"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." Lütfen forum kurallarını okuyunuz. |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Kanuni'den Fransa Kralına Mektup / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Diğer kategoriler dışındaki her şey |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Ayrıldı Giriş Tarihi: Apr 2008
| Televizyon kanallarının dans yarışmalarından geçilmediği bir dönemede bunu buldum epeyde ilginç geldi bana...Sizlerle de paylaşmak istedim... ![]() __________________
"Memleketimizde birçok milyonerin, hatta milyarderin yetişmesine çalışacağız" M.K Atatürk |
|
| #2 | |
|
Giriş Tarihi: Nov 2006 Ülke / Şehir: izmir
| Kim sıkmışsa iyi sıkmış doğrusu.İlginç olan Hammer gibi tarihçinin ismini oraya koyması. __________________
Sensiz camide, namazda işim ne? / Seninle buluşma yerim meyhane. Benim sevmem de böyle, yüce Tanrı: / İstersen kaldır at cehennemine. En büyük söz Kuran bile / Arada bir okunur besmeleyle. Kadehteyse öyle bir ayet var ki / Okur insan her zaman, her yerde. |
|
| #3 | ||
| Alıntı:
Not: Biraz daha araştırdıktan sonra hala emin olmamakla birlilikte bilginin doğruluğunu teyid eder yönde başka verilerde buldum. Örneğin; http://www.akademi.nl/sayi5/Dizi.htm __________________
"Memleketimizde birçok milyonerin, hatta milyarderin yetişmesine çalışacağız" M.K Atatürk cühela Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 13-05-08 13:28 .Sebep: Not eklendi | |
|
| #4 | |
|
| yapmayın hocam bu saçmalıklara da inanıyorsanız ne diyeyim ben size.... ![]() Bir kere alıntılıdığınız mesajı sıkan herif bir "Osmanlı sefiri"nin bu işi Kanuni'ye bildirdiğini yazmış.El insaf.İlk Osmanlı sefiri 28.Mehmet Çelebi Fransa'ya 1720 de III.Ahmet devrinde gitmiştir.Kanuni ise 1520-1566'da padişahlık yapmıştır.Yani 200 yıllık bir küçük boşluk var.Fransada vızır vızır dans yapılırken Kanuni'yi ne etsinler... __________________
Sensiz camide, namazda işim ne? / Seninle buluşma yerim meyhane. Benim sevmem de böyle, yüce Tanrı: / İstersen kaldır at cehennemine. En büyük söz Kuran bile / Arada bir okunur besmeleyle. Kadehteyse öyle bir ayet var ki / Okur insan her zaman, her yerde. |
|
| #5 | ||
| Alıntı:
Yalnız şunu da ekleyeyim; Elbette ki Hammer'dan dahi olsa bilginin kesin olduğu anlamı çıkmaz ama bilginin Joseph von Hammer'dan alıntınlandığına dair pek çok kaynağa da rastladım. Elbetteki yalanda olabilir. Bunu özellikle internetten alıntı yapılan haber ve bilgilere karşı temkinli olunması gerektiğini düşünen biri olarak söylüyorum. __________________
"Memleketimizde birçok milyonerin, hatta milyarderin yetişmesine çalışacağız" M.K Atatürk cühela Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-05-08 16:38 .Sebep: Yazım hatası | |
|
| #6 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007 Ülke / Şehir: izmir
| Sayın Bozkır, Bu hikaye ile birlikte bir çok hikeyeyi barındıran, Osmanlı sempatizanı bir sitede görmüştüm. Resimlerle böyle süslenmiş. Yalnız sefir-i kebir her ne kadar elçi anlamına gelsede, bu günün veya osmanlının ilk yerleşik elçisi gibi de olmayabilir diye düşünüyorum. Malum herhangi bir konu ile ilgili elçiler gidip gelirdi. Krallar veya ülkeler arası gidip gelen elçiler. Cengizhan'ın elçilerinin sakalını yakıp , işkence eden Harzemşah kağanını düşünün. Sefarethane gibi algılanmamalı diye düşünüyorum. Malum Kanuni sultan süleyman zamanında Fransa ile ilişkiler üst noktaya çıkmış, hele ki o kapütülasyonların sistematik başlangıcı o dönemde olmuştur. Malum o dönemde yanlış hatırlamıyorsam Fransa'nın başında 1. Fransuva vardı. Kanuni diğer Avrupalı devletler karşısında kendine müttefik olarak Fransızları seçmişti. Gerek İngiliz , gerekse Germen kökenlilere karşı, Avrupadaki ağırlığını korumak için. İş böyle olunca iki ülke arasında elçiler gidip geliyordu. Ha bu olay balonda olabilir, orasını bilemiyorum. Ama konsolosluk kurumu yöneticisi gibi bir elçiyi de düşünmek hata olur.. O yüzden doğruluk payının olması mümkündür. __________________
Saygılarımla |
|
| #7 | |
|
| sn abat "sefir-i kebir"i , "büyükelçi" manasında aldığımız için ben burada yerleşik bir elçi olarak düşündüm.Yoksa geçiçi elçiler elbet düşünülebilir. Bunu geçip mantık yürütelim.Osmanlı Fransa ile iyi ilişkiler kurmak istiyor.Siz Kanuni'nin yerinde olsanız bu tür bir durumda böyle bir tehditin altına mührünüzü basar mısınız? Hadi o koca kanuni diyelim yazdı böyle bir şeyi.Buna dayanarak Fransa'da yüzyıl dansın yasaklanabileceğine inanabiliyor musunuz?Yada Hammer gibi Osmanlı tarihinin en uzman adamlarından birinin böyle bir şey yazabileceğini... Valla bana çok saçma geliyor..... saygılar __________________
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007 Ülke / Şehir: izmir
| Sayın Bozkır, Tenkidlerinizde haklılık payı yüksek. Yine bilinen bir gerçekten bahsedeceğim. Uzun bir müddet, sizde bilirsiniz ki, Osmanlı Sultanın denkliği olarak diğer krallar görülmezdi. Olsa olsa, vezir yada veziriazam düzeyinde olurlardı. Osmanlı Sultanı, diğer ülkelerin krallarını kendi seviyesinde görmezlerdi. Kaldı ki, iyi ilişkiler kurmak, gerek ekonomik açıdan gerekse, İngilizlere karşı ve özelikle Şarlken'e karşı müttefik kazanma açısından Fransa kralının lehine olan bir durumdur. Hem denklik açısından, hem ekonomi ve müttefiklik anlamında düşündüğümüzde, Kanun-i Sultan Süleyman'ın bu tavrı belki devletin idari kısmında kabul göreceği gerçeği olabilir. Gerçi Osmanlı Sultan'ının fermanını Halk ne düzeyde takar bilinmez. Orasıda ayrı bir konu. Yalnız uzun bir müddet Osmanlı korkusu Avrupada kalmış bir olgudur. Aşırı vergilerden kurtulmak isteyen Alman köylülerin, vergi memurlarına karşı yeniçeri kıyafeti ile uzaktan görünmesi, ve korkan vergi memurlarının bir müddet o köye vergi almaya gelmemesi. İtalyanların hala çocuklarını korkutmak için " bak dragut gelir, seni yer gibi" Osmanlı denizcilerinden Turgut Reisi böyle bir olayda kullanması. Geçen yıllara kadar Viyana kalesindeki Osmanlıları gözetenmemurun ve mmeurluğun devam etmesi. Ve bunun gibi bir çok örnekleri sayabiliriz. Kısacası sayın Bozkır, olma olasılığı vardır. Ama olmama olasılığı daha yüksektir. En iyisi biz, Hammer'in eserlerini iyi etüd etmeliyiz.. __________________
Saygılarımla Abat Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-05-08 10:43 . |
|
| #9 | |
| Söylemek zorundayım; Araştırırken ancak ifadenin doğruluğunu teyid eder yönde kaynaklara ulaşabildim. Örneğin alıntıyı kullanan bir başka isimde Mustafa Akgün, "Tarih Boyunca İkiyüzlülükler" adlı kitabında Hammer'ı kaynak göstererek bilgiye yer vermiş. Alıntı daha pek çok kitapta yada yazıda kullanılıyor fakat ifadenin geçtiği Hammer'ın ilgili paragrafının orjinalini bende bulamadım. __________________
"Memleketimizde birçok milyonerin, hatta milyarderin yetişmesine çalışacağız" M.K Atatürk cühela Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 14-05-08 16:43 . |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007
| Atıyorlar bence... |
|
| |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|