Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski06-05-06, 14:17  #1
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005
Diyanet kaldırımalıdır.

Diyanet kaldırılsın mı?

TBMM Başkanı Arınç'ın "Laik bir ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı olmaz. Tüm din hizmetleri vakıflar eliyle yürütülmeli" görüşüne, Başkan Bardakoğlu, "Diyanet, cumhuriyetin önemli bir projesidir" yanıtını verdi

ARINÇ: LAİK ÜLKEDE OLMAZ

ANKARA Milliyet

TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Laik bir ülkede olmaz" dediği Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını ve imamların maaş ödemesi dahil tüm din hizmetlerinin vakıflar eliyle yürütülmesini önerdi. Arınç, önceki akşam atv'de yaptığı açıklamada, laikliğin yeniden yorumlanmasıyla ilgili görüşlerine Diyanet önerisini de ekledi.
Arınç, "Gerçek laik bir ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı olmaz, olmamalıdır. Türkiye'de aslında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konumu tartışmalı. Türkiye, Diyanet'in mevcudiyetini tartışmalı, gerekirse bu kurumu kaldırmalı. İmamların maaşının verilmesinden camilerin bakımına kadar, geçmişte olduğu gibi vakıflar eliyle sürdürülmeli" dedi. Arınç, "O zaman dini hizmet tarikatlar terk edilmez mi?" sorusuna, "Böyle diyenler de olacaktır. Tartışılır" yanıtını verdi
BARDAKOĞLU: LAİKLİKLE ÇELİŞMEZ

Arınç'a aynı gün yanıt veren Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Diyanet'in cumhuriyetin önemli bir projesi olduğunu söyledi. NTV'de Diyanet'in laikliğe aykırı olmadığını vurgulayan Bardakoğlu, şunları söyledi:
"Aslında Türkiye laik demokratik yapısıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumu, bu bünye içine sokmakla, bana göre hem İslam dünyası için hem Batı için özgün bir model kurmaktadır.
Dinle birlikte, dinin desteğiyle kalkınmayı, gelişmeyi cumhuriyetin önemli bir projesi olarak görmekteyiz. Batılıların da zaman zaman laiklik anlayışlarıyla belki uzlaştıramadıkları için sordukları bu soru, bana göre cevabı çok açık bir sorudur.
Laiklikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kamu bünyesi içinde yer alması çelişmez. Aksine, biz dini daha saygın bir yerde tutarız. Dinin farklı amaçlar için kullanılmasını önleyerek itibarını artırırız. Din, toplumsal bütünleşmemiz için önemli bir zemin oluşturmuştur.
Laiklik, Diyanet'in 80 bin görevlisi açısından sorun oluşturmuyor. Aksine, kendi alanımızda daha özgürce çalışmamızı sağlayan bir imkân olarak görülebilir. Laikliği, din özgürlüğünün garantisi olarak görüyorum. Hem laik hem demokratik yapısıyla İslam ülkeleri açısından özgün bir yere sahip olduğunu açıkça söyleyebilirim.

Milliyet'e açıkladı
Bardakoğlu, Milliyet'te önceki gün yayımlanan açıklamasında laikliği şöyle tanımlamıştı: "Din adamlarının siyasete, devletin işleyişine müdahil olmaması, siyasetin de dine müdahalesinin olmamasıdır. Bu, cumhuriyet rejimiyle başlamıştır. Siyasetin dini kullanması doğru bulunmuyor. Bunun yanlışlığını gördük, hâlâ görmekteyiz.

-----------------------------------------------------------------------

(Not:Milliyet Gazetesinin haberi olduğundan aynen alıntılanmıştır.)
Türesin is offline  
Eski06-05-06, 14:26  #2
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005

Sayın Arınç durup dururken böyle bir söylemi neden kamuoyu önüne çıkarmıştır ? Cami ve din işlerinin tarikatların eline mi geçmesini istemektedir ?

Yorumlarınız bu konuda bizleri aydınlatacaktır.

Saygılarımla.
Türesin is offline  
Eski06-05-06, 14:27  #3
adil

adil'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Ben de alevi diyanet işleri istiyorum. Alevi dedelerine de maaş verilsin. Devlet cemevleri yaptırsın! Hadi bakalım.
Kilise de istiyorum papazlara da maaş verilsin! Devlet havra da yaptırsın Sinagog da istiyorum bana ne bana ne :-)
Niye sadece bir dinin tek yorumuna ait bir devlet kurumu var. Çok basit devlet bunları kolaylıkla yönlendirsin diye! Devlet laikse hiç bir dine ayrımcılık tanımaması gerekir. Din işlerin devlet işlerinden ayrılması gerekir. Peki cami yapmak imam tutmak devlet işi midir? Yoksa din işi mi? Din işlerini de o dine inanan insanlar kendileri yapar. İster tarikat olsun ister misyonerlik kurumu buna devlet karışamaz.
Eski06-05-06, 14:31  #4
adil

adil'nın Avatarı

Alıntı:
Cami ve din işlerinin tarikatların eline mi geçmesini istemektedir ?
Zaten çeşitli cemaatlerin, grupların sahip oldukları camiler diyanetin cemileriyle neredeyse aynı sayıda değil mi? Zaten her tarafta fetullahçıların, nurcuların, süleymancıların şucuların bucuların evleri yok mu?
Diyanet hem devletin sırtında bir yüktür hem de laikliğe tamamen aykırı bir kurumdur. Zaten diyeneti takan da pek yok.
Eski06-05-06, 15:02  #5
masle

masle'nın Avatarı

Bence bu cumhuriyet ilk kurulunca yapılmalıydı. Çünkü diyanet Müslümanları aptal yerine koyuyor ve İslam’da olmayan bir ilahi sınıfı oluşturuyor. Bu herkese zarar veriyor camiler memurlarla yönetiliyor ve bir nevi Müslümanlar yönlendiriliyor. Ben birçok kez hutbe yüzünden Cuma namazından çıktım acayip kafam bozuldu, nerdeyse dünya sistemini bize camilerden dayatmak. Tabi Alevileri de düşünmek lazım onlara hak veriyorum, diyanet artık dinden elini çeksin cami yaptırmak isteyen cami yaptırsın, cem evi yaptırmak isteyen cem evi yaptırsın. İki tarafta bundan memnun olacaktır. İmam konusu hiç sorun olmaz…
Eski06-05-06, 15:22  #6
Moderatör

Giriş Tarihi: Mar 2006

Diyanet'in kaldırılması ve din'in cemaatlere ve tarikatlara terkedilmesi ülkeyi bulunduğu durumdan daha kötüye ve karmaşaya götüreceği gibi, bir Cumhuriyet kazanımının da yitirilmesine neden olur.

Yıllardır İslami motifli siyasi parti ve grupların "Diyanet kaldırılmalıdır" isteklerinde de gerçekte bu neden yatmaktadır. "Diyanet kaldırılmalı ve bizler bu alanda istediğimiz gibi at koşturmalıyız."

Diyanet kesinlikle kalmalı ve iyileşştirilmeli ve daha demokratik, daha çağdaş bir yapıya kavuşturulmalıdır. İçinde alevi kesim de temsil edilmelidir. Ve İslamiyet fiziki olarak da bir şekle bağlanmalıdır. Cami yapma daha gerçekçi kurallara bağlanmalı, cemevleri bir ibadethane olarak görülmeli ve öyle değerlendirilmelidir.
Moderatör is offline  
Eski06-05-06, 15:32  #7
adil

adil'nın Avatarı

Diyanet zaten cemaatleri, tarikatleri engellemiyor ki. Belki de böyle sanıldığı için bu kadar yayıldılar.
Ayrıca yıllarca islami motifli partiler diyanet kaldırılmasın diyorlardı.
Bir de şu "cumhuriyet kazanımları" nelermiş çok merak ettim?
Eski06-05-06, 15:58  #8
Moderatör

Alıntı:
Sayın adil şöyle demiş:

Diyanet zaten cemaatleri, tarikatleri engellemiyor ki. Belki de böyle sanıldığı için bu kadar yayıldılar.
Ayrıca yıllarca islami motifli partiler diyanet kaldırılmasın diyorlardı.
Bir de şu "cumhuriyet kazanımları" nelermiş çok merak ettim?
Diyanetin iyileştirimesi, revize edilmesi, daha "çağdaş" bir yapıya kavuşmasından kastedilen de budur. Ülkede tarikat ve cemaatlerin bu kadar yaygınlık kazanmasının nedeni siyasetin buralardaki oy beklentileridir. Devlet bir yandan "aydın din adamı" yetiştirmek için imam-hatipleri kurdu, öte yandan yine oy kaygısıyla bunları işlevlerinden uzaklaştıran yapılanma içine girdi. Bir yandan diyanet kuruldu, öte yandan cemaat ve tarikatlere yol verildi.

Bugün demokrasi, özgürlük ve sivilleşme adı altında dinci-gerici bir yapılaşma modeli önerilmektedir. Bu durum da diyanet ortadan kalksın, din işleri halkın sivil örgütlenmesine bırakılsın anlayışını gündeme getiriyor. Amaç dinsel yapılanma ve propagandayı cemaat ve tarikatlere vererek daha kalıcı ve meşru bir platform yaratmaktır. Amaç gerici düşüncenin yasal bir zeminde, her türlü denetimden uzak yaygınlaşmasını sağlamaktır.

Diyanet bir Cumhuriyet kazanımıdır.Devletin laik bir temelde örgütlenebilmesi, öncelikle böyle bir anlayışın varlığına ihtiyaç gösterir. Diyanet, dinin devlet eliyle -bir ölçüde- daha tehlikesiz bir biçimini empoze etme anlayışıdır. Amaç cemaat ve tarikatlerin ortadan kalktıktan sonra doğan boşluğu doldurmaktır. Amacına tam olarak da ulaşılmadığı söylenebilir. Nedeni yukarda söylenmişti.

Cumhuriyet kazanımı olarak Ata'nın yaptığı üstyapı devrimlerinin tamamını sayabilir, bunlara köy enstitülerini ve halkevlerini katabilir,( kısmi de olsa)demokratik düzeni ekleyebiliriz.
Moderatör is offline  
Eski06-05-06, 18:01  #9
goodfather
Forumdan Uzaklaştırılmış

Meclis başkanı bunu daha yeni söylüyor. İşte Türkiyede terör konularından birisi de budur. Alevi sünni çatışmalarının temelinde bu gerçek yatar. Aleviler de bu devlete vergi veriyorlar. Verdikleri vergiler cami imamlarına maaş olarak geri dönüyor. Haksızlarmı ?
goodfather is offline  
Eski06-05-06, 18:13  #10
canuğur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Alıntı:
Sayın Türesin şöyle demiş:

Sayın Arınç durup dururken böyle bir söylemi neden kamuoyu önüne çıkarmıştır ? Cami ve din işlerinin tarikatların eline mi geçmesini istemektedir ?

Yorumlarınız bu konuda bizleri aydınlatacaktır.

Saygılarımla.
Bu bir tuzaktir sayin Türesin.
Daha önce diyanetin ne oldugunu, ne amacla kurulup ne hale getirildigini yazdim.
ama simdi bu kesimden böyle bir teklifin altinda yatan gercegi görmemek mümkün degildir.
diyaneti, tamamen denetimden uzak tutup, devleti icinde denetimsiz milyarlarca para toplanip nereye aktigi belli olmayacak bir sisteme geciyorlar.
Hükümet degise bile, bunlari denetleyemecek bicimde kilise erkine benzer bir sivil-dinci güc haline gelmek istiyorlar.
saygilar

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı