"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Siyaset > Türkiye Siyaseti

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

DTP'nin önerisi ve solda birleşme

/

konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler

Konu Araçları
Eski28-04-08, 14:07  #1
Ekinny

Ekinny'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2008
DTP'nin önerisi ve solda birleşme

Bugün D&R'da İP destekli Aydınlık dergisinde okduğum kısa bir nota göre, Ahmet Türk, sadece Kürtlerle ve Marksizmle bu işin yürümediğini, liberalleri de dahil edecek ortak bir platform oluşturulması gerektiğini söylemiş. ÖDP ve SDP sıcak bakmış bu teklife.

Bu konuda ayrıntılı bilgisi olan var mı? Marksizm ve liberalizm ortak bir çatı altında nasıl buluşacak? Sosyal liberal sentezi mi oluşturulacak acaba?
Ekinny is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-04-08, 19:03  #2
YOL
Genel Moderatör

YOL'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2007

Bildiğim kadarı ile böyle bir çalışma yürütülüyor. Üstelik bu çalışma yanılmıyorsam Emek Partisi (EMEP) tarafından 3 Kasım 2002 tarihli seçimler döneminde tasarlanmaya başlanıldı. Adına “çatı partisi” deniliyor, ancak çatının temelleri sağlam atılmadığı aşikar.

Bu çalışmanın DTP, EMEP, ÖDP ve SDP’yi kapsadığı söyleniyordu, ancak geçenlerde ÖDP tarafından yayınlanmış bir mail elime ulaştı. Mail’i sizlerle de paylaşmakta sorun görmüyorum.

Alıntı:
Cati Partisi Hakkinda Bilgilendirme‏

ODP Genel Merkezi (odp@odp.org.tr) adına

Bir suredir gerek cesitli basin ve yayin organlarinda cikan haberlerdegerekse dost siyasi parti ve kurum yoneticileri tarafindan "cati partisi"tartismalari ile ilgili olarak verilen demeclerde, "partimizin de buolusumun icinde oldugu, partimiz ile gorusmeler yapildigi" uzerine cesitlisozler sarf edilmekte, yazilar yazilmaktadir.

Ozgurluk ve Dayanisma Partisi Genel Merkezi, yurutulen cati partisitartismasina herhangi bir sekilde dahil olmamis ve bu konu ile ilgiliolarak hicbir kurum ve siyasi parti ile gorusme yapmamis, bu konudaherhangi bir girisimin icinde bulunmamistir.
Konuyu bilgilerinize sunariz.
..............
ODP Genel Merkezi tel: 0312 2317232 fax: 0312 2320347
Kısacası ÖDP bu çalışmada “yok” veya “çekingen” dememiz doğru olacaktır. SDP’yi ele alacak olursak, henüz kendi içerisinde bir bütünlük yok, daha geçenlerde büyük bir ayrışma yaşandı. Zaten SDP’nin çalışmaları, kitlesi vs. ortada… DTP’ye gelecek olursak bu konuda kendi içerisinde fikir ayrılıklarına düşmüş durumda. DTP içerisinden kimileri, “çatı değil ayrı parti” diyorlar ancak sanırsam net bir durum yok ortada. EMEP için ise yorum yapmak istemiyorum, kendisi zaten SDP gibi Kürt milliyetçi hareketine yedeklenmiş durumdadır, bu nedenle birleşmiş veya birleşmemiş açıkçası pek de bir şeyi değiştirmeyecektir.

“Çatı partisi” konusuna kendi bakış açımı belirtmek istiyorum…
Türkiye bir çok “çatı=kubbe” partisi gördü, hiçbirinden bir sonuç alınamadı. Bu girişimler ne ilk nede son olacaktır. Bütün bu ve benzeri girişimler kapitalist toplumda sınıf mücadelesinin likidasyonundan başka bir şeye hizmet etmeyecektir.

Dostluk, kardeşlik ve sevgi dileklerimle
YOL is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-04-08, 19:08  #3
MicroNorm

MicroNorm'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007

Alıntı:
Sayın Ekinny şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bugün D&R'da İP destekli Aydınlık dergisinde okduğum kısa bir nota göre, Ahmet Türk, sadece Kürtlerle ve Marksizmle bu işin yürümediğini, liberalleri de dahil edecek ortak bir platform oluşturulması gerektiğini söylemiş. ÖDP ve SDP sıcak bakmış bu teklife.

Bu konuda ayrıntılı bilgisi olan var mı? Marksizm ve liberalizm ortak bir çatı altında nasıl buluşacak? Sosyal liberal sentezi mi oluşturulacak acaba?
Kürtçüler birleşebilirler aralarında fakat bu oluşumda İP olamaz.Çünki aralarında ideolojik farklar var ama diğer kürtçü oluşumlar olabilir.Gerçi onların da sol olup olmadığı da tartışılır.
MicroNorm is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-04-08, 19:48  #4
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007

DTP Avrupacı, liberal ve Kürtçü faşist bir çizgiye kaymakta olduğundan bu tür bir oluşum araması normaldir.
Eski28-04-08, 20:11  #5
Lupen

Lupen'nın Avatarı

Ülke / Şehir: İstanbul

İP, ulusalcıdır. DTP'yle birleşmez ama diğerleri birleşebilir. Bu durumu olumlu karşılamıyorum. Teröristlere destek veren bir partinin daha çok oy alabilecek olmasını ben içime sindiremiyorum açıkçası. Bunu anti-demokratik bir düşünce olarak değerlendirebilirsiniz ama sorarım size: Bebek katillerini desteklemek demokrasi midir ki? (Ki ülkede demokrasi de yok, o ayrı)
Lupen is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-04-08, 20:56  #6
Eğitmen

Eğitmen'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007

Alıntı:
Sayın fenerbahçeli şöyle demiş:

Mesajı Göster
DTP Avrupacı, liberal ve Kürtçü faşist bir çizgiye kaymakta olduğundan bu tür bir oluşum araması normaldir.

Ve bu ''Kürtçü Faşist'' oluşum..

Her ne hikmetse.. Hakkari de şehit düşen bir askerin memleketi olan Sakarya 'da henüz şehit haberinin üzerinden 2-3 gün geçmesine rağmen ,bir etkinlik düzenliyor.

Yine ne hikmetse.. genellikle bu tür etkinliklerin adı..

''Barış ve Kardeşlik'' oluyor..

Ama atılan sloganlar... ''Apo'suz dünyayı.. Başınıza yıkarız..''

Vur gerilla vur.. Kürdistanı Kur!..'' Oluyor..

Ama , bunlar çağdaş ,demokrasi aşığı oluyorlar..

Ama acılı şehit aileleri.. yakınları.... azılı .. salyaları akan faşist oluyor..

Bak şu işe...

Sen böyle bir organizasyon için... iki gün önce... şehit düşen bir askerin memleketini seçeceksin.. sen provakatör olmayacaksın da..

Zavallı şehit yakınları .... azılı ..faşist provakatörler olacak!..

Yok yahu yemezler!....
Eğitmen is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-04-08, 22:35  #7
Ekinny

Ekinny'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın MicroNorm şöyle demiş:

Mesajı Göster
Kürtçüler birleşebilirler aralarında fakat bu oluşumda İP olamaz.Çünki aralarında ideolojik farklar var ama diğer kürtçü oluşumlar olabilir.Gerçi onların da sol olup olmadığı da tartışılır.
İP'in bu oluşuma dahil olabileceği söylenmiyordu zaten.
Ekinny is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-04-08, 22:41  #8
YOL
Genel Moderatör

YOL'nın Avatarı

Alıntı:

Mesajı Göster
Sn. Fenerbahçeli, ne kadar meraklıyız şu "faşist" kavramını kullanmaya. DTP kadroları için söyledikleriniz bir yerde doğru olsa da, geneli için aynı şeyi söylemek hata olur.

Saygılarımla

YOL Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 29-04-08 20:30 .
Eski28-04-08, 22:47  #9
fenerbahçeli

Giriş Tarihi: Feb 2007

Alıntı:
Sayın Kohlhaas şöyle demiş:

Mesajı Göster

Sn. Fenerbahçeli, ne kadar meraklıyız şu "faşist" kavramını kullanmaya. DTP kadroları için söyledikleriniz bir yerde doğru olsa da, geneli için aynı şeyi söylemek hata olur.

Saygılarımla
Sn. Kohlhaas ben DTP' ye faşist demedim. Faşist çizgiye kayıyor dedim. Geçen senelerde solcu dernekleri basan DTP' liler değil miydi?

Hızla liberal ve AB' ci çizgiye kayan DTP bir an önce kendine gelmelidir. Böyle bir partinin Kürt emekçileri temsili imkansızdır.

Aynı DTP liberal aydınlarla(!) yeni bir parti kurma derdindedir.

fenerbahçeli Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 28-04-08 22:53 .
fenerbahçeli is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski28-04-08, 22:59  #10
YOL
Genel Moderatör

YOL'nın Avatarı

Alıntı:

Mesajı Göster
Sn. Kohlhaas ben DTP' ye faşist demedim. Faşist çizgiye kayıyor dedim. Geçen senelerde solcu dernekleri basan DTP' liler değil miydi?

Hızla liberal ve AB' ci çizgiye kayan DTP bir an önce kendine gelmelidir. Böyle bir partinin Kürt emekçileri temsili imkansızdır.

Aynı DTP liberal aydınlarla(!) yeni bir parti kurma derdindedir.
DTP'yi bir sol görüşlü parti gibi düşünüpte, daha sonra hayal kırıklığına uğramamak gerek Sn. Fenerbahçeli. DTP tahlilleriniz kısmen doğrudur ancak bu sadece DTP kadrosu için geçerlidir, bünyesinde bulunan Kürt emekçilerini (ki çoğunluktur) bu tahliller dahiline alamayız.

Saygılarımla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı