Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Bilim > İnsan Bilimleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Dayakli egitim bize kimden miras kaldi?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Antropoloji,Psikoloji, Sosyoloji...

Konu Araçları
Eski30-04-06, 15:33  #1
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005
Dayakli egitim bize kimden miras kaldi?

Osmanli egitiminden elbet.
Osmanlida egitim, tamamen eli sopali egitimdir.

"Oynamak ve kosmak, bir cocuk icin yasakti. Suc sayilirdi. Bu yüzden, rüstiye ögretmenleri kicimiza ve narin ayaklarimiza kizlcik sopalari ile acimaksizin vururlardi.
Bu sopali egitim, askeri idadisinde de cömertce devam etti.
Iki türlü dayak vardi egitimde.
Biri resmi, digeri oda daygi idi.

Resmi dayak, suc isleyenlar, her hafta okul meydaninda yere bir battaniye serip ögrenci ve ögretmenlerin gözü önünde, kicina ve tabanlarina kizilcik sopalariyla amansizca yenen dayaklardi. Buna meydan daygi denirdi.
Iincisi ise, kopya cekeler ve sinif ici hafif suc isleyenler, müdür odasinda falakaya yatirmakla uygulanirdi.

Dersini az calismis bir arkadasim ile sinav kagitlarini degistirmistik, daha sonra bu farkedildiginde müdür oadasina cagirildik.
Okul müdürü, Ebucehil adinda bir binbasiydi. Önce oda daygi cekilecekti.
Yere yatirilip falakya alindigimda, tabanlarima yedigim sopalarla beynimin sarsildigini, gözlerimde simsekler caktigini duydum. Bu nasil vurus! Hem de vuran, koca bir binbasi! Bu aci ile birden bir ölebilirdim, bu adam da katil olabilirdi. Bu adamlarda merhamet yoktu.
Bilgi de yoktu.
Yasim onbesti ve yedigim dayak ölümüneydi.

Sira resmi dayaga gelmisti, yardim ettigim arkadasimla birlikte, tüm okulun gözü önünde hafta sonu da meydan dayagi yiyecektik.
Adim okundu, tüm arkadaslarim ve ögretmenlerimin gözleri önünde giyotine gider gibi ayaklarim titreyerek yürümeye basladim.
15 yasindaydim ve cocuktum. Neler oluyordu! Basim dönüyor.

Dayak battaniyesinin üzerine usulülye uzanamadan dizlerimin bagi cözüldü ve yigildim. Bagirmamaliydim, dayak yerken bagirisam, tüm okulun alay konusu olacaktim. Sag elimin bas parmagini kuvvetle isirarak, sopalarin acisini bastirmayi düsündüm.
Bu kez merhametli bir tegmenin yumusak, öldürücü olmayan darbeleri ile az bir aci ile kurtuldum.”

Alinti: Emekli bir Osmanli albayi; Rahmi Apak

canugur Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 30-04-06 16:06 .
canugur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-06-06, 18:23  #2
ışık

Giriş Tarihi: Apr 2005
Ülke / Şehir: İzmir

Cumhuriyet; fikren, ilmen, fennen, bedenen, kuvvetli ve yüksek seciyeli muhafızlar ister. Yeni nesli bu evsaf ve kabiliyette yetiştirmek sizin elinizdedir.

Atatürk
ışık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-06-06, 18:37  #3
aliyılmaz
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Jun 2006

Atalarımız bir şey söylemişlerse vardır bir hikmeti.

"Dayak cennetten çıkmadır."

Dayak uygun zamanda, uygun mekanda, uygun kişilere uygulandığında çok güzel sonuçlar verir.

saygılarımla
aliyılmaz is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-06-06, 19:15  #4
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın aliyılmaz şöyle demiş:

Atalarımız bir şey söylemişlerse vardır bir hikmeti.

"Dayak cennetten çıkmadır."

Dayak uygun zamanda, uygun mekanda, uygun kişilere uygulandığında çok güzel sonuçlar verir.

saygılarımla
Uygun zaman, uygun mekan, uygun kişi...kişiden kişiye değiştiğinden, herkesin herkese her yerde ve her zamanda dayak attığı bir toplum pek de hoş olmasa gerek!

Sadece dayak mı; şiddetin her türlüsüne karşı olabilmek; bir insanla konuşurken sesinin tonunu bile ayarlayamamak...bu çağda, insanlar arasındaki ilişkide yeri olmamalı...

Çağdaşlık, dil, din, ırk farkı gözetmeksizin tüm insanlara sadece insan oldukları için değer vermekten geçer. Her koşulda, her mekanda...böyle olabilmeli bu!
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-06-06, 19:18  #5
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005

"Hocanın ve öğretmenin vurduğu yerde gül biter " sözünü de unutmamak lazım.

Sopada o gülün gübresi olsa gerek.
Türesin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-06-06, 19:50  #6
Atilla

Atilla'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: Denizli

Dayak eşeğe bile yakışmaz.Osmanlı eğitim sistemi ''dayaktır ''demek bana göre yanlıştır.Dayak insanın olduğu her yerde vardır.Tüm dünyada yaygındır.Dayak bir orman kanunudur.Aklın tükendiği yerde başlar.Şu an bile dayak ülkemizde normal bir olaydır.Hatta kadınlar bile hakettiklerinde dayağı normal karşılıyor!
Terörist eylemlerinde bile içinden ''bunları eşek sudan gelinceye kadar döveceksin'' diye geçmiyormu.Sonuçta dayak ;Osmanlı mirası değil ,insanın içgüdüsel olarak cezalandırma yöntemidir.
Eski13-06-06, 19:52  #7
duygu
Forumdan Uzaklaştırılmış

duygu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Ülke / Şehir: Aydın

Ben dayaklı eğitime karşıydım taaaakiii üniversite birde okula staja gidene kadar.Ondan sonra da düşüncem değişti.Gerektiğinde dayak lazım.Ama dayak dediysem de falakadan bahsetmiyorum.
duygu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-06-06, 20:22  #8
Atilla

Atilla'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006
Ülke / Şehir: Denizli

Alıntı:
Sayın duygu şöyle demiş:

Ben dayaklı eğitime karşıydım taaaakiii üniversite birde okula staja gidene kadar.Ondan sonra da düşüncem değişti.Gerektiğinde dayak lazım.Ama dayak dediysem de falakadan bahsetmiyorum.
Tamamen yanlış anlaşılma sayın duygu ,kızmanıza gerek yok.

Atilla Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-06-06 08:56 .
Atilla is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-06-06, 20:50  #9
duygu
Forumdan Uzaklaştırılmış

duygu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Ülke / Şehir: Aydın

Çok mu komik atilla?cevap verir misin?ve ben falaka demedim.altını çizerim.ayrıca sadece nickim duygu bayan olduğumu iddia edemezsin.

duygu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-06-06 20:53 .
duygu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-06-06, 21:30  #10
ışık

Giriş Tarihi: Apr 2005
Ülke / Şehir: İzmir

Alıntı:
Sayın duygu şöyle demiş:

Sayın duygu,

Dayakla sorunları çözmüş mü oluyoruz, yoksa sorunların bir kısmını erteleyip daha sonra daha ciddi şekilde karşımıza çıkmalarını mı sağlıyoruz?

Ayrıca Sayın Melnur'un da belirttiği gibi bazen, bazı kişilere, gerektiğinde diye kriterler geldiğinde bu herkes için farklı olabilir.

Saygılar.
ışık is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı