 Ülke / Şehir: Anarquismo
| Gencler acisindan sosyalizm meraklisi, fakat servet duskunlerine ben hitap edeceksem klasik soylemi: "soytarilar!" kelimesini kullanirdim. O kadar cok genclik akimi var'ki; 70'li yillardan bu yana gelen Bati muzik kulturu; rocktu, poptu; anarsiye ve satanizme yatkin olanlari..vesaire. Sosyolojik manada bu insanlarin celiskiye dustukleri kesindir, fakat agir basan olaylari (takinacak tavir; otorite) yorumlama bicimi; ideolojileri tabii sonuclardan kaynaklidir. Belki size tuhaf gelebilir fakat Islamci-sosyalistlerde mevcudiyettedir (yaygin olmasalar dahi). Sn. Petricli isimli forumdasimiz Islam'dan "sosyalizm" olarak bahsetmistir, toplum icin tavsiye edilmesi gerektigini ve ya ideal toplumsal yapilanmaya musabehet oldugunu soylemistir. Ona gore Islam'da mulk paylasimi; komun yasamal-felsefe mevcuttur misal olarak. Yine Islami-sosyalizmi ve ya sosyo-Islamiyet'i baz alacak olursak; Islamda orucun ya da riyazetin komun toplumdaki rolunu onemseyebiliriz. Bu tur nefis terbiyelendirme komunizmde'de mevcut olmaktadir, soyle'ki var olandan fazlasinin hevesine dusmemek; kibir ve ac-gozlulugun sevkini kirmak ve benzer sablonlar bulabilmekteyiz (eger kiyaslayacak olursak). Sosyalizm'in kurallari (kuralciligi sevmeyen anarsistleri tenzih ederek yaziyorum) bana gore su sekildedir:
Gencler hayati seviyor, ama siz onlarin isyan etmelerine sebep oluyorsunuz. Lutfen sorumlu ebeveynler olun.. sefilhippi Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-03-08 14:00 . |
|
| #3 | |
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Nov 2007
| Bu konuyu kavrayabilmek için özel mülkiyet tanımlamaları yapmamız şarttır, aksi taktirde ne anlatılmak istenen anlanılabilir, nede anlatma çabası olan kişi ifade edemez. Kısaca bir özel mülkiyetten bahsedip, konuya girmek istiyorum. Karl Marks'a göre mülkiyet, karmaşık sınıf ve sosyal tabakalar sisteminde birincil rolü olan temel bir ilişkidir. Ancak bu noktada genelde en önemli detay atlanır. O'da şüphesiz; mülkiyet biçimlerinin farklılıklarıdır. "Komünistler, mülkiyetle yan yana gelmez" mantığı vardır toplumumuzda. Halbuki komünistler, üretim araçlarının özel mülkiyetine karşıdırlar. Yoksa bir kişinin sahip olduğu gömleklere, pantolonlara, kitaplara, temel ihtiyaçları doğrultusundaki araçlara vs. tavır alınmamaktadır. Bu noktada sormamız gereken şu olur, lüksten kastımız nedir? Markalı otomobiller, kocaman villalara, yatlar-katlar vs. ise şüphesiz komünistler bunlarla yan yana gelemez, hele ki kapitalist toplumda, asla... Ancak lüksten kastımız, birkaç saatlik fazladan uyku ise, ihtiyaçları doğrultusunda ekmek, yağ, süt, peynir vs. gibi ihtiyaçlarsa bunlara karşı tavır almakta komik olurdu. Bu konu aslında birazda, burjuvazinin düşünceyi bölme çabası olarak görmekteyim. Dostluk, kardeşlik ve sevgi dileklerimle YOL Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 11-03-08 22:37 . |
|
| |
| #4 | ||
| Merhaba Sn. B.u. Aydin: Alıntı:
Insanlik icin guzel dileklerinizden dolayi size kendi adima tesekkuru borc bilirim. Sevgiler ve saygilar. __________________
Gencler hayati seviyor, ama siz onlarin isyan etmelerine sebep oluyorsunuz. Lutfen sorumlu ebeveynler olun.. | |
|
| #5 | ||
Genel Moderatör ![]() Giriş Tarihi: Nov 2007
| Alıntı:
Saygılarımla | |
|
| |
| #6 | ||
| Alıntı:
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2008
| Eğer solu sadece ekonomik bir kuramdan ibaret görüyorsa dediğiniz gibi lükse, servete itibar göstermesi sadece fikirleri ile çelişmesi anlamına gelir. Ama eğer solun felsefesini anlamış ise isterse çok büyük bir zenginin çocuğu olarak dünyaya gelsin mütevazi ve paylaşmayı bilen bir hayat yaşar. saygılarımla.. __________________
Onların Nemrut Mustafa Paşa Divanı varsa bizim de İstiklal Mahkemelerimiz var. Tayyip Erdoğan'lar sanık sandalyesine oturacaklar!... |
|
| #8 | ||
![]() Giriş Tarihi: Feb 2008
| Alıntı:
Sayın NOPERVA; Bu iş böyledir, teorik ve pratik her zaman farkeder, insan teoride objektifken, uygulama da ne yazık ki subjektiftir, Komunist rejim döneminde ve çöküş döneminde Doğu Avrupa'ya iş seyahatlerim olmuştu, sosyal kapitalizmi!?! canlı olarak gözlemleme şansını buldum...Adı herkesçe malum olan bir otomobil markasının, yüzlercesinin sıradanlığı arasında, komunist hükümetin üyesi olan bakan kızının, lüks spor otomobili ile dolaştığı, sadece çok çarpıcı olan onlarca örnekten biri, hatırımda kalan... Güzel bir rüya; ne yazık ki, gerçeğe dönünce bazen kabus olabiliyor... Saygılarımla... __________________
tek gerçek ben'im. oguzoglu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-03-08 20:10 . | |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2007 Ülke / Şehir: Ixion civarı
| Yalnız lüxle tarzı birbirinden ayırmak gerekir... Komunist olup da burjuva düzenine özenen,amerikan hamburgercisine gidip,kapitalist yerlerden alışveriş yapana sol yakışmaz. Ancak bir de şöyle bir durum var;kişinin kendi tarzıysa dilediği gibi giyinebilir,elini yüzünü dahi boyayabilir!Burası bizi ilgilendirmez. Bizi ilgilendiren ne kadar kapitalistlik yaptığıdır... __________________
http://img374.imageshack.us/img374/2365/hungry20child1gs7.gif Bu resme iyi bakın,Bu resmi size kapitalizm ulaştırdı! |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008
| İlk önce şunu belirtmeliyim; düşkünlük bize elde etmek için daha fazla hırs katan bir his. Bu kullanıma göre iyi veya kötü sonuçlar doğuran hissi; eğer siz lükse yorarsanız, elde etmek için bütün yollar mübahtır gibi bir düşünceye gider ki buda tehlikelidir. Bir insan lükse ve servete sahip olmak için, işçi hakkını sömürüyor zaten. Hatta öznedirici niteliğe sokup, parası olmamasına rağmen eziklik duymamak için (!) zenginler gibi yaşamaya çalışıp kredi kartı bataklarına intiharlara sürüklenmesine sebep oluyor. Bilgi toplumu olmak, maddenin üstünlük yaratmadığının farkına varmak gerek bence. __________________
Hamsi balık değildir. KemenCHE. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|