"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
|
![]() |
| |||||||
BİM/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Kültür-Sanat ![]() Giriş Tarihi: Sep 2007 Ülke / Şehir: etütten
| BİM le elimde birikmiş olan bir miktar atık pili ne yapacağımı düşünürken tanıştım. Bir arkadaşım BİM ler de atık pil kutularının olduğunu söyledi. (Üniverstemizde yok ama BİMler de var bu da ironik) Şöyle bir etrafa göz gezdirdiğimde etrafa bu marketlerin her yerde minik minik türemiş olduğunu farkettim. Carrefour, Migros, Yunus gibi büyük mağazaların 50-100 metre yakınlarına hiç bir ticari kaygı gütmeden açılmışlar ve tuhaftır işliyorlar. Marketlerin içi ise bildiğiniz gıda reyolarının aksine gayet gösterişsiz dekor edilmiş. Ürünler raflarda değil kolilerde. Sınırlı sayıda sınırlı, ürün var. Özellikle dikkatimi çeken bir diğer unsursa marka değil markanın uygun fiyalı ürünleri öncelikli. Örneğin Nestle, Nivea, Golden Rose gibi markalar mevcut ancak bu markaların uygun fiyatlı ürünleri tercih edilmiş. Ürünlerde marka adına alternatif yok her bir ürün için uygun fiyatlı bir marka mevcut. Marketlerin hepsi plan ve dekor olarak aynı. Tüm bu gösterişsizliğin içinde marketi geziyorsunuz aradığınızı buldunuz veya bulamadınız, ancak hemen kasadan sonra çok ilginç bir şeyle karşılaşıyorsunuz. 1-Atık pil kutusu. 2-Atık kağıt kutusu. 3-Atık cam kutusu. 4-Atık plastik kutusu. Ayrıca tüm bunların yanında poşet kullanımı ve plastiğin doğadaki devinimiyle ilgili bilgiler var. En alt düzeyde poşet kullanımına müşteriyi teşvik edici afişler var. Tüm bunların yanında bir de mağazanın Yine büyük bir afişle duyurduğu "BİM anlayışı" var: BİM anlayışı: Müşterilerinin menfaati, kısa vadeli yüksek karlardan daha önemlidir. En kaliteli ürünleri en uygun fiyatla sunar Müşteriler, memnun kalmadıkları ürünleri tartışmasız iade edebilirler Müşterileri için yüksek kaliteli ürünleri özel olarak ürettirir. Müşteriler, ambalaja ve markaya değil, ürünün kendisine para öderler. Ürünlerini kolilerde sunarak, gereksiz maliyetlerden kaçınır Müşterilerine en yakın noktalarda ve en uygun fiyatlarla mağaza kiralar Abartılı reklamlarla ürünlerinin fiyatlarını artıracak harcamalar yapmaz Mağazalarımızı, her türlü abartılı harcamadan kaçınılarak dekore edilir. Mağazalarımızda, hizmeti aksatmayacak yeterlilikte personel çalışır. __________________
Ünlü fizikçi Werner Heisenberg kuantum araştırmaları sırasında ortaya çıkan şaşırtıcı sonuçlar üzerine şöyle söylemişti: “Doğanın atomaltı deneylerde bize göründüğü kadar saçma olması mümkün mü?” |
|
| #2 | |
| Buradan marketlerin şirket profilini de inceleyebilirsiniz. İlginç bir ivme. __________________
Ünlü fizikçi Werner Heisenberg kuantum araştırmaları sırasında ortaya çıkan şaşırtıcı sonuçlar üzerine şöyle söylemişti: “Doğanın atomaltı deneylerde bize göründüğü kadar saçma olması mümkün mü?” |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Sahibi Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı olan Cüneyt Zapsu' dur. Tüm yazlık mekanlarda yabancı turistler bu mağazalardan alışveriş etmektedirler. Bime ilişkin cevabını bulamadığım bir soru Neden tüm bim mağazaları çift kapılıdır ve o kapılar neden o kadar ağırdır? Bunun yanında oradan alınmış bir "dove" sabun diğer marketlerde satılanlardan farklıdır. Dove sabun örnektir. Pek çok ürün farklıdır. __________________
aslında yalnız değilim, ama kalabalıklar içinde kaybolalı da çok oldu." Tut ki elimden bir tutan var, ne o tuttuğunu bilyor ne ben farkındayım..." |
|
| #4 | ||
| Alıntı:
![]() Ne kadar şaşırtıcı değil. Ancak Zapsu' lar BİM' in ortaklığından ayrılalı baya olmuş buradaki habere göre. Evet tüm bu gerçeklerin yanına bunları da dahil ederek yorumlayabiliriz. __________________
Ünlü fizikçi Werner Heisenberg kuantum araştırmaları sırasında ortaya çıkan şaşırtıcı sonuçlar üzerine şöyle söylemişti: “Doğanın atomaltı deneylerde bize göründüğü kadar saçma olması mümkün mü?” | |
|
| #5 | |
| "İki kişiden biri BİM’den alışveriş yaptı" Kulağımıza çok aşina olan her 2 kişiden biri ibaresi burada da karşımıza çıkıyor. .... Aslında Sayın Ursulamel bahsedince BİM oluşumunun siyasi yönünü biraz araştırdım. İlgimi çeken kesinlikle atıklar konusunda bu kadar titiz davranmalarıdır. Bunun için de bundan bahsetmek istemiştim. Çünkü ülkemizde ne kamu alanlarında ne de özel sektör alanlarında bu konularla yeterince ilgilenilmez, bunlar önemsenmez. Her ne olursa olsun bu davranış etkileyici. __________________
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Feb 2008
| Üniversite yıllarında tanıştım bu marketle , bulunduğum şehirde öğrencilerin sıklıkla ziyaret ettiği sayılı marketlerden biriydi , fiyatı ucuz , bazende kalitesiz ürünleriyle. Parasız günlerimin ve iflah olmaz iştahım teselli merkeziydi. O adi kolalara , ilk zaman adı "yayık" , "kayık" olan margarinlere az ödemedim cebimdeki sayılı liraları. Okul bittiğinde o marketten bana miras kalan gün aşırı mide bulantıları ... Ah , yeni yeni kurtuldum gibi acaba hastalığım neydi ? Dikkatimi çekerdi hep etrafa serpiştirilen ÜLKER ürünleri. Bir zaman sonra yaşadığım memleketime de geldi önce birer-birer , sonra üçer-beşer. Ne kadar acı şimdi aynı semtte üç tane BİM , aynı sessizlik , aynı reyon , aynı mamül , aynı müdüriyet , aynı poşet , aynı sarı (turuncu da olabilir) kağıtlara yazılmış fiyatlar ve yine aynı haftanın ürünü ... Şimdilerde canım istedikçe üniversite yıllarımdan kalan mirası yaşatıyorum , tavuk kanat alma bahanesi ile markete girmeden önce alabildiğine ettiğim küfürlerimle , bana göre iğrenç olan ideolojisine. __________________
<< Bir insanın gerçek zenginliği , onun bu dünyada yaptığı iyiliklerdir. Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v.) >> |
|
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2008
| Arkadaşlar bildiğinizi gibi kapitalizm insan sağlığına yararlı bir şey üretmek için kesinlikle kaygı duymaz. Ben evde de sürekli olarak bu konuları tartışırım. Bir amrikalının çin için söylediği bir söz vardır, bırakın üretsinler onlar alt tabakaya üretecekleri ki isyan etmesin, çinde ve dünyada oluşan yeni zanginlerin üretimini nasıl olsa biz yapıyoruz. İştre kilit kelime brda hangi ürün kime yönelik. Bu tür marketlerde satılna ucuz gıdalar aslında devlet torpili ile alınmış ruhsatlar sonucu üretilen ürünlerdir. Mesela bir kangal sucuğun 3-5 yl karşılığı satılması mümkün müdür? Hayır değildir, çünkü araştırdım sordum yıllarca sucuk yapımı için uğraşmış bir kişi diyorki bir kangal sucuk için gerekli olan bağırsak(dış yüzey için) ve içine komple basılacak yağ bile olsa diyor maliyet 6 ytl leden aşağı olmaz baharatları falan. Nasıl oluyorde bu marketlerde 3-5 ytl karşılığı et ürünü sucuk satılıyor. Bu sebeple ben bu tür marketlerde üretilen hiç bir ürününü saplık dahilinde olduğu kanısında değilim. Son olarak gösterişsiz olmasını tememl sebeplerinden birinin daha dinci islamcı tabana hitap etmesinden dolayı[ sermayesininde yeşil sermayeden gelmesinden dolayı] bunlar haram, müsrif, gibi terimleri yaşamlarından kaldırdıklarını bu tür eylemlerle ifade etmekteler. Zaten bim ilkelerine baktığınızda nalayacaksınız. Ama netice olarak dünyanın üzerinde ki bu sermaye tahakkümü, dincisi liberali sağcısı solcusu her türlü sermayenin pisliğini def etmeliyiz. Ve daha sağlıklı dünya bireyleri için toplumsal üretime yönelmeliyiz. Ve tüm değerlerin üreticisi olan emekçilerle daha sağlıklı koşullarda yaşamalıyız. dostça __________________
Bu bir sevdadır--Demire tırnakla--duvara kanla yazılar-- Ya sosyalizm ya ölüm. R.Y. |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2008
| Hep sevimsiz gelmiştir bana bu marketler. Özellikle de kendi bünyelerinde sattıkları kalitesiz yiyecekler... |
|
| #9 | |
| Sn speranza haber için teşekkürler. Bundan sayenizde haberim oldu. Ben bu marketler ilk açıldığı yıllarda merak edip bakmıştım sahibine .. vs. sonrada ilgilenmediğim için duymamışım. Sonuçta herşeyin olumlu ve olumsuz yanları olabiliyor. __________________
aslında yalnız değilim, ama kalabalıklar içinde kaybolalı da çok oldu." Tut ki elimden bir tutan var, ne o tuttuğunu bilyor ne ben farkındayım..." |
|
| #10 | |
| Sn mağripli çok güzel anlatmışsınız. Bunun yanında ben merak ediyorum Bim neden gecekondu mahallelerinde yaygın değil. Bir araştırmam dolayısıyla izmir'deki tüm gecekondu mahallelerini gezdim 1 tane bile BİM göremedim. Sizce bunun özel bir nedeni var mıdır? Yoksa henüz oralara ulaşmamışlar mıdır? __________________
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|