"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kayıp 5 Milyon Seçmen Aranıyor !

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski17-04-08, 22:48  #1
FatmaSeher

Giriş Tarihi: May 2007
Kayıp 5 Milyon Seçmen Aranıyor !

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın, Bilgisayar Destekli Merkezi Seçmen Kütüğü’nde (SEÇSİS) yer alan veriler ile MERNİS’de yer alan verilerin birbirini tutmadığını ve yaklaşık 5 milyon seçmenin kaydının kendilerinde olmadığını açıkladı.
.........

yazının tamamı linkde;
http://www.solbirlik.net/haber_detay...id=5850&yid=83

Yüksek seçim kurulundan gecikmiş bir itiraf mı?

...
Eski17-04-08, 22:51  #2
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007

Bu işte bir gariplik var ama çözemedim...

5 milyonun "kayıp olduğu" nerede görülmüş yahu?
Eski17-04-08, 22:56  #3
muhtarbc

muhtarbc'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2008
Ülke / Şehir: İzmir

Örneğin ben bile kayıp seçmenim.
2007 temmuzundaki seçimde 10 yıl önce taşındığım, 4 kez adresim değiştiği ve her değişimde muhtarlığa gidip naklimi almama rağmen seçmen kaydım hala eski adresimdeydi.
Ülke genelinde Yeniden seçmen kaydı yapılıp seçmen kütükleri yenilenmedikçe bu işin düzeleceğini sanmıyorum.
Eski17-04-08, 23:07  #4
FatmaSeher

Giriş Tarihi: May 2007

..........

2007 seçimlerinden önce Türkiye'nin nüfusunu 74 milyon olarak açıklayan Kurum, adrese dayalı nüfus sayımının sonucunda nüfusun 70 milyon olduğunu tespit etmişti. Yüksek Seçim Kurulu başkanının açıklamaları, seçmen sayıları konusundaki karışıklığın ne kadar ciddi olduğunu ortaya koydu.
Daha önemlisi 2002 yılından bu yana devam eden bu konudaki tartışmada mükerrer oy kullanılmış olması gerçeğinin ortaya çıkması. Bu durum, hem 3 Kasım 2002 hem de 22 Temmuz 2007 seçimlerinin sonuçlarını şaibeli hale getiriyor.
.........
http://ulusalkanal.com.tr/index.php?...=8138&Itemid=4

...
Eski18-04-08, 00:18  #5
37-esref

37-esref'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007

Kayip 5 Milyon secmen Avrupa´dan el salliyor, gören yok!
Eski18-04-08, 14:33  #6
muhtarbc

muhtarbc'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2008
Ülke / Şehir: İzmir

5 milyon kişilik kayıp şeçmen verisi ;
MERNİS ve YSK kayıtlarının birbirini tutmamasından kaynaklanmaktadır.
En son yaşadığımız evlere kapanılarak yapılan seçmen kaydı(bu kayıta yurt dışında yaşayan seçmenlerde dahildir) 2007 Temmuz seçimlerinde muhtarlıklarda askıya çıkarılarak onaylanmış ve bu listelere göre bütün ülkede oy kullanılmıştır.
Sorun şimdi bu oy kullanılmış seçmen listeleri ile (adrese dayalı, bilgisayara nüfus kaydı) MERNİS kayıtlarının birbirini tutmamasıdır.Bu sorunlar MERNİS sistemindeki bazı adres güncellememe hatalarından kaynaklanmaktadır.(seçmen listesindeki adresi ile , MERNİS deki veya şu anki adresi arasında fark olan milyonlarca seçmenden birisi de benim zaten)

Arkadaşlarımın iddia ettiği gibi ne 5 milyon mükerrer oy vardır ne de yurt dışı seçmenler hesaba alınmamıştır.İki iddia da bilimsel gerçeklerden uzaktır.
Aşağıdaki YSK açıklaması ve bazı Türkiye nüfusu ve MERNİS projesi ile ilgili linkler dikkatli bir şekilde incelenirse konu detayıyla anlaşılacaktır.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, TC kimlik numarasını tespit edemedikleri 600 bin, adresini tespit edemedikleri yaklaşık 3 milyon seçmen olduğunu açıkladı. Aydın, “Bunlarla birlikte şu anda yaklaşık toplam 5 milyon seçmenin kaydı yok. Seçmenleri tespit etmek için çalışma başlattık. 5 milyon seçmeni tespit edersek yerel seçimlerde 48 milyon seçmen oy kullanacak” dedi.

Herkesin eve kapatılarak tek tek sayıldığı 2000 nüfus sayımında yaklaşık 67 milyon olan nüfusumuz,
İstatistik biliminin ön gördüğü kıstaslar dahilinde olan yıllık Türkiye nüfus artış oranı ile çarpıldığında 2007 yılı nüfusumuz 74 milyon çıkmaktadır. Yani bu nüfus doğrudur bilimsel verilere göre.
MERNİS sistemindeki verilerde ise nüfusumuzun yaklaşık 70 milyon çıkması bu projedeki bazı teknik (adres güncellememe) hatalardan kaynaklanmaktadır.
Örneğin; (alıntıdır) Seçim sonuçlarında adı bulunan 4 bin 677 mahalle ve köyün (M/K) adları, nüfus sayımı sonuçlarında bulunamamıştır. Çünkü, çok değişik nedenler ve çeşitli kamu kurumlarının katkılarıyla yer adlarında bir türlü birlik kurulamamıştır.

Sonuç olarak 5 milyon kişi gerçekte kayıp değildir, yapılacak olan YSK kayıtları ve MERNİS kayıtları arasındaki büyük oranda uyuşmazlığa yol açan,
Eksik adres kaydı ve adres ismi ve henüz TC kimlik nosu almayanların güncellemesi yapılmadığından kaynaklanan veri uyuşmazlığının giderilmesidir.

muhtarbc Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 18-04-08 14:38 .
muhtarbc is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı