Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Vahiy / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski03-05-08, 20:57  #1
oguzoglu

oguzoglu'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Feb 2008
Vahiy

Yine onlardan; o günlerden biriydi… Bilincinin Tanrı sorusunun; yanıtını: Hira dağına çıkarak aramaktaydı, yükseklerde göğe ve bulutlara yakın bir yerlerde; Aşkın

Mağaraya girdi, aynı isimli Hira mağarasına yine… Yanıtı burada diye düşündü; Kendi’nle baş başa kaldığı bu yerde; İçkin

Kafası karmakarışıktı, adeta zaptedemiyordu, aklını… Tanrı’ya ulaşma tutkusu artık doruk yapmıştı, zihninde… Her türlü düşünce, her şey ama eksiksiz her şey; bu soruya açılıyordu…Yaratana…

İşte o an… O an gelmişti sonunda, önceden haber vermeksizin…Birdenbire oldu, olanlar… Zihnindeki imgeler; tezahür etmekteydi önünde, bedenlenmekteydi… Müthiş ve adı konulamaz bir korkuya kapıldı, önce… Can korkusu bile; hiç kalırdı yanında…Öğle bir korku…

Zihni adeta taştı, bilinmezi gördü karşısında… Varlığın özü bütün ihtişamıyla önünde duruyordu… Cebrail; Tanrı’nın Meleği…Müthiş bir duygu seli… Tanrı tecrübesi onu zangır, zangır titretiyordu, artık… Korku- Hayranlık ve Teslimiyet… Devamında…

Cebrail; oku dedi!… Muhammed aman diledi… Ben okuma bilmem… Bir kez daha yineledi Melek; oku!… Sesi titreyerek yine aynı yanıtı verdi Muhammed… ben okuma bilmem… Ve Tanrı’nın görevlisi tuttu ve sıktı Muhammed’i ve son kez yineledi…

``YARATAN RABBİNİN ADIYLA OKU! O, İNSANI BİR AŞILANMIŞ YUMURTADAN YARATTI. OKU! İNSANA BİLMEDİKLERİNİ BELLETEN, KALEMLE (YAZMAYI) ÖĞRETEN RABBİN, EN BÜYÜK KEREM SAHİBİDİR.`` (Kuran-Alak 96/1-5).

Ölüyorum sandı MuhammedBilincinin Tanrı sorusuna, kollektif bilinçaltından gelen yanıtları, bilinçaltı getirmişti ona… Varlığın özünden, varlığına yansıyan; ağır bir Tanrı tecrübesi yaşamaktaydı…İçkin ve Aşkın bir Tanrı tecrübesi… Zihninde olup biten her şey; dışarıya yansımakta idi…

Ve okudu Muhammed

Koşarak eve geldi, mağaradan nasıl çıktığını, dağdan nasıl indiğini bilemiyordu… Hala çok korkuyordu... Bedeni tepki göstermekteydi bu tecrübeye… Bilinci hala anlam veremiyordu yaşananlara… Hemen yatağa girdi ve karısına üstünü örtmesini söyledi… Üstümü ört! üstümü ört!... Çok üşüyorum!...

oguzoglu Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 06-05-08 12:45 .
oguzoglu is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-05-08, 21:37  #2
ABCDE

ABCDE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2007

Burada buyuk bir karisiklik var gibi duruyor. Karsimizda bazi olasiliklar beliriyor akabinde. Mesela hemen aklimiza gelen olasiliklari siralayalim.

1. Muhammed "yalan" söylemis olabilir.
2. Muhammed, bir akil hastasi olabilir.

Siz bu secenekleri islam dini mensubu oldugunuz icin kabul etmekte güclük cekeceksiniz, belki de kabul etmeyeceksiniz. Olabilir...

Peki, bu durumda bize bir tanri'nin neden aracilara gereksinim duydugunu aciklayabilir misiniz? Mesela, neden Cebrail'i gönderiyorda, direkt olarak kendisi muhatap olmuyor Muhammed ile. Ya da neden Muhammed'i seciyor insanlara kendisini anlatmak icin. Söyle bir kafasini uzatsa ve herkese kendisini gösterse tanriligindan birsey mi kaybederdi? Ayrica bu tanri, neden deniz kenarlari ile degilde hep cöllerle, daglarla ilgilenmis böyle. Cöl tanrisimi bu...

Fakat, siz yine de ilk bölümle ilgili düsünün derim. Mesela, bugün bir dagin tepesine cikin, iyice düsünün... Sonra evinize gidin ve en yakinlariniza "bana vahiy geldi" diyiverin. Bakalim, size nasil bir tepki verecekler.
Eski03-05-08, 21:44  #3
oguzoglu

oguzoglu'nın Avatarı

Yanıtımdır...

Alıntı:
Sayın ABCDE şöyle demiş:

Mesajı Göster
Burada buyuk bir karisiklik var gibi duruyor. Karsimizda bazi olasiliklar beliriyor akabinde. Mesela hemen aklimiza gelen olasiliklari siralayalim.

1. Muhammed "yalan" söylemis olabilir.
2. Muhammed, bir akil hastasi olabilir.

Siz bu secenekleri islam dini mensubu oldugunuz icin kabul etmekte güclük cekeceksiniz, belki de kabul etmeyeceksiniz. Olabilir...

Peki, bu durumda bize bir tanri'nin neden aracilara gereksinim duydugunu aciklayabilir misiniz? Mesela, neden Cebrail'i gönderiyorda, direkt olarak kendisi muhatap olmuyor Muhammed ile. Ya da neden Muhammed'i seciyor insanlara kendisini anlatmak icin. Söyle bir kafasini uzatsa ve herkese kendisini gösterse tanriligindan birsey mi kaybederdi? Ayrica bu tanri, neden deniz kenarlari ile degilde hep cöllerle, daglarla ilgilenmis böyle. Cöl tanrisimi bu...

Fakat, siz yine de ilk bölümle ilgili düsünün derim. Mesela, bugün bir dagin tepesine cikin, iyice düsünün... Sonra evinize gidin ve en yakinlariniza "bana vahiy geldi" diyiverin. Bakalim, size nasil bir tepki verecekler.

Saygı duyarım sayın ABCDE; düşüncenizdir; aynı saygıyı sizden de beklerim...

Öncelikle şunu ifade etmeliyim; ben bunları uydurmuyorum...

İslam Peygamberinin de; uydurduğunu sanmıyorum...

Benim yaptığım psikolojik kavramları; doğa ve varlık felsefesinine ait kuramlarımla kurgulayarak; vahiy hadisesini izah etme gayretidir...

Saygılarımla sayın ABCDE...
Eski03-05-08, 21:47  #4
kemenCHE

kemenCHE'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2008

Çok etkileyici bir uslupla anlatmışsınız sayın oğuzoğlu.

Herzamanki gibi yani. Teşekkürler...

KemenCHE.
kemenCHE is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-05-08, 21:50  #5
oguzoglu

oguzoglu'nın Avatarı

Yanıtımdır...

Alıntı:
Sayın kemenCHE şöyle demiş:

Mesajı Göster
Çok etkileyici bir uslupla anlatmışsınız sayın oğuzoğlu.

Herzamanki gibi yani. Teşekkürler...

Yorumunuza ben teşekkür ederim öncelikle, olanı izah etme gayretindeyim, yalnızca ...

Saygı ve sevgilerimle, sevgili kemenche...
Eski03-05-08, 22:30  #6
Zeta

Giriş Tarihi: Mar 2008

Alıntı:
Sayın oguzoglu şöyle demiş:

Mesajı Göster
Yine onlardan; o günlerden biriydi…
….
"Öz"ü görmek, Evren'in en büyük cesaret ve metanetidir.
(O'ndan asla kaçılmaz, kaçılamaz. Kurtulmak asla mümkün değildir.)
Zeta is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-05-08, 22:47  #7
oguzoglu

oguzoglu'nın Avatarı

Sevgili zeta'ya yanıtımdır...

Alıntı:
Sayın Zeta şöyle demiş:

Mesajı Göster
"Öz"ü görmek, Evren'in en büyük cesaret ve metanetidir.
(O'ndan asla kaçılmaz, kaçılamaz. Kurtulmak asla mümkün değildir.)

Özü inkar etmenin; bir yararı var mıdır? sevgili zeta...
Eski03-05-08, 22:53  #8
Zeta

Giriş Tarihi: Mar 2008

Alıntı:
Sayın oguzoglu şöyle demiş:

Mesajı Göster
Özü inkar etmenin; bir yararı var mıdır? sevgili zeta...
Sevgili Oguzoglu
İnkar; ne "Öz"ün yokluğunu var ettirir ne de inkar edenin.
Bütün yollar "O"na çıkar
Zeta is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski03-05-08, 23:27  #9
oguzoglu

oguzoglu'nın Avatarı

Özvarlığı inkar...

Alıntı:
Sayın Zeta şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sevgili Oguzoglu
İnkar; ne "Öz"ün yokluğunu var ettirir ne de inkar edenin.
Bütün yollar "O"na çıkar

Özvarlığınızı inkar etmeniz bir anlam ifade etmez açıkçası; O sizin özvarlığınızdır, değişmez... Ben de; bunu demekteyim...

Saygılarımla, sevgili zeta...
Eski03-05-08, 23:58  #10
katrin

katrin'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

(Kur'an'ı) ona, üstün güçlere sahip, muhteşem görünümlü (Cebrail) öğretti. O, en yüksek ufukta bulunuyorken (aslî sûretine girip) doğruldu.
Sonra (ona) yaklaştı derken sarkıp daha da yakın oldu. (Peygambere olan mesafesi) iki yay aralığı kadar, yahut daha az oldu. Böylece Allah kuluna vahyedeceğini vahyetti.
Kalp, (gözün) gördüğünü yalanlamadı. (Şimdi siz) gördüğü şey hakkında onunla tartışıyor musunuz? Andolsun ki, o, Cebrail'i bir başka inişte daha (aslî suretiyle) görmüştü. Sidretü'l Müntehâ'nın yanında. Me'va cenneti onun (Sidre'nin) yanındadır. O zaman Sidre'yi kaplayan kaplamıştı. Göz (gördüğünden) şaşmadı ve (onu) aşmadı. Andolsun, o, Rabbinin en büyük alametlerinden bir kısmını gördü.
(Necm, 5-18)

sn oguzoglu,
yukaridaki ayette, Allah, Muhammed'in neyi gördügüne dair yeminler ediyor? 23 yila yakin peygamberlik dönemi boyunca, cebrail'i iki kere gözle görmüs olduguna yeminler etmesindeki maksat nedir sizce? Kendisine en azindan 6666 ayet getiren Cebrail'i niye sadece iki kere suretini görmekle yetinmek zorunda kalmistir?
Ben Cebrail'in somut bir varlik oldugunu ve tezahürler sonucu ortaya cikmadigini düsünüyorum.

saygilar
katrin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı