"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
| #1 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Diyanet kaldırılsın mı? TBMM Başkanı Arınç'ın "Laik bir ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı olmaz. Tüm din hizmetleri vakıflar eliyle yürütülmeli" görüşüne, Başkan Bardakoğlu, "Diyanet, cumhuriyetin önemli bir projesidir" yanıtını verdi ARINÇ: LAİK ÜLKEDE OLMAZ ANKARA Milliyet TBMM Başkanı Bülent Arınç, "Laik bir ülkede olmaz" dediği Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını ve imamların maaş ödemesi dahil tüm din hizmetlerinin vakıflar eliyle yürütülmesini önerdi. Arınç, önceki akşam atv'de yaptığı açıklamada, laikliğin yeniden yorumlanmasıyla ilgili görüşlerine Diyanet önerisini de ekledi. Arınç, "Gerçek laik bir ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı olmaz, olmamalıdır. Türkiye'de aslında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın konumu tartışmalı. Türkiye, Diyanet'in mevcudiyetini tartışmalı, gerekirse bu kurumu kaldırmalı. İmamların maaşının verilmesinden camilerin bakımına kadar, geçmişte olduğu gibi vakıflar eliyle sürdürülmeli" dedi. Arınç, "O zaman dini hizmet tarikatlar terk edilmez mi?" sorusuna, "Böyle diyenler de olacaktır. Tartışılır" yanıtını verdi BARDAKOĞLU: LAİKLİKLE ÇELİŞMEZ Arınç'a aynı gün yanıt veren Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Diyanet'in cumhuriyetin önemli bir projesi olduğunu söyledi. NTV'de Diyanet'in laikliğe aykırı olmadığını vurgulayan Bardakoğlu, şunları söyledi: "Aslında Türkiye laik demokratik yapısıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumu, bu bünye içine sokmakla, bana göre hem İslam dünyası için hem Batı için özgün bir model kurmaktadır. Dinle birlikte, dinin desteğiyle kalkınmayı, gelişmeyi cumhuriyetin önemli bir projesi olarak görmekteyiz. Batılıların da zaman zaman laiklik anlayışlarıyla belki uzlaştıramadıkları için sordukları bu soru, bana göre cevabı çok açık bir sorudur. Laiklikle Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kamu bünyesi içinde yer alması çelişmez. Aksine, biz dini daha saygın bir yerde tutarız. Dinin farklı amaçlar için kullanılmasını önleyerek itibarını artırırız. Din, toplumsal bütünleşmemiz için önemli bir zemin oluşturmuştur. Laiklik, Diyanet'in 80 bin görevlisi açısından sorun oluşturmuyor. Aksine, kendi alanımızda daha özgürce çalışmamızı sağlayan bir imkân olarak görülebilir. Laikliği, din özgürlüğünün garantisi olarak görüyorum. Hem laik hem demokratik yapısıyla İslam ülkeleri açısından özgün bir yere sahip olduğunu açıkça söyleyebilirim. Milliyet'e açıkladı Bardakoğlu, Milliyet'te önceki gün yayımlanan açıklamasında laikliği şöyle tanımlamıştı: "Din adamlarının siyasete, devletin işleyişine müdahil olmaması, siyasetin de dine müdahalesinin olmamasıdır. Bu, cumhuriyet rejimiyle başlamıştır. Siyasetin dini kullanması doğru bulunmuyor. Bunun yanlışlığını gördük, hâlâ görmekteyiz. ----------------------------------------------------------------------- (Not:Milliyet Gazetesinin haberi olduğundan aynen alıntılanmıştır.) |
| #2 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Sayın Arınç durup dururken böyle bir söylemi neden kamuoyu önüne çıkarmıştır ? Cami ve din işlerinin tarikatların eline mi geçmesini istemektedir ? Yorumlarınız bu konuda bizleri aydınlatacaktır. Saygılarımla. |
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Ben de alevi diyanet işleri istiyorum. Alevi dedelerine de maaş verilsin. Devlet cemevleri yaptırsın! Hadi bakalım. Kilise de istiyorum papazlara da maaş verilsin! Devlet havra da yaptırsın Sinagog da istiyorum bana ne bana ne :-) Niye sadece bir dinin tek yorumuna ait bir devlet kurumu var. Çok basit devlet bunları kolaylıkla yönlendirsin diye! Devlet laikse hiç bir dine ayrımcılık tanımaması gerekir. Din işlerin devlet işlerinden ayrılması gerekir. Peki cami yapmak imam tutmak devlet işi midir? Yoksa din işi mi? Din işlerini de o dine inanan insanlar kendileri yapar. İster tarikat olsun ister misyonerlik kurumu buna devlet karışamaz. __________________
“İşçinin milliyeti ne Fransız, ne İngiliz ne de Alman’dır, onun milliyeti emektir, özgür köleliktir.” "İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx) |
| #4 | ||
| Alıntı:
Diyanet hem devletin sırtında bir yüktür hem de laikliğe tamamen aykırı bir kurumdur. Zaten diyeneti takan da pek yok. __________________
“İşçinin milliyeti ne Fransız, ne İngiliz ne de Alman’dır, onun milliyeti emektir, özgür köleliktir.” "İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx) | |
| #5 | |
| Bence bu cumhuriyet ilk kurulunca yapılmalıydı. Çünkü diyanet Müslümanları aptal yerine koyuyor ve İslam’da olmayan bir ilahi sınıfı oluşturuyor. Bu herkese zarar veriyor camiler memurlarla yönetiliyor ve bir nevi Müslümanlar yönlendiriliyor. Ben birçok kez hutbe yüzünden Cuma namazından çıktım acayip kafam bozuldu, nerdeyse dünya sistemini bize camilerden dayatmak. Tabi Alevileri de düşünmek lazım onlara hak veriyorum, diyanet artık dinden elini çeksin cami yaptırmak isteyen cami yaptırsın, cem evi yaptırmak isteyen cem evi yaptırsın. İki tarafta bundan memnun olacaktır. İmam konusu hiç sorun olmaz… __________________
Hak geldi batıl zail oldu..... |
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
| Diyanet'in kaldırılması ve din'in cemaatlere ve tarikatlara terkedilmesi ülkeyi bulunduğu durumdan daha kötüye ve karmaşaya götüreceği gibi, bir Cumhuriyet kazanımının da yitirilmesine neden olur. Yıllardır İslami motifli siyasi parti ve grupların "Diyanet kaldırılmalıdır" isteklerinde de gerçekte bu neden yatmaktadır. "Diyanet kaldırılmalı ve bizler bu alanda istediğimiz gibi at koşturmalıyız." Diyanet kesinlikle kalmalı ve iyileşştirilmeli ve daha demokratik, daha çağdaş bir yapıya kavuşturulmalıdır. İçinde alevi kesim de temsil edilmelidir. Ve İslamiyet fiziki olarak da bir şekle bağlanmalıdır. Cami yapma daha gerçekçi kurallara bağlanmalı, cemevleri bir ibadethane olarak görülmeli ve öyle değerlendirilmelidir. |
| #7 | |
| Diyanet zaten cemaatleri, tarikatleri engellemiyor ki. Belki de böyle sanıldığı için bu kadar yayıldılar. Ayrıca yıllarca islami motifli partiler diyanet kaldırılmasın diyorlardı. Bir de şu "cumhuriyet kazanımları" nelermiş çok merak ettim? __________________
“İşçinin milliyeti ne Fransız, ne İngiliz ne de Alman’dır, onun milliyeti emektir, özgür köleliktir.” "İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx) |
| #8 | ||
![]() Giriş Tarihi: Mar 2006
|
| |
| #9 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Mar 2006
| Meclis başkanı bunu daha yeni söylüyor. İşte Türkiyede terör konularından birisi de budur. Alevi sünni çatışmalarının temelinde bu gerçek yatar. Aleviler de bu devlete vergi veriyorlar. Verdikleri vergiler cami imamlarına maaş olarak geri dönüyor. Haksızlarmı ? |
| #10 | ||
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| Alıntı:
Daha önce diyanetin ne oldugunu, ne amacla kurulup ne hale getirildigini yazdim. ama simdi bu kesimden böyle bir teklifin altinda yatan gercegi görmemek mümkün degildir. diyaneti, tamamen denetimden uzak tutup, devleti icinde denetimsiz milyarlarca para toplanip nereye aktigi belli olmayacak bir sisteme geciyorlar. Hükümet degise bile, bunlari denetleyemecek bicimde kilise erkine benzer bir sivil-dinci güc haline gelmek istiyorlar. saygilar __________________
"Tüm dönemlerde, toplumun kutsallastirdigi bos düsüncelerden tehlikesizce siyrilmak imkansizdir." M.Kemal | |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|