"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Zorunlu din dersi tartışmaları

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Anket Sonuçlarını Göster: Din dersleri nasıl olmalıdır?
Din dersleri olduğu gibi kalmalıdır.4 16.00%
Zorunlu din dersleri seçmeli hale getirilmelidir.8 32.00%
Din dersleri zorunlu olmalı ancak diğer din ve mezheplerde tarafsızca anlatılmalıdır.5 20.00%
Din dersleri tamamen kaldırılmalıdır.10 40.00%
Diğer1 4.00%
Multiple Choice Poll. Oy Verenler: 25. Bu ankete oy veremezsiniz

Konu Araçları
Eski19-04-08, 02:45  #1
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007
Zorunlu din dersi tartışmaları

Ülkemizde yıllardır tartışılan ve çözümlenemeyen sorunlardan biriside "Zorunlu din dersleri"dir.

Bu sorunu çözmek adına siyasi iktidarlar hiçbir adım atmamıştır. Bunun yanısıra sorunun nasıl çözülmesi gerektiği konusunda kamuoyunda da ortak bir mutabakatta sağlanamamıştır. Kendisine açılan kapatma davası konusunda Venedik kriterlerinde direten AKP Avrupa ülkelerinde ki din dersi kriterlerini nedense görmemezlikten gelmektedir.

Sizce zorunlu din dersleri tartışmaları nasıl sonuçlandırılmalıdır?

-Din dersleri olduğu gibi kalmalıdır.
-Zorunlu din dersleri seçmeli hale getirilmelidir.
-Din dersleri zorunlu olmalı ancak diğer din ve mezheplerde tarafsızca anlatılmalıdır.
-Din dersleri tamamen kaldırılmalıdır.
-Diğer

fenerbahçeli Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 19-04-08 02:49 .
fenerbahçeli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-04-08, 02:54  #2
EİNHABT

EİNHABT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2008
Ülke / Şehir: İzmir

Bizim lise dönemimizde seçmeliydi . 12 Eylül ihtilali ve sonrasında dinci akımlar çok güçlendi ve bu güne geldik.

Din dersleri ilk ve orta öğretimde seçmeli okutulmalı.
EİNHABT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-04-08, 02:57  #3
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
Sayın EİNHABT şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bizim lise dönemimizde seçmeliydi . 12 Eylül ihtilali ve sonrasında dinci akımlar çok güçlendi ve bu güne geldik.

Din dersleri ilk ve orta öğretimde seçmeli okutulmalı.
Sn. EİNHABT seçmeli derken hangisini kastediyorsunuz? ;

"İsteyen öğrenciler din derslerini alırdı, isteyen almazdı" mı yoksa "Birkaç ders içinden, din eğitimi görmek isteyen öğrenciler din dersini alırdı, farklı branşlarda eğitim görmek isteyenler farklı dersleri alırdı mı?
Eski19-04-08, 03:13  #4
EİNHABT

EİNHABT'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İzmir

Alıntı:
Sayın fenerbahçeli şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sn. EİNHABT seçmeli derken hangisini kastediyorsunuz? ;

"İsteyen öğrenciler din derslerini alırdı, isteyen almazdı" mı yoksa "Birkaç ders içinden, din eğitimi görmek isteyen öğrenciler din dersini alırdı, farklı branşlarda eğitim görmek isteyenler farklı dersleri alırdı mı?
İsteyen öğrenciler din derslerini alırdı, isteyen almazdı , o dersi kantinde geçirirdi...
EİNHABT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski19-04-08, 03:56  #5
yorum2006

yorum2006'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006

Benim zamanımda da, hem orta okullarda, hem de liselerde din dersi seçmeliydi (60'lı yıllar). Din dersi, müfredattan tamamen bağımsızdı ve ders saatleri dışında veriliyordu. Öğrencinin bu derse girmesi için veliler dilekçe veriyordu. Yani "normal" olan girmemekti, girmek istemeyen dilekçe vermiyordu. En önemlisi de bu derse şeriatçı-cemaatçi hocalar değil, laik din adamları giriyordu. Şunu da söyliyeyim, lisedeyken bizim sınıfta din dersine giren yoktu.
yorum2006 is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-04-08, 13:12  #6
Njein

Giriş Tarihi: Nov 2007

Alıntı:
Sayın fenerbahçeli şöyle demiş:

Mesajı Göster
-Din dersleri olduğu gibi kalmalıdır.
-Zorunlu din dersleri seçmeli hale getirilmelidir.
-Din dersleri zorunlu olmalı ancak diğer din ve mezheplerde tarafsızca anlatılmalıdır.
-Din dersleri tamamen kaldırılmalıdır.
-Diğer
Ben üçüncü şıkka yakınım diyebilirim ama bence din dersler pratikden çok teorik olmalıdır.Yani dünyadaki bütün dinlerin teker teker ibadet şekillerini vs. öğretmektense, tarihsel ve felsefi açılardan yaklaşılmalıdır.
Njein is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-04-08, 13:18  #7
kanije1907
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Apr 2008

Merhabalar,

siftah bu konuyamis . Bence din dersi zorunlu tutulmali, lakin müfredat da bir degisiklik sart. Ders belli bir mezhep'in dersi olmamali ama genel anlamda dini bilginin zarari olmaz diye düsünüyorum. Ben yurtdisinda yasiyorum. burada okudum. Bizim okulda secmeli din dersi vardi (katolik ya da protestan teoloji egitimi almis hocalar sunardi).

Ben katilmayi tercih ederdim. Sonucta birlikte yasadigimiz insanlarin neye inandiklari hakkinda bilgi sahibi olmak kötü birsey degil. Tamam arada sirada Incil'e bakardik ama hicbir zaman Incil odakli bir derste olmadi. genelde bazi konulara etik ve inanc acisindan bakimina bakilirdi

Örnegin islenebilecek konular:
- Idam cezasi (dini ve etik acidan)
- kürtaj
- Hirsizlik

gibi
kanije1907 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-04-08, 13:24  #8
PASOK

PASOK'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2008

......

PASOK Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 23-04-08 12:45 .
PASOK is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski21-04-08, 13:38  #9
yinyang

yinyang'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2006

din konusunda pek objektif olunabileceğini sanmıyorum ama;

Bencede objektif olarak tüm dinlerin anlatıldığı seçmeli bir ders olmalı. Bu olmuyorsa da din dersinin adı islamiyet dersi olarak değiştirmeli ve öğrenciler bu derse girip girmeme konusunda özgür bırakılmalı.
Eski21-04-08, 13:40  #10
pi__el

pi__el'nın Avatarı

biraz geç kalındı din dersinin kalrılması için ama umarım gençlerimiz için bir faydası olur ben kaldırılmasından yanayım.Bizim zamanımızda 20 tane dua bilmezsen din dersinden geçemiyordun hiç de anlamını bilmediğin dilinin bile dönmediği dualardı .Verilen diğer taraflı islami bilgilerde buna ekti.
ben çocuğumun bu din dersini görmesini istemiyorum yani ; ^^KALDIRILMALI^^..

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı