"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Forum Hakkında

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Moderatörlük....

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Forumumuz hakkında öneri, istek ve eleştirileriniz

Konu Araçları
Eski18-04-08, 13:27  #1
kgurleyen

kgurleyen'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Ülke / Şehir: Ankara
Moderatörlük....

Moderatörlüğün, özellikle forumlarda yapılan karşıt görüşlü tartışmalarda ne denli zor ve ince ayar isteyen bir iş olduğunu,bu işi hiç yapmadığım halde algılayabilenlerdenim...

Yazıyaz'da ve başka forumlarda yazılarımın silindiğine,ya da hakaret sayılabilecek kimi sözcüklerimin düzeltilmesi taleplerine muhatap olmuş biri olarak...Genelde moderatör arkadaşlara hep,sempati ve anlayışla uyum gösterme yolunu seçtim...

Çünkü,mesaj skoru hastası üyelerden tutunuz da...Daha yazım kurallarını bile bilmeyen üyelere kadar...Bir sürü ıvır zıvır mesajı okumak zorunda kalıp,kendi yazı ve bilgi yeteneğini körelten bu fedakar arkadaşlara karşı hep bir burukluk duydum ve elimden geldiğince dilimi tutup onların işlerini kolaylaştırmaya çalıştım...

Ancak zaman içerisinde, kimi moderatörlerin dünya görüşlerine ters düşen forum üyelerine de, teknik ve etik davranışlar dışında da yaklaşım gösterebildiklerini ve onları ''çizdiklerini'' gözlemledim...

Hakaret ve üslup konusu hukuki ve sosyolojik anlam ve tanımlamalar içeren kavramladır...Bu nedenle kişilerin kullandığı kelimelerin yasaların suç saydığı sözcüklerden ve hangi amacı taşıdığı iyice bilinmeden...Moderatörün, ideolojisiyle uyuşmadığı sözcüklere ve üsluba, yandaşı olduğu üye lehine sansürcü bir anlayışla işlem yapması kabul edilebilir bir davranış değildir...

Karşıt olduğu üyenin ifade özgürlüğü ve kişisel hakları adaletsiz bir biçimde elinden alınmaktadır böylece...

Oysa burada asıl yapılması gereken şey...Tartışmaya neden olan kişinin ifadelerinin mercek altına alınmasıdır...Örneğin;Mustafa Kemal'e ''eleştiri'' adı altında yapılan ve adını aldığı dünya görüşüne yapılan seviyesiz iftira ve aşağılayıcı ifadeler bu görüşe sahip üyelerin doğal olarak tepkisini doğuracaktır...

Bu nedenle belki de buna yol açan kişinin amacı, diğer üyeleri provake etmek olabilir...Ya da ucuz ve sanal kahramanlık peşinde ki ''nasıl geçirdim ama'' cı basit biri de olabilir...

Moderatör arkadaşın önce bunu saptaması ve işinin adı ''olay yöneticisi'' olduğuna göre de, bu göreve ehil biri olduğunu kanıtlaması gerekir diye düşünüyorum...

Yoksa daha 50 msj yazarak foruma ısınmamış ve forum üyelerinin kişilik ve dünya görüşleri hakkında bir bilgi birikimi olmadan bu işi yapmaya kalkışırsa birisi... Doğal olarak O'na da nonpasaran diyenler olabilecektir....

kgurleyen Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 18-04-08 14:34 .
kgurleyen is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-04-08, 14:49  #2
seha
Admin

seha'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2005

5- Sitemizde her ne sebepten olursa olsun küfür ve hakaret edilemez. Kişi, kurum ve katılımcılara küçük düşürücü, alaycı ifadeler kullanılamaz. Kişilerin değil düşüncelerin sözkonusu olduğu forumumuzda kişisel çekişmelere ve kısır polemiklere izin verilemez. Sitemizde görmek istemediğimiz bu tür davranışların özel mesaj yoluyla dahi yapıldığının anlaşılması halinde katılımcı cezalandırılır.

Moderatör arkadaşımız ilgili kuralı uygulamıştır. Uygulaması forum kuralları dahilindedir.
Forum içerisinde forum kurallarına ve yasalara aykrılık teşkil etmediği sürece her türlü düşünce ifade edilebilir, kişi ve kurumlara yine bu kurallar sınırında her türlü eleştiri getirilebilir.

Dolayısıyla madde 5'in uygulaması yoruma açık değildir. Ortada bir hakaret varsa gerekli işlem moderatör arkadaşlarımız tarafından sebebine bakılmaksınız işleme tabi tutulur. Cevap verdiğiniz mesajda bir kural dışılık olsa dahi bu durum değişmez.

Bilgilerinize
seha is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 03:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)