| |
||||||
"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||
![]() |
| |||||||
Sonsuzluk/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Öykü - Deneme Çalışmalarınız... |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2008
| SONSUZLUK Sonsuzluk deyince ilk akla gelen şey uzay olur. Düşünsene eğer Samanyolu 400 milyar ışık yılı ise, ışık bu yolu 400 milyar yılda alır demektir. Biraz mantıksız gelmiyor mu? Eğer ışık 400 milyar yılda alırsa ben kaç yılda alırım? Sanırım sayılar açıklamaya yetmiyor. O zaman böyle bir şey yoktur denir. Sonsuzdur. Sonu yoktur. Ve onunda üstü olduğu söylenir. Samanyolu’nun geçersen daha büyük bir katman… Koskoca yıldızlar, gezegenler… Bize hep ilkokulda uzay sonsuz diye öğrettiler. Bizde sonsuzdur dedik, kabul ettik. Ne kadar gidersen git, sonu yok; dediler. Madem sonu yok dedik, niye uzayı araştırıyorlar? Sonsuzluktan onlara ne? Bizim ilk sonsuzluk maceramız uzayla başladı… Sayılara da sonsuz dediler sonra. Yazın, çizin. Fakat sonu yoktur, dediler. Bizde yazmadık. Niye yazalım ki? Belki yazsaydık, sonu bulacaktık. İnsanoğlu ilk çağlardan beri bunu yapsaydı belki bugün sonsuzun sonu bulunmuş olurdu. Saçma gibi geliyor ilk bakışta. Sonsuzun da sonu var mıdır ki? Adı üstünde sonsuz. Sonsuz böyledir işte. Aslında reel olarak bakarsan sonsuz her yerdedir. Uzayda, sayılarda, zamanda… Belki bizde sonsuzuz. Yaratılış da sonsuz. Sonsuz ancak sonda değil, baştadır da. Zamanın ne zaman başladığı da sonsuzdur. Sonsuzluk… Ama başka bir düşünce de çıkabiliyor reel düşününce. Beklide evrenin sonu vardır, belki de uzay bir başka evrendeki tozdur. Sonsuzlukta görecelidir. Ya heptir, ya hiç… Bir karıncaya göre oda sonsuzdur. Bir balığa göre de göl… Bir insana göre de uzay… Ama belki daha üstü de var. Hem zaten başlangıç varsa sonda mutlaka vardır. Ben inanıyorum ki bir gün son bulunacak, sonsuz kaybolacak. __________________
Ve bayrağı bizlere devrettiler.... |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Mar 2008
| Ben inanmiyorum sonun bulunucagina,ben herseyin bir sonu oldugunu ve her sonun baska birseyin baslangici oldugunu düsünüyorum.Bana göre sonsuzluk bir bosluk... ,,Saygilar,, |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2007
| Kelime,anlamlı söz veya sözcüktür. Kavram,bir nesnenin veya düşüncenin zihindeki soyut ve genel tasarımıdır.Felsefede de nesnelerin veya olayların ortak özelliklerini kapsayan ve bir ortak ad altında toplayan genel tasarım olarak kullanılır. Bazı olguları kelime anlamı ile algılamak zordur.Onların kavram olarak ele alınması gerekir. Sonsuzluk ta böyledir.Sözcük anlamı ile düşünürsek,sonu olmayan,sonu gelmeyen gibi açıklamalar yaparız,ama bu olguyu yeterince kavrayamayız. Zihnimizde canlandırabilmek için kavram özelliğine başvurmalıyız. Bazı maymun türlerine bazı hareketleri öğretmek mümkündür.Bir maymuna klavyedeki tuşlara parmakları ile basmasını öğretelim.Elbette o,bu işi rastgele yapacaktır.Zaten benim istediğim de o.Vereceğimiz bir uyarı ile sürekli klavye tuşlarına dokunacak. Bu maymun sayısını çoğaltalım.Yani önündeki klavyenin tuşlarına rastgele basan maymun sayısı giderek artsın.Ve sonsuz sayıya ulaşsın. Bu sayıdaki maymunun nereye sığacağı sorusunun cevabı,sonsuz mekan içinde oluşudur.Zaman olarak ta bir sınırın olmaması gerekiyor.Ama bu işe,diyelim ki iki milyar yıl önce başlanmış olması bize zaman olarak bir kısıtlama getirmiş olmaz.Zira önümüzdeki zaman süresi gene sonsuzdur. Artık şu soruyu sorabiliriz: Sonsuz sayıdaki maymun,sonsuz zaman içinde,önlerindeki klavye tuşlarına rastgele basarak,kaç tane anlamlı yazı,örneğin kaç tane Hamlet eseri ortaya çıkarabilirler? Yıllar önce duyduğum bu örneğin cevabı çok ilginç:Sonsuz sayıda. İşte bu cevapla,sonsuzun kavramsal olarak algısına varabiliriz. |
|
| #4 | |
| Ama uzay felsefeceleri uzayın tıpkı bir kopyasının olduğunu.Dünyamız nasıl proton, nötron ve elektrondan oluşuyorsa, antinötron-proton-elektron olduğunu. Bunların çarpışıp birbirini yok edeceğini söylerler. Bir gün kıyamet koparsa zamanın da sonu gelir. Zamanın bükülmesi de bence sonsuzluğun olma olasılığını azaltır. Einstein demitir ki: - İki şey sonsuzdur: Evren ve insanın ahmaklığı. Ama birincisinden emin değilim! __________________
|
| #5 | ||
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Alıntı:
![]() Belki Einstein hakli, ikincisinde mi acaba, düsünmem gerek ![]() __________________
Sevda deyince, insanlarin ödlerinin patladigi bir cagda yasiyoruz.... | |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Sonsuzluk, prototipsiz bir fikirdir. Temsili değerleri ve bellekte kolay ulaşılabilir tanımlamalarıda bu nedenle yoktur. Yaşayan her varlığın bir başlangıcı ve bir sonu olduğu gerçegi; sonsuzluk mevhumu hakkında da bir çok farklı fikrin oluşmasına neden oluyor. __________________
Errare Humanum Est. |
|
| #7 | |
| Yazı hakkındaki görüşleriniz nedir? __________________
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Sonsuzluğu sonlu kılmak belkide düşündüğünüz kadar keyifli olmayabilir. Ya da kendi sonluluğunuzla bu evreninde bir sonu olmalıdır önermesi, milyarlarca yıldır nefes aldıran, hayat sunan evrene ve içinde bulundugu galaktik sistemlere haksızlık olabilir. Sonsuzluk vardır benim için çünkü kendimde olanı tanımlamaya kalkarken koca bir evrene haksızlık etmemeliyim. Ben doğarken bir başlangıç, ölürken bir son edinenim. oysa evren milyarlarca yıldır var oldu ve olacakda. Enerjiyi ayrıştırmam, bütün halinde algılamaya çalışırım. Eşref-i mahlukat deyip eteklerimi çırpmam. Herşey ben'imdir ve ben de herşey'imdir. Yaşam beni bir yerden kaldırıp öte yere taşır ve bu döngü içerisinde sonsuz kere devinip sonsuz nesnenin parçası olarak var olabilirim. Bunlara ragmen, prototipsiz olan sonsuzluk kavramının üzerinde çok düşünmem, çünkü ben bir sonu ve başlangıcı olarak var olabilenim. Başlangıcımıda, sonumuda belirleyebilecek erke sahip değilim. Öyleyse varlıgımı duyumsadığım müddet içinde; yani yaşam aralığımla ilgilenmek daha akıl merkezli bir yaklaşım olacaktır. __________________
Errare Humanum Est. meaculpa Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 05-05-08 22:26 . |
|
| #9 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Jan 2008
| aslında bence sonsuzluğu en güzel anlatan cümle feridun düzağaç ın son parçasındaki 'bana bitmeyen bir şey söyle sonsuzluğa inanayım'cümlesidir... |
|
| #10 | ||
| Alıntı:
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|