Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Çocuk ve İslam / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski18-05-08, 20:45  #1
charon
Kültür-Sanat

charon'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Çocuk ve İslam

Küçüklüğümden beri ana-baba hakkının ödenemiyeceği ilgili,işte anaya "ahh"demenin nekadar günah olduğuyla ilgili,babaya el kaldıranın elinin kırılacağıyla ilgili binlerce dini cümle duydum,duymuşsunuzdur.
Neden peki çocuklarla ilgili birşeyler yok.Yani mesela çocuğunu dinlemeyen cehennemin 7 katında 77 kere yanıp 777 kere tekrar doğup 7777 kere yeniden yanar yada çocuğuna "sus sen büyükler konuşuyor" derlerse etleri lime lime olur sonra onları zebaniler yer gibi şeyler yok.
Belkide vardır bilmiyorum ama en azından ana-baba hakkı kadar yaygın değil onu biliyorum.Nedir bu dinin ana-babayı koruma durumu sanki onlar kendilerini çocuklardan koruyamıyacakmış gibi.
Yoksa yoksa bunun altında çocukları köleleştirmek olmasın?
Yada sizce ne var yada nedir bu durum?
Çünkü; felsefelerini köle sahipleri veriyordu onlara."M.Cevdet.Anday
charon is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-05-08, 20:47  #2
charon
Kültür-Sanat

charon'nın Avatarı

Yani birileri en az 3 çocuk diye fetva vermesini biliyorda neden çocuklarınıza iyi davranın,onların suratları asılırsa sizinde öbür dünyada asılır demiyor.
Eski18-05-08, 20:52  #3
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Muhammed yetim büyüdü. Muhammed, annesizligin babasızlıgın ne oldugunu biliyordu,

Muhammed, anne sevgisine baba sıcaklıgına hasret büyüdü. Sevgiliniz yoksa, sevgiliye en büyük özlemi ceken gene siz olursunuz. Cünkü sevgiliniz olmasını ister durursunuz ama hic sevgiliniz olmaz. Anne bir tür sevgilidir. İnsanda eksik olan sey insanın en cok özledigi seydir.
Eski18-05-08, 21:01  #4
charon
Kültür-Sanat

charon'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın süpheci şöyle demiş:

Mesajı Göster
Muhammed yetim büyüdü. Muhammed, annesizligin babasızlıgın ne oldugunu biliyordu,

Muhammed, anne sevgisine baba sıcaklıgına hasret büyüdü. Sevgiliniz yoksa, sevgiliye en büyük özlemi ceken gene siz olursunuz. Cünkü sevgiliniz olmasını ister durursunuz ama hic sevgiliniz olmaz. Anne bir tür sevgilidir. İnsanda eksik olan sey insanın en cok özledigi seydir.
İşin gerçeği ben cevabınızdan pek birşey anlayamadım Sn.şüpheci.
Yani şunumu demeye çalışıyorsunuz,eğer annesi-babası olsaydı ve onlardan dayak yiyerek büyüseydi herşeyin daha farklı olacağını mı?
Eski18-05-08, 21:09  #5
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Alıntı:
Sayın charon şöyle demiş:

Mesajı Göster
İşin gerçeği ben cevabınızdan pek birşey anlayamadım Sn.şüpheci.
Yani şunumu demeye çalışıyorsunuz,eğer annesi-babası olsaydı ve onlardan dayak yiyerek büyüseydi herşeyin daha farklı olacağını mı?
Bunda anlasılmayacak ne var sevgili charon. Anne sevgisine hasret olan kimse annesini kötüler mi? Muhammed yetim büyüdü'' cevab icinde degilmi yoksa?
Eski18-05-08, 21:11  #6
charon
Kültür-Sanat

charon'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın süpheci şöyle demiş:

Mesajı Göster
Bunda anlasılmayacak ne var sevgili charon. Anne sevgisine hasret olan kimse annesini kötüler mi? Muhammed yetim büyüdü'' cevab icinde degilmi yoksa?
Tamam benim anladığım gibiymiş:D Teşekkür ederim Sevgili süpheci..
Eski18-05-08, 22:25  #7
özgülen

özgülen'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2008

Islamda varmi yokmu bilemem ama bu ana-babalarimizla alakali birsey.
Bizi istedikleri sekilde yönlendirmek icin korkuyu yani kendilerine uygulanani uyguluyorlar.
Islamda insanlarimiz genelde Allah korkusundan bircok seyi yaptiklari yada yapmadiklari icin...Cocuklarida ayni yöntemle uyariyorlar.
Bunu her anne baba yapmiyor yani benimkilerde en azindan böyle tehtitler yoktur.
Biraz bilgiyle alakali diye düsünüyorum,günümüzde cogu anne böyle seylerden medet ummuyor artik.

Aklima Musa Anterin bir anisi geldi,kitabinda yaziliydi.
Bir rahiple iki din hakkinda konusmaktalar.Musa Anter soruyor'dinlerimiz arasinda ki fark nedir?' diye.
Rahip 'siz Allahtan korkuyorsunuz bunun icin inaniyorsunuz,ama biz sevdigimiz icin inaniyor ve ibadet ediyoruz' diyor.

Galiba asil sorun bu biz kendimiz korkarak itaat ettigimiz icin bircok seye, cocuklarimizada aynini yasatiyoruz..
özgülen is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-05-08, 23:18  #8
katrin

Giriş Tarihi: Jan 2007

Ben onu bunu bilmem ama, muhammed ister ebeveynleri ile büyümüs olsun isterse degil, tanri denen olgunun bu isi göz ardi etmemesi gerekirdi. Cocuk yetistirmenin öneminin ne denli büyük oldugu, özen gösterilmesi gerektigi ve onlarin bizim yarinlarimizi olusturacaklari konusuna gercekten agirlik vermesi gerekirdi.
Öte yandan düsünüyorumda, dönemin islam yasayisinda cocuk olmak pek de bir zormus!
Kiz cocularini erken evlilikler beklerken, bir baska tarafta ana sütünün önemini henüz kavrayamamis bir zihniyetin ceremesini ceken bebekler.
Anne'nin cocugu emzirme zorunlulugu olmadigini ileri sürerek, ya süt annye verilen ya da sütten kesilen bebekler.
Burada tesvik cok önemli bir unsurdur, tanri bunu yapmaliydi. Kanimca cocuk pek bir ihmal edilmis!

saygilar
katrin is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-05-08, 23:34  #9
hebun

hebun'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2007

Alıntı:
Sayın charon şöyle demiş:

Mesajı Göster
Küçüklüğümden beri ana-baba hakkının ödenemiyeceği ilgili,işte anaya "ahh"demenin nekadar günah olduğuyla ilgili,babaya el kaldıranın elinin kırılacağıyla ilgili binlerce dini cümle duydum,duymuşsunuzdur.
Neden peki çocuklarla ilgili birşeyler yok.Yani mesela çocuğunu dinlemeyen cehennemin 7 katında 77 kere yanıp 777 kere tekrar doğup 7777 kere yeniden yanar yada çocuğuna "sus sen büyükler konuşuyor" derlerse etleri lime lime olur sonra onları zebaniler yer gibi şeyler yok.
Belkide vardır bilmiyorum ama en azından ana-baba hakkı kadar yaygın değil onu biliyorum.Nedir bu dinin ana-babayı koruma durumu sanki onlar kendilerini çocuklardan koruyamıyacakmış gibi.
Yoksa yoksa bunun altında çocukları köleleştirmek olmasın?
Yada sizce ne var yada nedir bu durum?
Amaç itaat ahlakını yerleştirmektir kanımca..Sonradan çok daha "büyük" ve görünmez bir "şeye" itaat edebilmeleri için anne-babadan başlanılsa iyi olur..Hem çocuk bu , ne anlar tanrıdan...

Gene de islamda ,çocukların anne-babaya karşı gelmelerinin istendiği bir durum vardır. Bu da anne-babanın çocukları Allah yolundan koparmaya çaıştığı durumdur ..(gerçi "islamda" deyip geçiyorum ama islamın nersindedir,ne kadar doğru ve bağlayıcıdır tartışılır açıkçası..Ama nerden ve niye okuduğumu hatırlamıyorum)
hebun is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski18-05-08, 23:44  #10
Loresima

Giriş Tarihi: Feb 2008

Yusuf suresinde, ebeveyne işaretle Yakup peygamber sembolüyle şefkat ve kabul edişe dair kuvvetli çıkarımlar vardır.. Ayrıca İslam Muhammed ile anıldığı üzre, onun hayatında çocuğa ve onu terbiyeye dair bir çok örnek vardır.. Günümüz töresel İslam'ıyla bu konuyu değerlendirmek zannediyorum dar görüşlülük olur.. 'Allah yakar, şeytan çarpar, Allah taş atar' ifadeleri hangi İslam'a aittir tartışmak bile yersiz.. Saygı ile..
Loresima is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı