"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski01-06-06, 14:35  #1
masle

masle'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006
Evlilik ve Evlenmek Üzerine

Bu konun daha önceden lafzı geçti mi bilmiyorum. Ama insan olmamız hasebiyle bizim için ne kadar önemli olduğunu ve hayatımızda nasıl bir yer ettiğini tartışmak istiyorum. Bu konuda sizinde yorumlarınızı bekliyorum. Birkaç soruyla bu işe başlamak istiyorum, şimdiden katkıda bulunacaklara teşekkür ediyorum.
  • Evlilik kurumu sizin için ne anlam ifade ediyor?
  • Sizce evlilik kutsal mı?
  • Evlilik olmadan da olur mu? İnsanlığın mutluluğu için bu gerçekten gerekli mi?
Saygılarımla...
Eski01-06-06, 15:15  #2
goodfather
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Mar 2006
evlilik evrenseldir

Aile bağları kuvvetli olan toplumlar günümüze kadar millet ve devlet olarakda güçlü olmuşlar. Temelinde evlilik müessesesi yatmakta. Fakat günümüzde ilim bilim ve teknolojide gelişen ülkelerin çoğunda evlilik mevhumu pek önem arzetmiyor. Göreceli bir kavram
goodfather is offline  
Eski01-06-06, 16:07  #3
Papyrus

Papyrus'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006

Bu sorular kişiye göre çok değişir. Tamamen göreli konular. Bu nedenle kendi düşüncelerimi sunayım:
1- Birbirinden hoşlanan ve hayatlarını birlikte devam ettirmek isteyen iki insan evlenmelidir. Bu sayede öncelikle birbirlerine olan güven duygularını pekiştirmiş olurlar. İşin yasal tarafını bir kenara bırakırsak, iki taraf da niyetlerini karşılıklı onaylar. Öte yandan toplumuzda birlikte yaşamaya pek sıcak bakılmamaktadır. Evlilik sayesinde bu sorun da ortadan kaldırılmış olur.
2- Evliliğin kutsal olup olmadığı meselesi de görecelidir. Nitekim bana göre kutsal olan, başkasına göre olmayabilir. Hatta o başkasının bir "kutsal" kavramı bile olmayabilir. Ben bu güzel birlikteliğin "evlilik kutsaldır" lafıyla boğulmamasından yanayım.
3- Evlilik olmadan da olur tabii. Sonuçta bu bir seçim meselesi. Şimdilerde çok moda olan bir laf var "ben aşkımı evlenerek köreltmek istemiyorum" gibi. Bu da bir seçimdir. Saygı duymak gerekir.

Evliliği bir tarafa bırakırsak kendi tecrubelerime göre şunu söyleyebilirim ki; hayatınızda sizi mutluluğun zirvesine taşıyacak tek bir olay vardır: Çocuk sahibi olmak. Bu sayede sizden geriye, yaptıklarınızdan başka, çok daha somut bir şey kalıyor: Sizin genlerinizi taşıyan bir insan...
Çocuk sahibi olduğunuzda hayatınızda tam bir devrim yaşıyorsunuz ve şunu soruyorsunuz kendinize: "Neden daha önce yapmadım?". Ardından bir suçluluk ve pişmanlık geliyor. Ama sonra düşünüyorsunuz ki "zararın neresinden dönsem kardır". Yalnız mutlu olacam diye bu "çocuk yapma işini" abartmamak lazım. Malum, çocuk demek sorumluluk demek. Fazla sayıda çocuk yaparak, bu insanların hayat kalitelerini düşürmeye kimsenin hakkı yok. Nacizane tavsiyem bir, bilemedin iki...

Saygılarımla...
Papyrus is offline  
Eski01-06-06, 18:31  #4
canugur

Giriş Tarihi: Aug 2005

Bence, evlilik kurumu, insanligin mutlulugu icin kesinlikle yeterlidegil, tam tersine, mutsuzluk araci olmasinin yaninda; devletin, kapitalizmin en kücük birimidir.
Aile olmazsa devletler yikilir.
Bu nedenle avrupa ülkeleri simdiden önlemlerini almis, birlikte yasayanlara da soyad ve miras konusunda evli cift muamelesi yasasini cikarmistir.

Kapitalizmde cözümler bitmiyor

Evliligin bir tek güzel bir tarafi, sonunda bosanma ihtimalinin olmasidir?
Eski03-06-06, 17:26  #5
masle

masle'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın canugur şöyle demiş:

Bence, evlilik kurumu, insanligin mutlulugu icin kesinlikle yeterlidegil, tam tersine, mutsuzluk araci olmasinin yaninda; devletin, kapitalizmin en kücük birimidir.
Aile olmazsa devletler yikilir.
Bu nedenle avrupa ülkeleri simdiden önlemlerini almis, birlikte yasayanlara da soyad ve miras konusunda evli cift muamelesi yasasini cikarmistir.

Kapitalizmde cözümler bitmiyor

Evliligin bir tek güzel bir tarafi, sonunda bosanma ihtimalinin olmasidir?
Garip bir yaklaşım çocukları ne yapacağız çocuk ciftlikleri mi kuralım :-)
Eski03-06-06, 19:07  #6
kaan
Forumdan Uzaklaştırılmış

kaan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006

Alıntı:
kapitalizmin en kücük birimidir.
Kapitalizmden önce evlilik yok tu ya. haklsınız :-)
kaan is offline  
Eski04-06-06, 00:01  #7
Türesin
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Sep 2005

Evliliği beceremeyenler ve yürütmeye gönlü olmayanlar,evlilik kurumuna karşı olabilirler.Evlilikte boşanmakta normaldir.Fakat evlilik her iki taraf için ızdırap halini almışsa boşanmanın bir mahsuru yoktur.

Anlaşamama durumunda medeni şekilde ayrılmanın yolları aranmalıdır.Ama evlilik kurumunu hor ve hakir görmeninde bir anlamı da yoktur.

Pek çok hayvan bile evlilik benzeri bir yaşamı sürdürürken ve eşini kabullenip soyunu sürdürme eğilimini devam ettirirken bunu görmezden gelmek biraz körlük gibime geliyor.

Bunun yanında sürü yaşamı içinde hayat sürdüren hayvanlar da var.Evlilik kurumuna çamur atanlar bu tür sürü yaşamını istiyorlar herhalde .

Türesin Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 04-06-06 00:10 .
Türesin is offline  
Eski05-06-06, 12:11  #8
masle

masle'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın Türesin şöyle demiş:

Evliliği beceremeyenler ve yürütmeye gönlü olmayanlar,evlilik kurumuna karşı olabilirler.Evlilikte boşanmakta normaldir.Fakat evlilik her iki taraf için ızdırap halini almışsa boşanmanın bir mahsuru yoktur.

Anlaşamama durumunda medeni şekilde ayrılmanın yolları aranmalıdır.Ama evlilik kurumunu hor ve hakir görmeninde bir anlamı da yoktur.

Pek çok hayvan bile evlilik benzeri bir yaşamı sürdürürken ve eşini kabullenip soyunu sürdürme eğilimini devam ettirirken bunu görmezden gelmek biraz körlük gibime geliyor.

Bunun yanında sürü yaşamı içinde hayat sürdüren hayvanlar da var.Evlilik kurumuna çamur atanlar bu tür sürü yaşamını istiyorlar herhalde .
Sayın türesin herkes gönlünü hoş eyleme peşinde. Kendileri sürü hayvanları gibi yaşamayı kabulleniyorlarsa varsın yaşasınlar ben şahsen eşimi başkasıyla paylaşamam buna bizde namussuzluk derler. İşte bu yüzden evlilik kutsal,bu yüzden eşler birbiri için değerli,çoğukez vazgeçilmez ....
saygılarımla
Eski05-06-06, 13:32  #9
HALLAC

HALLAC'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2006

Burada evlilik ilişkisine/aile kurumuna giydirilen 'Kutsallık' elbisesi ne anlama geliyor

saygılarımla
Eski05-06-06, 22:26  #10
mayıs

Giriş Tarihi: Jun 2006

Saygıdeğer HAHLLAC, sorduğunuz soruya ben de katılıyorum. Kutsallık derken dini kutsallık mı, yoksa insan olmanın verdiği kutsallık mı, sevgi kutsallığımı... ya da hepsi de olabilir. Bunlardan hepsine inanıyorsanız zaten boşanma ihtimaliniz 0 olmalı. Aklınızdan bile geçiremezsiniz yani. Bu durumda bence hani kutsaldır demek adettendir, tersi ayıp kaçar diye kutsal demeden önce düşünmeli, kendimize ters düşmemek için. Şimdi evlendiğimiz insanı seviyoruz, aşığız, bağlıyız, kutsalız, paylaşmayıp bırakmayız deyip, yarın her hangi bir sebepten ayrılmayı isteyip medeniyetin gereği normâldir dersek ters düşeriz kendimize. Diyorsak da zorla da olsa sorunları çözüp ya da orta yolda katlanmalıyız. Zaten mutlu ve sürekli aşk diye bir şey de ya yoktur ya da kavuşulması herkese nasip olmayan bir şeydir. Hele ki erkeklerde. Doğaya ters yani. Cicim ayları bitince-ki bazılarında uzun sürmesi ya da cicim ayından çıkmasına neden olacak bir etkenin henüz karşısına çıkmamış olması bu gerçeği değiştirmez- anlaşılır her şey.
Bana göre evliliğe özellikle dini açıdan kutsal bir gözle bakmazsak manevi anlamda daha çabuk pes edip kaybederiz. İnançlar biraz daha şans tanımamızı farkında olmadan sağlıyor aslında. Düzelirse düzelir, düzelemezse ve her iki taraf da istemezse ısrar etmenin anlamı yoktur. Ama bazen öyle durumlar vardır ki, ipler başkalarının elindedir siz evli kalmak isteseniz de istemeseniz de onlar ne derse o olur. özellikle toplumumuzda kadınların kaderidir bu. Bu durumda kutsallığı oturup düşünmenin de anlamı yoktur.
Özellikle kapitalizmin erkekleri etkilediğini ve evliliklere artık pek de kutsal davranmadıklarını söyleyebiliriz. Ama erkekler bunu hep inkâr ederler. Hakları da var çünkü doğalarının dürtülerine engel olabilecek akıl iradelerini kullanmak istemezler.
Yine de evlilikleri kutsallık kurtaramıyor çoğu yerde. Çünkü pek çok şeyin de beraberinde olması gerekiyor yürümesi için. Konuşabilmek, ortaklıklar, aşk, cinsel uyum, kadının erkeğine, erkeğin kadınına davranışı, ilgisi, hoşgörüsü, özgürlüğünü kısıtlamaması, birbirlerine saygı göstermeleri, aileleri karıştırmamaları, maddiyat, iş hayatı, hayata bakış, çocuk.... bunların hepsinin aynı oranda uyumlu ve karşılıklı olması gerekiyor kutsallığa ek olarak. Yoksa bir noktada tıkanıp uyumsuzluk başlar. Ayrıca evlilik olmadan da olur. Son bir kaç yıldır doğruluğunu görmeye başladığım bir durum. Sevgi ve aşk gönül işidir ve bireyseldir bana göre. Karşıdaki olsa da olmasa da, bizi sevse de sevmesede kendi içimizde sadece kendimiz için devam ettirebileceğimiz kutsallıkta bir şey. Bu durumdan, platonik kutsallıktan şikayetçi ve mutsuz değilsek, işimiz gücümüz sağlığımız da yerindeyse, ve ille de evlenme gibi bir saplantımız yoksa, bu şekilde de yaşayıp gidebiliriz mutsuz olmadan. Yaşın ilerlemesi konusunda bir şey diyemem, o zaman kötü olur tabi. Bu herkesin yapamayacağı bir şey ama. Keşfeden için muazzam bir şey. Hayattaki en önemli şey kadınlarla erkeklerin birlikteliği, evlenmeleri değildir bana göre. Yani ruh ikizi diye bir şeyin olduğuna inanıyorum ve o olmadığı, bulunmadığı, emin olunmadığı sürece de kutsal olsun olmasın evlenilmesine karşıyım.
mayıs is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı