| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Dayakli egitim bize kimden miras kaldi?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Osmanli egitiminden elbet. Osmanlida egitim, tamamen eli sopali egitimdir. "Oynamak ve kosmak, bir cocuk icin yasakti. Suc sayilirdi. Bu yüzden, rüstiye ögretmenleri kicimiza ve narin ayaklarimiza kizlcik sopalari ile acimaksizin vururlardi. Bu sopali egitim, askeri idadisinde de cömertce devam etti. Iki türlü dayak vardi egitimde. Biri resmi, digeri oda daygi idi. Resmi dayak, suc isleyenlar, her hafta okul meydaninda yere bir battaniye serip ögrenci ve ögretmenlerin gözü önünde, kicina ve tabanlarina kizilcik sopalariyla amansizca yenen dayaklardi. Buna meydan daygi denirdi. Iincisi ise, kopya cekeler ve sinif ici hafif suc isleyenler, müdür odasinda falakaya yatirmakla uygulanirdi. Dersini az calismis bir arkadasim ile sinav kagitlarini degistirmistik, daha sonra bu farkedildiginde müdür oadasina cagirildik. Okul müdürü, Ebucehil adinda bir binbasiydi. Önce oda daygi cekilecekti. Yere yatirilip falakya alindigimda, tabanlarima yedigim sopalarla beynimin sarsildigini, gözlerimde simsekler caktigini duydum. Bu nasil vurus! Hem de vuran, koca bir binbasi! Bu aci ile birden bir ölebilirdim, bu adam da katil olabilirdi. Bu adamlarda merhamet yoktu. Bilgi de yoktu. Yasim onbesti ve yedigim dayak ölümüneydi. Sira resmi dayaga gelmisti, yardim ettigim arkadasimla birlikte, tüm okulun gözü önünde hafta sonu da meydan dayagi yiyecektik. Adim okundu, tüm arkadaslarim ve ögretmenlerimin gözleri önünde giyotine gider gibi ayaklarim titreyerek yürümeye basladim. 15 yasindaydim ve cocuktum. Neler oluyordu! Basim dönüyor. Dayak battaniyesinin üzerine usulülye uzanamadan dizlerimin bagi cözüldü ve yigildim. Bagirmamaliydim, dayak yerken bagirisam, tüm okulun alay konusu olacaktim. Sag elimin bas parmagini kuvvetle isirarak, sopalarin acisini bastirmayi düsündüm. Bu kez merhametli bir tegmenin yumusak, öldürücü olmayan darbeleri ile az bir aci ile kurtuldum.” Alinti: Emekli bir Osmanli albayi; Rahmi Apak __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 30-04-06 16:06 . |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2005 Ülke / Şehir: İzmir
| Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen, kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu evsaf ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir. Atatürk |
|
| #3 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Jun 2006
| Atalarımız bir şey söylemişlerse vardır bir hikmeti. "Dayak cennetten çıkmadır." Dayak uygun zamanda, uygun mekanda, uygun kişilere uygulandığında çok güzel sonuçlar verir. saygılarımla |
|
| #4 | ||
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Sadece dayak mı; şiddetin her türlüsüne karşı olabilmek; bir insanla konuşurken sesinin tonunu bile ayarlayamamak...bu çağda, insanlar arasındaki ilişkide yeri olmamalı... Çağdaşlık, dil, din, ırk farkı gözetmeksizin tüm insanlara sadece insan oldukları için değer vermekten geçer. Her koşulda, her mekanda...böyle olabilmeli bu! | |
|
| #5 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| "Hocanın ve öğretmenin vurduğu yerde gül biter " sözünü de unutmamak lazım. Sopada o gülün gübresi olsa gerek. ![]() |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006 Ülke / Şehir: Denizli
| Dayak eşeğe bile yakışmaz.Osmanlı eğitim sistemi ''dayaktır ''demek bana göre yanlıştır.Dayak insanın olduğu her yerde vardır.Tüm dünyada yaygındır.Dayak bir orman kanunudur.Aklın tükendiği yerde başlar.Şu an bile dayak ülkemizde normal bir olaydır.Hatta kadınlar bile hakettiklerinde dayağı normal karşılıyor! Terörist eylemlerinde bile içinden ''bunları eşek sudan gelinceye kadar döveceksin'' diye geçmiyormu.Sonuçta dayak ;Osmanlı mirası değil ,insanın içgüdüsel olarak cezalandırma yöntemidir. __________________
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor! |
|
| #7 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Mar 2006 Ülke / Şehir: Aydın
| Ben dayaklı eğitime karşıydım taaaakiii üniversite birde okula staja gidene kadar.Ondan sonra da düşüncem değişti.Gerektiğinde dayak lazım.Ama dayak dediysem de falakadan bahsetmiyorum. |
|
| #8 | ||
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006 Ülke / Şehir: Denizli
| Alıntı:
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor, Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor! Atilla Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-06-06 08:56 . | |
|
| #9 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Mar 2006 Ülke / Şehir: Aydın
| Çok mu komik atilla?cevap verir misin?ve ben falaka demedim.altını çizerim.ayrıca sadece nickim duygu bayan olduğumu iddia edemezsin. duygu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-06-06 20:53 . |
|
| #10 | ||
![]() Giriş Tarihi: Apr 2005 Ülke / Şehir: İzmir
| Alıntı:
Dayakla sorunları çözmüş mü oluyoruz, yoksa sorunların bir kısmını erteleyip daha sonra daha ciddi şekilde karşımıza çıkmalarını mı sağlıyoruz? Ayrıca Sayın Melnur'un da belirttiği gibi bazen, bazı kişilere, gerektiğinde diye kriterler geldiğinde bu herkes için farklı olabilir. Saygılar. | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|