"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Bu nedir?

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Dünya Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Asıl Tehlikenin farkındamısınız?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği

Konu Araçları
Eski25-03-08, 13:38  #1
AranEL

AranEL'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2005
Asıl Tehlikenin farkındamısınız?

Geçen hafta İstanbulda 5.Dünya Su Forumu gerçekleştirildi...Forumda,küresel ısınmanın sebeb olacagı su sorunları insanı hayretlere düşürecek boyutta.

http://www.worldwaterforum5.org/index.php?id=1870&L=5

http://www.worldwatercouncil.org/fil...ry_turkish.pdf

Görüldügü üzere artık küresel ısınmaya karşı önlem konuşulmuyor,bunlara nasıl uyum saglanacagı konuşuluyor.Küresel boyutta göçlerden,su savaşlarından bahsediyoruz.Artık gelişmiş ülkeler dünyaya geziler düzenleyerek "suyunuzu bizimle paylaşırmısınız" gibisinden ikna görüşmelerine başladılar...

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz demek isterdim ama kim ne düşürse düşünsün,gelecegimiz,dünyanın gelecegi artık karanlık...

saygılarımla

AranEL Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 30-03-08 20:38 .
AranEL is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski07-04-08, 18:06  #2
mağripli

mağripli'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2008

Alıntı:
Sayın AranEL şöyle demiş:

Mesajı Göster
Geçen hafta İstanbulda 5.Dünya Su Forumu gerçekleştirildi...Forumda,küresel ısınmanın sebeb olacagı su sorunları insanı hayretlere düşürecek boyutta.

http://www.worldwaterforum5.org/index.php?id=1870&L=5

http://www.worldwatercouncil.org/fil...ry_turkish.pdf

Görüldügü üzere artık küresel ısınmaya karşı önlem konuşulmuyor,bunlara nasıl uyum saglanacagı konuşuluyor.Küresel boyutta göçlerden,su savaşlarından bahsediyoruz.Artık gelişmiş ülkeler dünyaya geziler düzenleyerek "suyunuzu bizimle paylaşırmısınız" gibisinden ikna görüşmelerine başladılar...

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz demek isterdim ama kim ne düşürse düşünsün,gelecegimiz,dünyanın gelecegi artık karanlık...

saygılarımla
sayın aranel, evet dediğiniz gibi dünyada bir su sorunu bşgöstermek üzere ve patladı bu sorun neredeyse. Ama sorunu yanlış yerde aramamak lazım bugün yeryüzünün bukadar tahrip edilmesi kapitalizmin ürünüdür. İşte bu sebeple edbirler suyu çoğaltmaya yönelik değil sorunun kaynağı olan kapitalizmin vahşetine karşı olursa sorun çözülür.

dostça

R.Y.
mağripli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-04-08, 14:54  #3
redyellow

Giriş Tarihi: Sep 2006

Sayın aranel;

Çok güzel bir konuya dikkat çekmişsiniz.

Ama her zamanki gibi bu çok önemli konu gereken önemi görmemiş. Halbuki dikkat çektiğiniz konu çok çok önemli bir konu. Geleceğimiz açısından hayati bir mesele.

Konu Aysun Kayacı vs. olsaydı veya herhangi bir takımımızla ilgili olsaydı sanırım daha çok ilgili çekerdi.

İnşaallah bu tür önemli konulara hepbirlikte eğiliriz ve geleceğimizi karartmayız.

Saygılar ve emekleriniz için teşekkürler.
redyellow is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski09-04-08, 17:54  #4
mağripli

mağripli'nın Avatarı

Sayın redyellow, siz bu su konusunda ne düşünüyorsunuz acaba. Yani doğayı kirletenler kim, neden su kaynakalrımızı tükeniyor ve bunu durdurmanın yolları ne acaba sizce.

dostça

R.Y.
Eski10-04-08, 03:41  #5
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Alıntı:
Alıntı:
Sayın mağripli şöyle demiş:

Mesajı Göster
sayın aranel, evet dediğiniz gibi dünyada bir su sorunu bşgöstermek üzere ve patladı bu sorun neredeyse. Ama sorunu yanlış yerde aramamak lazım bugün yeryüzünün bukadar tahrip edilmesi kapitalizmin ürünüdür. İşte bu sebeple edbirler suyu çoğaltmaya yönelik değil sorunun kaynağı olan kapitalizmin vahşetine karşı olursa sorun çözülür.

dostça
Dünyanın bütün sorunları gibi su sorununu yaratan da, yazdığınız gibi vahşi kapitalizmdir. Sonuçta, değişik formasyonlarda bulunsa da, yeryüzünün büyük çoğunluğunu su oluşturuyor. Her yer su. Tamam, küresel ısınmanın karalarda kuraklığa yol açacağı söyleniyor ama toplamda su miktarında bir değişiklik olması söz konusu değil. Maddenin korunumu kanununa aykırı bu. Su farklı fazlar arasında gidip geliyor. Zaten küresel ısınmanın sonuçlarından birisi olarak da, kutuplardaki buzulların eriyeceği ve deniz seviyesinin yükseleceği iddiaları var. Yani suyun miktarında bir değişme yok özetle. Esas sorun bu suyun kullanılabilir olmasında. Bu da dönüp dolaşıyor, enerjiye geliyor. Yeterli ve ucuz enerji halinde deniz suyunu kullanılabilir suya çevirmek işten değil. (Tabii, bunun en güç tarafı emperyalizm varken, ucuz enerjinin nasıl sağlanacağı. Enerji fiyatlarını tırmandıran kendileri. Çünkü bu artışlar, iddiaların aksine kalkınmakta olan ülkeleri vuruyor, emperyalist ülkeleri değil. Enerjiyi sorun haline sokan da emperyalizm. Aslına bakarsanız, küresel ısınmanın kendisi bile, uzaydan dünyaya gelen ek enerji nedeniyle.)

Bunun dışında, başka su arıtım yöntemleri de var ve geliştirilebilir. Önemli olan bu bilimsel çalışmaları kim yapacak? Kapitalizmin işi gücü para ve rantabilite. Yatırılan paranın en kısa vadede kendisini geri ödemesi ve yeni para getirmesi. Kapitalist ekonominin temel ilkesi bu. Bu temel felsefede olan bir sistem mi bu yatırımları yapacak? Yoksa uzun vadede bunun da "karlı iş" olacağına kuşku yok.

Öte yandan yukarıdaki forumlara bakıyorsunuz, düzenleyenler hakim sınıflar, hakim siyasi güçler. Bu sorunu yaratan onlar zaten. Sorunu onlar mı çözecek?
yorum2006 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski10-04-08, 09:04  #6
redyellow

Alıntı:

Mesajı Göster
Sayın redyellow, siz bu su konusunda ne düşünüyorsunuz acaba. Yani doğayı kirletenler kim, neden su kaynakalrımızı tükeniyor ve bunu durdurmanın yolları ne acaba sizce.

dostça

Doğayı kirletenler deyince tabi ilk önce aynaya bakmamız gerektiğini düşünüyorum. hep birlikte el ele doğayı kirletiyoruz, suyu tüketiyoruz.

Fabrikalar,

İşyerleri,

Evler,

Şahıslar...

Hep birlikte bu işi yapıyoruz.

Mesela bir banyo yapıyoruz, su şakır şakır üstümüzden akıyor, belki bir kova ile yapacağımız banyoyu en az 5 kova su harcayarak yapıyoruz.

Belki bunlar ufak şeyler ama milyonlarca insanın böyle ufak bir şey yaptığını düşünürsek bunu topladıımızda dehşet bir su israfı ortaya çıkıyor.

Araba yıkıyoruz elimiizde hortum dök ha dök... Halbuki bir kova alsak bir fırça ile arabayı baştan aşağı yıkarız.

Kirletme konusunda da aynı elimize ne geçerse atıyoruz, yola, sokağa her yere.

Fabrikalar, iş merkezleri, sanayiler zaten başlı başına bir felaket.

Ama unutmayalım ki fabrikaların, iş merkezlerinin sahiyeri de yine bir insan.

Sonuçta biz insanlar olarak el ele dünyayı, çevreyi kirletiyor, suyu tüketiyor sonra ağlıyoruz.
Eski10-04-08, 09:10  #7
mağripli

mağripli'nın Avatarı

Sayın yorum2006, dediklerinize katılıyorum, ama bakın olaya siz enerji olarak bakarken ben size su olarak deva edeyim. Şöyle ki artık bahsettiğiniz o deniz sularının arıtılması meselesi başka bir kapitalist alan yaratacak suculuk gibi.

Belki bu su söktörü metropollerde söz konusu iken anadolunun bir çok kentinde sular hal çeşmeden temin edilebilirken bu iş tamamen ticarate dönecek. Nasıl derseniz bence maaşımızın üçte birini suya vereceğimiz dönemler yakındır.

Bu sebepten dolayı önümüze kapitalizme karşı bir savaşım alanı çıkıyor ki, çevrecilik. Ama burda sakın çiçek böcek severlikten bahsettiğimi düşünmeyin. Ben bildiğiniz kavgacı, doğayı korumak adına uzlaşmalardan uzak bir çevreci profilinden bahsediyorum. Yani kapitalizme karşı insanlık saaşını yükseltmeliyiz çevre alanında da.

dostça

R.Y.
Eski10-04-08, 09:14  #8
mağripli

mağripli'nın Avatarı

[quote=redyellow;388294]
Fabrikalar, iş merkezleri, sanayiler zaten başlı başına bir felaket.

Ama unutmayalım ki fabrikaların, iş merkezlerinin sahiyeri de yine bir insan.

quote]

Sayın redyellow bakın bahsetmek istediğim şu ki yazmş olduğunuz mesajın tamammında bu işin asıl sorumluların sadece iki cümle söylüyorsunuz ama masumane cümleler bunlarda. Bakın bugün insanlar eğer metan üretemiyorlarsa bünyelerinde atmosferin delinmesinden ben değil fabrika sahibi sorumludur. Eğer benim atığım fabrikanınkinden fazla değilse bundan ben sorumlu değilim yine. Ha benim atığımı belediy arıtmadan doğaya salıyorsa bundan ben sorumluyum çünkü benden aldığı su , ağaçlandırm, arıtma harçları ile arıtma, geri dönüşüm tesisleri kurmuyors bunda sorumlu benim çünkü müdahale etmemek kabul edip onaylamaktır.

dostça

R.Y.
Eski10-04-08, 09:25  #9
redyellow

sevgili mağripli;

Fabrika sahipleri de bir insan...

ve bende yazımda özellikle İNSAN faktörüne dikkat çektim.

Sakın yanlış anlamayın fabrikatörleri savunuyor durumuna düşmeyim.

İNSAnlar olarak hep birlikte bu işi yapıyoruz diyorum.

Elbette benim buradaki payım yüzde 1 bile değildir şahıs olarak veya sizin.

Ama sonuçta siz yüzde 1, ben yüzde 1, fabrikatör yüzde 40 vs.vs. hep birlikte kirletiyoruz.

Fabrikatör kirletiyor o fabrikaya ceza vermeyin belediyeyi biz seçiyoruz, siyasetçiyi biz seçiyoruz.

Hatta o fabrikatörü zengin eden fabirkatör eden yine biziz.

Yani İNSANlar.

Umarım derdimi anlatabilmişimdir.

sevgiyle.
Eski10-04-08, 09:41  #10
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Alıntı:
Alıntı:

Mesajı Göster
Sayın yorum2006, dediklerinize katılıyorum, ama bakın olaya siz enerji olarak bakarken ben size su olarak deva edeyim. Şöyle ki artık bahsettiğiniz o deniz sularının arıtılması meselesi başka bir kapitalist alan yaratacak suculuk gibi.

Belki bu su söktörü metropollerde söz konusu iken anadolunun bir çok kentinde sular hal çeşmeden temin edilebilirken bu iş tamamen ticarate dönecek. Nasıl derseniz bence maaşımızın üçte birini suya vereceğimiz dönemler yakındır.

Bu sebepten dolayı önümüze kapitalizme karşı bir savaşım alanı çıkıyor ki, çevrecilik. Ama burda sakın çiçek böcek severlikten bahsettiğimi düşünmeyin. Ben bildiğiniz kavgacı, doğayı korumak adına uzlaşmalardan uzak bir çevreci profilinden bahsediyorum. Yani kapitalizme karşı insanlık saaşını yükseltmeliyiz çevre alanında da.

dostça
Su zaten meta haline gelmiş durumdadır. Belediyeler dünyanın su parasını alıyor. Hatta suya ayrı, atığa ayrı. Su paraları yoksul halk için ciddi rakamlar oluşturuyor. Üstelik çoğu yerde uygun su, yani hem mikroplardan arındırılmış, hem gerekli kimyasal bileşimde su Türkiye'de veya dünyanın geri kalmış diğer ülkelerinde asla olmamıştır. Kişi başına su tüketimi de geri kalmış ülkelerde çok düşüktür zaten. Tabii bütün bu sorunların bir adım ötesi de var. Doğal kullanım suyu kaynaklarının giderek azalması nedeniyle, yapay kullanım suyu üretimi. Sermayecilerin buna da el atacağına kuşku yoktur. Yalnız kapitalizm bu sorunu çözecek ölçekte ve nitelikte çalışma, yani planlama, üretim, dağıtım v.b. yapamaz. Ayrıca büyük kitlelerin son derce yoksul olduğu düşünülürse, bunun ucuz olması ve kar amaçlı olmaması gerektiği de ortada. Kapitalistler, ne kadar kar varsa, nerede kar varsa, o kadar üretim yapar. Benim söylemek istediğim bu. Tabii su sorununu çözmek için tüm dünya ölçeğinde çalışma gerekiyor. Kullanım suyu denilince de, yalnızca insanların elini, yüzünü yıkayacağı su akla gelmesin. Bugün sınai tesislerin çektiği suyun yanında, evsel tüketim devede kulak bile değildir. Diğer bir önemli tüketim de tarımdaki sulama suyu. Türkiye zaten kurak ülkedir. Normal yağışlı yıllarda bile, belirli bölgelerde ve belirli ürünler için sulama zorunlu. Bu nasıl sağlanacak? Bugün DSİ'nin sulama ağı her yere gitmiyor. Sulama büyük ölçüde artezyen kuyuları açılarak sağlanıyor. Bu kuyuların çok sık açılması ve hesapsız su kullanımı nedeniyle yeraltı suyu çekilmiş durumda. Su çekilmesi, sulamaya gereksenisi olmayan yerlerde de sulama gereği ortaya çıkarmıştır. Bütün bunların bütünsellik içinde ele alınması gerekiyor.

Ben ilke olarak çevreciliğe, çevreci çalışmalara karşı değilim. Uluslararası çevre kuruluşlarının yayınlarını, eylemlerini de izliyorum. Önemli bilimsel çalışmalar yapıyorlar, buna ek olarak eylemleriyle insanları uyarıyorlar. Ancak sorunun çözümü için siyasi erk gerekli. Bilimsel bulguların yaşama geçirilmesi için gerekli siyasi tavır yani. Tabii bu tavra ek olarak finansman sorunu var. Bazı projeler çok büyük bütçe gerektiriyor. Bu ancak kamu fonlarından sağlanabilir. Bu fonları kapitalizmin devleti mi sağlayacak?
yorum2006 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı