"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Kafka - Metamorfoz ( Değişim ) / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Edebi tartışmaların ve kitap tanıtımlarının yer aldığı bölüm. |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazıyaz Dergi Yazarı ![]() Giriş Tarihi: Aug 2005 Ülke / Şehir: İstanbul
| hayır, şimdi olmaz. __________________
küçük kara balık denizi düşünüyordu. bu düşünce onun zihninde birgün gerçekleştireceği bir amaçtı. ona göre hayat yalnızca yemek, uyumak, dünya sandığı küçücük bir gölde yaşamak değildi. küçükkarabalık Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 12-01-08 04:27 . |
|
| #2 | |
Yazar Adayı Giriş Tarihi: May 2006
| Öncelikle artena'nın güzel yazısı için kendisine teşekkür ediyorum. Forumda yeni olduğum için yapabileceğim hatalardan dolayı şimdiden özür diliyorum zamanla alışırım umarım. ![]() Franz Kafka'nın bu güzel kitabını okumanızı tavsiye ederek konuya başlamak istiyorum. Zaten kitabın ilk cümlesini okuduğunuzda bir farklılığın olduğunu hemen fark edeceksiniz. Yazarın sahip olduğu yaratıcılığı gözler önüne seren bu giriş kitap boyunca etkisini sürdürüyor. Kafka bu kitabında özellikle toplumdan soyutlanışını ve dışlanmışlığını Gregor Samsa'yı bir böcek olarak uyandırarak anlatıyor. Söylediğim gibi yaratıcılığını açıkça gösteren bir örnek bu aslında yani bir böcek olarak uyandırması çok sıradışı ve bir o kadar da yerinde çünkü böcekler hem boyut olarak insanlardan küçüktür dolayısıyla farkedilmeleri zordur hem de farkedildiklerinde insanların çoğu onları sevmez, iğrendirici bulur ve dolayısıyla insanlardan kopar. Bu dışlanmışlık duygusunu böcekten daha iyi anlatabilecek bir şey olduğunu sanmıyorum. Bunun dışında artena'nın da bahsettiği gibi dönemin yaşam koşullarını da çok iyi anlatan bir kitap aynı zamanda. Birer makina gibi çalışan insanlar özellikle çok güzel anlatılmış bu kitapta. Her ne kadar kendisi yaşamında sosyal bir insan olsa da Franz Kafka hayat felsefesini kitaplarında anlatan bir insan. Ona göre yaşam bir oyun ve onu kuralına göre oynamak gerekir deyim yerindeyse. Hayatın kendisini sevmeyen hatta sevgilisi Felice'e yazdığı ve daha sonra kitap olarak yayımlanan mektuplarda hayattan nefret ettiğini söyleyen bir yazar. Gregor Samsa karakterinde de bu hayat görüşünü açıkça görebiliyoruz, Gregor böcek olmasına rağmen sabah uyandığında ilk düşündüğü şey işi oluyor işini sevmemesine rağmen ve işe yetişebilmek için yataktan kalkmaya çalışıyor,yataktan düşüp kendine zarar veriyor, ailesini geçindirmek zorunda olduğunu bildiğinden onu duymamasına rağmen patronundan özür diliyor ve hemen işe gideceğini söylüyor yani hayattaki görevini yerine getirmeyi asla ihmal etmeyen bir insan. Kitabın genel olarak Kafka'yı merak edenler için bir başlangıç olabileceğini düşünüyorum bunu okuduktan sonra ise Dava, Şato, Amerika, Babama Mektup gibi kitaplarının da ilgi çekici olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Steven Soderbergh'in 1991 yılında yönettiği Kafka adlı filmi de izlemenizi tavsiye ediyorum bu filmde Değişim'in yanı sıra diğer eserlerinin izlerini de görebilrsiniz özellikle kitapta babasıyla olan ilişkisini daha ayrıntılı bir biçimde orada açıklıyor. Teşekkürler.. |
|
| #3 | |
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007
| Kitap yabancılaşmaya çok değişik ve kaliteli bir yaklaşımla sonuçlanmasına rağmen kafka aslında bu kitapta insanın varoluşsal sorunlarını anlatabilmeyi hedefliyordu diye düşünüyorum(gerçi bana göre bu hedefine ulaştı ama kitap herzaman oldugu gibi biraz da olsa farklı bir temayla sonuçlandı). |
|
| #4 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jan 2007 Ülke / Şehir: İstanbul
| Alıntı:
Sn. Artena, Kafka'nın Değişim/dönüşüm isimli yapıtını bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Sn. fear, Dönüşümü okuduğumda daha sıradan bir sonuca ulaşmıştım. Bana göre dönüşüm, kapitalist toplumlarda aile ilişkilerinin çıkar ilişkisine dönüştüğünü; evet, asıl dönüşümün aile kurumunda gerçekleştiğini anlatıyordu. Bu bir yabancılaşma mıdır? Evet, yabancılaşmadır. Koflaşan, yozlaşan tüm ilişkileri de yabancılaşmaya dahil ediyoruz çünkü.. Sevgilerimle... __________________
Su da yandı Sel bastı su dayandı Üstüme su serptiler Tutuştu su da yandı Yağız Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 07-11-07 15:39 . | |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|