| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
| Tarımda devlet desteği üretimi artırma yolumudur / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye ve Dünya Ekonomisi, Döviz, Faiz, Borsa |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Feb 2008
| Türkiye kendisini besleyebilen sayılı ülkelerden biri idi. (yoksa aptalca bir böbürlenmenin kurbanı mı oldum bu haberlerle.) 200 bin ton buğday ithal edeceğimizi öğrenmek hayal kırıklığına uğrattı ben. Gerçi bakan açıklama yaptı (aynı pirinçteki gibi) efendim spakülatörlere para kazandırmak istemiyorlarmış onların spekülatif işlemlerini bozmak için ithalat kararı alınmış. Yersen. Herşeyden evvel tarım ürünlerinde üretimi artırmak ve verimi yükseltmek hedefimiz olmalı bu belli. İyi de üretim nasıl artar. Bir talep olmalı , iki ürettiğini iyi fiyata satabilmelisin. Üretim düşük arz az , az üret pahalı sat aynı parayı kazan tercih edilir. Hele bir de yandım Allah diye bağırırsan padişahın ulufe dağıttığı gibi iktidar köylüye tarımla uğraşana birer kaşık ... verir susturur. Süt üretiminin kayıtlı ekonomiye katılması için litrede 6,5 yeni kuruş teşvik veriliyordu. Gerçi para 1-1.5 yıl sonra ödeniyordu ama olsun. Üretimi artırmasa bile ekonomi kayda alınıyor süte verilen para misli ile peynir yoğurt satışından geri alınıyordu. 15 nisan 2008 de bu kalktı. İlk yavrusuna gebe düveyi satın alana devlet 550 YTL para veriyordu böylece alım satım kayıt altına alınıyor satılan her 1 kilo etten alınan vergi ile bu verilen geri toplanıyordu. Bu da değişti ne gayeye hizmet ettiği meçhul her dişi ineği olan kişye seyyanen 350 YTL ödenecek 2009 bütçesinden. Niçin ? ben bilmiyorum ama tahmin ediyorum önümüzde seçim var ineği olana rüşvet. Benim uğraştığım işe geldik. 2005 te devlet şöyle bir kanun çıkarmış. Avrupaya uyum çerçevesinde sütteki bakteri oranını milyonlardan 50 bin- 5/10 binlere düşüreyim. Modern sağımhane kurup sütteki bakteriyi düşüreceklere sağımhanenin 200 bin liralık maliyetinin yüzde 40 ını iade edeceğim. Çevreyi kirletmeyen gübrenin değerlendirmesini sağlayana 100 bin liralık yatırımına karşılık 40 bin lira iade edeceğim. Ben de inandım. İnandım derken hiç bir fizibilite raporumda bunu kale almadan yani bu iadeyi almayacağımı bilerekten fizibiliteye dahil etmiyerek yatırıma başladım. Mart ayında işletmeyi tamamladım. Henüz inek almadan 15 nisan kararnamesi yayınlandı ve destek kalktı. Şikayet etmiyorum zaten iade edeceğim diyen devlet 2007 için bir kuruş ödememişti hak edenlere bana da bir bahane bulacağı belliydi. Kişisel anlatımdan genele dönelim.Teşviklerin gayesi iyi idi. Kayıtdışı önlenecekti kalite yükselecekti ama öyle olmadı. Zaten parası olan ve gıda (süt ) sektöründe gelecek görenler yatırımı yapıyor ve kaliteyi yükseltiyordu. Hedef köylü ve küçük üretici olmalıydı. Köylünün küçük üreticinin böyle bir tesisi kurmaya gücü olamazdı hiç olmadı.Küçük üreticilerin birleşmesi sağlanmalıydı. Nasıl. Kanun elinde kayıtlı hayvanı olanlar birleşip bu hayvanları bir modern ahırda toplayıp sağımhane kuranlara tüm yatırımı geri ödeyeceğim diyebilmeliydi.Köylüler 5 er 10 ar inekten 300 inekli bir çiftliğe dönmeli modern sağımhane ile avrupa standardında süt üretebilmeliydiler. Ek not: Hep AV. standardı diyorum bizi onların kalitesinde süt içme hakkımız yok mu. Ne yazık ki şimdiye kadar olmadı sonrası da pek parlak gözükmüyor. Teşvik olmalı ama gayeye hizmet etmeli. Bu günlük bu kadar. Konuya devam edeceğim. Saygılar sunuyorum. |
|
| #2 | |
Tarih ![]() Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Son 5 yılda tarımdan 1,5 milyon insan koptu. Sebep tarım politikalarının üretimi artırmadan sektörü tasfiye etmeyi amaç edinmesidir. Bunun için işte çeşitli teşvik sistemleri uyguluyor.Gerçi sizin dedikleriniz sektörü kayıt içine almak için gerekli uygulamaları içeriyor.Ancak asıl mesele tarımdaki küçük işletmelerin ortadan kaldırılması.Kağıt üstünde bu süreç tarımla uğraşan modern kapitalist çiftçilerin dışında geri kalan tarım nüfusun tasfiye edilmesine yok açacak.Açıkta kalan nüfusun ise ne olacağı meşhul.Bu nüfus sürekli şehirlere akıyor.Sonunda işsiz ordusuna yeni milyonlar katılıyor. Ülkemizin bir tarım politikası yok.Dışardakiler ne diyorsa onu yapıyoruz.Örneğin "doğrudan gelir desteği" buğday üretimine ağır darbe vurdu.Devlet ürün başında değil tarlanın dönümü başına destek veriyor.Bu da üreticiye adeta sen üretme bensenin tarlana para veririm demek.Sonuçta buğday ithal eden ülke olduk.Keza şeker pancarı ve tütünde aynısı yaşandı.Bugün pirincin hali ortada.... Oysaki tarım nüfusunu azaltmak ve tarım verimini artırmak için bir plan ortaya koymak gerekir.Küçük işletmelerin en azında kooperatifleşme yoluyla ayakta kalmaları sağlanmalıydı. Tarımdan kopan nüfusu besleyecek bir sanayi oluşturamıyoruz.Bu kadar adam ne olacak diye düşünen yok.Batıda benzer bir dönüşüm yaşandı.Adamlar yüzyıl bunun sefaletini çekti.Biz 2008 yılında bunu mu yaşacağız şimdi... __________________
...TUTKUYLA SEVDİĞİM YALNIZ VE GÜZEL ÜLKEME... nuri bilge ceylan |
|
| #3 | |
| |
|
| #4 | |
| Hükümetlerin onmaz bir hastalığı halka yaralı olamak yerine YARANMAK için kafa yoruyor çaba harcıyor olmaları.Desteklemeden bahsettim.Desteklemenin ana hedefi ÜRETİMi artırmak verimliliği sağlamak olmalı. Uygulamaya bakınız.2 Mayıs 2008 de yeni bir kararname yayınlandı. Modern süt sağım tesisi yapanlara 100 bin liranın %50 si iade edilecek. İyi de süt sağım ünitesi ve soğutma deposu 200 bin liradan aşağıya olursa kalite ve verim çok düşüyor. Üstelik o kadar çok formalite ve zorluk getirmişler ki bu desteği hak edip alabilmek imkansız denecek kadar zor. Sebep: Ben destek sağladım işte o kadar. Ben köylüye süt üreticisine destek veriyorum havasını atıyor YARANMIYA çalışıyor. Yararlı olmak isteseydi büyük çoğunluğu karşısına alır ve parça parça üretim yapanlara birleşip ortak tesis kurmayanlara destek yok. Bunu yaparsanız formalitesiz destek olacağım derdi. Ve bakteri oranı bilmem hangi rakamın üstünde olan sütün alımı yasak veya fiyatı TEMİZ kaliteli sütün dörtte biri tesbit ederdi. Süt gerçekten üstün kaliteye ulaşır verim artardı. YARANMAK yerine YARARLI olmak çok büyük oy kaybına neden oluyor. Bu forumda tesadüfen okudum Şükrü Erbaş ın köylülükle ilgili bir yazısı var.Evet tamamen haklı. Bu durumu düzeltmek için ne yapmalı kafa yormak gerek. Sadece bir çabamı aktaracağım. Halk eğitim merkezine 4 bilgisayar verdim şartım tesis yaptığım köyde bilgisayar kursu açmaları. İki tanesi köyde kalacak iki tanesi Halk eğitim merkezinin olacak. Köy kabul etmedi. İki bilgisayarın mesuliyetini köy adına kabul edecek tek kişi çıkmadı. Yılmak yok. İnatla çalışmaya devam. Köy muhtarlığına bilgisayarları koydum kendim kurs düzenleyeceğim. Tüm köy teker teker gelene kadar bu çalışmam sürecek. Diyeceksiniz bunlardan bize ne , niye bunları anlatıyor çalışamalarınla öğünüyorsun. Hayır hiç bir şey başarmış değilim öğünülecek bir durum yok. Başarısam gururla duyuracak ve elbette öğüneceğim. Ne mutlu çalışıyorum, üretiyorum, öğretiyorum diyene. Saygılar sunuyorum. |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2005
| Yani hükümet karşıtı olmanın gereği,yapılan yardımlaın tamamına karşı çıkmakla olmamalı. Hükümet karşıtı olmak başka şey,Doğrudan karşılıksız desdekten yararlanan çiftçilerin aldığı yardımı istememek ayrı şeylerdir.Çiftçiler azıcık yardım alıyorn bunuda istememek abes oluyor. Dar gelirlilere kömür yardımı yapıyor,Oy için deniliyor.Efendim belediyeler çeşitli hizmetler yapmaya çalışırlar.Bunlarında tamamını oy için yapılıyor dediğimiz zaman,Ne hükümet,ne belediyeler,nede sosyal kurumlar,hiç bir şey yapmasın demekmi isteniliyor. Analamak güç değil. Engin ol Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 05-05-08 10:19 .Sebep: Yazı bitmeden,kendiliğinden gönderildiği için. |
|
| #6 | |
| Sayın Engin ol Devlet ve hükümet farklı kavramlar. Devletlerin hedefi vardır. Sosyal devlet tüm haklının mutluluğunu hedef alır. Asgari yaşam şartlarının sağlanması. Bunu yapabilmek için gerekli zenginleşme kaynaklarının yaratılması. Elbette ülke savunması, kişisel özgürce yaşamın sağlanması. Hükümetler devletin hedeflerine ulaşması için metodlar üreterek göreve talip olurlar. Benim vurguladığım şudur. Devletin üretimi artırma hedefine varmak için HÜKÜMETLER (hepsi ama hepsi) geçerli çözüm aramak yerine kendilerini iktidarda tutacak veya iktidara getirecek metodlar üretiyorlar. Bu teşhisim yanlış olsa idi (keşke) biz IMF vırt zırt güçlere taviz verecek durumda olmazdık. Özetle şunu diyorum: Oy verene yani halka YARANMAK için değil devletin zenginleşmesine (üretime) yararlı olmak için çalışmalılar. Fakire yardıma karşı çıkmak benim yazılarımda yok.Çiftçiye yardım yapılmaz çiftçiye yatırım yapılır.Üretmek isteyene yardım yapılmaz yatırım yapılır getirisi ülkeyi zengiz eder devlet vergi alır. Süt desteği verirsin kayıtdışı ekonomiyi kayda sokarsın. KDV , gelir vergisi olarak geri alırsın. Seyyanen çiftçiye tarlan var al sana tarla başına bilmem kaç kuruş dersen bu sakat bir uygulamadır. Üretimi bir kuruş artırmaz. Ama senin üretmeni sağlamak için kredi veriyorum faizsiz dersin benim uyanık köylüm güya borçtan korkar yatırım yapmaz sonra ağlar ağlar ağlar. Farkı izah edebildiğimi umuyorum. Bu yazdıklarım hiç bir şekilde belli bir parti veya iktidarı yerme şeklinde anlaşılmamalı, kısıtlanmamalı. Saygılar sunuyorum. __________________
Bir eczane kapanır, diğeri açılır. Bir inek kapanırsa (kesilirse) yenisi ancak 24 ay sonra süt vermeye başlar. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|