Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Kültür - Sanat > Kültür-Sanat tartışmaları ve haberleri

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Sanatçı siyasetten ne derece anlar?

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Kültür ve sanat hakkında tartışmalar,haberler

Konu Araçları
Eski23-04-08, 10:54  #1
esitlik
Felsefe&Konu Dışı

esitlik'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006
Ülke / Şehir: istanbul
Sanatçı siyasetten ne derece anlar?

Bu soru üzerinde düşünmek için öncelikle şunları göz önüne almak gerekiyor bence; sanatçılar realizmle bağlarını azaltıp duyguların egemenliğine girdikten sonra, dünya dışına çıkıp kendi kendine kurgular yapmaya başladıktan sonra eserini meydana getirmezler mi? Sanatçılar gerçek hayatın dışına çıktığında sanatlarını meydana getirebiliyorlarsa -ki bence böyle- o halde gerçak hayatla ilgili bir konu olan siyasetten ne derece anlamalarını bekleyebiliriz? Siyaset yapmak, kurguculuk-sürrealizm-gerçek hayattan uçup gitmek, yaratıcı olmak için düşünceler alemine dalmak-duygusallık gibi ifadelerle bağdaşabilir mi? Sanatçıların yetenekli oldukları alanlar buralar olduğuna göre onlardan aynı zamanda realist düşüncede de yetenekli olmalarını bekleyebilir miyiz?
Sanat ve siyaset gerçeklerle yüzleşmek anlamında birbirinden farklı alanlarda durduğundan bu konuyu açma gereksinimi duydum. Bu arada ben şu an ortada bulunuyorum. Ne sanatçının iyi bir siyaset bilgini olacağını, ne de siyasetten anlamayacağını iddia ediyorum. Sizin görüşleriniz nelerdir bu konuda?
Eski23-04-08, 22:06  #2
sarayka

sarayka'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2007

Sanatçıyı güdüleyen pek çok etmen oalbilir. Her sanatçı kendi adına farklı bir şeyden motive olur.
Ama her seferinde, işini üretirken gerçeklikten kopması gibi bir durum olması gerekmez.
Sanatçı gerçek hayattan kopması gerekmeden üretebilir.

Aslında ironik bir bakışla, siyasetçiler kadar anlar, sanatçı siyasetten denebilir.

yaratı gerçeklikle bağların azalması anlamına gelmeyebilir.
Sanatçının politik bir tavri olabilir. Bunu işine yansıtabilir. işinde bir politik davranış görülmeden kişi olarak belirli bir siyaseti izleyebilir.

"Ne sanatçının iyi bir siyaset bilgini olacağını, ne de siyasetten anlamayacağını iddia ediyorum"

Sanatçı için siyaset, dışındaki bir durumdur. Bir siyasi tavrı olsa bile, siyasetin ana ekseni dışındadır. Bu bakımdan sav benim içinde doğru.
sarayka is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski23-04-08, 22:36  #3
oguzoglu

oguzoglu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2008

Sanatçı; siyasetten anlamalıdır hem de bir siyasetçi kadar... Eğer anlamaz ise içinde yaşadığı topluma vermek istediği mesaj nereden beslenecek?
Bu; büyük bir altyapı sorunu, oluşturmayacak mı?

Saygılarımla, sevgili arkadaşlarım...
Eski23-04-08, 23:05  #4
sarayka

sarayka'nın Avatarı

Sanatçı siyasetten anlayabilir. fakat, bunun mesaj verme gibi bir gerekliliği yoktur.
Sanatçı topluma mesaj vermekle yükümlü değildir. Bu siyasetin yükümlülüğüdür.

sarayka Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 24-04-08 00:11 .
Eski23-04-08, 23:22  #5
Loresima

Loresima'nın Avatarı

Hoş durmuyor sanatçının üzerinde siyaset... Sanatın ruhu okşayan elleriyle, siyasetin sivriltilmiş, uzun ve kıvrık tırnakları aynı âzâda mutantvari bir görünüm sergiliyor..
Eski24-04-08, 11:52  #6
oguzoglu

oguzoglu'nın Avatarı

Sayın Arkadaşlarım;

Politize olmuş bir sanatçıdan bahsetmemekteyiz, tabii ki de...

Siyasetten anlayan ve içinde yaşadığı ülke ve dünyadan haberdar olan bir sanatçıyı, tanımlamaktayız burada...

Saygılarımla...
Eski24-04-08, 13:13  #7
neyfer
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Mar 2008

insan yaşadığı ortamdan dünyadan sorumludur.neler olup bittiğinden haberdar olmak insan olmanın gereğidir..sanatçı veya başka birşey olmuş bir ehemmiyeti yoktur insan siyasetten anlamak zorundadır en azından anlamaya çalışmak zorundadır..ancak eserlerinin bulunduğu topluma mesaj vermesi veya vermemesi kendi seçimidir.
neyfer is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski24-04-08, 21:49  #8
sarayka

sarayka'nın Avatarı

Sanat karşı çıkıştır demiş Picasso, alacağımız her tavır, sanatın içeriğinde siyasetten uzak durmanın kendisi de, siyasetin ta kendisidir.
Eski04-05-08, 21:23  #9
Julliet
Yazar Adayı

Alıntı:
Sayın esitlik şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bu soru üzerinde düşünmek için öncelikle şunları göz önüne almak gerekiyor bence; sanatçılar realizmle bağlarını azaltıp duyguların egemenliğine girdikten sonra, dünya dışına çıkıp kendi kendine kurgular yapmaya başladıktan sonra eserini meydana getirmezler mi? Sanatçılar gerçek hayatın dışına çıktığında sanatlarını meydana getirebiliyorlarsa -ki bence böyle- o halde gerçak hayatla ilgili bir konu olan siyasetten ne derece anlamalarını bekleyebiliriz? Siyaset yapmak, kurguculuk-sürrealizm-gerçek hayattan uçup gitmek, yaratıcı olmak için düşünceler alemine dalmak-duygusallık gibi ifadelerle bağdaşabilir mi? Sanatçıların yetenekli oldukları alanlar buralar olduğuna göre onlardan aynı zamanda realist düşüncede de yetenekli olmalarını bekleyebilir miyiz?
Sanat ve siyaset gerçeklerle yüzleşmek anlamında birbirinden farklı alanlarda durduğundan bu konuyu açma gereksinimi duydum. Bu arada ben şu an ortada bulunuyorum. Ne sanatçının iyi bir siyaset bilgini olacağını, ne de siyasetten anlamayacağını iddia ediyorum. Sizin görüşleriniz nelerdir bu konuda?
Keşke tüm sanatçılar (gerçek sanatçılardan söz ediyorum, Medyanın popüler yıldızlarından değil) siyasete girseler. İnsana,topluma,ülkeye köhne bir bakış açısıyla değil,ilerici,bilimsel,felsefi gözlemlerle bakabilir,ülkenin kültürel değerlerine sıradan siyasetçilerden çok daha fazla sahip çıkarlardı.... Duygu da çok önemli!Bir sanatçı halkıyla duygusal birliği sağlayabilir. Günümüz Siyasetçileri ancak gruplarla çıkar birliğini...
Julliet is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski05-05-08, 01:56  #10
EİNHABT

EİNHABT'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2008
Ülke / Şehir: İzmir

Sanatçılar duygulu insanlardır ve olayları çok farklı açılardan görürler , görüşleri önemlidir. Siyset içinde etkin olmasalarda onların düşüncelerinden yararlanılmakı.
EİNHABT is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı