Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

2. Geleneksel Yaziyaz Amator Şiir Yarışması

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Said Nursinin Risalelerinde Tahrifat Var mı? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski22-05-08, 20:18  #1
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2006
Said Nursinin Risalelerinde Tahrifat Var mı?

Malum,bölümümüz,kitaplı dinler gibi tarikatları dakapsamaktadır.Ne var ki şu ana kadar pek tarikatları açıklanması yapılmadı.Nurculuk tarikat olarakda isimlendirilebilecek,islami cemaat olarak daadlandırılabilecek ve sivil toplum hareketi olarak da bakılabilecek bir harekettir.Bu hareketin bazı konularda aşmamış olduğu konuları var ise de aşmış olduğu konular da olduğunu düşünüyorum.Forumumuzun sorgulama forumu olmasından dolayı nurculuk hareketinin kitabı olan Risale-i Nurlarda kendisinden sonra yapılan değiştirmelere değinmekte fayda görüyorum.

1.Tahrifat Örneği

Tenvir neşriyat sayfa 10 Emirdağ 1)

Mühim bir sualin cevabıdır.

Büyük memurlardan birkaç zât benden sordular ki: “Mustafa Kemal sana üçyüz lira maaş verip, Kürdistan’a ve vilayat-ı şarkıyeye, Şeyh Sünusî yerine vaiz-i umumî yapmak teklifini neden kabul etmedin? Eğer kabul etseydin, ihtilâl yüzünden kesilen yüzbin KÜRDÜN hayatlarını kurtarmaya sebeb olurdun?” dediler.

DİĞER YAYIN EVLERİ.

Mühim bir suale HAKİKATLİ bir cevabıdır.

Büyük memurlardan birkaç zât benden sordular ki: “Mustafa Kemal sana üçyüz lira maaş verip, Kürdistan’a ve vilayat-ı şarkıyeye, Şeyh Sünusî yerine vaiz-i umumî yapmak teklifini neden kabul etmedin? Eğer kabul etseydin, ihtilâl yüzünden kesilen yüzbin ADAMIN hayatlarını kurtarmaya sebeb olurdun?” dediler.

Not: Kürd kelimesi yerine Adam kelimesi getirilmiş

2.Tahrifat örneği
TARİHÇE-İ HAYAT (Tenvir 653)

Sonra, ben cemiyetin iman selameti yolunda ahiretimi de feda ettim. Gözümde ne Cennet sevdası var, ne Cehennem korkusu. Cemiyetin, yalnız yirmi milyon Türk cemiyetinin değil, yüzlerce milyon bütün İslam cemiyetinin imanı namına bir Said değil, bin Said feda olsun. Kur'ân'ımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa Cennet'i de istemem; orası da bana zindan olur. Milletimizin imanını selamette görürsem, Cehennnem'in alevleri içinde yanmağa razıyım. Çünkü vücudum yanarken, gönlüm gül-gülistan ohır."

Sonra, ben cemiyetin îman selâmeti yolunda âhiretimi de feda ettim. Gözümde ne Cennet sevdası var, ne Cehennem korkusu. Cemiyetin, yirmi beş milyon Türk cemiyetinin imanı namına bir Said değil, bin Said feda olsun. Kur'ânımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa Cenneti de istemem
; orası da bana zindan olur. Milletimizin îmanını selâmette görürsem, Cehennemin alevleri içinde yanmağa razıyım. Çünkü vücudum yanarken, gönlüm gül-gülistan olur.

Yeni Asya Yayınlarında değil kelimesi kaldırılmış.

3.Tahrifat hatta yarı cinayet

Tenvir: sayfa 54)

Fahr olmasın, derim ki: Biz ki Kürd’üz. Aldanırız fakat aldatmayız. Bir hayat için yalana tenezzül etmeyiz.

İşte tahrifat(değişiklik)

Fahr olmasın, derim: Biz ki hakikî Müslümanız; aldanırız, fakat aldatmayız. Bir hayat için yalana tenezzül etmeyiz.

Kürd kelimesinin görüldüğü yer müslüman kelimesi yerleştirilmiş.

Bu kadar örnek yeter.Herkes şunu bilmeli ki Sözler ve Envar neşriyatlarda birçok entrikalar olmuş oyunlar olmuştur ehil olmayan kişilerce devam edilmiş ve nurlar değiştirilmiştir. Yeni Asya yayınları ise Mehmet Kutlular ve Zübeyir G. Tarafında değiştirilerek Bediüzzamanın eserlerinin orjinalliğini yetirmiştir. Sadece Kürt kelimesi değil ayı zamanda İşaretul içaz eserinden Munafıklar bahsı, Mektubat adlı eserden Vehabiler kısmı Şualardan Deccalle ilgili hadiserin bir kısmı çıkarılmış. Bediüzzamın eserleri sadece sineklerden ve çiçeklerden bahseden kısımları bırakılmıştır.
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-05-08, 20:56  #2
phidas

phidas'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Apr 2006

Evet;

Çok önemli bir hususa dikkat çekmişsiniz sn özedönüş.

Bir kez daha tebrik ederim sizi.

Kemalist baskıcı yönetimin inkar siyaseti malum bir siyasettir. Artık kimseyide şaşırtmamaktadır.

bunun gibi ideolojik ve faşizan uygulamalarda belli bir ölçüde "eh" dedirtir...

Gelgelelim. Hiçbir ırkçılığa müsamaha göstermeyen bir dinin sözde liderleri sözde cemaatlerindeki bu ahlaksızlık nedir?

Aynısını fethullah gülen hoca efendinin grubuda yapıyor. Bediüzzaman , üstat dedikleri şahsın tüm yazılarındaki kürt ve kürdistan kelimeleri sansürleniyor...

İslam dünyası kürt halkına karşı yaptığı bu saygısızlıkla yoğrulmuştur. Kendi topraklarında rezil ve kepaze olarak bugünlere gelen kürtlere bir çölde yolda kalan bedevi kadar kıymet vermeyen bu islamın sahtekarları Ne yazıkki en büyük islamcı cemaatlere bile hakim olmuştur...

Afrikanın en ücra köşelerindeki köy kabilelerine bile gidip ingilizlere, fransızlara karşı kültürünüzü ,dilinizi koruyun nasihatlerinde bulunanlar, burunlarının dibindeki kürtlerden bihaberdirler...

İslam alemi kadar kürtlere zarar veren bir topluluk daha yeryüzüne gelmemiştir. Öyleki kürtlerin binlerce yıllık yaşadıkları toprakların hepsi islam uluslarının denetimindedir.

bir suriye, bir iran, bir ırakta ve hatta türkiyede varlıkları bile inkar edilen bu ulusu bu duruma getirilmesinde en temel araç olarak islam kullanılmıştır.

islam kardeşliğine güvenen kürtlerin durumu müslüman topraklarında ortadadır. Buyrun Halepçe!

Saidi nursinin tüm kitaplarında kürt kelimesini bile değiştiren zihniyetten ne beklenir ki?
phidas is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-05-08, 21:16  #3
evaporit

Giriş Tarihi: Dec 2007

sevgili özedönüş,

konuya verdiğin başlık üzerine çok uzun ve yorucu bir çaba gerekiyor... kolay bir çalışma olmayacağı kanaatindeyim... Saidi Nursinin yaşamı ve eserleri hakkında yeterli ve tatmin edici bir bilgiyi ancak onu iyi bilen insanların vasıtası ile elde edileceği fikrinde de değilim... çünkü ne onun sevenleri ve ne de düşmanlarınca doğru anlaşıldığına bir türlü ikna olamadım...
bunun nedeni onu yaşadığı ortamın konjunktüründe gizlidir... bugün anlam vermekte zorlandığımız çok şeyin ogününün atmosferinde ne ifade ettiğini bilmek için sanırım onu yaşamak gerekirdi....

Saidi Nursinin eserlerini sürekli talim ettirdiğini ve bazen ifadelerinde değişikliklere gittiğini işitmiştim... bunun nedeni anlam bozukluğu olan cümlelerde anlam kaymalarını önleme kaygısı yattığını söylerlerdi...
bir diğer sebep ise Risalelerin orjinalinden çeviri olması nedeni ile bazen kelimelerin değiştiği ve cümlelerde anlam bozukluğunun düzeltilmesi şeklindedir...Risalelerdeki bu değişiklikler birer tahrifat olarak nitelendirilemezler...

Yukarıda sizin örneklediğiniz konu ise sanırım bir dönem değişikliğine işaret etmektedir...şöyleki;

bizim çocukluk yıllarımızda kürt ve türk kelimeleri günümüzdeki etkisine sahip değillerdi... biz o kelimeleri bir ırkı kutsamak ya da alçaltmak anlamında hiç bir zaman kullanmazdık... Kürt kelimesi bir tanıma ve tanıtma kelimesi olarak kullanılırdı ve kimse bu kelimeden çekinmezdi... hatta bazı arkadaşlarımız kendilerini ''Ahmet, Kürt Ahmet derseniz herkes gösterir....'' anlamında lakab olarak kullanmaktan çekinmezlerdi... Türk olmak ya da kürt olmak bir ayırımcılık ya da ırkçılık çağrıştırmazdı... hatta çok zaman cehaleti tarif için ''kıro'' kelimesinin kullanıldığını ve kimsenin de bu ifadeden çekinmediğini çok iyi hatırlıyorum....
fakat bir zaman geldi ve bu kelimeler artık kullanılamaz oldu... çünkü artık tanıma ve tanış olma ekseninden koparılan bu kelimeler artık ırkçı ve faşist kavramları ile çevrelenen yepyeni bir zemine oturtulmuştu...

Said.... o zamanlarda kürt said olarak bilinirdi ve bundan kimse de rahatsız olmazdı.. bugün de doğu illerinde hala daha kürt said olarak bilinir...
Ama bahçemizi darmadağın eden o fitne rüzgarları, kelimelerimizi de alt üst etti... Sanırım kürt kelimesi de risalelerden bu yüzden çıkarıldı...

İyi mi ettiler, kötü mü ettiler ? bu tartışılır ama risalalerdeki bu değişiklikler bir tahrifat anlamına gelmez diye düşünüyorum...
evaporit is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski22-05-08, 21:27  #4
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Sayın Phidas

Kürd ve diğer kavramlara hevesli değilim.Bediüzzamanın Kürt olması da bizim için o kadar önemli değil ama Kürt ve Kürdistan kelimelerini hazmedemeyenleri Yahudi Hahamlarına ve Hıristiyan Papazlarına benzetiyorum.Onlarda işlerine gelen ayeti kutsal kitaptan çıkarıyor istediklerini sokuyorlardı.İnsan nasıl bundan büyük bir sorumluluk duymaz anlayamıyorum.

Said Nursinin bir dilin unutturulması çabasının sünnetullaha aykırı olduğu ikazında bulunduğu sözleri duruken...Dönemin tek partili cunta yönetiminin
Neden Türkçe kamet etmiyorsun sorusana
Nasıl bana teklif ediyorsunuz? Hangi kanunla? Eğer milyonlarla efradı bulunan ve binler seneden beri milliyetini ve lisanını unutmayan ve Türklerin hakikî bir vatandaşı ve eskiden beri cihad arkadaşı olan Kürtlerin milliyetini kaldırıp onların dilini onlara unutturduktan sonra, belki, bizim gibi ayrı unsurdan sayılanlara teklifiniz, bir nevi usul-ü vahşiyâne olur. Yoksa sırf keyfîdir. Eşhâsın keyfine tebaiyet edilmez ve etmeyiz! şeklinde verdiği cevap asimilasyona karşı olduğunu gösteriyorken..

Bu arada bu ulusal saplantıyı sadece Fethullah Hocanın grubunda değil bizzat Hocanın kendi zatında bile görüyoruz. Gülen’e neden Said Nursiyi hayattayken ziyaret etmedin soruna cevabı: “Her Erzurumlu doğuştan milliyetçi ve biraz Turancıdır. Ben bu düşüncenin insanıyken Bediüzzamanın Anadolu’dan çıkmaması ( Türk olmaması-Kürt olmasını) kendimce bir mesele yaptım görüşmedim.” (Kaynak.Yeni Yüzyıl kitaplığı Nurculuk seri 9 )
Eski22-05-08, 21:35  #5
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Sayın Evaporit

Eğer kelimeler üzerinde yapılan değişiklikler konjektürel ise değştirilen kavramların iade-i itibar zamanının geldiğini düşünüyorum.Özal dönemine kadar Kürt kavramının dahi yasak sayıldığını düşünsek, böyle bir değişikliğe esrin diğer bölümüün de kurban gitmemesi adına gidilmiş olması bir yere kadar anlaşılır olsa bile, fitnenin tüm her tarafı esip kavurduğu böyle bir dönemde bu fitne seline karşı bir duruş mahiyetinde eserlerin orjinal hallerine getirilmeleri gerekir.

Said Nursinin layıkıyla tanınmayanlar arasında olduğu görüşünüze ise tam katılıyorum.
Eski22-05-08, 21:37  #6
evaporit

Bu arada bu ulusal saplantıyı sadece Fethullah Hocanın grubunda değil bizzat Hocanın kendi zatında bile görüyoruz. Gülen’e neden Said Nursiyi hayattayken ziyaret etmedin soruna cevabı: “Her Erzurumlu doğuştan milliyetçi ve biraz Turancıdır. Ben bu düşüncenin insanıyken Bediüzzamanın Anadolu’dan çıkmaması ( Türk olmaması-Kürt olmasını) kendimce bir mesele yaptım görüşmedim.” (Kaynak.Yeni Yüzyıl kitaplığı Nurculuk seri 9 )

sanırım bu sözleri övünmek kasdı ile söylememiştir ... bugün olsa eminim iki eli kanda olsa bırakır ve sürünerek dahi olsa muhakkak giderdi....
Eski22-05-08, 21:40  #7
süpheci

süpheci'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2007

Sevgili özedönüs:

Müslüman gecinenlerin ne tahrifatlar yapabileceklerini bize siz gösterdiniz. Hala onların pesinden gidebilmeniz ise sizin celiskiniz olmalı. Bir kitabın önemli iki kelimesinin degismesi, tüm iceriginin degistirildigi anlamına gelir. Belkide said kürdi ögretisini evrensel hale getirmek icin yapmıs olabilirler. Üstelik siz gene onların tuzagına düsmüssünüz ama, henüz farkında bile degilsiniz. Baslık Said nursi'' degil, said kurdi olmalıydı. Vede bu konunun siyaset bilimini ilgilendirdiginide hatırlatırım! Bu konu siyasidir sevgili özedönüs. Tarihi gercekler kim degistirmisse zamanın geldiginide tarih önünde hesap verecektir.

Zalime, zulme ugrayanların hesap sormalarından daha dogal olanıda yoktur.
Eski22-05-08, 21:46  #8
evaporit

sevgili özedönüş,
kürt saidin kaybedecek bir şeyi yoktu...bunu tarihçei hayat eserinde görebiliriz... hesapsız ve sınırsız bir müslüman...
ama sonradan ''hizmet'' kavramı etrafında siyaset, ticaret, vs. gibi yeni gündemler teşekül ettirilince, bir takım hesaplar ve sınırlar da sanırım etkili olmaya başlamış olmalı... bunlar doğal bir süreçmidir, yoksa sapmamıdır bu ayrı konu.... ama görünen o ki; kürt Saidi yalnızca eserlerinden anlamak mümkün olmayacaktır...
Kürt Said bu topraklara ait bir değer olması açısından önemli bir şahsiyettir... bu yüzden yakın tarihimize ve tecrübelerimize eğer bir ışık tutacaksa bu şahsiyetlein başında Kürt Saidi saymak gerekecektir...
özellikle eserlerinde batı etkisine karşı yeni islami duruşun simgesi olarak durağanlaşmış, çökmüş islam coğrafyasına yeniden kişilik kazandırma çabasında çok önemli gayretleri olduğunu belirtmek gerekecektir...
Eski22-05-08, 21:58  #9
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Said-i Kürdinin medresetüzehra projesi çok önemli bir proje idi.Münazarat ta detayı ile bahsedilen bu projeye göre Van,Diyarbakır ve Bitlis te açılacak olan ve Mısırdaki El ezhere rakip (alternatif değil) bir üniversite kurulacaktı.Bu okulda her dilde dersler verilecek,Pozitif bilimler ile dini ilimler beraberinde verilecekti.

Ne var ki ömrü devamlı zindan ve hapislerde geçen birinin bu projesi gerçekleşecek değildi.Bu da son yıllarını sadece mistik konulara zamanını ayırmasını beraberinde getirdi.
Eski22-05-08, 22:04  #10
Liberal_
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Apr 2008

Saidi Nursi kendini peygamber olarak gören biri. Onu ciddiye alıp yorum yapmak yanlış.
Liberal_ is offline   Alıntı Yaparak Cevapla

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 06:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)