Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Kültür - Sanat > Kültür-Sanat tartışmaları ve haberleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Tarihi binaların hotel ya da alışveriş merkezi yapılması amacıyla restorasyonu

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler

Konu Araçları
Eski21-04-08, 15:44  #1
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul
Tarihi binaların hotel ya da alışveriş merkezi yapılması amacıyla restorasyonu

tarihi binaların iyileştirilmesi her durumda belediyelerin güzel bir uygulamasıymış gibi görülmesi ne derece mantıklıdır? Bu tip restorasyonlar terihi mekanları korumak olarak algılanabilir mi? Özellikle son iktidar döneminde birçok tarihi binanın restore edildiği haberlerine rastlıyoruz gazetelerde veya yaşadığımız çevrede. Ve bu iyileştirme çalışmaları insanlara iyi uygulamalarmış gibi lanse ediliyor. Fakat çoğunun ardında yatan gerçek şu; bu binalar gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra ya bir hotel olarak işletilmeye başlanıyor (özellikle zengin kesim insanları otantik yerlerde konaklamak isteyecekler ya bu yüzden) ya da elit kesimin sahip olacağı markaların satıldığı küçük alışveriş merkezleri haline getiriliyor. Böyle yapmakla tarihe olan saygı ya da tarihseverlik geçerliliğini korumuş mu oluyor?
Benim karşılaştığım iki olayı anlatmak istiyorum; okula gelmek için çıktığım bayır üzerinde iki katlı tarihi evler vardı. Geçen sene buralar restore edilmeye başlandı. ben de dedim ki "vay, tarihin değerini biliyorlar demek ki". Gelin görün ki bu sene başında bu tarihi binalar ultra-zengin ksimin sahip olabileceği ithal markaların satış mekanları haline getirilmiş. hemen karşı şeritte yine aynı tarzda inşa edilmiş (muhtemelen şeridin iki tarafındaki binalar aynı dönemde ve aynı mimarlar tarafından inşa edilmiştir) binalar da dört seneden beri ofis olarak kullanılıyor. Sanki ofis açacağınız yer mi kalmadı da bu gibi tarihi mekanları çalışma yeri olarak kullanıyorsunuz. Alışveriş yerinin ismini hatırlamıyorum, ama dediğim yer Akaretler'den Maçka'ya çıkılan Süleyman Seba bulvarı üzerinde, belki görmüş olanlarınız vardır. Geçen sene de Teşvikiye ile Nişantaşı arasında yine tarihi bir binaya lüks tüketime giren markaların dükkanlarını açmışlardı. Bu son iki yılda kendi ufak çevremde karşılaştığım ikinci olay oluyor.
Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ne kadar duyarlı davranıyor? Tarihe saygı mı gösteriyor, yoksa zenginlere daha ilginç mekanlar üretmekle mi meşgul oluyor? Bu gibi tarihi yerlerin hangi ticari amaçlardan dolayı restore edildiklerini insanlara anlatmanın oldukça önemli olduğunu düşünüyorum, zira sevgili insanlarımız hala İBB'yi tarihe/sanata duyarlı bir kurummuş zannediyorlar.
Eski22-04-08, 01:20  #2
EİNHABT

EİNHABT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2008
Ülke / Şehir: İzmir

Tarihi binaların restorasyonlarında güzel örnekler de var ;
İzmir - Basmane de Oteller sokağındaki tüm binaların , Kemeraltı çarşısının bir bölümündeki dükkanların dışcepheleri restore edildi . çokta güzel oldu.
Tek tek bina restorasyonu yerine bölgeler halinde ve bir bütünlük içinde şehir yenileme çalışmaları devam etmelidir.
EİNHABT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-04-08, 22:39  #3
oguzoglu

oguzoglu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2008

Restorasyon şart, ancak tabii ki; neye hizmet edeceği de önemli...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 20:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)