|
|
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Sinan Çetin: "Özgürlük fikri sevilmiyor. Önemli olan liberal demokrasidir." / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2008
| Metnin kaynağı ve tamamı: http://www.stargazete.com/index.asp?haberID=145430 ‘Sadece başörtülüler için değil herkes için özgürlük istiyorum’ diyor Sinan Çetin. Ona göre en önemli sorunumuz; herkesin topluma biçim vermeye çalışması, özgürlük fikrinin sevilmemesi. AK Parti’ye inancının sürdüğünü söyleyen yönetmen, eleştirmekten de geri kalmıyor: ‘AK Parti halkın ta kendisi. O yüzden değişim cesaretini yitirmemeli, yola devam etmeli.’ Toplumu beğenmeyerek ve hatta tiksinerek ‘Halk cahil, denetlenmezse kimbilir ülkeyi hangi çukura yuvarlar’ şeklinde tezahür eden ve son yıllarda yeniden nükseden ‘aydın şımarıklığı’ndan, sanat camiası da mazur, malumunuz. ‘Giderim ha’ diyenler de var, ‘bu halk aydan fezadan ışınlanmadı, saygıyı hak ediyor, toplum mühendisliğine soyunanlar ise ‘ayıp’ ediyor’ diyen de. Düşüncelerini açıkça ifade ettiği için bir çeşit sosyal lince tabi tutulan modacı Cemil İpekçi gibi, ünlü yönetmen Sinan Çetin de halka sürü muamelesi yapılmasına itiraz ediyor. AK Parti’ye verdiği destekten dolayı kınanan Çetin, hükümeti eleştirince tersine bir taarruza maruz kaldı. Sözleri bağlamından koparılıp bambaşka bir yere çekildi. Aslında ne olduğunu, canının neye sıkıldığını sorduğumuz Çetin, söze ‘Bu son röportajım’ diyerek girdi ve içini döktü. Politik kişiliğiyle de tanınan yönetmen son noktayı şöyle koydu: ‘Aynı şeyleri konuşmaktan fena halde sıkıldım. 4-5 yıl ne tvde ne gazetelerde konuşmayacağım.’ İki yıl önce AK Parti’ye oy verdiğiniz için çevrenizde ayıplandığınızı söylerken şimdilerde ise ‘AK Parti’ye oy verdiğime pişmanım’ diyorsunuz. Ne oldu, niye oldu? AK Parti’ye oy verdiğim için çevremde bir dudak bükme oldu. Ama pişmanım demedim, vazgeçmek üzereyim dedim. Bence AK Parti Türkiye’de sessiz bir devrim gerçekleştiriyor fakat bir yandan da cesaretini kaybediyor gibi gözüküyor. AK Parti, Ankara bürokratik zihniyeti tarafından yutulmak isteniyor. Ben bu tehlikeye işaret ettim. Gerçi dünyanın en yenilikçi, özgürlükçü, devrimci adamını da Ankara’ya götürseniz, brifingler ve crash kurslarla adamı da kendilerine benzetirler. BAŞÖRTÜSÜNE ÖZGÜRLÜK Şu an işleyen süreç bu mu? Başlayan süreç bu. AK Parti toplumun özgürlük ve kalkınma beklentilerine cevap verirken duraksayıp diğer partiler gibi Ankara havasına uyarsa çok kötü birşey olur. Zaten AK Parti seçmeni sanıldığı gibi sadece başörtülüler ve İslami kesim değil. [size=2]Başörtüsü yasağına karşı yapılan düzenleme için mi söylüyorsunuz bunu? Hayır, hayır. Orada yanlışlık yapmıyor AK Parti, aksine son derece cool ve haklı davranıyor. Başörtüsü konu bile değil. Konu haline getiren yasaktır, sorun haline getirenler de yasaklayanlar. Yasak olmasaydı sorun olmayacaktı. Yasaklayan yaşıyorsa Allah uzun ömür versin, öldüyse kemikleri sızlıyordur herhalde. Her yasak başka özgürlük alanlarını da daraltır. Mesele ne o halde? Star Gazetesi. __________________
Eski kullanıcı adı: Ekinny Libéral de gauche Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 09-05-08 23:16 .Sebep: Uzun alıntı.. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2006 Ülke / Şehir: istanbul
| ""‘Bulunduğum ortamda AK Partili olmak hiç kolay değil’ demiştiniz. Nedir yaşadığınız, mahalle baskısı mı? Benim bir ortamım yok zaten. AK Parti halkın ta kendisidir ama bunların AK Parti’ye oy vermesi beklenemez çünkü halkı zaten aptal ve cahil buluyor. Halbuki cahil denilenler, işine gücüne, ailesine bakan insanlar olarak onları yönetmeye kalkan ve kendini aydın zannedenlerden çok daha bilge. Bir de kendini ülkenin tek sahibi olarak gören bir devlet eliti var. Biraz okumuş yazmış, üniversiteye gitmiştir, aralarında profesörler de vardır. İşte bunların cehaleti, ancak eğitimle elde edilebilecek korkunç bir cehalettir. O yüzden de ‘halk bugün başını bağlar yarın bize bağlatır’ gibi şablonlarla davranır, devletten nemalanır. Farklı düşünene karşı da pek kıyıcıdır."" Gerçekleri bu derece çarpıttığı ve hırsız yerine ev sahibini suçlu ilan ettiği için sinan çetin'i tebrik etmek istiyorum Ona göre herhalde Afrika'daki milletler kendilerini sömürenlere karşı değil de birbirleriyle ya da iç savaş şeklinde çatışsalar bile, bu durum halkın kendi kararı olduğu için buna saygı duymak ve onları desteklemek gerekecek. Ayrıca "çok bilge" olan halkın var olmasının belli sonuçları olması gerekir. Örneğin her hafta kitlesel eylemler olması ve bunlara katılımın çok fazla olması gerekir, "AKP'ye değil, Tayyip'e oy vercem ben" diyen insanların olmaması gerekir, halk eğer gelir artışından pay alamıyorsa bunun hesabını soracak kadar aklı olması gerekir, kendilerine gelmesi gereken ücret artışlarının nasıl oluyor da patronlara gittiğini akıl etmesi gerekir, çok namuslu ve halkçı buldukları sevgili yöneticilerinin nasıl oluyor da bu kadar zenginliğe kavuşmuş olduklarını bir düşünmesi gerekir vs. Yoksa kuru kuruya "benim halkım bilgedir" demek, yıllardır "türk milleti çalışkandır, zekidir" sözleriyle halkı uyutmaya çalışmaktan farksızdır. Bugünkü iktidar sinan beyin işine geldiği için, sinan bey halkı oldukça bilinçliymiş gibi kabul edecek elbette. iktidardakiler solcular olsa idi, o zaman halk için ne söyleyeceğini pek tahmin edemiyorum doğrusu. Özetle sinan çetin'in bu yorumu günümüzün tipik liberal zihniyetine bir örnektir. Not: "türk milleti çalışkandır" sözüne eleştiri, m.kemal zamanının misak-ı millici ulusuna yönelik değil, günümüzün insanlarına yönelik olarak yapılmıştır. Ve sözde kemalistlerin bu sözle insanların kafasında kemalizmin içini boşalttığını belirtmek amacıyla yapılmıştır. __________________
Ülkenin ulusal-kültürel-dini değerlerinden kopuk solculuk yapmak, Hikmet Kıvılcımlı'nın deyimiyle "salon çelebiliği" yapmaktır! |
|
| #3 | |
| ""Evet farklı ve özgürlükçü düşünen herkesi linç etmeye kalkıyorlar.Yalnız ben düşünce olarak muhafazakar değilim. Hayatın her gün devrim ürettiğine inanırım. Özgürlüğe ve bireye inanırım. Onun dışında hiçbir bir fikrim sabit ve değişmez değildir. İnsanın kendi fikirlerine takılıp kalması bir trajedidir, patolojik bir haldir. Her gün aynı fikirle uyanan adam ya embesildir, ya gerzektir ya da faşisttir."" O halde sinan çetin beyefendinin bir yıl sonra sosyal demokrat, beş yıl sonrasında sosyalist olması beklenmeli. madem düşünce muhafazakarı olmadığını ve her gün farklı fikirlerle uyandığını söylüyor... __________________
Ülkenin ulusal-kültürel-dini değerlerinden kopuk solculuk yapmak, Hikmet Kıvılcımlı'nın deyimiyle "salon çelebiliği" yapmaktır! |
|
| #4 | |
| ""Teröre karşı harekat bitti. Siyasi çözüm sırada. Sizce sorun nasıl çözülür? Ekonomi ve barışla. Özgürlükler, demokrasi ve piyasa ekonomisi hem ahlakın gereği hem de çözüm yolu. Öldürenle değil kár edenle çalışacaksınız, konu kapanacak. Sınırlar açılacak, ticaret, iş yapmak isteyenin önü açılacak. Oranın halkı da ticareti seviyor, çalışkan bir halk."" doğu ve güneydoğu anadolu'nun yoksul yerlerinde ticaretin gelişebilmesi için o yörelerde yaşayan halkın ekonomik birikimi olması gerektiğini bilmez mi bu zad acep? fakir halkın ticarete konu olan mallara talebi nasıl yaratabileceğini açklayıverseydi hiç fena olmazdı. Ayrıca bir bölgenin sanayileşme olmadan, sırf ticaretle kalkınmasının sağlıklı olacağı fikrini hangi ekonomi kitaplarından aldığını da merak ettim doğrusu. __________________
|
| #5 | |
| ""Siz de gitmeyi mi düşünüyorsunuz yoksa? Yok canım gider miyim hiç? Burası benim ülkem. Bu halk kendine dayatılanı hiçbir zaman kabul etmemiştir. Menderes’i seçmiş, kahramanı yapmış, astıklarında da onun çizgisini sürdüren partiyi desteklemiştir. 12 Eylül sonrası Kenan Evren, Turgut Sunalp’in partisine oy atın deyince halk Özal’ı seçmiştir. Son seçimde de aynını yaşadık. Yani Türk halkı sandıkta her zaman doğru tercihler yapmıştır. Halkımızdan değil ama kendini aydın ve seçkin gören kitlenin çoğunluğundan rahatsızım. Bence bu ülkenin en önemli sorunu seçkinci toplum kurtarıcılardır."" Hiç gider mi? liberal bir rejimde liberallerin ve kapitalistlerin zenginleşeceğini biliyor çünkü Ayrıca, bu satırları okurken bu tip kişileri önemli kişilermiş gibi görüp röportaj yaptıkları için kendimden utandım. __________________
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2007
| Güzel fikirler. Sinan Çetin'in Türkiye'deki Objektivizme ve Liberalizme katkıları büyük. Teşekkürler ![]() __________________
"Milliyetçilik, bir çocukluk hastalığıdır." Albert Einstein |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Hem liberal demokrasiden söz et hem de AKP' ye övgüler düz... Böyle bir çelişki ancak Türkiye' de olabilir heralde. __________________
Yok! |
|
| #8 | ||
![]() Giriş Tarihi: Apr 2008
| Alıntı:
Benim için de öyle. Önceden AKP'nin yeni yeni liberal demokrasiyi keşfettiğini ve bunu cidden yaymak isteyeceğini düşünürken, şimdi öyle düşünmüyorum. AKP'nin demokratlığı asker siyasete karışınca ve söz konusu türban olunca ortaya çıkıyor gerçek anlamda. __________________
Eski kullanıcı adı: Ekinny | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|