| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Kuramcılık mı Deneycilik mi?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Fizik, Kimya, Biyoloji, Astronomi, Jeoloji... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Bilim - Mitoloji Dergi Yazı İşleri ![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Bilim insanlarının çalışmalarında değişik yöntemler uyguladıklarını biliyoruz. Burada tartışmak istediğim "deneycilik" ve "kuramcılık"dır. __________________
tik tak seslerinden ürkmeden..... |
|
| #2 | ||
![]() Giriş Tarihi: Feb 2008
| Alıntı:
Sorduğunuz soru, pratik mi, teori mi gibi geldi bana, açıkçası... Yanıt veriyorum; her ikisi de... Kuram olmadan, deney olur mu? Felsefe olmadan, bilim olur mu? Önce kuram geliştirilir, daha sonra da bu kuramı gerçeklemek için, deneyler yapılır... Benim yargım; naçizane budur... Saygılarımla... __________________
tek gerçek ben'im. | |
|
| |
| #3 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Aug 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Deney ve Kuram bir arada olduğu gibi sadece kuramın geçerli olacağı bilimsel çalışmalarda vardır. Bu sebeple birinden birini seçmek veya daha iyidir demek yanlış olur. İkiside gereklidir. Saygılar, __________________
Bilimsiz din kör, dinsiz bilim topaldır. Albert Einstein |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Blimsel araştırma sürecinizde şu 2 yoldan birini tecih etmek size kalmış; i. Bilimsel Yöntem; belli aşamaları vardır, hipotez kurulur gerçeğe ulaşılmaya çalışılınır. ii. Deneme-Yanılma Yöntemi; veriler vardır, herhangi bir hipotez kurmadan deneylerle-denemelerle doğrulukları, olabilirlikleri sınanır. Sayın Gizemnur eğer kuram ve deney arasında tercih yapmamızı istiyorsa, böyle bir şey olamaz. Hiç bir kuram yoktur ki, teoride veya pratikte deney edilmeden ulaşılsın, kuram kıvamını alsın. Bilimsel araştırma sürecinde tabii ki geçerli olan bilimsel yöntemdir. Çünkü deneme yanılma yönteminde olduğu gibi sadece deneyler dizisinde, doğruluğunu sınamanız gereken bir hipteziniz ve ulaşmayı beklediğiniz bir gerçeğiniz olmaz. Uğraşlar sonucunda bilgiler yığını elde edersiniz, nitel ve nicel ama hangisi neyin cevabıdır, bundan sonrası da ayrı bir karmaşıklıktır... Sıhhatsiz diye düşünüyorum. Bilimsel yöntem öyle ki tüm bilimlerde kullanılabilecek bir potansiyele sahip. |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Mesela psikoloji ve sosyoloji de yapılan deneyleri bir düşünün; bir grup denek seçilir, bir durum için belirli değişkenlere göre veriler kaydedilir. Ve deneklerin yaş, cinsiyet, bünyesel vb özelliklerine bakılarak bunlar genelleştirilir, genele mal edilir. Bu sonuçlar çoğunlukla bilimsel araştırma olarak sunulur. Bu gibi alanlarda kuram oluşturmak için deney-gözlem yolunun kullanılması ne kadar sağlıklıdır? Ki sağlıklı değil diyelim alternatif olarak ne kullanılabilir ki? |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2008
| maalesef soru hatalı ![]() deney için kuram, kuram deney için gereklidir.. birbirinden bağımsız olmaları bazı durumlar hariç düşünülmez... Kontrollü deneyin sonucunda teori, teorinin sonucunda kuram oluşur.. liseden kalma bilgilerim böyle diyor.. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|