"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
![]() |
| |||||||
Ütopya'ya hoşgeldiniz./konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Dünya'daki gelişmeler, Dış ilişkiler, Avrupa Birliği |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış Giriş Tarihi: Sep 2005
| Ütopik Sosyalist Yaşam ! Yazıyaz sitesinin üyelerinden oldukça sosyalist ve komünist düşünceye sahip kimseler var.Mülkiyeti ve aile yaşamını sürekli eleştiren,evliliğe karşı olan ,evliliği mülkiyetle bağdaştırıp kadının evlilik kurumuyla erkeğin mülkiyetine geçtiğini savunan , inançların afyon olduğunu belirten, savaşma seviş mantığını benimseyen vs. vs….. Zaman zaman düşünürüm, bu arkadaşların hepsi bir araya gelse ve kominal yaşamın egemen olup yaşayacakları bir ortamı sağlasalar.Köymü olur köykentmi olur öyle bir yerde birlikte yaşabilseler diyesim geliyor.Bizlerde bu ütopik cennete geziye gider onların bu yaşamlarını yerinde görür,onlarla hatıra fotoğrafı çektirir gelirdik.İsteyende onların bu ütopik cennetine katılır onlarla birlikte yaşam sürerdi. Dediklerine göre herkes sevdiği işle uğraşır,yeteneklerini maksimize eder,ihtiyaçları kadar çalışır ve aralarında paylaşarak cenneti-i alayı yeryüzünde kurarlardı.Paranın olmadığı,cüzdanın kullanılmadığı ve paranın konulacağı ceplerin olmadığı giysiler içerisinde meteliksiz bir yaşamı bizlerin yerinde tetkik etmesine olanak sağlarlardı. Evlilik gibi bir kurum olmadığından, herkes canının çektiğiyle cinsel yaşam ilişkilerine girer,doğan çocuklara hep birlikte bakarlardı.Nufüs kağıdınına gerek olurmuydu bilmem ama,çocukların anne –baba yerlerine “ kime ne” diye bir yazı da koyabilirlerdi.Aşk diye bir şey olurmuydu acaba ? Olmazdı zannediyorum çünkü aşk sahiplenmenin ve başka biriyle paylaşmamanın ürünü olsa gerek. Bu köyde üretim yetecek kadarmı, yoksa biriktirmeye de neden olacak kadarmı yapılırdı.? Ortak üretimde çalışacaklardan biri, “ben bu işi sevmiyorum,benim için uygun değil” derse acaba ne olurdu. Toplumun ortak malı çocuklara yaşlılarmı bakar ve eğitirlerdi. Tarımsal bir yaşamı mı tercih ederler,yoksa sanayi işlerine el atarlarmıydı? Sanayi fazlaca üretim ve satış demek olduğundan bunlara gerek duyarlarmıydı ? Para olmayacağına göre mübadele daha iyi bir yöntem mi olabilir ? Haydi sosyalistler …Bu sanal cenneti kurun,yahut bir araya gelip bu cennetin kamusal alanının ne olacağını hayallerinizin zenginliğiyle inşa edin ? Böyle bir ütopya’ya inanmadığım için benim aklıma gelen bunlar.Sizlerin bu yaşamı gelişmiş hayal güçlerinizle çok daha iyi inşa edeceğine inanıyorum. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Ütopik sosyalist yaşam dediğiniz aslında komünist yaşamdır ve ütopik değildir. İnsanlık sadece 6-10 bin yılını sınıflı toplumda geçirdi. Tekrar sınıfsız topluma geçmeyi ne engelleyecek burjuvazinin ve emperyalizmin sömürme hırsından başka? Yazılan şeyler de sosyalist yaşamda değil komünist yaşamda olacak şeyler. Paranın tamamen kalkması,herkesin tamamen sevdiği işi yapması falan... Tarımsal üretim mi, sanayi üretimi mi diye sorulmuş. Komünist yaşamda öngörülen üretim çok gelişmiş robotlarla yapılacak demiştir Marx . İnsan emeğinin en az düzeye indirgendiği ve insanın sabah balık tutup akşam resim yapabileceği bir sistemden bahseder. Ama marksistlerin birinci görevi komünist bir yaşam kurmak değildir. Birinci görevimiz üretim araçlarının kollektifleştirilmesi, üretenin yönetmesi, sınırların kaldırılıp saçma-sapan savaşların yok edilmesi... Bir işçinin günde sekiz-on saat sırf kar hırsıyla çalıştırılıp patrona göre çok düşük bir gelirinin olmasının kaldırılması... Dünyanın ikiyüz küsur devlete ayrılıp birbirleriyle boğuşmasının, çocukların ölmesinin kaldırılması... __________________
“İşçinin milliyeti ne Fransız, ne İngiliz ne de Alman’dır, onun milliyeti emektir, özgür köleliktir.” "İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx) |
|
| #3 | ||
| Sayın Adil ! Alıntı:
Onlardan kurtulmak için ne yaparsınız bilemem.:-) | |
|
| #4 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| Ütopik sosyalizmin, bilimsel sosyalizmden farklı bir akımdır. Büyük farklar vardır.. Biz hiçbir zaman sorunsuz bir dünya vaad etmedik. Çünkü mükemmel bir dünya istemek, faşizanlık olurdu. Ve bizim kuracağımız komünal devletsiz sistem ancak tüm dünyada bir devrim ile mümkündür. Çünkü kapitalizm dış faktör olduğu sürece saldırmıştır ve sömürüsünü sürdürecektir. Aşk konusuna gelirsek, paylaşımcı yaşam erkek-kadın, kadın- kadın, erkek-erkek ilişkilerinden maddi çıkarcılığı kaldırır, ki marx'ında çoğu yazısında üstünde durduğu gibi, hümanizmi, sevgiyi ve aşkı ortaya çıkarır. Komünal yaşamda insanlar sanatta, bilimde, eğlencede üretmek için yaşarlar ve tabi eğlenmek ve hayatın tadını çıkarmak için.. Ki siz belli bir yaşa gelmiş biri olarak ütopik sosyalistlerle, marksistlerin, bilimsel sosyalistlerin farkını bilmiyorsanız, bu demekki bir "kartal" olarak fazla yüksekten uçuyorsunuz :-) __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #5 | ||
| Sayın Artena ! Alıntı:
| |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Dünya daha güzel olamaz! Savaş da gereklidir! Çocuklar da ölecek elbet. İşçiler... ne yapalım yani, akıllarını kullansalardı. Çalışacaklar tabi ki benim hakimiyetim altında! Ne de olsa onlara ekmeğini ben veriyorum! Devlet de olacak, benim devletim! Ne olsa ben yüce bir millettenim! Irak'a girelim Kürtler'e hadlerini bildirelim! Çocuklar da ölecekmiş, ölürlerse ölsünler ne yapalım yani? Sosyalizm mosyalizm... hayalden ibaret bütün bunlar. Oyalanın siz daha hayellerinizle! Ben malı götürüyorum ne haber! keh keeh keh! __________________
“İşçinin milliyeti ne Fransız, ne İngiliz ne de Alman’dır, onun milliyeti emektir, özgür köleliktir.” "İşçinin vatanı yoktur" (Karl Marx) |
|
| #7 | ||
| Alıntı:
Biz faşizan mıyız? Kendinizden mi esinlendiniz bunu söylerken nerden çıktı anlamadım ki? Bizim için farklılıklar zenginliktir, bazı konularda onlar bizi, bazı konularda da biz onları ikna ederiz. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. | |
|
| #8 | |
| Ben ütopik cennet nasıl olacak diye sosyalist arkadaşlardan görüş istemiştim .Hayallerinin nasıl bir cennet yaratacağını öğrenmek istemiştim ama iş geyik muhabbetine döndü.Galiba sosyalistler geyik muhabbetine daha yatkınlar.O nedenle de sosyalist düzen dikiş tutturamıyor.:-) :-) :-) |
|
| #9 | |
| Siz bunca yıl sosyalistlerin hiçbir zaman bir cennet vad etmediğini anlayamamışsanız, sizinle başka ne muhabbeti yapılabilir ki sn. Türesin? __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #10 | |
| Sayın artena ! Ben aile hayatını,özel mülkiyeti savunan bir kişiyim.O nedenle bana sosyalizm ters gelir.O nedenle derinlemesine inceleme gereğini duymadım. Saygılarımla. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|