Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Otomobil Nuri / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey

Konu Araçları
Eski06-04-08, 08:59  #1
Emirganli

Giriş Tarihi: Mar 2008
Otomobil Nuri

Şimdi ben size, "Altınordu" desem, son derece emin bulunmaktayımdır ki sizden gelecek cevap, "Evet, İzmir'in Altınordu Kulübü, e ne olmuş yani" şeklinde olacaktır.

Oysa, ben, "Altıonrdu" derken evet, bir kulüpten bahsetmekteyimdir ama benim bahsettiğim bu kulüp, İzmir'de değil, bizim Kadıköy taraflarındaki bir yerdedir.

Gördüğünüz gibi burada durmuş İstanbul'un Altınordu'sundan bahsediyorum ama bir dönem Fenerbahçe'nin kalesini de korumuş olan Oğuz'un dedesi Dr. Rüştü Dağlaroğlu'nun da kaleme aldığı "Fenerbahçe Tarihi" adlı kitabının bir yerinde, "Türkiye'de profesyonelliğin kabul edildiği 1952'den önce, her ikisi de Fenerbahçe'den blok transferler yapmak suretiyle Sarı-Lacivertli takımla uğraşan Altınordu ve Güneş Kulüpleri profesyonellik denemesinde bulunmuş ama bunlardan Güneş Taksim'e dönüşmüş, Altınordu ise küçüle küçüle neredeyse yok olma noktasına gelmiştir" demişliğinden dolayı, Altınordu'dan bahseden tek kişi konumunda da değilimdir.

Buraya kadar kaleme aldıklarımdan, İstanbul Altınordu'nun, Türkiye'de profesyonelliğin kabul edildiği 1952 yılından önce profesyonellik denemesinde bulunan iki kulüpten biri olduğu anlaşılmaktadır ama profesyonellik para ister, Altınordu nereden bulmuştur parayı, profesyonellik denemesinde bulunması için Altınordu'yu finanse eden kimdir?

Hemen açıklayayım; Birinci Dünya Savaşı'ndaki Osmanlı yenilgisine kadar Altınordu'yu İttihat ve Terakki Cemiyeti maddi açıdan desteklemiş ve Altınordu da bu nedenden dolayı "İttihat ve Terakki'nin takımı" olarak tanınmıştır.

Şimdi dilerseniz, buraya kadar anlattıklarımı şöyle bir kenara bırakıp başka bir şeyi anlatma işine girişelim:

Emirgan'da ve de Emirgan Korusu'nun yakınlarında, kimilerince "Acısu", kimilerince ise "İmam Suyu" olarak tesmiye edilen bir çeşme vardır ki benim çocukluğumda, bu çeşmenin karşısında bir de arsa bulunmaktaydı.

Çeşmenin karşısı top oynadığımız bir arsa tarafından doldurulurken bu çeşmenin tarafı nasıl mıydı? Önceleri yani çok çok küçüklüğümde orası da boştu tabii ama bahsettiğim arsada top oynayabilecek yaşa geldiğimde buralar yavaş yavaş evle dolmaya başlamış ve o evlerden birinde de bir süreliğine Adnan Şenses oturmuştu. Adnan Şenses evden çıkıp aşağıya yani Çınaraltı'na doğru inmeye başladığında top oynadığımız arsanın yanından geçerdi ki o zaman kendisine, "Ne haber Adnan abi" falan gibi laflar atardık.

Bir gün yine arsada top oynamış ve maçtan sonra da ter içinde kalarak kana kana su içmek için soluğu çeşmenin yanında almıştım. Ben su içerken çeşmenin önünde bir otomobil durdu ve içinden, üzerinde "Fenerbahçe" yazan üst eşortmanlı yaşlı biri çıkarak yanıma geldi, yanıma geldikten sonra da benim çeşme ile işimin bitmesini beklerken, "Biliyor musun ben eski Fenerbahçeli Otomobil Nuri'yim" dedi.

Bu Otomobil Nuri kimdi biliyor musunuz? Hani yukarıda Türkiye'de futbol profesyonelliğinin kabulünden önce profesyonellik girişiminde bulunmuş ve Fenerbahçe'den blok transferler yapma işine girişmiş iki kulüpten yani Altınordu ile Güneş Kulüplerinden bahsetmiştim ya. İşte bu Otomobil Nuri, Altınordu'nun Fenerbahçe'den yaptığı blok transferlerin içinde yer alan zamanın ünlü futbolcularından biriydi.

Şimdi olsa "Vay abicim" diye ellerine sarılacağım. Ama o zaman, dediğim gibi çocuğum, bir şeyden anladığım yok ki. Karşımdakinin, "Ben eski Fenerbahçeli Otomobil Nuri'yim" şeklindeki sözlerini, "Ha iyi" gibi soğuk ve de baştan savma bir lafla geçiştirdim.

Yazıma son verirken, "Şimdi bana 'Yeniden ister misin?' deseler" şeklinde sözlere sahip bulunan pop müzik parçasını hatırlamanın tam zamanı olduğunu düşünme noktasına gelmiş bir vaziyetteyim. O anı, bu günkü bilinç yapımla yeniden yaşamayı çok, pek çok isterdim ama nerdee, geçmiş ola...
Eski06-04-08, 19:35  #2
oguzoglu

oguzoglu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2008

Bazen insan geçmişi hatırladığında ben ne yapmışım demekte, işte sizin bu anınız da buna örnek...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı