"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Savaş/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Öykü - Deneme Çalışmalarınız... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2008
| 1989'un 18 Ocak günü gece saat 1 de dünyaya geldim. Dünyaya geldiğimde insanlar savaşıyorlarmış.Haberlerde izlerdim bütün savaş haberlerini çatışma haberlerini. İnsanlar birbirlerini öldürüyorlardı,üstlerine bombalar atıyorlardı.Irak'ta,Bosna'da insanlar kan ağlıyordu. Ben ise savaşın nasıl birşey olduğunu bilmiyordum.Askerlerin kurşun atmaları gösteriliyordu.Ben her atılan kurşunun bir insanı öldürdüğünü sanıyordum.''Dede bak haberlerde 3 kişi ölmüş diyorlar ama daha az önceki asker en az 7-8 defa ateş etti.''diyordum. Savaşları küçükken seviyordum diyebilirdim.Okulda anlatılan savaşlara bayılıyordum.Kurtuluş Savaşı'na hastaydım diyebilirdim.Kadınların kağnılarla cephelere mermi taşımaları her zaman beni çok etkilerdi.Halen daha etkiliyor. Sonra biraz büyümeye başlayınca aklım bazı şeylere ermeye başlayınca savaşların ne kadar da gereksiz olduğunu düşünmeye başladım.İnsanlar birbirlerini öldürüyordu.Birbirlerinin canlarını alıyordu.Nedeni de topraktı,suydu,petroldü.Bunları paylaşamayacak ne vardı ki diye düşünüyordum. Televizyonda savaşların yarattığı etkileri görüyordum çok etkileniyordum.Savaşlardan nefret ediyordum.Ağlayan kadınları gösteriyorlardı ölen insanları da gösteriyorlardı bazen.Bir keresinde bir Filistinli kadının hastaneye kaldırıldığını görmüştüm.Kadın can çekişiyordu ve başında kızı vardı.Kadın gözlerini yumduğunda yani öldüğünde kızının gözünden yaşlar boşalmıştı ve bağırmıştı kız.Çok etkilenmiştim. Oğluna sarılan babanın oğluyla beraber acımasızca katledilişini de izlemiştim o yıllarda.Gerçekten çok etkileyici çok dokunaklı sahnelerdi.Hele hele o yaşlardaki bir çocuğu çok daha fazla etkiliyordu. Sonra biraz daha büyüdüm.Aklım bazı şeylere biraz daha ermeye başladı.Sonra anladım ki savaş sadece toplarla tüfeklerle yapılmıyordu.İnsanlar normal insanlar asker olmayanlar hani şu sivil olanlar onlar da bir savaş içerisindeydiler. Onların ki siyasi savaştı. Siyasete de ilgi duyuyordum.Şu an ki siyasi görüşüm komünizm.Küçükken komünizm dendiğinde aklıma iyi şeyler gelmezdi.Çünkü bir keresinde dedem bir adama ''komünistten betersin ha''demişti.Bir keresinde de ninem bir sanatçıyı dinlediğimde ''Nedir bu gomonisti dinlisin?''demişti. Savaş diyordum.Savaşların anlamsızlığından bahsediyordum. Birkaç yıl daha geçince ben de savaşmak için bir neden bulmuştum kendime. DEVRİM ! Savaşlar çoğu zaman gereksizdir insanlara acı verir ama dünyada barışı ve huzuru sağlamak için de savaşmak zorundasınızdır. Savaş aslında kaçınılmaz bir sondur. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2008
| Karanlık çöktü.Halen daha saat 5 te akşam olmasına alışabilmiş değilim ve canım da fena halde sıkılmaya başladı ama aklımdan birşeyler yazmak geçti.Bu yazıda iki ayrı yerden duyduğum iki ayrı öyküyü birleştirip tek bir hikaye yapmaya çalışacağım.Umarım beğenirsiniz.Başlıyorum hadi. Köyün birinde gösterişe düşkün zalım mı zalım bir ağa varmış.Gösterişe çok düşkünmüş. Bu ağa her sene yere ilk kar düştüğünde herkesin gözüne önünde işeyerek karın üstüne adını yazarmış.Her sene ilk kar yağışında bunu yaparmış.tabi zaman geçtikçe ağa yaşlanmaya başlamış ve prostat olmuş. Ağanın yanında da bir tane yaveri diyebileceğimiz bir adam varmış.CAhil mi cahil okuma yazması yok ağa ne derse onu yapan birisi. Yine yılın ilk karı yağmış.Ağa yaverini aldığı gibi soluğu köy meydanında almış.Herkes evlerinin camından ağayı izliyormuş.Ağa başlamış sidiğiyle ismini yazmaya ancak prostat olduğu için bitirememiş hemen dönmüş yanındaki yaverine ''Ben bitiremeyeceğim sen çaktırmadan devam et''demiş.Yaveri ise ağasına aynen şunu demiş: -Maraba dedin köylü dedin hayvan dedin bi okuma yazma bile öğretmedin şimdi nasıl yapacaksan yap. Ağa işini tamamlayamamış ve bi köyün diline düşmüş.Gel zaman git zaman olmuş köyde birisi ölmüş.Cenaze namazına ağa da gitmiş. Ancak dedik ya bu ağa gösteriş düşkünü diye.Hocanın arkasında saf tutmayı yedirememiş kendisine ve tutturmuş illa da ben en önde duracağım diye.Köylüler olmaz demiş herkes ağayı ikna etmeye çalışmış ağa en sonunda ikna olmuş namaz kılınmış ölü gömülmüş. Aradan 10-15 gün geçmemiş ki köyde bir cenaze daha olmuş.Hoca cenaze namazını kıldırmak için ''ALLAHU EKBER''dediğinde bu kez cemaatin en önünde ''AĞA''varmış. Umarım beğenmişsinizdir ![]() BOIKOT Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-04-08 09:58 . |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|