"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
![]() |
| |||||||
Kürtler ulus olabilmişler midir?/konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - Türkiye gündemi, sorunları ve düşünceler |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
![]() Giriş Tarihi: May 2006 Ülke / Şehir: Vatansız yerden
| Bu forumda genel olarak Kürtlerin sorunlarını veya tarihsel süreç içerisndeki konumlarını, dilini, edebiyatını veya dünya konjöktüründeki yeri tartıştığımızda mesele PKK tıkanıyor. Lütfen bu sefer PKK katmadan kendi fikirlerinizi söylerseniz hem benim hem bu forumda gerçekten birşeyler öğrenmek isteyenlerin ufkunu açmış olursunuz. Ben Kürtlerin uluslaşamadığı fikrini ortaya atmak istiyorum.Bence ulus, feodal ilişkileri aşan ve aynı zamanda kendi dilini, kültürünü özgürce kullanabilen, bir ulusal pazar etrafında birleşebilen bir kavram olarak görüyorum.. Eğer ki hala şeyh ve toprak ağalarının baskısı var ise... Din ile bilimi ayırmaları hala eksik ise.. Bölgede sanayileşme bitmemiş ise... Bölge halkının çogunluğu köylerde yaşıyor ise... Hala Kürtçenin tek bir lehçesi genel olarak bölgede konuşulmuyor ise... Ve son olarak hala Kürtler içeresinde Kürt Rönesansı oluşmamış ise.. Yukarda saydığım sebepler çoğaltılınabilinir veya bu sebeplerin yanlış olduğu söylenebilinir...Ben sizin fikirlerinizi merak ediyorum.. Lütfen milliyetçilik kimliğinizi bırakarak fikirlerinizi söyleyin.. Saygılar.. |
| #2 | ||
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| Alıntı:
(Son madde olan sanayileşme de ağır sanayiden bahsediyorum. yoksa montaj sanayisi elbette çok ilerlemiştir. Vidaları yerine yerleştirmede birinciliğe bile oynanabilir) saygılarımla __________________
birbirimize verecek ellerimiz var, uzaklara götüreyim sizi, tutun elimden. P ELUARD | |
| #3 | |
| farklı bir tartışma konusu derken, "tam zamanınıdır tartışılması gereken bir konudur" anlamında demediğimi belirtmem gerekiyor. Aksine bugüne ve yarına fazla bir şey kazandırmayacak olan bir tartışma. ama daha öncede dediğim gibi ilginç görüşlere açık bir tartışma... saygılarımla __________________
birbirimize verecek ellerimiz var, uzaklara götüreyim sizi, tutun elimden. P ELUARD |
| #4 | |
| Sevgili Hallaç; Bir konun tartışılması için zaman hiç bir zaman geç degildir.Bu forumdan ilginç fikirlerin çıkması bile bir kaçımızın olaya daha tarafsız ve net bakabilme ihtimalini ortaya çıkarabilir.. Saygılar... |
| #5 | |
Forumdan Uzaklaştırılmış
Giriş Tarihi: Mar 2006
| Ulus olmayı öncelikle sorgulamalıyız. Ulus olmak nedir?Ulus olunca ne oluyor? Elma şekeri mi veriiyor.Ulus olanlar ile olmayanlar kimler.Ve niçin ulus olmak.Türkler ulus oldu da başları göğe mi erdi. Hangi problemi çözüyor. Görüşlerinizi bekliyoerum. Bu noktadan kürtlerin uluslaşması nedir ne değildir onu tartışabiliriz. |
| #6 | |
| Türkler ulus olma sürecini K ürt kardeşlerimize oranla daha önce gerçekleştirmiştir.Aksaklıkların olması tarihsel süreç içerisinde sebepleri olabilir.. Osmanlının yıkılışı sürecinde bazı Türk aydınları ve milliyetçileri bu ulus süreçini kavrayabilmiştir.Kürtlere oranla daha az feodalliteyi savunmuşlardır.Ayrıca Osmanlının begenmezsek bile bir Türkleşmesi dönemi olmuştur.Ümmetçilik fikrinin 1. Dünya savaşına kadar kabül gördüğü süreç daha sonra tökezlemelere ragmen uluslaşma sürecine girmiştir. Ama bir sanayileşmenin sürecinin hala devam etmeside Türklerin tam anlamı ile uluslaşma süreçlerini bitirmelerine engel olmuştur. Hala köylü bir millet olmamızda buna bir bir sebeptir. Konunun dagılmaması için son olarak şunu söylemek istiyorum.Kürtlerin uluslaşma süreci aslında parale olarak Türklerin uluslaşma süreci ile beraber mi yol alıyor? Saygılar... |
| #7 | ||
| Alıntı:
saygılarımla __________________
birbirimize verecek ellerimiz var, uzaklara götüreyim sizi, tutun elimden. P ELUARD | |
| #8 | |
| Hyır bunu böyle degerlendirmek yanlış olur sanırım.Çünkü birçok devletin kendi ağır sanayisi bulunmaktadır.Bizim ülkemizde olan ise ya terkedilmiş ''tekstil gibi'' sanayi ile sanayileşmektir.Bu sanayileşmek degildir.Bunu birçok ülke içinde sayabiliriz... |
| #9 | |
| o zaman bence sanayileşme maddesini kaldıralım. tartışmayı Stalin'in ''... tarihsel olarak oluşmuş, kararlı bir dil, toprak, iktisadi yaşam ve kendini kültür ortaklığında dile getiren ruhsal biçimlenme birliğidir'' şeklindeki ulus tanımına göre yapmak gerekir. Bu tanımda geçen 'iktisadi yaşam'ı da kapitalizm olarak algılamak lazım saygılarımla __________________
birbirimize verecek ellerimiz var, uzaklara götüreyim sizi, tutun elimden. P ELUARD |
| #10 | |
| Aslında tam anlaşılabilmesi için şunu belitmekte fayda var.Bizim sanayi dediğimiz birçok sektörün Avrupada terkedildiğini bilmemiz gerekir.Bu gün tekstil sanayisi olsun veya bizim montaj sanayisi olarak tabir edebileceğimiz beyaz eşya üretme, araba parçalarını montaj etmek gibi sanayilerin bizim gibi işgücünün ucuz olduğu ülkelere bırakıldığı görülmektedir. Ülkemizin ciddi bir sanayiye sahip olabilmesi için gelişen silah sanayisine sahip olabilmesi veya teknolojik ürünler üreten bir uzay sanayisne hatta sahip olabilmesi gerekmektedir. |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|