Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Bir sloganın analizi

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey

Konu Araçları
Eski06-04-08, 10:00  #1
Emirganli

Giriş Tarihi: Mar 2008
Bir sloganın analizi

Dünyada, "Alem Buysa kral benim" sloganı kadar, söz konusu sloganı kullananı meth mi yoksa zem mi ettiği belli olmayan bir başka slogan var mıdır bilmiyorum.

Lemi Atlı'nın, ilk kısmı, "Çeşman-ı ol meh-veş'in elâdır/Pek bakma elâ değil beladır/Alem bu belaya müpteladır", son kısmı ise "Ol meh-veş'e 'Elâ' demişsem/Sonra dönüp 'Elâ değil beladır' demişsem/Yok şüphe ki ettiğim hatadır" şeklinde bir şarkısı vardır ki söz yazarı burada, sevgilisinin gözlerine önce "Bela" diyor, sonra da böyle demekle hata yaptığı itirafında bulunuyor.

Ben de şimdi Lemi Atlı'nın o şarkısındaki gibi yapacak ve "Ben, 'Dünyada, -Alem buysa kral benim- sloganı kadar, söz konusu sloganı kullananı meth mi yoksa zem mi ettiği belli olmayan bir başka slogan var mıdır bilmiyorum' dedim ama bu sözümü geri alıyorum. Çünkü bahsettiğim sloganın kendisini kullananı meth değil zemmettiği o kadar açıktır ki burada artık 'meth mi yoksa zem mi ediyor?' şeklinde şüphe belirtir bir ifadeye yer bulunamamalıdır" diyeceğim.

Şimdi dilerseniz bu söylediklerimi bir mizansenle açıklayayım:

Kapalı bir kapısı ile o kapalı kapısının üzerinde de "Patent Bürosu" yazısı bulunan bir odanın önünde, koltuğunun altında kapağında "Ben" yazılı bir dosyayı tutan bir adam durmaktadır.

Adam, içerideki kişi çıkınca kapıyı tıklatarak odaya girer ve koltuğunun altında tuttuğu, kapağında "Ben" yazılı dosyayı karşısındaki görevliye uzatarak, o görevlinin gözlerindeki soru ifadesini de "Şey... efendim ben kral olmak istiyorum da lütfen dosyamı inceledikten sonra bana bir krallık patenti verir misiniz" diye yanıtlar.

Görevli önce, "Tamam, bu gün git yarın gel" der ama adam ertesi gün geldiğinde de o adamın koltuğunun altında tutarak incelenmek üzere kendisine bıraktığı, üzerinde "Ben" yazılı dosyayı uzatıp, "Al, senden kral mıral olmaz"ı dillendirir.

Adam melul mahzun geri döner ama bir hafta sonra yine patent bürosunun kapısındadır ve bu kez koltuğunun altında, birinin kapağında "Ben", diğerinin kapağında ise "Alem" yazılı bulunan iki dosya tutmaktadır.

Yine sırası geldiğinde kapıyı tıklatarak içeri girer ve bu kez kendisine, koltuğunun altındaki iki dosyayı uzatıp, "Şey...efendim ben kral olmak istiyorum da lütfen bu doyaları inceledikten sonra bana bir krallık patenti verir misiniz" dediği görevliden yine "Bu gün git yarın gel" cevabını alır.

Ertesi gün gittiğinde iki dosyayı da kendisine iade eden görevlinin yüzü asıktır ama bu görevli, yüzünün asıklığına rağmen pek de olumsuz konuşmamakta ve "Alem buysa kral sensin" demektedir.

Görevlinin yüzünün asıklığına rağmen pek de olumsuz konuşmamışlığı hali, doğallıkla bir çelişkiyi bünyesinde barındırmaktadır ki ben, bu çelişkinin ortadan kaldırılması gerektiğine inanmakta ve söz konusu çelişkiyi de şöyle bir açıklamada bulunmak suretiyle ortadan kaldırmayı denemek istemekteyim:

Efendim görevli, karşısındaki adama "Kral" unvanını vermiştir ama bu işten pek memnun olmamış, memnuniyetsizliğini de yüzündeki asık ifadeyle göstermiştir. Durum böyledir ama adam, yine de "Kral" unavını kapmıştır. Bu nasıl mı olmuştur? Adam aslında "Kral" unvanını hak edecek bir yapıda değildir ama gel gelelim alem ondan da beterdir ve bu durum karşısında adama "Kral" unvanının verilmesinden başka yapılacak bir şey yoktur.

İşte, "Aslına bakılırsa senden kral mıral olmaz ama ne yaparsın ki alem senden de beter" anlamına gelen "Alem buysa kral sensin" sloganının, kendisini kullananı meth değil, zemmettiği iddiası yanlış mıdır şimdi?

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 13:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)