Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Konu Araçları
Eski01-06-06, 10:15  #1
japon

Giriş Tarihi: May 2006
Kuran-ı kerim hiç günümüze kadar değiştirilmemiş midir?

Arkadaşlar;

kuran-ı kerim son kitap ben değiştirilmediğine iananıyorum...ve öyle biliyorum sizin bu konu hakkındaki düşüncelerinizi bekliyorum

saygılarımla....
japon is offline  
Eski01-06-06, 14:19  #2
goodfather
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Mar 2006
sizde kuran gibi bir kitap yazabilirsiniz.

Kuran yazıldığında o günkü şartlar gözönünde tutulmuştur. Dikkat edilirse arapların kendi aralarında yaptıkları savaşlar, önemli aile efradları, ticari rakipleri Ebu Leheb gibi ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Kuranı bu günkü şarlarda okursanız hiç bir şey anlayamazsınız. Ozamanki kültüre göre yazılmıştır. Sizde günümüz şartlarını göz önüne alarak daha iyi bir kitap yazabilirsiniz. Size önerim kuranı başından sonuna kadar okuyup size garip gelebilecek ayetler arasındaki çelişkileri, çıkar menfaatlerini not alın ve İlahiyatcı birine sorun. Eğer beynen tatmin olabilirseniz allah size selamet versin
goodfather is offline  
Eski01-06-06, 14:38  #3
Papyrus

Papyrus'nın Avatarı

Değişmiş olma olasılığı çok yüksek. Bildiklerim şunlar:

Kur'an iki kez derlendi. İlk Kur'an taşlara, deri parçalarına ve yapraklara yazılıydı. İlk derlemede bu parçaların tümüne ulaşılamadı. Bu nedenle ilk derlemeyi yapan kişi (Zeyd) ulaşılamayan parçalar yerine kendisinin ve ayetleri ezberlemiş kişilerin belleklerini kullandı. Derlemenin ardından orijinal kayıtlar ortadan kaldırıldı.

İkinci derleme ise sonradan ilk derlemedeki Kur'an'la orijinal Kur'an arasında fark olduğunu ileri sürenlerin sayısı artınca yapıldı. Bu derlemeden sonra da ilk derleme imha edildi.

Saygılarımla...
Papyrus is offline  
Eski01-06-06, 16:33  #4
kaan
Forumdan Uzaklaştırılmış

kaan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Kur'an'ın değişmesi konusunda bir ihtilaf yoktur. Değişmemiştir. Bu konuda bir tartışma da yoktur. Olduğunu söyleyenler ispat etsinler.
kaan is offline  
Eski01-06-06, 17:03  #5
Papyrus

Papyrus'nın Avatarı

Zeyd İbn Sabit diyor ki: “Yemame Savaşında ashabın öldürülmesini müteakib, Hz. Ebu Bekir beni çağırttı. Yanına vardım. Hz.Ömer de orada idi. Ebu Bekir bana dedi ki: Ömer bana gelip dedi ki: “Yemame ‘de Kur’an hafızları çok zayiat verdi. Bu gibi vakalarda hafızların ölmeleriyle Kur’an’ın birçoğunun zayi olmasından endişe ederim. Bana kalırsa Kur’an’ın cem edilmesi için bir emir çıkarman gerekir.” Ben de Ömer’e şöyle cevap verdim: “Resulullah’ın yapmadığı bir işi nasıl yapabilirsin?”, Ömer: “Vallahi bu hayırlı bir teşebbüstür, dedi.” Sonra bu iş üzerinde o kadar durdu ki, bana söyleye söyleye neticede Allah kalbime bu işi yatırdı, ben de onun görüşünü benimsedim.” Zeyd devamla diyor ki: “Ebu Bekir bana dönüp şöyle dedi: “Sen genç, dinç, zeki bir adamsın. Kimse ittiham edemez. Zaten Resulullah’ın da vahiy katibi idin. Kur’an metnini topla.” Vallahi bir dağı yerinden nakletmemi isteselerdi, Kur’an’ı toplama mes’uliyeti kadar bana ağır gelmezdi.” Neticede Kur’an’ı hurma dallarından, yassı taşlardan ve insanların hafızalarından derlemeye başladım.” ( Buhari).

Derleme sırasında yararlanılan kaynaklara dikkat edelim: Hurma dalları, yassı taşlar ve özellikle insanların hafızaları.
Kur'an'ın değişmeden aynen derlenmiş olma olasılığı da vardır elbet. Ancak derleme işinde, insan hafızasına, böylesine ağır bir iş için ne kadar güvenilebilir?
Papyrus is offline  
Eski01-06-06, 18:00  #6
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Kahire üniversitesinden bir din profesörü Cumhuriyet gazetesine yaptigi aciklamada, Türkiye´deki kuran ile arap ve Misir ülkelerindeki kuran arasinda daglar kadar fark oldugunu, Türkiyedeki kuranin, cicek dagittigini söylüyordu.
Yorumdan yoruma fark vardir???
Eski02-06-06, 12:59  #7
EsmiRa
Yazar Adayı

Kuran değişmemiştir..

Yüzyıllar önce yazılan elyazmalarını incelemenizide tavsiye ederim..

Ayrıca Kuran'ın değiştiğini iddia edenler çeşitli yüzyıllarda ve ülkelerdeki kuran ları alıp karşılaştırdıklarınsınlar..
Bu süreçten sonra karar vermeleri kendileri açısıdan daha tatminkar olur vesselam..
EsmiRa is offline  
Eski02-06-06, 15:02  #8
ibra
Forum Kurucu Üyesi

ibra'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005

Alıntı:
Neticede Kur’an’ı hurma dallarından, yassı taşlardan ve insanların hafızalarından derlemeye başladım
Kaynakların bunlar olmasında herhangi bir sakınca olamaz. En küçük bir çelişki durumunda doğrusu araştırılıp bulunurdu. Ki öyle de olmuştur. Aksini gösteren herhangi bir bilgi mevcut değildir.
Şu düşünülebilir, taşlar, dallar bir şekilde somut ancak insan hafızası soyut bir kaynak?
Şimdi etrafımıza bakalım, herhangi bir çocuk bile, bugün arasıra takip ettiği, sağdan soldan duyduğu haberler sebebiyle tuttuğu takım oyuncularını yedeklerini yaptığı maçları ezbere hatırlayabiliyor. Ne kadar normal değil mi.
Konumuza dönersek, bir insan düşünün, hayatını tümden değiştiren bir kitap var. BU kitapla sonsuz hayatını kazanmış. Ömrü bu kitapta yazılanların uygulamasına adamış. Hayatında artık daha değerli başka bir olgu yok. Bu kişinin hafızasındaki metinleri unutmaması örnekteki çocuğun oyuncu isimlerini unutmamasından daha mı zordur ki, bu gerçeğe şüpheyle yaklaşıyoruz!

Alıntı:
Türkiye´deki kuran ile arap ve Misir ülkelerindeki kuran arasinda daglar kadar fark oldugunu
Sıklıkla forumumuza uğrayıp aynı beyanatı veren din profesörünün söylediğini incelemek gerekiyor.
Konuda sorulan soru Kur'an ın aslının değişip değişmediği, sizin cevabınız ise meallere yönelik bir yorum. Yani, konuyla bir ilgisi yok.
Profesör bunu mealler için mi söylemiş, Arapça metni için mi söylemiş. Bu ayrıntıyı da yazarsanız problem çözülür.
Alıntı:
Yorumdan yoruma fark vardir
Kendiniz de yazıyorsunuz zaten, yorumdan yoruma fark vardır, ancak Arapça metinde bir değişiklik yoktur.

Beyin Fırtınası Geri Döndü

ibra Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-06-06 15:10 .
ibra is offline  
Eski02-06-06, 15:22  #9
suri
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Jun 2006

Değişmemiş olabilir ama şuanki durumuyla bence değişmelidir,
Günümüzün anlayışına uygun hale getirilmesi gerekir, aksi takdirde yorumlarında yarattığı kaos net bir inanırlığına götürmüyor, her ilahiyatçı kafasına göre yorumluyor, buna bir çözüm getirilmelidir kanımca, buna bir reform derseniz evet doğrudur ancak deformasyon olmayacağı kanısındayım aksinde zaten fazlasıyla oluyor.
suri is offline  
Eski02-06-06, 15:58  #10
Papyrus

Papyrus'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın ibra şöyle demiş:

Kaynakların bunlar olmasında herhangi bir sakınca olamaz. En küçük bir çelişki durumunda doğrusu araştırılıp bulunurdu. Ki öyle de olmuştur. Aksini gösteren herhangi bir bilgi mevcut değildir.
Şu düşünülebilir, taşlar, dallar bir şekilde somut ancak insan hafızası soyut bir kaynak?
Şimdi etrafımıza bakalım, herhangi bir çocuk bile, bugün arasıra takip ettiği, sağdan soldan duyduğu haberler sebebiyle tuttuğu takım oyuncularını yedeklerini yaptığı maçları ezbere hatırlayabiliyor. Ne kadar normal değil mi.
Öncelikle şunu söyleyeyim, ben "Kur'an değişmiştir" demiyorum. Başvurulan kaynaklar güvenli olmadığından, "değişmiş olabilir" diyorum.

Çelişki olasılığından bahsetmişsiniz. Demek ki hayatını buna adamış insanların bile unutma veya hafızalarıyla çelişme sorunları olabiliyor. Sonuçta hafıza bu. Peki bu çelişkide "doğrusu araştrırılıp bulunurken" bu bulunanın "doğru" olup olmadığına kim karar verdi? Derlemeyi yapan ve bu sırada çelişen kişi mi? Yoksa bu derlemeyi yapan kişinin ilk planda sorma gereği görmediği, ancak çelişme durumda başvurduğu diğer alternatif mi? Madem bu kişiye bu kadar güveniliyordu neden ona öncelik verilmedi?

Ayrıca Kur'an gibi son derece detaylı bilgiler sunan ilahi bir kitabın ezberi ile, bir çocuğun tuttuğu takımdakileri ezbere bilmesi gibi iki konuyu mu kıyaslıyorsunuz Sn. İbra?
Papyrus is offline  

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı