"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Ekonomi

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Ekonomimizin güçlenmesi için, alış verişlerimizde,belge alıp veriyormuyuz.

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa

Konu Araçları
Eski23-03-08, 22:39  #1
Engin ol

Giriş Tarihi: Oct 2005
Ekonomimizin güçlenmesi için, alış verişlerimizde,belge alıp veriyormuyuz.

Sevgili forum sakinleri;
Ülkemiz bütçesinin sağlıklı yürümesi için,vatandaşlık görevi olan,vergi kanunlarında ön görülen,alış veriş kdv belgesini gerçekten tam manasıyla,alıp verenler varmı?.buna ne drerecede uyuyoruz?.

Gerçekten vatandaşlık görevimizi yapıyormuyuz?.
Bu konuda, neler düyündüğünüzü açıklıyabilirmisiniz?.
Saygı ve sevgilerimle.
Engin ol is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-03-08, 23:52  #2
kemenCHE

kemenCHE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2008

Rahmetli İsmail Cem şunu söylemişti;

"Sosyal devletin gerçekleşmesi için büyük fabrikalara ihtiyaç vardır. Ufak işletmeler ve dükkanlarla sosyal demokrasi olmaz."

Buna bağlı olarak; ülkemizde mevcut ufak işyerlerinin maalesef vergi yönünden yükü kendisinden büyük. Helede 2-3 işçi çalıştırmak isterse, rekabete minimum dayanabilen gücüyle piyasada ayakta kalmak daha da zor. Bunun getiriside en az vergi ve en az endirekt maliyet.

Büyük işletmeler için fiş ve fatura zaten mecburidir. Garanti kağıdı işlevide sağlar. Ama yukarıda bahsettiğimiz küçük çaplı işletmeler için durum farklıdır. Ne o fatura kesmek ister, nede tüketici belge almak ister. Aldığı taktirde fiyat artar. KDV oranı ürüne eklenir. Buda tüketicinin pek hoşuna gitmez. Çünkü fiş parası diye bildiğimiz olay artık yürürlükten kalktı ve asgari geçim indirimi denen sistem geldi. Fiş artık kağıt kalabalığı olarak görülmekte.

Ben garanti, satış sonrası servis gibi sebeplerden ötürü alışverişimi büyük işletmelerden yapıyorum. Ama rutin ihtiyaçlar için küçük işletmeleri tercih ediyorum. Fiş aldığım ve almadığım oranı ise yarıyarıyadır diyebilirim.

Saygılarımla...

KemenCHE.
kemenCHE is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski24-03-08, 09:58  #3
Engin ol

Alıntı:
Sayın kemenCHE şöyle demiş:

Mesajı Göster
Büyük işletmeler için fiş ve fatura zaten mecburidir. ............KDV oranı ürüne eklenir.
Buda tüketicinin pek hoşuna gitmez.
Zaten her ürüne kdv mecburiyet karşısında ekleniyor.Satıcıda kdv içinde diyerek bu parayı alıcıdan tahsil ediyor.
Aldığı bu miktarı fiş veya fatura vermediğıi zaman,devlet kasası yerine satıcının kasasında kaldığı gerçeği unutulmamalıdır.
Alıntı:
Çünkü fiş parası diye bildiğimiz olay artık yürürlükten kalktı ve asgari geçim indirimi denen sistem geldi. Fiş artık kağıt kalabalığı olarak görülmekte.
Bu kısım yanlış.Fiş aynen devam ediyor .Sadece vergi iadesi kalktı.Bunun yerine geçim indirimi diye belli bir miktar ödeniyor.Bu sistem yanlış olduğu inancındayım.
Alıntı:
Ben garanti, satış sonrası servis gibi sebeplerden ötürü alışverişimi büyük işletmelerden yapıyorum. Ama rutin ihtiyaçlar için küçük işletmeleri tercih ediyorum. Fiş aldığım ve almadığım oranı ise yarıyarıyadır diyebilirim.

Saygılarımla...
Evet büyük işletmeler mecburiyet karşısında fiş ve fatura veriyor,Bu belge zaten büyük veya küçük işletme,hangisi olursa olsun.Aldığımız malın o işletmeden aldığımıza dair kesin delİl olmaktadır.

Böyle bir belge almadığımız taktirde,hem devlete zarar vermiş oluyoruz.Hemde malımızı nereden aldığımızı,isbat edemiyoruz.Aldığımız üründen memnun olmadığımız zaman,satıcıda kendisinin sattığını bilmesi için bu belgeyi alıcıdan ister.
Söz konusu belge olmadığı zaman,hiç bir işlem yapılmaz.
Bence her bilinçli vatandaş,hem kendisi hemde devletini düşünerek,belgesini vermeli ve almalıdır.
Saygılarımla.
Eski05-04-08, 10:14  #4
mağripli

mağripli'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Engin ol şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sevgili forum sakinleri;
Ülkemiz bütçesinin sağlıklı yürümesi için,vatandaşlık görevi olan,vergi kanunlarında ön görülen,alış veriş kdv belgesini gerçekten tam manasıyla,alıp verenler varmı?.buna ne drerecede uyuyoruz?.

Gerçekten vatandaşlık görevimizi yapıyormuyuz?.
Bu konuda, neler düyündüğünüzü açıklıyabilirmisiniz?.
Saygı ve sevgilerimle.

Sayın engin ol bence vatandaşllık görevi dediğin olgu artık geçerli bir kavram değil. Çünkü artık devlet sosyal yapısını yitirmiş ve topluma dair kar amacı gütmeyen üretim yapmaz iken sen vatandaşlık görevi dersen garip olur. Çünkü gün geçtikçe sapğlık bıdanıyor, eğitim zaten paralı, ve başkaca sorunlar. Yani bu noktada devlet hiç bir sosyal yapı bırakmassan bünyersinde sanırım bu kavramı uygulama ancak ve ancak küresel sermaye gruplarına para akıtan bizim ki gibi devletlere kaynak yaratmak olur.

Bu sebeple alış veriş yapmak için bir mekana giren kişi ilk önce fiş almassam indirirmisin kelinmesini kuruyor haklı olrak.

dostça

R.Y.
mağripli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-04-08, 23:43  #5
Engin ol

Alıntı:
Sayın mağripli şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayın engin ol bence vatandaşllık görevi dediğin olgu artık geçerli bir kavram değil. .................................................. .
Geçerli olmazise,bakınız,sayın demirel iktidar döneminde 5 semte muhtacız kimse bze kredi bile vermiyor demişti.
Bu işi hafife aldığımız,uygulamadığımız zaman,aynı şekilde 5 semte muhtaç durumuna düşeriz.

Alıntı:
Bu sebeple alış veriş yapmak için bir mekana giren kişi ilk önce fiş almassam indirirmisin kelinmesini kuruyor haklı olrak.

dostça
Bu durumda satıcı kesinlikle aldanmaz.Yinede bizlerden kdv vergisini alır kasasına atar dvlete kuruş ödemez.
Alıcı bu vergiyi nasıl olsa ödüyor.Ödediği verginin dvlet kasasına girmesi,geri hizmet olarak dönmesi için,mutlaka belgesini alması lazım.

Bunu ve diğer vergileride devlete ödememek için,tüm hileleri kullandığımızda ise,ileri derecede kalkınmış devletlerin seviyesine gelmeyi kafamızdan silmeliyiz.
Türkiye'de bu kaçırılan vergi,çok yüksek değerlerde olduğunu unutmamalıyız.
Saygılar.
Eski08-04-08, 00:29  #6
kemenCHE

kemenCHE'nın Avatarı

Alıntı:
Zaten her ürüne kdv mecburiyet karşısında ekleniyor.Satıcıda kdv içinde diyerek bu parayı alıcıdan tahsil ediyor.
Aldığı bu miktarı fiş veya fatura vermediğıi zaman,devlet kasası yerine satıcının kasasında kaldığı gerçeği unutulmamalıdır
Sayın enginol;

Yaptığınız alıntı hatalıdır efendim. ben o yazıda büyük ve küçük işletmelerin farkını belirtmiştim. Tahtakalede bir esnaf ve migros rol işletmeler olsun. İkisinde de aynı fiyat olan bir ürünü tahtakale esnafından alıpta fatura istemezseniz daha ucuza alırsınız. Anlatmak istediğim buydu.

Alıntı:
Bu kısım yanlış.Fiş aynen devam ediyor .Sadece vergi iadesi kalktı.Bunun yerine geçim indirimi diye belli bir miktar ödeniyor.Bu sistem yanlış olduğu inancındayım.
Bence sizin dediğiniz yalnış. Artık fiş biriktirip zarf doldurmuyoruz. Bitti o dönem. Devam eden sadece fiş denen olayın kendisidir. Bir işlevi olmayan kağıttır artık halkın gözünde.

Alıntı:
Bence her bilinçli vatandaş,hem kendisi hemde devletini düşünerek,belgesini vermeli ve almalıdır.
Katılıyorum. Ama katılırken de almayana kızamıyorum. Buda böyle birşey işte...

Saygılarımla...

KemenCHE.
kemenCHE is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski17-04-08, 15:10  #7
Engin ol

Alıntı:
Sayın kemenCHE şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayın enginol;

Bence sizin dediğiniz yalnış. Artık fiş biriktirip zarf doldurmuyoruz. Bitti o dönem. Devam eden sadece fiş denen olayın kendisidir. Bir işlevi olmayan kağıttır artık halkın gözünde.

Katılıyorum. Ama katılırken de almayana kızamıyorum. Buda böyle birşey işte...

Saygılarımla...
Evet fiş biriktirip zarf doldurmak kalktı kalkmasınada;
Aldığımız fişlerle ödediğimiz vergiler,devletin kasasına girmesi açısından çok önemli olmaktadır.
Kdv olayı çıkalıdan bu yana,herkes fişini muntazam kesse idi.
Türkiye'nin hatırı sayılır ülkeler arasında olmaması için neden kalmazdı.
Her şeyi ile kakınmış bir ülkemiz olurdu.
Kdv vergisini ülkemizin refahı için,önemsememiz lazım.
Saygılar.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı