Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kanuni'den Fransa Kralına Mektup / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey

Konu Araçları
Eski13-05-08, 12:31  #1
cühela
Ayrıldı

Giriş Tarihi: Apr 2008
Kanuni'den Fransa Kralına Mektup

Televizyon kanallarının dans yarışmalarından geçilmediği bir dönemede bunu buldum epeyde ilginç geldi bana...Sizlerle de paylaşmak istedim...

M.K Atatürk
cühela is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-05-08, 12:59  #2
bozkır

bozkır'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2006
Ülke / Şehir: izmir

Kim sıkmışsa iyi sıkmış doğrusu.İlginç olan Hammer gibi tarihçinin ismini oraya koyması.

En büyük söz Kuran bile / Arada bir okunur besmeleyle.
Kadehteyse öyle bir ayet var ki / Okur insan her zaman, her yerde.
bozkır is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-05-08, 13:06  #3
cühela
Ayrıldı

Alıntı:
Sayın bozkır şöyle demiş:

Mesajı Göster
Kim sıkmışsa iyi sıkmış doğrusu.İlginç olan Hammer gibi tarihçinin ismini oraya koyması.
İnternette başka bir forumda bulduğum bir kaynaktır. Zaten birazda doğruluğunu teyid ettirebilmek için açtım konuyu...Doğruysa ilginç, yalansa epey "yaratıcı"...

Not: Biraz daha araştırdıktan sonra hala emin olmamakla birlilikte bilginin doğruluğunu teyid eder yönde başka verilerde buldum. Örneğin; http://www.akademi.nl/sayi5/Dizi.htm

M.K Atatürk

cühela Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-05-08 13:28 .Sebep: Not eklendi
Eski13-05-08, 13:40  #4
bozkır

bozkır'nın Avatarı

yapmayın hocam bu saçmalıklara da inanıyorsanız ne diyeyim ben size....

Bir kere alıntılıdığınız mesajı sıkan herif bir "Osmanlı sefiri"nin bu işi Kanuni'ye bildirdiğini yazmış.El insaf.İlk Osmanlı sefiri 28.Mehmet Çelebi Fransa'ya 1720 de III.Ahmet devrinde gitmiştir.Kanuni ise 1520-1566'da padişahlık yapmıştır.Yani 200 yıllık bir küçük boşluk var.

Fransada vızır vızır dans yapılırken Kanuni'yi ne etsinler...

Eski13-05-08, 13:47  #5
cühela
Ayrıldı

Alıntı:
Sayın bozkır şöyle demiş:

Mesajı Göster
yapmayın hocam bu saçmalıklara da inanıyorsanız ne diyeyim ben size....
Yahu inanmıyorum, niye inanayım durduk yere, ilginç geldi, merak ettim, öğrenmeye çalışıyorum...

Yalnız şunu da ekleyeyim; Elbette ki Hammer'dan dahi olsa bilginin kesin olduğu anlamı çıkmaz ama bilginin Joseph von Hammer'dan alıntınlandığına dair pek çok kaynağa da rastladım. Elbetteki yalanda olabilir. Bunu özellikle internetten alıntı yapılan haber ve bilgilere karşı temkinli olunması gerektiğini düşünen biri olarak söylüyorum.

M.K Atatürk

cühela Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-05-08 16:38 .Sebep: Yazım hatası
Eski13-05-08, 13:53  #6
Abat

Abat'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2007

Sayın Bozkır,

Bu hikaye ile birlikte bir çok hikeyeyi barındıran, Osmanlı sempatizanı bir sitede görmüştüm. Resimlerle böyle süslenmiş. Yalnız sefir-i kebir her ne kadar elçi anlamına gelsede, bu günün veya osmanlının ilk yerleşik elçisi gibi de olmayabilir diye düşünüyorum.

Malum herhangi bir konu ile ilgili elçiler gidip gelirdi. Krallar veya ülkeler arası gidip gelen elçiler. Cengizhan'ın elçilerinin sakalını yakıp , işkence eden Harzemşah kağanını düşünün.

Sefarethane gibi algılanmamalı diye düşünüyorum. Malum Kanuni sultan süleyman zamanında Fransa ile ilişkiler üst noktaya çıkmış, hele ki o kapütülasyonların sistematik başlangıcı o dönemde olmuştur. Malum o dönemde yanlış hatırlamıyorsam Fransa'nın başında 1. Fransuva vardı. Kanuni diğer Avrupalı devletler karşısında kendine müttefik olarak Fransızları seçmişti. Gerek İngiliz , gerekse Germen kökenlilere karşı, Avrupadaki ağırlığını korumak için. İş böyle olunca iki ülke arasında elçiler gidip geliyordu.

Ha bu olay balonda olabilir, orasını bilemiyorum. Ama konsolosluk kurumu yöneticisi gibi bir elçiyi de düşünmek hata olur.. O yüzden doğruluk payının olması mümkündür.
Eski13-05-08, 14:15  #7
bozkır

bozkır'nın Avatarı

sn abat

"sefir-i kebir"i , "büyükelçi" manasında aldığımız için ben burada yerleşik bir elçi olarak düşündüm.Yoksa geçiçi elçiler elbet düşünülebilir.

Bunu geçip mantık yürütelim.Osmanlı Fransa ile iyi ilişkiler kurmak istiyor.Siz Kanuni'nin yerinde olsanız bu tür bir durumda böyle bir tehditin altına mührünüzü basar mısınız?

Hadi o koca kanuni diyelim yazdı böyle bir şeyi.Buna dayanarak Fransa'da yüzyıl dansın yasaklanabileceğine inanabiliyor musunuz?Yada Hammer gibi Osmanlı tarihinin en uzman adamlarından birinin böyle bir şey yazabileceğini...

Valla bana çok saçma geliyor.....

saygılar

Eski13-05-08, 14:46  #8
Abat

Abat'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2007

Sayın Bozkır,

Tenkidlerinizde haklılık payı yüksek. Yine bilinen bir gerçekten bahsedeceğim. Uzun bir müddet, sizde bilirsiniz ki, Osmanlı Sultanın denkliği olarak diğer krallar görülmezdi. Olsa olsa, vezir yada veziriazam düzeyinde olurlardı. Osmanlı Sultanı, diğer ülkelerin krallarını kendi seviyesinde görmezlerdi. Kaldı ki, iyi ilişkiler kurmak, gerek ekonomik açıdan gerekse, İngilizlere karşı ve özelikle Şarlken'e karşı müttefik kazanma açısından Fransa kralının lehine olan bir durumdur.

Hem denklik açısından, hem ekonomi ve müttefiklik anlamında düşündüğümüzde, Kanun-i Sultan Süleyman'ın bu tavrı belki devletin idari kısmında kabul göreceği gerçeği olabilir. Gerçi Osmanlı Sultan'ının fermanını Halk ne düzeyde takar bilinmez. Orasıda ayrı bir konu. Yalnız uzun bir müddet Osmanlı korkusu Avrupada kalmış bir olgudur. Aşırı vergilerden kurtulmak isteyen Alman köylülerin, vergi memurlarına karşı yeniçeri kıyafeti ile uzaktan görünmesi, ve korkan vergi memurlarının bir müddet o köye vergi almaya gelmemesi.

İtalyanların hala çocuklarını korkutmak için " bak dragut gelir, seni yer gibi" Osmanlı denizcilerinden Turgut Reisi böyle bir olayda kullanması. Geçen yıllara kadar Viyana kalesindeki Osmanlıları gözetenmemurun ve mmeurluğun devam etmesi. Ve bunun gibi bir çok örnekleri sayabiliriz.

Kısacası sayın Bozkır, olma olasılığı vardır. Ama olmama olasılığı daha yüksektir. En iyisi biz, Hammer'in eserlerini iyi etüd etmeliyiz..

Abat Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-05-08 10:43 .
Abat is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski13-05-08, 14:47  #9
cühela
Ayrıldı

Söylemek zorundayım; Araştırırken ancak ifadenin doğruluğunu teyid eder yönde kaynaklara ulaşabildim. Örneğin alıntıyı kullanan bir başka isimde Mustafa Akgün, "Tarih Boyunca İkiyüzlülükler" adlı kitabında Hammer'ı kaynak göstererek bilgiye yer vermiş. Alıntı daha pek çok kitapta yada yazıda kullanılıyor fakat ifadenin geçtiği Hammer'ın ilgili paragrafının orjinalini bende bulamadım.

M.K Atatürk

cühela Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-05-08 16:43 .
Eski13-05-08, 15:17  #10
hebun

hebun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Atıyorlar bence...
hebun is online now   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı