| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Boğaziçi: Hedef gösteriliyoruz !/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2005 Ülke / Şehir: İzmir
| BOĞAZİÇİ Üniversitesi (BÜ) Tarih Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Selim Deringil ve Prof. Dr. Edhem Eldem, Ermeni konferansının ertelenmesi nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi. Bilimsel özgürlüğü her şeyin üstünde tutan BÜ’nün haksız ithamlarla hedef gösterilmesinden kaygı duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Eldem, ‘Bu gelişmelerden en çok kayba uğrayacak olan ne yazık ki Türkiye’dir’ dedi. Şimdiye kadar bu sorunun tek taraflı tartışıldığını savunan Prof. Dr. Deringil ise ‘Amacımız iki karşıt ve uzlaşmaz uç arasında bir tercih yapmak değil, bundan bir asır önce yaşamış ve ölmüş olan insanların düşündüklerini, yaptıklarını, yaşadıklarını mümkün olduğunca nesnel şekilde ortaya koymanın yolunu aramaktır’ diye konuştu. ************************************************** ******* Arkadaşlar öncelikle şunu belirteyim ki ben bu tartışmanın neden çıktığını anlamış değilim, tam takip edemedim. Bu toplantıya Ermeni tezleri savunan kişiler mi çağrıldı da bu kadar kavga cıngar çıktı bilmiyorum. Bilenler lütfen beni aydınlatsın. Ancak şu demeç doğruysa gerçekten çok şey açıklıyor. Eğer bu toplantı TR için gerçekten zararlıysa BÜ bunu neden yapıyor? Yok savundukları gibi objektif bir toplantıysa neden arkasında durmuyorlar? Bilimsel özgürlüğü herşeyin üstünde tututorlarmış. Madem öyle neden bakanın bir sözüyle toplantı erteliyorsunuz? |
|
| #2 | |
| Toplantıya sadece sözde "ermeni katliamı" yanlısı konuşmacılar davet edildiği için Türkiye aleyhine bir faaliyettir. Bilimin özerkliği vatan ihaneti söz konusu olduğunda geçerli olamaz. Çünkü eğer bir vatanınız yoksa hem özgürlüğünüz hem geleceğiniz yok demektir. Olmayan vatanın, omayan özgürlüğün içinde olmayan özerk bilim çok saçma bir düşünce!.. Eğer toplantıda iki taraftan da konuşmacılar olsaydı kimsenin sözü olamazdı. Yani sizin anlayacağınız yaman hırsız ev sahibinden baskın çıkıyor. İhanetlerini kamufle etmek için yüzsüzce bastırma taktiğinden başka bir şey değil. |
|
| #3 | |
| Evet, teşekkür ederim. Artık görev herhalde YÖK'e düşüyor. Gereken yapılsın. Zaten dediğiniz gibi iki tarafa da yer vermeyen bir toplantı kesinlikle bilimsel olamaz. İkinci olarak da bu iddiaları ortaya atanlar şimdiye kadar doğru düzgün bir belge ortaya koyamadılar. Toplantı olsa büyük ihtimal bunlar geyik yapacak sonuçta da bilimsel bir iş yapmış pozlarına bürüneceklerdi. Bence BÜ'nün lisansının iptaline kadar gidecek ciddi bir soruşturma başlatılmalı. |
|
| #4 | |
Yazıyaz Grup Genel Koordinatörü Giriş Tarihi: Aug 2005
| Sn.Arkadaşlar. Varsayalım ki BÜ'ndeki toplantı ya da seminere sadece, "sözde Ermeni Tasarısını" savunan kişiler katılıyor; böyle bir olay tarafınızdan nasıl "vatan ihaneti" nitelemesiyle adlandırılıyor, anlamak mümkün değil. Düşünceler doğrudur-yanlıştır, tartışılabilir.Bundan doğal bir şey olabilir mi? İlle de resmi devlet tezlerini yansıtması mı gerekli? Farklı görüşler dillendirilmeyecekse, daha seminer başlamadan kimin ne söylediği belli değilken, bilimi amaç edinmiş insanların bir savcı gibi görüş bildirmeleri ne kadar doğru ve bilimsellik adına ne anlama gelir? Gerçekten üzücü... |
|
| #5 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Sn. melnur'a katılmamam elde değil. Eğer ülkemizde bilimin tarafsızlığını ve düşünce özgürlüğünü savunuyorsak bu tür şeyleri doğal karşılamamız gerek. Herkese söz hakkı verilmeli her ne kadar karşı fikri savunmasak da. __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
|
| #6 | |
| Arkadaşlar benim için böyle bir toplantının tek önemi, bu toplantı olduğu vakit, diğer ülkeler ve Ermeniler "Bakın kendi üniversiteleriniz bile bunu kabul ediyor siz neden hala bunu kabul etmiyorsunuz" şeklindeki siyasi sonucu olacaktır. Yoksa Ermenistan bu olay için "Bakın ne güzel Türkiye'de düşünce özgürlüğü var, isteyen her görüşü dile getirebiliyor" demeyecektir. Ayrıca Ermenistan'a araştırma yapmak için giden bir Türk öğretim görevlisinin de hala tutuklu olduğunu hatırlatırım. Yani, olay benim için siyasi bir olaydır; vereceğiniz cevap da siyasi olmalıdır. Buna katılıp katılmamak tabii ki size kalmış. Diğer taraftan bu toplantıyı düzenleyecek bilimadamları, yazarlar, aydınlar eğer samimi iseler bu toplantıyı düzenlemek durumundadırlar. Bilimadamı samimi ise hükümetten gelen baskılar sonucunda çark etmez, gerekirse bu toplantıyı başka bir ülkede yapar gene yapar. Bizimkiler is sadece eziliyoruz, büzülüyoruz edebiyatı yapar. |
|
| #7 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| Belki de Artık Ermenilerle Aramızda çift taraflı bir katliam olduğunu kabul etmeliyiz.100.000lerce ermenin yok hava şartları,yok dağınık türk-kürt çeteleri ile ölmesi..Klasik dogmatik meb eğitiminden kurturmalıyız bence.İttihat ve Terrakki Irkçı cemiyetinin,Talat Ve Enver gibi ırkçının yüzbinlerce masum ermeniyi öldürdüğünü kabul etmeli,o ölen insanların ruhlarını şad etmeliyiz.Dört T planını kabul etmek gibi bir saçmalık çıkarmayın lütfen burdan.Sadece Tarihimizdeki Katillerin hak ettiği yeri bulmasıdır bu.. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. |
|
| #8 | |
| "Toplantı yapılmadan dışardaki Ermeniler" böyle bir kanıya nasıl varsın?Toplantının "Ermeni Tezlerini"doğrulayacağı yargısına nasıl varıyorsunuz? Bu nasıl bir önyargıdır, anlamak mümkün değil. Bir gerçeğin ortaya çıkabilmesi, konunun bütün detaylarıyla konuşulup tartışılmasına bağlıdır. Konuşulmayan bir konu aydınlığa kavuşamaz. |
|
| #9 | |
| Çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da olaya hamasetle ve devlet ideolojisi gözlüğüyle bakmak gerçeklerin anlaşılmasını önlediği gibi, tartışma ortamının da ortadan kalkmasına neden oluyor. Tartışılmayan, hasır altı edilen sorunlar da gün geliyor bir çığ gibi büyüyor.Oysa tarihten korkmamak gerek. Bir şeyler yaşandı ve bitti. Bütün dünya, ABD,Avrupa Ülkeleri, parlamentolarında "soykırım"la ilgili kararlar alırken, sadece "hayır yoktur, hainler , şerefsizler" diyerek bu sorunu çözemeyiz. Ortada bir sorun varsa, o sorunu ilgilendiren karşıt görüşlerin ve o görüşleri dillendiren insanların olması kadar doğal ne olabilir? Karşımızdaki görüşü savunan insanlara bir kalemde "hain" damgası vurursak, neyi tartışmşı oluruz ki ? 1914-1915 yılları zor yıllardı...Sadece Ermeni vatandaşlarımız için değil, o coğrafyada yaşayan bütün güzel insanlar için zor yıllardı. Tarihe baktığımızda,insanların, toplumların, devletlerin...bir çıldırıya kapıldıkları zamanlar hep var olmuştur.O yıllar , öylesine yıllardı...İnsanların birbirlerini talan ettiği yıllardı. Bir ırktan olan insanlar bir başka ırktan olan insanlara (kendilerince nedenler mutlaka vardır), bir dinden olan insanlar bir başka dinden olan insanlara "başkası" gözüyle baktılar...Zulüm yaptılar. Kan akıttılar.Hem Ermenilerden, Hem Türklerden milyonlarca insan öldü.Yetmedi; asırlardır bu coğrafyada birlikte yaşayan insanlar, yerlerinden, yurtlarından kopartıldılar. Ve asırlardır acı, tatlı günlerde birlikte olan bu insanlar birbirlerinden ayrılmak zorunda kaldılar.Bir insanın, bir toplumun, çoluk çocuk demeden yerinden, yurdundan, havasından, suyundan, toprağından... ve yaşadıklarından...anılarından...kopartılmış olmasının acısını anlamak gerek...Nedeni ne olursa olsun...Bu ülkenin çağdaş insanı olayın bu yanından bakmalıdır, diye düşünüyorum. Bir savcı gibi değil ... |
|
| #10 | |
| Oraya gidecek konuşmacıların daha önce neler yazıp çizdiği belli. Ayrıca hangi belgeleri ortaya koyacaklar, ortaya koyacakları belgeleri varsa bunları saklamaları aydın etiğine uygun mu? Diğer taraftan karşı görüşü savunan hiç kimsenin toplantıya çağrılmaması da bir önyargı değil midir? Dolayısıyla olay benim için siyasidir. Karşı tarafın siyasi olarak hareket ettiği bir konuda ben de siyasi hareket ederim. |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|