"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Unutulmaz ''1 Nisan'' şakaları/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Kültür-Sanat & Edebiyat ![]() Giriş Tarihi: Feb 2008 Ülke / Şehir: İstanbul
| Bugün "şakanın evrensel günü" olarak kabul edilen 1 Nisan. İlk olarak eski Romalıların Hilarya, Hintlilerin ise Huli Festivali’nde görülen şakaların 1564’te Fransa’da yapılan takvim düzenlemesiyle gelenek haline geldiği sanılıyor. Fransa’da 1564 yılında takvimde yapılan reformla yılbaşı 1 Nisan’dan 1 Ocak’a alındı. 1 Nisan’ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacıyla yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline geldi. 1 Nisan’ı yılbaşı kabul edenlere ise ’Nisan Balığı’ (Poisson D’avril) adı verildi. Fransa’dan sonra diğer ülkelere de geçen bu gelenek, 18’inci yüzyılda İngiltere ve İskoçya’ya da yayıldı, oradan da Amerika’ya taşındı. Amerikalılar bu günü 28 Aralık’ta kutluyor. İşte, dünyadan en ünlü 1 Nisan şakaları: http://www.milliyet.com.tr/default.a...04.2008&ver=21 __________________
istanbul unut beni ,göm yedi tepeden birine ,istanbul uyut beni ,ellerinle... paii paii (: |
|
| #2 | |
Kültür-Sanat & Edebiyat ![]() Giriş Tarihi: Feb 2008 Ülke / Şehir: İstanbul
| Dünyanın birçok ülkesinde renkli şakaların yapıldığı 1 Nisan’ı Türkiye tartışmalı ve gergin bir ortamda yaşadı. Sadece Eskişehir’de bir öğrencinin karakolluk olan şakası gibi yanlış anlaşılan bir iki şaka dışında gündeme herhangi bir şaka yansımadı. 1 Nisan’ın önceki yıllarda Türkiye’de de renkli şakalarla geçmesine karşın bu yıl şakasız yaşanmasını psikiyatri uzmanları şöyle değerlendirdi: * Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yıldırım Doğan: Ülkenin genel tablosuna baktığımızda her şey hem acınası, hem gülünesi bir durumda. Yani trajikomik bir durumdayız. Şaka demek yaşam duygusu demektir. Şaka yaşam duygusuna katkıda bulunan önemli bir etmendir. Ortama baktığımızda iç hukukumuza, işleyişimize başkaları karar vermeye çalışıyor. Genelde durum öylesine acınası ve gülünesi ki, şaka gibi yaşamsal bir enerjiyi hayatımıza katmamız imkânsız. * Psikiyatr yazar Dç. Dr. Erol Göka: İnsanlar artık şakalaşmıyorsa bu genel bir gözlem haline gelmişse şöyle denilebilir: Biz cenazede, ciddi bir toplantıda, kötü bir haber beklerken ya da kaygı içindeyken şaka yapamayız. Bu da gösteriyor ki şakanın zamanlaması ile insanlarımızda endişe var. Bu ortamda şaka yapılmaz, şimdi şaka yapılmaz şeklinde çalışıyorsa beyinlerimiz; ya matem vardır, ya endişe vardır ya da ciddi bir iş vardır. Demek ki Türkiye’de böyle bir durum var. * Dışkapı SSK Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Sezai Berber: İnsanlar şaka yapmayı unuttu. Çünkü gelecek kaygısı yoğunlaştı. İnsanlar iş bulamıyorlar. İşi olan ise kaybetme korkusuyla yaşıyor. Tam bir belirsizlik hâkim. Örneğin, daha önceki yıllarda depresyon başvuruları çoğunluktayken şimdi ise daha çok kaygı bozuklukları var. Yani kişiler gelecek kaygısı yaşıyor. Endişe içindeler. Böyle bir belirsizlik içinde şaka yapmak imkansız hale gelirken insanların şakaya tahammülleri de kalmıyor. * Uzman Psikolog Alanur Özalp: Türkiye şakasını unuttu. Adı konmasa da ekonomik bir krizden geçiyoruz. Ekonomi her şeyi, hayata bakış açısını etkiliyor. İnsanlar normal zamanda da birbirlerine şaka yapmıyorlar. Yaptıkları zaman ise bu şakaları kaldıramıyorlar. Siyasi anlamda da bir belirsizlik yaşıyor, sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. AKP zihniyetinde 1 Nisan gibi şaka günleri, yılbaşı gibi günler yer almıyor. İnsanlar da bu nedenle herhangi bir ayrışma ya da kamplaşmaya yol açmamak için şaka yapmıyor. http://www.milliyet.com.tr/default.a...ate=03.04.2008 __________________
istanbul unut beni ,göm yedi tepeden birine ,istanbul uyut beni ,ellerinle... paii paii (: |
|
| #3 | |
Uzaklaştırıldı ![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Arkadaşım nikah davetiyelerini dağıttı. Hepimiz şoke olduk. Bu kadar yeni bir beraberliğin sonu hemen nasıl olduda nikahla hemde bu kadar çabuk son bulur dedi. Sonra demez mi? NİSAN BİRRRRR ![]() Üşenmemiş davetiye bastırmış. Tebrik etmek lazım! |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2006
| Bende bir nisanda yaptığım şakayı sizlerle paylaşayım: Kız arkadaşımı telefonla arayarak 2 çift ayakkabı aldığımı söyledim aaa güzel olmuş nasıl diye sordu , sonra analatırım diyerek görüşme sona erdi ve akşama tekrar görüşecekken bir şaka geldi aklıma ,dur şuna bir nisan şakası yapayım dedim ve telefonda ayakkabı aldığıma inandın mı? bir nisan şakası yaptım sana deyince :yaaaaaaaaaaaaaa çok kötüsün diyerek üzüldü veya başka şeyler hissetti ve esas şakayı o esnada patlattım şaka buydu deyince kahkahalar atmaya başladı , yani ayakkabıları aldığım halde almadım diyerek ve sonra aldığımı belirterek şaşırtıp değişik duruma getirdim. saygılarımla __________________
Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|