"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
7 meslek birliği ‘nispi temsil’e karşı birleşti/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Hükümete yakın grupların seçim kazanmakta zorlandığı meslek odalarında seçim sisteminin değiştirilmek istemesi tepki yarattı. ‘AKP yönetimlere sızmaya çalışıyor’ diyen 7 birlik ortak hareket edecek. ... Tasarıya karşı çıkan TÜRMOB’u Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türk Tabibleri Birliği (TTB), Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Türk Eczacıları Birliği (TEB), Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) destekliyor. AKP’nin benzer müdahaleleri kendilerine de yapacaklarından endişeli olan bu birlikler, ortak basın açıklaması ve gazete ilanları başta olmak üzere bir dizi eylem planlıyor. Temsilcilerin yorumları linkte http://www.sendika.org/yazi.php?yazi_no=16322 Odalar seçimlerinde AKP ve MHP ortak adayları desteklemesine rağmen hep demokrat, aydın, ilerici ve yurtsever insanlar seçimleri kazandı. Akape baktı ki meslek odalarını ele geçiremiyor, o halde istediğim değişiklikleri yapar öyle ele geçiririm diyor. Tıpkı %10 barajıyla merkez sağın çökertilmesi gibi... AKP kendisine muhalif hiçbir sendika, meslek odası, DKÖ ve parti istemiyor... IMF' nin dayattığı SSGSS' yi protesto eden memurlara, işçilere cop, memlekete ve emeğine sahip çıkan Tekel işçilerine tazzikli su! __________________
Yok! |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2006
| Nispi temsil siyasette olur. Nispi temsile o kadar meraklıysalar milletvekili seçim kanununu değiştirsinler, herkes aldığı oranda milletvekili çıkarsın. Bu durumda bile hükümet nispi temsille mi oluşacak? Yani her partiye milletvekili sayısı oranında bakanlık mı verilecek? Öyle hükümet iş görebilir mi? Dernek yönetim kurulları için de aynı şey geçerli. Onlar da hükümet gibi icra organı. İcra organlarında nispi temsil olmaz. Adamların derdi meslek kuruluşlarını felce uğratmak. |
|
| #3 | |
| Hem %10 barajını savunan hem de halkın iradesi diyenlerden her şey beklenir.. ![]() __________________
Yok! |
|
| #4 | ||
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| Alıntı:
"Tasarıda yer alan ‘nispi temsil sistemi’, ilgili meslek örgütünün genel kurulunda her grubun aldığı oy oranında yönetiminde temsilini öngörüyor. Halen yönetim, en çok oyu olan grubun listesinden oluşuyor." Şimdi bu tasarıya karşı çıkmak, yukarda sizin söylediğiniz ve hem %10 barajını savunan hem de halkın iradesi diyenlerle ayın pozisyona düşmek demek olmaz mı? Ben %10 barajına karşıyım, buna karşı olduğum içinde bu yapılan hazırlıktaki (linkte verilen ve yukarıya alıntıladığım doğru ise) maddeye destek veriyorum. Bence %10 seçim barajına karşı olan birisi bu tasarıya karşı çıkmamalı, yoksa kendisini tekzip etmiş olur. __________________
De korkma Müslümanım, göğsün imanla dolsun, İrtica İslam ise, başımın tacı olsun. Davamızın özü berrak, sonu toprak, dönen alçak olsun... | |
|
| #5 | |||
| Alıntı:
Yönetim icra sorumlusudur. Yani Meclis değil, hükümettir. Bunu yukarıda açıkladım zaten. Genel Kurullar Meclis'tir. Bunlara herkes katılıyor, geçmiş yönetimi eleştiriyor, ibra ediyor, kendi görüşlerini açıklıyor ve dilek ve temennilerini dile getiriyor. Burada amaç belli. Yönetimi ele geçiremiyoruz. İçeriye 1-2 kişi sokup, Yönetim Kurulu'nu iş yapamaz hale getirelim, icrayı sabote edelim, sonra da propaganda yapalım. Amaç bu. | ||
|
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Alıntı:
| #7 | ||
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Alıntı:
peki o zaman şöyle sorayım? koalisyonlara yol açablecek seçim sistemini "adaletli" oldukları savıyla savunup sonra da sandıktan yönetim koalisyonu çıkaran sisteme karşı durmak çelişki değil mi? __________________
Bırakınız geçsinler, bırakınız yapsınlar! | |
|
| #8 | ||
| Alıntı:
AKP ile MHP' liler bazı meslek odası seçimlerinde birlik yapmıştır. AKP' nin talanını meslek odaları olmasa kim gösterecek? İşte bu sebeple AKP meslek odalarını ele geçirmeye çalışıyor. Ama başaramayacak. Demokrat, aydın gelenek meslek odalarında AKP' cileri en az 2' ye katlamıştır. __________________
Yok! | |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006
| fenerbahçeli üstadım; Yüzde 10 seçim barajıyla meslek odalarının alakası yok, yüzde 10 seçim barajıyla meslek odaları seçiminin alakası var. Meslek odaları genelde seçim barajına karşı çıkarlar. Ama iş kendi seçimlerine gelince, iş kendi koltuklarının gitme ihtimaline gelince baraj taraftarı olmuşlar. Çünkü sözkonusu tasarıda şöyle deniliyor: ""Tasarıda yer alan ‘nispi temsil sistemi’, ilgili meslek örgütünün genel kurulunda her grubun aldığı oy oranında yönetiminde temsilini öngörüyor. Halen yönetim, en çok oyu olan grubun listesinden oluşuyor." Yani bir çeşit baraj var. Ve meslek odaları seçim barajına karşı oldukları halde kendilerinin seçiminde baraj istiyorlar. Bu çifte standarttır. __________________
De korkma Müslümanım, göğsün imanla dolsun, İrtica İslam ise, başımın tacı olsun. Davamızın özü berrak, sonu toprak, dönen alçak olsun... |
|
| #10 | |
| Meslek odası yönetim kurullarında genelde zaten koalisyon var. Koalisyon demek ortak bir program çerçevesinde buluşmak demek. Ortak bir programla yönetime geliyorlar. Burada önerilen bu değil. Mesela 4-5 liste çıkacak. Her listeden aldığı oy oranında üye girecek yönetime. Böyle icra kurulu mu olur? Yani şu anda hükümete CHP, MHP ve DTP'nin aldıkları oranda bakan vermesi demek bu. Böyle hükümet olur mu? İş yapabilir mi? Ama iki parti anlaşır, koalisyon kurar, o başka. Koalisyon da zaten bir parti tek başına çoğunluğu alamadığı zaman yapılır. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|