"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
Sol-liberal Radikal Gazetesi'nden "Nasıl bir sosyalistsiniz?" testi/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Tüm siyasal ideolojilerin özgürce incelenip tartışılabileceği bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2008
| Hayattaki hemen her şey gibi sosyalizm de yekpare bir bütün değil. ‘Türkiye Solu’ tablosunun başlıkları genelde demokratik-devrimci, sosyalist-devrimci, Maocu, Troçkist vb. diye gider. Bu durum ne bize özgü, ne de yeni. Soldaki ayrılıklar en başından beri mevcut. Bu testte, Türkiye’deki ayrımlara girmeden sadece ‘Komünist Manifesto’daki kategorizasyona sadık kalarak sizin nasıl bir sosyalist olduğunuzu tespit etmeye çalışıyoruz. Sosyalist değilseniz de deneyin, o kadar zor olmadığını göreceksiniz!1. Tarih neyin tarihidir? 1. Tarih neyin tarihidir? a. Çürümenin. b. Gelişmenin. c. İlgilenmiyorum. d. Sınıf savaşımlarının. 2. Burjuvazinin yükseliş dönemindeki rolü... a. Aşağılıktır. b. Zenginleştiricidir. c. Benim daha iyi bi projem var! d. Devrimcidir. 3. Kapitalizmde ekonomik krizlerin sebebi nedir? a. Açgözlülük. b. Fiyat artışları. c. Düzensizlik. d. Aşırı üretim. 4. Peki, burjuvazi krizleri nasıl atlatır? a. Bu açgözlü canavarlara tavsiyede bulunacak değilim! b. Piyasaya para sürerek, alım gücünü arttırarak ve gümrükleri kaldırarak. c. Üretim ve tüketimi önceden planlayarak hiç kriz yaşamasa daha iyi olur. d. Bazı üreticileri tasfiye eder, yeni pazarlara girer ve sömürüyü arttırır. 5. Eşitsizlik neden kaynaklanır? a. Ahlaksızlıktan. b. Bazı yanlış düzenlemelerden. c. Toplum modelinden. d. Özel mülkiyetten. 6. Ulaşım sorununa nasıl bir çözüm önerirsiniz? a. Otomobiller boş gitmemeli. b. Herkesin otomobili olmalı. c. Küçük şehirler kurulmalı. d. Toplu taşıma toplu çözüm. 7. Açlık sorunu nasıl çözülür sayın bakanım? a. İsrafı önleyerek. b. Gıda üretimini artırarak. c. Kendine yeterli gıda üreten birimlerle. d. Kollektivizasyon ve merkezi planla. 8. Ama ama... Küçük üreticilerin özel mülkiyeti ne olacak? a. Korunacak elbet. b. Onlar da zenginleşecek tabii... c. Herkese eşit mülkiyet. d. O vakte kadar kalırsa düşünürüz. 9. Peki aile dersek ne dersiniz? a. Toplumun ve ahlakın temeli. b. Haydi kadınlar fabrikaya! c. Bazen sosyalizme model alınabilir. d. Şirket gibi bir şeydir. 10. Açık konuşun, son tahlilde sizin niyetiniz nedir hocam? a. Burjuvaziyi alaşağı etmek! b. Toplumun refahını sağlamak. c. Eşitlikçi ve özgür bir toplum kurmak. d. Hepsi ama işçi sınıfının iktidarıyla. SONUÇLAR A'lar çoksa... Gerici Sosyalist Bu kategori kendi içinde feodal sosyalist, küçük-burjuva sosyalisti ve 'hakiki' sosyalist olarak üçe ayrılır. Bu sosyalistler kurtuluşu 'eski güzel günler'de ve halkın bağrında bulmayı sever. Burjuvaziye karşıdırlar ama özel mülkiyete değil. Eşitlik ve özgürlüğün vicdanla, acımayla, sadakayla, küçük mülkiyeti korumakla 'inşaallah' gelebileceğini savunurlar. B'ler çoksa... Tutucu Sosyalist Bu kategori burjuva sosyalisti olarak da anılır. Burjuva sosyalistler burjuva düzeni beğenirler ama devrimci ve istikrar bozucu eğilimlerin ortadan kalkması için bazı reformlar isterler. Sosyalizm kitabını okumayı yarıda bırakmışlardır. Burjuvazi lehine her reformun işçilerin de çıkarına olduğunu savunurlar. Mülkiyet biçimine muhalif olmadan ekonomik, hukuki, kültürel vb. reformları reformları savunan sosyalistler bu kategoridedir. C'ler çoksa... Ütopyacı Sosyalist Bu model kitapta yazıldığı gibi 'yanlış' sosyalistlerin en sevimlisidir. Bir örnek gerçekleştirip herkesi ikna etmenin mümkünatına inanırlar. Şıktırlar, naiftirler, duygusaldırlar. İlk sosyalistler oldukları için o vakit az ve güçsüz olan işçilerin sosyalizmi kurabileceğini kavrayamamış ama kafalarında toplumun kardeş kardeş, eşitçe yaşadığı hoş modeller geliştirmişlerdir. İktidarı ele geçirme meselesine fazla kafa yordukları söylenemez. İşçilere acıdıklarından eserlerinde onlara özel önem vermişlerdir. Ancak işçilerle karşılaştıklarında ürkebilirler. D'ler çoksa... Komünist 'De te fabula narratur!' ya da 'anladın sen onu.' |
|
| #2 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: May 2008
| Komünist çıktım :D:D |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008
| Çok saçma bana göre, çünkü eski tespitlere göre bsorular hazırlanmış ve eski tespitlere görede cevaplar döşenip analiz adilmiş. Bu sebeple bu testi kim hazırlamışsa karşı devrimcidir seçeneğinide ben ekleyeyim o zaman olur mu? __________________
Bu bir sevdadır--Demire tırnakla--duvara kanla yazılar-- Ya sosyalizm ya ölüm. R.Y. |
|
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2008
| Komünist çıktım. __________________
Emperyalistlerin bağrına çökeceğiz! Yıkılacak bu kirli, bu hain düzen. |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2008 Ülke / Şehir: Adana-Karaman-Balıkesir
| Yahu ben tutucu sosyalistişim. Allah Allah. ![]() __________________
Ve tarih bir gün, acz içinde kıvrana kıvrana şehadete susamış bir ülkücüden daha müthiş bir silahın keşfedilemediğini yazmak zorunda kalacaktır... |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007
| Ütopyacı olanından çıktım ben de; ama hiç ilgimi çekmiyor ki bunlar.. Yalan kandırıyor bu test ![]() |
|
| #7 | |
Siyaset&Bilim ![]() Giriş Tarihi: Sep 2005
| Testte "komunist" çıkmıştı.Radikal kitap ekinin son sayfasındaydı bu test,Das kapitalin TC'de ki tarihi incelenmiş güzel bir sayıydı. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2008
| komünist cıktım fakat sağlıklı bir test olduğuna pek inanmıyorum daha nitelikli sorular olmalıydı devrimi gerçekleştirdiniz ilk işiniz ne oldudu ??? a) ertesi gün bütün halkın özel araçlarını ( mallarını ) herkese eşit dağıtırdım b) ilk önce halka ideolojiyi yerleştirmeye çalışır sonra bu işlemi yapardım c) bazı özel işletmelere dokunmam ( kücük burjuva gibi ) diğer bütün kurumları devlete bağlardım d) ilk önce devrime muhalis olan herkesi sürgün ederdim yada öldürttürürdüm . bu tip sorularla daha sağlıklı sonuçların ortaya çıkabileceğini sanıyorum |
|
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Nov 2006
| 'd' ler fazla... ![]() |
|
| #10 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008 Ülke / Şehir: Anarquismo
| Ben en cok bu cumle'ye guldum: Alıntı:
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|