Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Edebiyat > Ustalardan Seçkiler

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sunay Akın-"Bir güzel adam..."

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Ustaların şiir, roman gibi edebi eserleri

Konu Araçları
Eski02-05-06, 20:00  #1
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005
Sunay Akın-"Bir güzel adam..."

Trabzonlu bir şair olan Sunay Akın ilk şiirini 9 yaşında meteoroloji müdürlüğünde çalışan bir memurun kızına yazar. Kızın isminin baş harflerinin dizelerini oluşturduğu şiiri evlerinin terasında bulunan odunluk kapısının iç kısmına yazar. Kız balkona geldiğinde odunluğun kapısını açar.

Mahsusçuktan!..

Ama şiir kızın gözüne hiç bir zaman takılmaz. Sunay Akın yıllar sonra ( Bir Şairdir artık.) çocukluğunun geçtiği Trabzona gittiğinde sert geçen bir kışta, içindeki odunlarla birlikte kapının da sökülüp yakıldığını öğrenir.

Şairin ilk şiiri "Hava Muhalefeti" nedeniyle kayıptır.

(Kendi sitesinden alınmıştır.)
melnur is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski02-05-06, 22:03  #2
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

"Nazım Hikmet ve Kızkulesi."

Sunay Akın "12 Eylül gününde doğmuştur."
"...ve 1980 yılından beri doğum gününü kutlamamaktadır."

1827 yılında Almanya'da Karl Detroit adında bir çocuk dünyaya gelir. Aile içindeki huzursuzluklardan dolayı bir yetimhaneye bırakılır. Biraz büyüdüğünde bir miço kağıdı çıkarıp gemilerde çalışmaya başlar.

Bir gün yolu İstanbul'a düşer. Gemi boğazdan geçerken denize atlar ve Kız Kulesi'ne sığınır. İki ülke arasında küçük bir politik sorun da oluştursa, dönemin Dışişleri Bakanı konumundaki Sadrazam Ali Paşa'nın sevgisini kazanıp, himayesine girer. Harbiye'de okutulan çocuğa Mehmet Ali adı verilir.

On iki yaşında Kız Kulesine çıkan çocuk II. Abdülhamit döneminde "Paşa" ünvanı alır. Mehmet Ali Paşa 1878 yılında Berlin Antlaşması'nda Osmanlıyı temsil eden üç kişiden biridir. Berlin Antlaşması'nda Hristiyan cemaatlere hak tanınmasıyla gerici halkı Mehmet Ali Paşa'ya karşı kışkırtır...Ve Mehmet Ali Paşa Arnavutluk'ta linç edilir.

Çocukluğunda Kız Kulesine sığınan Mehmet Ali Paşanın dört kızından biri olan Leyla Hanım'ını da bir kızı dünyaya gelir. Celile Hanım... Ve sonra, Celile Hanımın bir oğlu olur: Nazım Hikmet!

Tarih: 1 Ocak 1921...Sirkeci'den kalkan "Yeni Dünya" isimli bir gemi Anadolu'ya Kuva_i Milliye'cileri götürmektedir. Gemide dört de şair vardır: Yusuf Ziya, Faruk Nafiz, Vala Nureddin ve Nazım Hikmet... Gemi Kız Kulesi önünde İngiliz askerlerince aranır.Arama üstünkörüdür ve geçiş izni verilir.

1950 yılının sıcak bir Temmuz günü...Nazım Hikmet, hapishaneden çıktığı ilk günde bir arabanın içinde Kız Kulesine doğru yaklaşmaktadır. Üsküdar'a geldiklerinde gece olur. Her taraf zifiri karanlık. Deniz kıyısına geldiklerinde Kız Kulesi tam karşılarındadır. Büyük dedesi Mehmet Ali Paşa'nın on iki yaşında yüzerek çıktığı Kız Kulesi'ne Nazım Hikmet, on iki yıllık bir hapishane hayatından sonra ilk kez bakıyordu.

Nazım Hikmet, Kız Kulesi'nin karşısında eğildi ve elini denize daldırdı....Ve sonra yere uzanıp, denizdeki çırpıntıyı dinleyerek yıldızları seyre daldı. Arkadaşları Nazım Hikmet'e, on iki yıl boyunca hapishaneler ve hastaneler arasında geçen dolaşımda hep sorarlardı: "Özgürlüğüne kavuştuğunda en fazla istediğin nedir? El birliğiyle sana hazırlayalım."

Nazım Hikmet, Kız Kulesi'nin karşısında elini denize soktuktan sonra yıldızları seyrederek, denizin müziğini dinlediğinde, bu sorunun yanıtını veriyordu.

Bir Not: Bu yazı Sunay Akın'ın "İstanbul'un Nazım Planı" adlı kitabının içindeki "Nazım Hikmet ve Kız Kulesi" adlı öyküsünden derlenmiştir. Öykü orada daha uzun ve daha ayrıntılıdır. Sunay hakkında da bir bilgi vermek gerekirse, 1962 yılında Trabzon'da doğmuş, ve Kız Kulesi'ni ilkin annesiyle gittiği bir misafirlikte çay tabağının içindeki bir desen olarak görmüştür. 12 yaşındayken Salacak Plajı'ndan Kız Kulesi'ne yüzmüş ama nöbet tutan askerlerin izin vermemesi nedeniyle adaya çıkamamıştır. Yıllar sonra çıktığı Kız Kulesi'ni, insanlığın gerçek yasalarını şairlerin koyduğu düşüncesiylr "Şiir Cumhuriyeti" ilan etmiştir. Ve ilk yasa olarak orada Nazım'ın iki dizesini okumuştur.

"Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür.
Ve bir orman gibi kardeşçesine!"

Sunay Akın 12 Eylül gününde doğmuştur.
Ve 1980 yılından beri doğum gününü kutlamamaktadır.

Bu güzel insana da, bütün güzel insanlar gibi selam olsun!
Eski23-05-06, 13:41  #3
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Ağacımı isterim...

Nazım'ın ünlü şiirini bilmeyen yok gibidir. Belki çoğumuz duvarlara da kazımıştır zamanı geldiğinde...Bense, lisedeyken okul sıramın üzerine kazıdığımı biliyorum.

Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür.
Ve bir orman gibi kardeşçesine...

Karşı çıkanlar olabilir mi bu iki dizeye...Belki! Hele dönem solcu avıyla geçiyorsa; hele yazar-çizerliğini insanları ispiyonlama üzerine kurmuş sözde yazar ve çizerlerle doluysa ortalık...

"İnsanlığın ağaçkakanı olanlar elbette sevmezler yukardaki dizeleri. 3 Aralık 1964 tarihli Düşünen Adam'da yayınlanan Fuat Uluç'un yazısını okuyoruz. " Görüyor musunuz Türk milleti için istediği hürriyeti ve kardeşçe yaşama tarzını? Demek bir ağaç gibi tek ve hür olacağız. Peki bir ağacın hürriyeti nedir? Dikildiği ve bittiği yerin ömrü boyunca esiri kalmak, her rüzgara boyun eğmek değil mi? Ağaçca hürriyete ihtiyacımız yok bizim, Hele bir orman gibi kardeşçe yaşamaya...Çünkü ormanlarda boy atamayan ağaçlar önce serilmişlerin dalları tarafından boğuldukları ve güneşten yoksun bırakıldıkları için filizden dönmeden kurur, kırılır, çürürler. Kaderleri gökyüzüne doğru gururla dalbudak salanlara gübre olmaktır. Yere batsın kardeşçe yaşamın böylesi."

Böyleleri de görüldü bu toplumda...Belki hala aramızda yaşıyorlar...Kardeşlik, dostluk,arkadaşlık...hep bir çıkar çerçevesinin içine hapsedildi...İnsanların en saf duygulaıyla bir araya gelemeyeceklerini, konuşamayacaklarını, el ele tutuşamayacaklarını...savunan düşünce böyle bir yazının anlatmak istediğinden farklı şeyleri mi savunuyor.

Sunay Akın'a verelim sözü bu noktada. "Onlar ki, meydanlarda 'Ya Sev Ya terk et' pankartı asarlar. On yedi yaşında bir fidan olan Erdal Eren'in darağacında boynunu kıranlar da onlardır!..Ama Nazım Hikmet'in dizelerinin insanlığın gerçek yasası olduğunun ayırdında olan şairler de vardır. İşte Can Yücel:"

Kademsiz oluyor kimi ağaçlar.
Sokak üstüne, ayak altına düşenler
Tozdan, dumandan
görmez olmuş yeşil gözleri
Onlar da çam, onlar da çınar ama
Toros'lardaki akranlarıyla aralarında
Epiy bir yükseklik ve hava
E az'cık da bir sınıf farkı var...
Eski09-06-06, 02:56  #4
realsnatch

realsnatch'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Ülke / Şehir: İstanbul

Evet Sunay Akın geniş görüşlü,hümanist ve edebi anlamda yetenekli bir şair gerçekten.Kendisini bir çok yönüyle beğeniyorum.
Ama dikkatimi çeken bir iki şey var S. Akın'la ilgili.Akın oyuncaklara çok düşkün birisi,şiirlere düşkün olduğu kadar.Bu onun içindeki çocuğun ölmediğini gösteren bir kanıttır bence.
Ayrıca kızılderililere olan bir ilgisi de var.Bu da dikkatimi çeken ve hoşuma giden bir durum doğrusu.
Bir de kendisinin Abdülhamit düşmanlığı var.Sebebini anlayamadığım bir düşmalık doğrusu.Alıp veremediği nedir.Bilmiyorum.
Bilenler varsa lütfen benimle paylaşsınlar
Eski15-12-06, 22:14  #5
dervent

dervent'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: ankara

ALACAK

yol kenarındaki
yağmur mazğallarını
kumbara sanıp
harçlığımı atardım
bu yüzden en çok
denizden alacaklıyım.
Eski15-12-06, 22:15  #6
dervent

dervent'nın Avatarı

DEVRİM

Temiz kalan tek yerdir devrim
bütün bir yıl
kirlenen duvarda
ama görebilmek icin
asıldığı çividen indirilmelidir
yapraklari biten takvim

Zorbalara direnmektir devrim
bir çocuğun
annesinin çantasından aldığı paraları
altına gizlediğini
söylememiştir dövülen
hiçbir hali

İçinde yaşamaktır devrim
dikiş kutusunun
ve toplu iğneler gibi
bir arada olmayı gerektirir
karşı koyabilmek icin zulmüne
makas denilen patronun

Gece ışıklar arasında koşmaktır devrim
ateş böceklerini
yakalamak isteyen çocukların
peşine takılır gün gelir
yanıp sönen mavi ışıkları
polis arabalarının

Kağıt bir gemidir devrim
bütün gemiler
hurdaya çıksa da sonunda
taşıdığı özgürlük şiiriyle
batmadan yüzer nicedir
dünya sularında

Kim bilir kaç yunus görmüş
kaç Deniz Gezmiş...
Eski15-12-06, 22:17  #7
dervent

dervent'nın Avatarı

BEYAZ ADAM

Beyaz adam
küçücüktü ilk geldiğinde
ve oturmaktan
bütün kemikleri sızlıyordu
büyük teknesinde

Beyaz adam
kızılderililerin sunduğu yiyeceklerle beslenip
topraklarına uzandığında büyüdü
bulutlar arasında
barış içinde yaşayan
manitu yerine
tapmamızı istediği de
işkence görüp
çarmıha gerilen
bir ölüydü

Beyaz adam
özgürlük adına
dev bir kadın heykeli dikti
doğu denizinin kıyısına
ve her gece
altında dans ettiğimiz yıldızları
bayrak diye tutsak etti
bir bez parçasına

Beyaz adam
özgürlük gibi adaleti de
bir kadın heykeliyle simgeledi
ama elinde terazi tutan
zavallı kadın
gözleri bağlı olduğu için
kendisine tecavüz edenin
kim olduğunu göremedi...
Eski16-12-06, 04:29  #8
charon
Diğer Sanatlar

Giriş Tarihi: Mar 2006

.................................
duvardaki yangın düğmesini
örten cam parçasıyım
kurtuluşun olacaksa
hiç düşünme
aykkabinin topuğuyla
kır beni.

..............................
Eski16-12-06, 16:24  #9
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Ülke / Şehir: yerküre

................
Beyaz adam
özgürlük gibi adaleti de
bir kadın heykeliyle simgeledi
ama elinde terazi tutan
zavallı kadın
gözleri bağlı olduğu için
kendisine tecavüz edenin
kim olduğunu göremedi...

Bir kızılderili hayranı olarak diyebilirim ki mükemmel bir şiir...
Eski16-12-06, 16:27  #10
sosyologgg
Dergi Felsefe Sorumlusu

sosyologgg'nın Avatarı

Ülke / Şehir: yerküre

Denize düşen bir oyuncaktır Kız KulesiSoruyorum berber koltuğundan
İki ayna arasında akıp giden görüntüme
Şair olanımız hangisi?
Pencere tüllerine gelinlik diye sarılan
O küçük kız nerede şimdi?
Gemim battı çoktan
Denize inen tüm filikalarıma erkekler bindi
Duvardaki yangın düğmesini örten cam parçasıyım
Kurtuluşun olacaksa hiç düşünme ayakkabının topuğu ile kır beni
İnanmıyorum uzaylılara duymalıyım birilerinden
Yıldızlardan nasıl görünürdü diye mahallemizdeki yazlık sinema
Öğrendim saat kulelerini kibrit kutularından
Bağışla beni iki dünya savaşının yaşandığı yüzyılda
Nüfus cüzdanımdaki 62'den yaptığım tavşan

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı