"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Velev ki dinde yeri olmasın

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski09-03-08, 15:38  #1
Hasan Rua

Hasan Rua'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Velev ki dinde yeri olmasın

Türban tartışmaları kadar komik işleyen bir süreç olmadı Türkiye'de.. O kadar asıl özünden uzak ve alakasız ki.. Her iki taraf da yapıyor bunu..

Biri çıkıp ''türban takıp altına istediği gibi giyiyorlar'' diyor ''ee?' diyince de karşılık olarak " o halde girmesin" diyor. Aynı adam bir süre sonra türbancıların açık kadınları namussuzlukla suçladığını söylüyor.. Komik.

Biri çıkıp ''türban takıp sitelere profil yolluyorlar" diyor, sonra yasağın bu yüzden sürmesi gerektiğini söylüyor.. Şu halde o sitelerde illa ki açık kadınlar da olduğuna göre tüm kadınların girmesi yasaklanmalıdır görüşü de mantıklı olmaz mı dediğinizde ise Laikliğin elden gittiğini söylüyor.. Sitelere profil yolluyunca elden giden bir rejime sahibiz dostlar..

Başka biri de çıkıp İslamiyet de aslında türbanın yerinin olmadığını söylüyor.. " Hani biz yasalarımızı dine göre belirlemiyorduk?" dediğinde ise Amerika'nın BOP planından söz ediyor.

İlginç..

Başkasının bilmem, ben neden baş örtü serbestisini savunuyorum:

Çünkü baş örtüsü takmak gerici olmak anlamına gelmiyor. Namuslu olmak anlamına gelmediği gibi. Çünkü başı açık olmak ilerici olmak anlamına gelmiyor. Namussuz olmak anlamına gelmediği gibi.

Çünkü ne başörtü takınca ilerlemenin kaynaklarına ulaşmanızın önüne set çekiliyor ne de başınızı açınca bir yığın entelektüel bilgi kafanıza üşüşüyor. Başı kapalı olup hoca peşinde koşan kadar, başı açık olup medyum peşinde koşan da gördüm ben. Bu yüzden diyorum bu işin başı açmak ya da kapamakla alakası olmadığını.

Başı kapalı namussuz da gördüm; başı açık rahibe tarzı yaşam süren de... Ha nedir? İsteyen namussuzca yaşar; kime ne? İsteyen de rahibe gibi; yine kime ne?

Neyden söz ediyorduk? Okullarda eğitim hakkı, öyle diil mi?

Şu halde farklı tasarrufların giyime yansıyan ya da yansımayan görüşlerinin yasak olmasının ne anlamı var? Madem ki bu imgeler hiç bir şeyi tam olarak kanıtlamıyor yasaklamanın ne anlamı var?

Olması gereken " farklılıklara saygı ve diyalogsa" pek çok kişi şu anda saçmalamıyor mu?
Eski09-03-08, 16:16  #2
Sürgün

Sürgün'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2007
Ülke / Şehir: Cehennemin dibinden.

Geçen perşembe günü 32. gün programını daha doğrusu şovunu izledim.
İki adet kemalist ilerici????
İki adet muhafazakar kesimi temsilen konuk vardı.

Karşılarında da aydın üniversitesi öğencileri. Nam-ı diğer vakıf üniversitesi, başörtülü kıza, ilerici yurtsever öğrencilerin saldırdığı, zengin çocuklarının okuduğu üniversite. Her nasıl olmuşsa baba parası ile senede en az 15 milyar harcama ile, özel üniversitede okuyorlar, toplumun üst-orta tabakasını temsil ediyorlar ama kominist olmuşlar. Nasıl olmuş derseniz olmuş işte.

Konu bir yerde, konuklardan birinin başörtüsüne sıkmabaş demesi noktasına geldi. ümit zileli, ben de başörtüsü değil de sıkmabaş demeyi tercih ediyorum dedi. Bir bez parçasıdır dedi.

Bunun üzerine yeni şafak yazarı hukukçu konuk, adamı terbiyeye ,saygıya davet etti.
Ona kaldıysa bayrak da bir bez parçasıdır ama, bayrağı bayrak yapan, ortak yaşanmışlık, ona kutsallık kisvesi veren ülkeyi ülke yapan semboldür dedi. Başörtüsü de öyledir. Ona yüklenen anlama göre değer kazanır dedi.

O nam- deger üniversiteli ilerici, kemalist pilakisi yurtsever öğrenciler bayrakla ilgili söylemi duyunca oooğğğ diye bir uğultu çıkardılar, adamı konuşturmamak için her türlü pisliği denediler.

Vel hasıl ilgili konuk, bu insanların gerçekten üniversiteli olduklarına inanamıyorum, söylemimizdeki anlamı bile anlayamayacak düzeydeler dedi.

Bir de dikkatimi çeken, ilk baştaki kemalist prof ilk konuşmayı yapmadan önce ilk okul çocukları gibi ayağa kalktı, konferans verdi. Aslında bizim yunus emre, bektaşi geleneğinden geldiğimizi, sünniliğin araplığı temsil ettiğini, türklerde başörtüsünün olmadığını saçmalamaya çalıştı. Aynı söylemi sn bozkır da benimsemiş olmalı. Kendisi tarih moderatorudur ayrıca. Ama söylemlerde kendisini onaylayan bilgi kırıntıları, sapkınlıkları görünce objektiviteyi bir kenara bırakıp, doğruymuş gibi sunmaya çalışmakta.

İçeriğin boşaldığı, kavramlara, sembollere tapınıldığı, ilkel kabile toplumlarında yaşanacak türden günleri yaşamaktayız.

İki seçenek var, ya ilkel kominal sisteme geri döneceğiz, ya avrupa ile bütünleşeceğiz. Ki tarihte saadet içinde geçtiğine inanılan ilkel kominal bir dönem olduğuna hiç inanamıyorum. 21 Yüzyıl insanının bu kadar ilkel, kaba, vahşi olduğu, abuk sabuk şiddet sahnelerini gördüğümüz bu yüzyıldan milyonlarca yıl öncesinde yaşayan insanın şiddetsiz, masum, kardeşçesine yaşayabileceğine ihtimal dahi veremiyorum.

Sn parşömen, profilde yaş 17 görünüyor ama, genel söylem, dile hakimiyet, zekice çıkışlar yaşınız hakkında beni şüpheye düşürüyor. Gerçekten yaş 17 mi? Yaşınızın çok üstünde bir kapasiteniz olduğunu belirtmek isterim.
Eski09-03-08, 16:21  #3
hasansabah

hasansabah'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2008
Ülke / Şehir: Eskişehir

Kesinlikle ve kesinlikle saçmalıyorlar.Hatta bununlada yetinmeyim kendilerini küçük duruma düşürüyorlar.

Kimi siyasetçiler türbanın dinen bir zorunluluk olmadığını söylüyor kimi çevreler ise türban özgürlüğünün kadını özgürleştirmeyeceğine aksine tutsaklaştıracağını söylüyor.Tabi karşı tarafta bak şu dinsizlere diyor.Tam bir komedi...

İşin garip tarafı bu kadar salak bir konuya Türkiye yıllarını harcadı.

Bana kalırsa türban serbest bırakılmalı kimse kimsenin giyimine karışmamalı ve de yargılamamalı çünkü laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır.Bir bayanın türbanı ile üniversiteye girmesi laikliği zedelemez. Zaten Türkiye mevcut yapısıyla laik bir devlet değil ki çünkü Türkiye de bazı kurumların dini kimliği var.
hasansabah is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-03-08, 16:23  #4
KoLHoZ

KoLHoZ'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Başka biri de çıkıp İslamiyet de aslında türbanın yerinin olmadığını söylüyor.. " Hani biz yasalarımızı dine göre belirlemiyorduk?" dediğinde ise Amerika'nın BOP planından söz ediyor.

dedi başlığı açan arkadaş. Çok da güzel bir noktayı yakalamış.

Bu ülkede 'solcuyum' diye iddaa eden dahi vaazcılıktan öteye gidemiyor.

Herkes bir anda islam alimi kesildi. ''Efendim dinde vardır'' ''hayır efendim dinde yoktur''

Gerçekten ne kadar gülünç... Trajikomik...
KoLHoZ is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-03-08, 16:30  #5
KoLHoZ

KoLHoZ'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Alıntı:
Sayın Parşömen şöyle demiş:

Mesajı Göster
Türban tartışmaları kadar komik işleyen bir süreç olmadı Türkiye'de.. O kadar asıl özünden uzak ve alakasız ki.. Her iki taraf da yapıyor bunu..

Biri çıkıp ''türban takıp altına istediği gibi giyiyorlar'' diyor ''ee?' diyince de karşılık olarak " o halde girmesin" diyor. Aynı adam bir süre sonra türbancıların açık kadınları namussuzlukla suçladığını söylüyor.. Komik.

Biri çıkıp ''türban takıp sitelere profil yolluyorlar" diyor, sonra yasağın bu yüzden sürmesi gerektiğini söylüyor.. Şu halde o sitelerde illa ki açık kadınlar da olduğuna göre tüm kadınların girmesi yasaklanmalıdır görüşü de mantıklı olmaz mı dediğinizde ise Laikliğin elden gittiğini söylüyor.. Sitelere profil yolluyunca elden giden bir rejime sahibiz dostlar..

İlginç..

Başkasının bilmem, ben neden baş örtü serbestisini savunuyorum:

Çünkü baş örtüsü takmak gerici olmak anlamına gelmiyor. Namuslu olmak anlamına gelmediği gibi. Çünkü başı açık olmak ilerici olmak anlamına gelmiyor. Namussuz olmak anlamına gelmediği gibi.

Çünkü ne başörtü takınca ilerlemenin kaynaklarına ulaşmanızın önüne set çekiliyor ne de başınızı açınca bir yığın entelektüel bilgi kafanıza üşüşüyor. Başı kapalı olup hoca peşinde koşan kadar, başı açık olup medyum peşinde koşan da gördüm ben. Bu yüzden diyorum bu işin başı açmak ya da kapamakla alakası olmadığını.

Başı kapalı namussuz da gördüm; başı açık rahibe tarzı yaşam süren de... Ha nedir? İsteyen namussuzca yaşar; kime ne? İsteyen de rahibe gibi; yine kime ne?

Neyden söz ediyorduk? Okullarda eğitim hakkı, öyle diil mi?

Şu halde farklı tasarrufların giyime yansıyan ya da yansımayan görüşlerinin yasak olmasının ne anlamı var? Madem ki bu imgeler hiç bir şeyi tam olarak kanıtlamıyor yasaklamanın ne anlamı var?

Olması gereken " farklılıklara saygı ve diyalogsa" pek çok kişi şu anda saçmalamıyor mu?
Bu ülkede 'başörtüsü iyidir ilericidir' diyenler ile 'hayır efendim başörtüsü gericidir' diyenlerin birbirinden ZERRE kadar farkı yoktur. Söylemler zıt gibi gözükse de yaklaşım aynıdır. SIĞ kere SIĞ dır.Üretkenlikten yoksun bir davranış biçimidir. Asıl üzerinde durulması gereken nokta;

'Arkadaş özgürlükçüyüm diyorsun öyleyse hadi bakalım zorunlu din dersini kaldır da görelim özgürlükçülüğünü'

tarzı AKP nin özgürlükçülük anlayışını deşifre etme maksatlı bir yaklaşım olması gerekirken yine AKP nin ekmeğine yağ sürecek bir yaklaşım şekli olarak;

'Hayır efendim Türban gericiliktir ABD nin oyunudur'

gibi olaya bütünsel açıdan bakamayan, yasakçı tarzda öne çıkan sloganlar AKP nin daha 'halkçı' 'mazulmdan yana' 'dini bütün vatandaşın partisi' olarak öne çıkmasını sağlamaktan öteye gidemez.

KoLHoZ Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-03-08 16:33 .
KoLHoZ is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-03-08, 16:30  #6
Hasan Rua

Hasan Rua'nın Avatarı

Evet sayın sürgün yaşım 17, 90 yılı Temmuz doğumluyum.

Bahsettiğiniz programı ben de izledim ve yazımda alıntıladığım cümlelerin çoğu da o programdan. Özellikle 'sitelere profil yollamayla elden giden laiklik' kısmında gerçekten pes demiştim.

Eskiden; Türkiye'nin mütedeyyin kesimi yine devletin yanlış programları yüzünden hem fakir hem de eğitimsizdi. Dolayısıyla doğruyu bile savunamayacak ölçüdeydi. Buna karşılık politbürocuların geliri de, eğitimi de gayet yerindeydi. Haliyle siyaset de buna göre şekillendi. Buna rağmen yine darda kaldıklarında "ya sen ne anlarsın, okumayı bile bilmiyorsun" diyebiliyorlardı rahatça.

Ancak eğitim kaçınılmaz olarak tabana yayılıp mütedeyyin kesim parayı ve eğitimi bulunca gerçek bir mülahaza ortamı oluştu. Mağdur edilmek de mütedeyyin kesimin büyük kısmını demokrasiye de itti. Her işte bir hayır vardır dediklerinin de en iyi örneği budur heralde.

Bu yüzden şimdi roller değişti:

Çağdaşlığın, demokrasinin, tahammüllülüğün en uzağında olan kesim artık eski politbürocu rejim yanlıları. Yine zengin ve eğitimliler ama zenginlik ve eğitimlilik de artık yalnız değiller.

Buna karşın; mütedeyyin ve Anadolulu olan insanlar evrensel değerlere çok daha açık. Böyle olunca ortaya çobanla bile tartışamayan burjuva gibi karikatürsel bir durum çıkıyor. Gerçekten komik.

Sonuç olarak da; düzen değişiyor.. Eski ezberci, milliyetçi yapıların yerine Anadolunun ruhuna uygun özgürlükçü, liberal fikirler geliyor.. İşte devrim budur..

Alıntı:
Bu ülkede 'başörtüsü iyidir ilericidir' diyenler ile 'hayır efendim başörtüsü gericidir' diyenlerin birbirinden ZERRE kadar farkı yoktur. Söylemler zıt gibi gözükse de yaklaşım aynıdır. SIĞ kere SIĞ dır.Üretkenlikten yoksun bir davranış biçimidir. Asıl üzerinde durulması gereken nokta;
Sonuna kadar katılıyorum sayın Kolhoz.
Eski09-03-08, 16:52  #7
gezer

Giriş Tarihi: Oct 2006

Zeka testi muhalefet ölcülerine göre yapildigina göre; sayin sürgün´ün, sayin parsömenden adam akilli bir kurs almasi gerekiyor gibi

Alıntı:
Bana kalırsa türban serbest bırakılmalı kimse kimsenin giyimine karışmamalı ve de yargılamamalı çünkü laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır.Bir bayanın türbanı ile üniversiteye girmesi laikliği zedelemez. Zaten Türkiye mevcut yapısıyla laik bir devlet değil ki çünkü Türkiye de bazı kurumların dini kimliği var.
Oldukca bohcalamissiniz hassan sabbah
-mamali
-memeli derken, sizin özgürlük anlayisinizin yüzü nereye dönük, önce onu bilmiyoruz.

Bir yandan -mamali, -memeli derken öte yandan din ve devleti islerini biribirinden ayirmaya calisip; üstüne üstlük Türkiye laik bir ülke degil demeniz oldukca ilginc...

Türkiye, sorunlarina karsin laik olmasa, yaziyaz forum yasayabilir mi, siz ve ben ya da ötekiler burada bu konulari tartisabilir miydik saniyorsunuz?

Hala laikligi kulaktan duyma namelerle degerlendirmektesiniz..

Iki tane üst mahkemenin yüzü suyu hürmetine burada atip tutmak olmaz, yok kemalist fasistermis yok laik degilmis...
acaba kemalist fasistler bu sözleri söyleyenlerin kokusunu alip isirmazlarmiydi, laik bir ülke olmasaydik
Fasizmi tanimayan, mangaldan atip tutan üniversiteliyim diyenlere, yok sosysolgum pedagogum diye hava basanlara kanmayin...
Tarihe bakin, agizlara degil.
gezer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-03-08, 17:01  #8
Hasan Rua

Hasan Rua'nın Avatarı

Alıntı:
Türkiye, sorunlarina karsin laik olmasa, yaziyaz forum yasayabilir mi, siz ve ben ya da ötekiler burada bu konulari tartisabilir miydik saniyorsunuz?
İşte ortak karşı olunan da bu sayın gezer.. Ayrıca Türkiye'de Kemalizme aykırı konuşup öldürülen kişi sayısı da hiç az değildir..

Kazara Kemalizm yerine Atatürkçülük deseniz bu suç olur ve hapse bile girebilirsiniz.. Hani özgürlük ?

Faşizm karakterli hiç bir düşünceye açık değiliz.. Ayrıca baş örtülü ve eğitimli kimselerin de böyle olmadığına dair pek çok kanıt var.. Buna karşı olan mütedeyyin kesimin de ne kadar eğitimsiz olduğu ve bu eğitimsizliğin kimin suçu olduğu konusunda bence kafa yormalısınız.. Ya da sn. Sürgün'e tavsiye ettiğiniz kursu ona değil de size verelim, ne dersiniz?

Bunun bir hukuk devleti mücadelesi olduğunu algılayın yeter.. Bunu savunan çoğu kişi öyle algılıyor çünkü.. Öyle algılamasa 'henüz özgür olmadık' bildirisi yayımlanmazdı.. Öyle olmasa demin gittiğim dersanemde baş örtülü ve başı açık kızlar yanyana okuyor olmazdı. Araların sorun çıkması gerekirdi değil mi sayın gezer? Ama öyle olmadı.. Üstelik Atatürkçülüğüyle bilinen bir dersanede okuyorum, Hocaefendi'ninkilerinde değil.

İlla ki öyle algılamayanlar vardır.. Başı açıkları namussuz olarak nitelendirenler.. Ama müsterih olunuz ki bunların sayısı Jakoben Kemalistlerinden daha fazla değil.

Biz bir arada yaşayabiliyoruz.. Başı açık, başı kapalı.. Ama sizin teorik sorunlarınız var sanıyorum.

Bu konuda henüz bir kursumuz yok. Olunca haber veririm.
Eski09-03-08, 17:05  #9
Sürgün

Sürgün'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2007
Ülke / Şehir: Cehennemin dibinden.

Alıntı:
Sayın gezer şöyle demiş:

Mesajı Göster
Zeka testi muhalefet ölcülerine göre yapildigina göre; sayin sürgün´ün, sayin parsömenden adam akilli bir kurs almasi gerekiyor gibi

Oldukca bohcalamissiniz hassan sabbah
-mamali
-memeli derken, sizin özgürlük anlayisinizin yüzü nereye dönük, önce onu bilmiyoruz.

Bir yandan -mamali, -memeli derken öte yandan din ve devleti islerini biribirinden ayirmaya calisip; üstüne üstlük Türkiye laik bir ülke degil demeniz oldukca ilginc...

Hala laikligi kulaktan duyma namelerle degerlendirmektesiniz..

Iki tane üst mahkemenin yüzü suyu hürmetine burada atip tutmak olmaz, yok kemalist fasistermis yok laik degilmis...
acaba kemalist fasistler bu sözleri söyleyenlerin kokusunu alip isirmazlarmiydi, laik bir ülke olmasaydik
Fasizmi tanimayan, mangaldan atip tutan üniversiteliyim diyenlere, yok sosysolgum pedagogum diye hava basanlara kanmayin...
Tarihe bakin, agizlara degil.
Sn parşömen e övgü dolu bir mesaj yazdım diye çok mu içerlediniz? Yaşınız gereği, sizin mantığınıza göre size mi övgü yazmamı bekliyorsunuz? 1. yaşlılardan hiç hoşlanmam 2. sizin zeka seviyeniz de 5 yaş civarı filan. Yani bu durumda dünyayı boş yere 62 sene işgal etmiş oldunuz. Buna hakkınız var mı? Sizin koşullarınızı bir köy çobanına verseydik eminim bu ülkenin kazancı çok olurdu. Yani siz aslında hak gaspı yaparak boşa geçen bir ömür sürmekle, dünyayı boş yere işgal etmekle, dünyaya karşı borçlusunuz. Dünyadan tükettiğiniz kadarını iade etmelisiniz ki, borçlu ölmeyesiniz.

Neden bir takım şeylerin sonunu boş bırakıyorsunuz. Mesela son cümleleriniz. Sürekli tarihten bahsediyorsunuz, bilimden ama, bu foruma geldiğimden beri bir tek bilimsel, tarihsel özgün bir cümle görmedim sizden. Size tarihi, bilimi böyle mi anlatmışlardı? E ee mevcut eğitim sisteminde sorgulamak, sormak, araştırmak gibi meziyetler çürütülürse, ortaya sizin gibi, ne dediği, neci olduğu dahi anlaşılmayan, sürekli birilerini, gizli ajanlar gelecek, asacak kesecek, öldürecek, atatürk sayesinde burada bu yazıları yazıyorsunuz tarzı, hezeyan cümleler kurduruyor. Cümlelerinizin altını doldurun. Dolduramıyorsanız, mongol zekasına sahip olduğunuzu herkesin bilmesi icap etmez. Kemalizmin faşizm olduğunu bütün bilim yanlış biliyormuş da bir tek siz mi doğrusunu biliyormuştunuz.
Eski09-03-08, 17:20  #10
gezer

Giriş Tarihi: Oct 2006

Alıntı:
Kazara Kemalizm yerine Atatürkçülük deseniz bu suç olur ve hapse bile girebilirsiniz.. Hani özgürlük ?
Özgürlük, özgürlügü hakedenlerin hakkidir sayin parsömen.
Marx´in dedigi gibi: ÖZGÜRLÜK, GEREKLILIGIN BILINCINE VARMAKTIR.

Alıntı:
Bunun bir hukuk devleti mücadelesi olduğunu algılayın yeter..
ama hukuk devleti mücadelesine siz despotizm diyorsunuz ki
Niyetiniz ne?
Alıntı:
Bunu savunan çoğu kişi öyle algılıyor çünkü..
algilara kanmayin, Hitler ne demis Kavgam kitabinda?
"Halkin ihtiyaci, kendisine yutturulan kadardir."
Teokrasiyi secmek, fasizmi tercih etmek halkin iradesine birakilmaz.
Despotizm o zaman biner kafalarina.
ama ille de direnenelere karsi laiklik acik despotizmdir, tüm dünya demokrasilerinde oldugu gibi...
gezer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı