"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." Lütfen forum kurallarını okuyunuz. |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Tanrı yaşama mudahale eder mi ? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2007
| Tanrı yaşama mudahale etmeli midir ? etmeli ise etmekte midir ? yoksa etmiş midir? peki Tanrı yaşama mudahale edecek midir ? bu mudahale nasıl olmaktadır ? bu konudaki fikirlerinizi ve görüşlerinizi almak istiyorum.. |
|
| #2 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: May 2008
| Aslında TAPINMA fenomeniyle alakalı bir konu.Eğer tapıcı bir insansanız tanrı size müdahale edecektir,veya siz ona göre yaşayacaksınızdır. |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2007
| tanrının yaşama mudahalesi konusu bu forumda en çok üzerinde tartışma yapılan konu idi.. ve bu konu determinizm çerçevesinde yoğunluklu olarak düşündüğümüz bir konu.. inanıyor olmamız Tanrının mudahalesini açıklamıyor... inanmıyor olmanız da bunu izah etmeye yetmiyor... nedensellikleri birbiri peşinsıra ardarda dizmemiz gereken bir örüntü de, sıçramalara rastlıyorsak bu tanrınn mudahalesi demektir... yok eğer her şeyi rutin bir işleyiş olarak kabul ediyorsak, tanrınn mudahalesinden söz edmeyiz... peki tarih ve yaşam Tanırının mudahalesinin ipuçlarını taşıyor mu ? yoksa bunlar birer yanılsama mı ? özellikle sevgili şüphecinin bu konudaki net görüşlerini almak istiyorum... |
|
| #4 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: Dec 2007
| bence hiçbirşey bilmiyoruz sadece dusunuyoruz.tanrının olma ihtimali buyuk olasılık.mantıken daha yatkın.bunca sey ondan bagımsız olamaz.cunku maddenin zihni yoktur bilinci yoktur zekası yoktur kendi kendine bir kararlı yapıda kalamaz.illa bir tanrı varki maddeye bu bilgiyi işlemiş.baska turlu dusunemiyorum.ve uzulerek soyluyorum sanırım dunyaya mudahale etmiyodur buyuk ihtimal.sanırım kuranda bahsedilen hesap gunu denilen bir sey olcak..o yuzden hiçbirseye mudahale etmiyor gibime geliyo. eger yoksa zaten mudahale edemez. |
|
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2007 Ülke / Şehir: istanbul
| Tanrı zaten yaşamıın ve evrenin kendisi olduğu için sanırım müdahale edip etmemesi o kadar da önemli değildir.Yani anlamsızdır elma kendine müdahale eder mi gib bir şeydir.Hem eder hem etmez aslında. __________________
İnsanın,bir diğer insan ve doğa üzerindeki yönetimi ve tahakkümü kabul edilemez. Düşün,Düşün,Düşün! |
|
| |
| #6 | |
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Oct 2006
| Öncellikle buradaki müdahaleyi açıklamak gerekir.Müdahele nasıl işlemektedir ve müdahele etmesi onun sonsuz gücünü etkiler mi?Aslında bakış açıma göre zaten müdahele yoktur ancak varolan sistemin gittikçe olgunlaşması vardır.Şu ana göre olgun olmaması o anın kusurlu olduğunu göstermez.Nitekim olgunluk ve evrimleşme bir halin bitip diğer bir halin başlmasıdır.Şöyle açsam ;o her an yaratmakla zaten varlığın özünde olduğundan ve ötelerde olan bir boyutta olmadığından zaten müdahele demeye bile gerek kalmaz.Çünkü o işin özündeki özdür. |
|
| #7 | ||
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007
| Alıntı:
Tanrı yaşama bir şekilde müdahele etmektedir. Yalnızca kişinin kabaca yaşam seneryosunu yazar. Aklına ve vicdanına dokunmaz. Biz akıl ve vicdanımız dogrultusunda bir hayat yaşarız ve hayatın sonucunda, dünyaya tekrar gönderildiğimizde bir önceki yaşamımızda yaptıklarımıza ödül/ceza mahiyetinde bir yaşam daha süreriz. İşte Tanrı; bir önceki yaşamdan yola çıkarak, yaşanılacak yaşamın hikayesini yazar. Müdahele gibi görünse de, aslında tam olarak öyle denilemez. Yani;kişi akıl ve vicdan dogrultusunda bir hayat yaşar ve bir sonraki hayatının temelini atmış bulunur. Tanrı sadece düzenlemesini yapar.. Benim inanç sistemimde böyle.. | |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Jul 2007
| Sevgili evaporit: Actıgınız konuyu gördümde icerigine girme olanagım pek olmadı, bu yüzden kendi düsüncelerimi acıklama fırsatımda olmadı. Ben forumu pek gezmiyorum cünkü. Real hayatta okumaktan bıktıgım icin olsa gerek. Tanrı yasama mudahele eder mi? diye soruyorsunuz. Aslında soru direk insanı ilgilendirdigi icin, Tanrı insan hayatına mudahele eder mi''? olması daha uygun düserdi ya neyse... Efendim İnsan hayatına mudahele eden, ilk insandan bu yana hep insanın kendisi olmustur. Bunu yaparken bazen kuyudaki ejderhayı, bazen elinde olan silahlı gücü, bazende İlahi varlıkları kullanır olmustur, ama hic bir güc ilahi varlıklar kadar insan üzerinde etkili olmamıstır. Cünkü insan ölecegini bilen yeryüzündeki tek canlıdır. Dinlerin sürekli ölüm sonrasını islemelerinin nedenide budur. Ben bunu söyle bir örnekle acıklıyorum: Önümüzde bir kapı var, ama hic kimse bu kapıdan girip geriye gelmis degildir. O kapıdan sonra ki bütün anlamlandırma ve yorumlar kapının dısında kalan biz canlı insanların argumanlarıdır. Dinler, bu ölüm ötesi konusundan, harcından mudahele eden Tanrı fikrini bina etmislerdir. Aslında bununla ilgili (ölüm ötesi) zerrenin zerresi olacak kadar veri yok, bilgi yok. Her sey bizim kendi cıkarsama ve anlamlandırmalarımızdan kaynaklanıyor... Düsünebilmek, düsüncesini ifade etme gücü sadece insanogluna aittir. E hal böyle olunca insan cok yalnız kalıyor, bütün sorulara kendisi cevap aramak ve bulmak zorunda kalıyor. Cevap veremiyecegi tek soru, sanırsam ölüm ötesidir. Bilim, canlıların ölürken karsılasacagı kimyasal cözülmeler hakkında bize cevap veriyor, ama din bu cözülmenin yeniden Tanrı tarafından insa edilip yeniden dirilecegimizi, bedenimize yeniden ve gene Tanrı tarafından ruh ilka edilecegini söylüyor. E hadi gelin cıkın isin icinden?... Simdi gelelim asıl meselemize. Tanrı yasama mudahele eder mi? Pesinen söyleyeyim etmez! Cünkü eger etseydi sahit olacaktık, yani bunu bizde anlayacaktık. Herkes, bütün insanlar, sadece elciler yada Beni İsrail kavmi degil, bütün insanlar sahit olacaktık, bu zaten adaletin geregidir. Söyle düsünebiliriz! E ama elciler mucize getirdi. E tamamda mucize bize Tanrının yasama mudahil oldugunu degil, elcinin mudahele hakkına sahip oldugu düsüncesine sebeb olacaktır. Biz gene Tanrıdan bi haber olmaya devam edecegiz, lakin elcinin bütün eylem ve söylemlerini Tanrısal bilecegiz. Soralım bakalım: E tamamda Tanrı, kendisini insan olan elcilere, varlık noktasında sahit tutabiliyorsa, yansıtabiliyorsa e bize neden yansıtmıyor? Bizde neticede o elciler gibi etten kemikten yaratılmısız. Bu nasıl Allah ki, bir kisinin bütün sek ve suphelerini giderecek, yok edecekte geriye kalan milyarlarca insanı sek ve suphe icinde bırakacak. Bu dahi Tanrının mudahil olma gerekliligini ortadan kaldırır. Efendim bütün peygamberler bizi kandırdı, denebilir. Zaten tamamı Beni israil'di, seytana güvenirim Beni İsrail kavmine güvenmem... Simdi gelelim dinlerin bizden ne istedigine dinler diyor ki; (Allah elcisi) bana inanmassanız beni gönderen Allah, sizi cehenneme odun yapacak. Hadi ya o nasıl oluyor'' derseniz bile ceheneme odun oldunuz gittiniz. Kısacası elcileri gönderen Allah bile soru sorulmasını tümden yasaklamıs. Allaha soru sorulur mu aman aman! Kimin haddine ki, cehennem bir adım ötede kim cesaret edebilir ki? Din olgusundan ölüm sonrası cehennemi alın, Tanrı tamamen uzaydaki herhangi bilinmeyen bir gezegenin, bilinmeyen uydusunun, bilimeyen bilmemnesi durumuna düsüyor. Ama tanrı'yı arayan, ister bulur, ister bulmaz tamamen kendi özgür düsüncesi ile hareket edecegi kesindir. Dinler ise Tanrıyı aramamıza bile izin vermiyor, hazır bir Tanrı getirip aha iste sizin Tanrı bu diyor...Begenip begenmemek size kalmıs artık... Dahası din tanrılarını neresinden tutarsanız tutun elinizde kalıyor. Gelen tanrı gideni aratıyorda denebilir. Mudahele eden tanrı var mı? Yok. Bütün mudaheleler bizzat insanın kendisinden kaynaklanıyor. İnsan oglu o kadar garip bir varlık ki, binlerce yıl soguktan tir tir titrer, sonra atesi arayıp, bulmayı ögrenir ve bulduktan sonrada gelsin pirzolalar, biftekler, bonfileler vb vb. İste aklımızda ki atesi bulmakta buna benziyor. Daha önce tatmadıgı duyguları tatmıs oluyor. Her sey insan bilincinin eseri. İnanmakta, inanmamakta insanın elinde olan bir sey degil. İnsan, sadece aklının esiridir. Aklınız bilinciniz size ne diyorsa, onu yapabilirsiniz ancak. Dolaptaki surahiden bir bardak soguk su icmeyi size söylüyorsa, siz gidipte marketten bir bira alamassınız. Sizin inanmanız, benim ise inanmamam elimizde olan bir sey degil mealesef. Mudahele eden Tanrı'ya, mudahele hakkını verende alanda biziz... Tanrı'yı var edende yok edende biziz. Hele böyle dinlerin tanrısı gibi bir Tanrı kesinlikle yoktur... Doga kanunlarına tabi bir canlıyız iste, cosmos'un gayrısı degil aynısıyız. Bütün yasalar bizim icinde gecerli. Sabah aksam yagmur icin dua ederseniz yagmur yagmaz, sabah aksam yagmur kesilsin diye dua ederseniz yagmur kesilmez. İnsanın hayal gücü o kadar genis ki, kendisini esir eden Tanrılar yaratmada bile mahir. Bir tanrı varsa kendisinden zerre kadar söz etmemistir, özel olarak. Ama cosmos'a baktıgımızda her sey bir yasaya tabi. Yani kısacası Tanrı, mudahele ediyorsa elci gönderipte ne olur bana inanın, bakın günesi, ayı, yıldızları, agacları, hayvanları ben yarattım, ben güclü bir yaratıcıyım, ne olur bana ibadet edin, nankörlük etmeyin demez, derse zaten sacma bir tanrı olacagı ortaya cıkmıs olur... Bu arada dinlere inanmassak cehenneme gideriz diyen arkadaslara bir sözüm var; Tanrı sizi bu yüzden atese atmaz, cünkü siz ona degil insana inanmamıs olursunuz. insanlar sadece Tanrı'ya iftira eder. Ve sunuda unutmayın! Semavi dinleri insanlıgın basına bela eden beni İsrail. Abraham... Gerekirse daha bilimsel olarak devam ederiz. Zaten ben mudahele eden Tanrı fikrine bile dayanamıyorum ya neyse. Tanrı mudahele edecek olsaydı, zaten iste ben bakın müdahele edecegim ha demezdi, yada tutupta beni israilden elciler göndermezdi: Semavi dinler tarihine baktıgımızda, hep beni israil'in kurtarılması icin peygamber gönderildigine sahit oluruz. Ne kadar ilginc degilmi? Eger Muhammed beni israilin önünü kesmeseydi gene bir paygamber cıkıp, Beni İsraili HİTLER'in elinden kurtacaktı inanın. Bu sözümü unutmayın sakın. Bütün peygamberler yahudiler (beni israil) kurtarmak icin gönderildi. Bu yüzden Muhammed'e büyük bir devrimci gözü ile bakarım, cünkü Beni İsraili yerin dibine gecirip, Allah ile olan kopmaz baglarını kopardı... Tanrı mudahele ederken insana sormaz, insan sadece yapar, istesede istemesede. İnsanın hic bir sucu yoktur, ama bizime eglenen bir tanrı varsa o baska... Tanrı'nın bizden ne istedigini henüz bilmiyoruz'' (Einstein) __________________
Bütün insanlar kardestir. |
|
| |
| #9 | |
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
| [QUOTETanrı mudahele ederken insana sormaz, insan sadece yapar, istesede istemesede. İnsanın hic bir sucu yoktur, ama bizime eglenen bir tanrı varsa o baska... ][/quote] Bu son cümlenizden zaten müdahele ortaya cikiyor, yani ölümleri ve öldürmeleri ayarliyor anlami cikiyor. *tanri müdahele ederken insana sormaz- evet *insan istese de istemese de yapar-evet *insanin sucu yoktur demek ki, her olaya tanri el koymus. iyiye de kütüye de, o halde yapan ve yaptiran o, böylece bu dünya sinav dünyasi olmuyor, kafa buluyor bizimle... |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| [quote=gezer;409903 Bu son cümlenizden zaten müdahele ortaya cikiyor, yani ölümleri ve öldürmeleri ayarliyor anlami cikiyor. *tanri müdahele ederken insana sormaz- evet *insan istese de istemese de yapar-evet *insanin sucu yoktur demek ki, her olaya tanri el koymus. iyiye de kütüye de, o halde yapan ve yaptiran o, böylece bu dünya sinav dünyasi olmuyor, kafa buluyor bizimle...[/quote] Sevgili Gezer, Hadid:22. Yeryüzünde vuku bulan ve sizin başınıza gelen herhangi bir musibet yoktur ki biz onu yaratmadan önce, bir kitapta yazılmış olmasın. Şüphesiz bu Allah'a göre kolaydır. Bence de bizimle kafa buluyor. Bak ayet açık. Daha dünyayı yaratmadan önce olacak herşey kitabında yazılıymış. Bu kitaba da Levh-i Mahfuz denilmiş. Böyle olunca da olup biten herşeyin sorumlusu bu Kuranın allahı. Hem bunu diyeceksiniz hem de sizi sınava tabi tutuyorum diyeceksiniz. Şimdi sormazlar mı bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?...Sevgiler... __________________
Benim Manevi Mirasım Bilim Ve Akıldır... ATATÜRK |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|