Düşünmek Varolmaktır
Pek çoğumuz hayatta daha iyi şartlarda yaşamanın gayesindeyizdir.İnsanlar için mutlu yaşayacakları,sevgilileri ile elele tutuşabilecekleri,ihtiyaçlarının karşılanabileceği bir sistemin olması en büyük amaçtır.Çocuklarımıza iyi bir meslek,gençlerimize iyi bir iş en büyük gayelerimizdendir.Bazen bu amaçlar öyle büyük bir yer teşkil eder ki korkularımızın kaynağı bile olur.İnsanların böyle düşünmelerini yadırgayamam,herhangi bir sistem bunları sağlasın herkesin o sistemin hayranı olacağını da bilirim ancak düşünce ürettiği iddia edilen devlet ve ilim adamlarımızın da sürekli bunlara vurgu yapıyor olmasına gülmekle ağlamak arasında gidip geliyorum.
Tanrı dünyamız hakkında ne öngördü-ya da inanmayanlar için- dünyadaki değişim bize ne hazırlıyor?Ne olduğumuzu bilerek mi yaşayacağız ya da yaşamak için mi bir şeyler olacağız, ya da birleri bizi olduracak?Düşünce denen olay,ideolojiler gerçekte birer tepki midir yoksa toprak olmaktan manen kurtulmak için, insanı başka şeylerden ayıran bir güç müdür?Bu sorular gerçekten cevaplanması güç sorulardır ve cevaplasanız bile aklın kendini ifade edebileceği bir ortama ihitiyacınız vardır.Her şeyin din ile,etnik köken ile,ideoloji ile etiketlendiği bir ortamda akıl çıkıp da kendini ifade edemez.Halbuki ben şuna da eminim ki dünyanın büyük akılları için ne din,ne köken ne deideoloji hiçbir şey ifade etmez.Onlar bir düşünce oluşturur ve sadece bu düşünceleri için-bu hiçbir zaman para veya maddi başka bir çıkar değildir-ter dökerler.
Ben düşünce uğrunda çabalamanın,tarihin ağır bir süzgeçten geçirerek bize sunduğu vazifelerin,insanların bütünü için düşünce liderliği yapabileceğimizin devlet tarafından alaka görmesini hayal etmişimdir.İnsanlarımız öyle bir duruma geldi ki düşünceler bile maddi açıdan değerlendirilmeye başlandı.İşin kötüsü devletimiz her gün kaç para girid,çıktı diye hesap yapan bir bakkalı andırmaya başladı.Düşünce adamlarımız dünyada büyük bir değişim yaşanırken bunu para hareketleri ne oldu gibi sığ açılaradan değerlendirmeyi marifet saydı.Bir gün birisi çıkıp derse ki para mara işi bitti,çıkarın silahlarınızı,etkilediğiniz ve yetiştirdiğiniz insanları,düşüncelerinizi ortaya koyun...
Eğer kendi varlığımız,insani değerlerimiz,aklımız ve tarihimiz çerçevesinde bir düşünce kurarsak,bunu da izleyeceğimiz siyasetle umut arayan insanların önüne koyarsak devlet ve millet olarak bir anlam ifade ederiz.Yoksa düşünce yerine paranın konduğu bir dünya istiyorsak dünyanın uzaydaki bir toprak parçasından hiçbir farkı olmaz.
Sizin bu konudaki fikirlerinizi bekliyorum. vatanım Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 31-03-08 17:36 . |