Yazıyaz Forum RSS beslemesi
Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Yeni Üyelerimizin Dikkatine!

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Diğer Dinler ve İnançlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Hz Ali ile Anadolu ALeviligi Arasinda 1000 yil vardir / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Göksel dinler dışında her türlü inanış biçimleri.

Konu Araçları
Eski18-05-08, 00:52  #1
berçem*
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: May 2008
Hz Ali ile Anadolu ALeviligi Arasinda 1000 yil vardir

Alevi felsefesini,
Aleviligin gelisim surecini,
Aleviligin inançsal boyutda geçirdigi degisim/donusum olgularini anlayabilmek için (her neslin 50 yil yasadigi goz onune alinirsa) 8 nesil 400 yil once yasamis olan Sah Ismail Hatayi, Safeviler hukumdarligi ve Yavuz Sultan Selim ile arasinda yapilan Caldiran Savasini iyice anlamak gerekir.

*
15. yy ve oncesi ISIKCILIK

16. yy

Sah Ismail Hatayi (Safeviler)
Yavuz Sultan Selim (Osmanli)

Caldiran Savasi (Safevi-Osmanli)

16. yy sonrasi KIZILBASLIK

Sah Ismail Hatayi ozetle

*Iranda Safevi soyundan gelen bir Turk. (Yani arap degil)

*Aleviligin 7 ulu ozanlarindan biridir.

*1487 de Iran Erdebilde dogar.

*Babasi Seyh Haydar annesi Akkoyunlu hukumdari Uzun Hasanin kizi alemSah Halime Begum Sultandir.

*Osmanli padisahi Yavuz sultan ile 19 Mart 1514 deb yapdigi Caldiran Savasinda yanilir.

* 1524 de 37 yasinda iken azerbaybanda Hakka yurur.

*Dedesi Seyh Safiyüddinin turbesi yanina gomulur.

*Sah, Bektasi Veli ve Sahi Merdan ALi adina bir çok deyis ve siir yazmisdir. Bunlarin birçogu ile hepimiz karsilasmisizdir. Fakar birçogumuzun karsilasmadigi ve taniyamayacagi siirleride var.

ornegin;

Ey Hatai zikr-i fikrin eyledin eş'are sarf
Tuttu irfan defterini ehl-i divan şimdiden

.......

Diyarı aşka sultanam dila men de zamanılda
Vezirimdir gam u gussa oturmuş iki yanımda
Men ol şahbaz-ı kühsarem başeğmem gülle-i Kare
Nice anka kimi yavru uçurdum aşiyanımda

.........

Çün tecella nurını görmek temenna eylerem,
Şimdi Mansur'am meni bir dara göndermek gerek

........

Bizim tanidigimiz Sah Ismail Hatayi deyislerine hiçde benzemeyen siirler degil mi? Sah Ismail Hatayinin olumunun ardindan onun ile ayni adla siirler yazan baska baska Sah Ismail Hatyiler oldugu biliniyor. Ornegin, bakin bunlardan biri ne diyor;

Hatayimdir Şah Hatai
Amma adım Ömer dunır.

Evet, alevi kaynakalrinda var olupda 7 ulu Ozanin içindeki Sah Ismail Hatayinin "bir adimda Omerdir benim" demesi gerçekdende sasirtici olurdu.

Biz tarih Sahnesinde varolmus gerçek Islamil Hatayiyi ele alicaz. Sah Ismail Hatayi, her ne kadar SII inançli olan ulkesinin TURK yada Azeri hukumdari olur ise olsun, etnik koken ve ayrimcilik gozetmeksizin yazdigi deyislerde surekli BATINILIGI islemisdir. Sah Ismail'i, Islamin siiliginden çok HURREMILIk ve BABEKILIK ile yanyana dusunmek daha dogru olurdu. Sah Ismail Hatayi aslinda Hurrmi ve Babeki inancini benimsemis bir Kizilbasdi. Kendi yasadigi donemde hukumdarligindan çok bu yone verdigi deger ve bu yone harcadigi emekleriyle taninmisdi

Sah Ismailin ALevilige kazandirdigi yeni sekilleri soyle bir tablo çizerek anlatabilir miyiz?

*
15. yy ve daha onceleri

ISIKCILIK-Hurremili/Mazdekcilik/Babailik/Bektasilik/Isiktaifeciligi/Hurufilik/Ismaililik/Batinilik...

16. yy

Sah Ismail Hatayi (Safeviler)
Yavuz Sultan Selim (Osmanli)

Caldiran Savasi (Safevi-Osmanli)

16. yy sonrasi KIZILBASLIK

18. yy

Yeni duzenlemelerle getirilen ALEVILIK

Isde kisa bir formulasyon yontemi ile Alevi isminin tarih sahnesinde geçirdigi isimn degisiklikleri. Ve donem donem "içinde olduklari donem içinde" aldiklari isimler.

Her kzanilan yeni isim, dolayisiyla her içine girilen yeni kilifin adiydi. Bu kiliflar genel birb korunma mekanizmasi olarak gorulup içinde saklanilan bir elbise olarak kullanildi.

Peki nasil yasandi bu etkilesim?

E oyleya,

nasil Sah Ismail Hatayi kendi ulkesinde Safevi hukumdarligini surerken Anadoluda yasayan bu Batinilerle iliskiye girdi. Buyuk bir devletin hukumdari olan Sah Ismail Hatayinin baska isi yokduda henuz birakin devleti siyasi bir topluluk dahi olamamis kendi halinda yasayan bu Batinilerle ne gibi bir alis verisi olabilirdi?

Sah Ismail Hatayiyi nasil bir olgu, nasil bir neden Anadolu BAtiniliyle ve BATINILERIYLE iliskiye geçirmeye, diyalog kurmaya yoneltecekdi?

nasil bir neden?

Bakin ve boylede oldu.

Anadolu Batinileri Caldiran Savasindaki Kimin yaninda oldu?

Sah Ismail Hatayinin.

Kime karsi savasdi

Yavuz Sultan Selime

Bu savas içinde anadolu batinilerinin Sah Ismailin yaninda savasa girmelerinin en buyuk nedeni Sah Imail Hatayinin onlarin batini inançlari uzerinde yapdigi propagandalardir. Sah Ismail onlara soyle diyordu.

Ben Ali'nin donuyum
*
Ben Aliyim
*
Ali benim
*
Ben Hakkim
*
Hak benim

Sah Ismail Hatayi = Ali/Ali = HAK

Sah Ismail Hatayi = Ali/Ali = HAK

Bu teslis ilk olarak Sah Ismail Hatayi tarafindan uygulandi Batinilikde. Sah Ismail Hatayi batiniligin deger yargilarini, inançsal olgularini Islamin Sii mezhebi degerleri ile kififlandirmaya, simgeler içine koymaya basladi.

TAnri-Evren-Insan uçlusunu ilk olarak Hak-Muhammed-Ali uçlusu ile deyislerinde birer birer isledi. Ve son 400 yilin alevi edebiyatinda bu tur deyislerin temelini atdi.

Sah Ismail Hatayi 1524'de 37 yasinda hakka yurudu amma kurdugu bu yol daha sonra alevi ozanlarinca "Ben aLiyim Ali benim" diyerek dilden dile, zamandan zaman tasindi...

Islamin dogusundan bu zamana tamitamina 1000 yil vardir.
Sah Ismailin Islam ile bire bir ters ve uzak olan bu batinilige, isikçilara Islami simgeleri, kiliflari giydirmesi 16. yyda gerçeklesir. 16. yydan oncesi hiçbir Batini yolunda Hak-Muhammed-ALi yokdur. aleviligin 7 ulu ozanida 16. yyda sonra yasamislardir. Yunus Emre Aleviligin 7 ulu ozani arasinda degildir çunku azindan Hak Muhammed ALili deyisler çikmamisdir. 7 Ulu ozandaSah Ismail Hatayinin kurdugu Takiyye Yolunu izlemisdir.

Keza bu yolla herhangi bir ordusal guce, askeri guce, silahsal guce, siyasi birliktelige sahip olmayan/olamayan bu INANC kendikendine korunma mekanizmasi olusdurmusdur

Aleviligin kose taslarindan olan ne Yunus Emrede, nede Hacim Bektasi Velide Hak Muhammed ALili bir deyim kullanilmamisdir. Hak Muhammed ALinin geçdigi bir cem yapilmamisdir. HAcim Bektasi Veli 12. yyda yasadigi batiniligin Seriat kapisindan geçdigini fikrini savunarak bir çirpida kendisinden uzaklasdirmisdir.

(Daha sonralari çikarilan Sahte Yunuslar ile Naksibendicilerin yazdigi/uzrerinde oynadigi Hacim Bektasi Velinin bazi eserlerini ciddiye almiyorum.

Ne ararsan kendinde ara, Mekkede, Medinede, Haçda ne isin var diyen Bektasi Veli her ne kadar bugun HAcilasirilmalardan, Hocalasdirilmalardan kurtulamasada birakdiklari ile net ve açik meydandadir.

Umit Algunerhan
berçem* is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-05-08, 12:00  #2
AnTiMaSKe

AnTiMaSKe'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007
Ülke / Şehir: Ixion civarı

Anadolu alevileri;
Arap baskısından Ali'ye sığınmış Türklerdir,içlerinden bazıları Ali'yi muhammedden daha çok sever.Ve bunda haklıdırlar da.
Eski08-06-08, 17:00  #3
utm_59
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: May 2008

Alıntı:
Sayın AnTiMaSKe şöyle demiş:

Mesajı Göster
Anadolu alevileri;
Arap baskısından Ali'ye sığınmış Türklerdir,içlerinden bazıları Ali'yi muhammedden daha çok sever.Ve bunda haklıdırlar da.
haklı olma sebebini öğrenebilirmiyim Hz peygamberimizmi onlara zulüm yapmış?
utm_59 is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski12-09-08, 13:09  #4
redyellow

redyellow'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Sep 2006

Alıntı:
Sayın AnTiMaSKe şöyle demiş:

Mesajı Göster
Anadolu alevileri;

Arap baskısından Ali'ye sığınmış derken manevi anlamda mı yazıyorsunuz yoksa gerçekten Hz.Aliye gidip sığınmışlar mı demek istiyorusunz.

Eğer ikincisi ise Hz.Ali zamanında Anadolu da türk var mıydı?
Eski06-10-08, 18:03  #5
Yolculuk

Yolculuk'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2006

Bu konuyu ben de merak etmiştim.Alevi arkadaslara(bu konuda bilgili) sordum ve bana aleviliğin Aliden önce de var olduğunu ve islam ile birlikte de ALiyele adının anıldığını söylemişti..Tabi ne derce doğrudur bilemiyorum...

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı