| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Herkes kapısının önünü süpürsün/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007
| Türkiye, altın, takı imalatında çalışan emekçilerin hangi şartlarda üretim yaptıklarını biliyor mu acaba? İhracatın önemli bir bölümünü oluşturan bu sektör, gün geçtikçe gelişiyor. Bu gelişmede tek bir gerçek var, meslek emekçilerinin özverili çalışması. Fakat bu özveriye rağmen çalışma şartları ilkel toplumlardaki köle anlayışıyla tamamen örtüşüyor. Sosyal haklardan yoksun, düşük ücret, sendikasız, zorunlu ve ücretsiz mesailer ve izinler… Başbakan kayıt dışı ekonomiden bahsederken “Kim olursa olsun sigortasız işçi çalıştıranları şikayet edin” diyor. O zaman ilk önce kendi kapısının önünü süpürsün. X A.Ş nin sahibi A ile olan dostluğu ve ilişkilerini bütün kamuoyu biliyor. Bir zamanlar kendini Başbakan’ın ekonomi danışmanı olarak tanıtan A bu sektörde işçi haklarını gasp eden para babalarından biridir. X A.Ş işçisi, patronların getirdiği bir sistemle bütün haklarını kaybetmiştir. Fabrika binası içinde fason sistemini hayata geçirip tüm giderler işçinin sırtına yüklenmiştir. Yemek paraları, servis giderleri ve SSK primleri işçinin cebinden alınmıştır. Üstelik çalışanlara ücretsiz mesai zorunluluğu getirilmiştir. Fason sorumlularının üzerine (fabrika binası içinde) açılışlar yapılarak, işçilerin X A.Ş ile ilişkisi kesilmiştir. Aylık SSK 20 gün gösterilip bunun 10 günlük kısmı işçiye ödettirilmiştir. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi insanların inançları kullanılarak, cuma namazında helallik istenip o akşam 300 işçi işten atılmış ve devamı gelmiştir. İhracat yapılan ülkelerden gelen denetleme görevlilerine yalan söyleme konusunda baskı yapılmıştır. SSK denetleme ekipleri ise haber vermeden gelmiyorlar. X A.Ş de şu anda çok az işçi çalışmaktadır. Sistem aynı sistem. Fabrika dışına gönderilen atölyelerle faturasız çalışılıyor. Devlete bildirilen altın miktarı gizleniyor. Herhangi bir denetlemede altınlar saklanıyor. Alın size kayıt dışı ihbarı. Ama kimi kime şikayet edeceğiz. Kendini bu sektörde ihracat birincisi ilan edenler, Çin’e fabrika kurarak yüzlerce işçiyi kapı dışarı etmiştir. Başbakan, yabancı sermayeyi ülkeye getirmeye çalışacağına buradakilerin kaçmasını engellese yeter. Kuyumculuk sektöründe faaliyet gösteren firmaların 2–3 tanesi dışında çalışanlar hak ettiklerini almadan ve sosyal güvenceden yoksun çalıştırılmaktadır. Altın işçileri, örgütlenin ve hakkınızı gasp ettirmeyin. X A.Ş den atılan bir işçi… |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008
| koyunlar çayırda otlarken bir kurt gelir sürüye saldırır çoban hemen koşar çeker yüfeyi koyunu kurtarır koyun buna çok sevinir çobana dua eder çoban bakar koyun yaralı orada ölmesin diye çeker bıçağı kounu keser koyunun sevinci 10 dakika sürer [hikaye bu ya] insan celladında merhamet beklerse 10 dakika sürer sizler sendikada olmuyorsa derneklerde örgütleneceksiniz yoksa size hak kimse vermez size ne kanundan nede hükümetten fayda gelir sizi kurtaracak olan kendi kollarınızdır muhhakkat kazanacaksınız hepbirlikte kazanacağız saygılarımla |
|
| #3 | ||
| Alıntı:
Sayın arkadaşım bir hak gaspı konusunda teşhir yapmak istemişsiniz ama sizi firmai smi vermekten alıkoyan şeyin ne olduğunu merak ediyorum. Eğer ki işimden olurum başbkan bana da ananıda al git der diye çekiniyorsan merak etme bu başbakan artık yüzsüzlüğü ele aldı. Unutmayın ki kendisi naylon fatura ile yargılanmış ve hala aklanamamış bir maliye bakanına sahip yani kendisi küresel sermayeyi arkasına almış at koşturuyor bulunduğu topraklarda. Onun için ben sizin açıkça firma ismi verip savcıları göreve çağırmanızı isterim. dostça __________________
Bu bir sevdadır--Demire tırnakla--duvara kanla yazılar-- Ya sosyalizm ya ölüm. R.Y. | |
|
| #4 | ||
| Alıntı:
| |
|
| #5 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Alıntı:
| #6 | |
| Öyle mi denir bilmiyorum, ancak bildiğim şu; böyle sömürgen firmalarda-ki altın sektöründe hem bu kadar isim yapmış hem de bu kadar illet başka bır fırma daha yoktur- çalışan kişiler asla işlerini sevdıklerınden orda durmamaktadırlar. İş değiştirme lüksü olanlar zaten senelerı dolmadan, tazmınat kaygısı baslamadan işten ayrılırlar. Bu yuzden bu fırmanın çalışanlarının yaş ortalaması 25-35 arasıdır.Üstelik eleman sirkülasyonu da tavan yapmıştır. 2 cocuklu bır aıle babasından hakkını sonuna kadar savunacak, devletın kodamanına başkaldıracak, bir devrime ön ayak olacak hamleyı kım nasıl bekleyebılır kı? |
|
| #7 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Alıntı:
| #8 | ||
| Alıntı:
Sabır gelsin hepimize ![]() | |
|
| #9 | |
| sayın arkadaşım, sizi çok iyi alıyorum desem yalan olmaz. Çünkü etrafımızda yüzlerce örnek var ki ev geçimi, sorumluluklar insnaları bazn zor kullanmasını engeller. Ama benim önerim şu ki bu olayda etkili olacağını düşündüğün bir savaş yöntemi varmı? Mesela gizliden gizliye sendika avukatları ile çalışıp teşhir. Veyahut muhalif hareketlere bilgileri detayları ile anlat ki onlarda bu malzemeyi kullanarak bu firmalara karşı kampanya başlatsın. ( yani kapitalizme karşı mücadeleyi bu bu firmalarda somutlamak gibi şimdilik, yani onlar teşhir edip şikayetlerde bulunur) __________________
Bu bir sevdadır--Demire tırnakla--duvara kanla yazılar-- Ya sosyalizm ya ölüm. R.Y. |
|
| #10 | |
| Öneriniz ve daha nice akıllara gelmeyen yollar, -abartısız rakamıyla- 2000 kişinin aklından geçmiştir. Biz tek yolun örgütlenmek oldugu kanısındayız. Çünkü minaresini calıp,kılıfını hazırlamıstır bizimkisi. Yasal olarak birşeyler yapamayız. Hani bir atasözü vardır-kaba olacak ama- "it iti ısırmaz" diye. Bu da aynen böyle. Çünkü firmanın yasal sahibi Syn başbakanın tabir-i caizse "kanka"sı. Örgütlenmek fikrinin üzerine de kar yagdı. Dediğim gibi, herkes ekmek derdinde ve ben günü kurtarayım,evime bugun de ekmek götüreyim kaygısı ıcınde. Ben ve bir çoğumuz, korkuyoruz! Yaşam savaşı verırken kapitalizme karşı bir mucadele başlatmaktan, sonucunda da kapitalizmin içinde kaybolmaktan korkuyoruz. Korkuyoruz, çünkü gerçekten, çaresiziz. Korkuyoruz, çünkü gerçekten yalnızız.. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|