"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir." |
||||||||||
![]() |
| |||||||
| Dinin bir anlami yok / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik |
![]() |
|
|
Konu Araçları |
| #1 | |
Yazar Adayı
Giriş Tarihi: Jun 2008 Ülke / Şehir: Almanya
| Merhabalar ilk önce!Benim anlamadigim bi konu üzerine herkesle ama herkesle tartismak istiyorum,Sunu ögrenmek istiyorum ben dini kabul etmiyorum böyle bisey olamaz,Ben türküm ama dine tahammül edemiyorum,O kadar kisi tanidimki dinine bagli ve ardindan neler yapildigini,Öglen bas örtülü insanlar geceleri ise adeta seytana benziyen insanlar var,ama nedense bunlar dini öyle bi abartip insanlarin beynine sokuyolarki anlatilmaz tartisilmaz,benim icimde allah sevgisi varsa ben iyi bir insansam,yardim sever insansam,kötülügü bilmeyen insansam allaha yakinsam bu bana yeterli zaten,daha fazlasina gerek yok,insanlar acliktan ölüyor köyde hastane yok adamlar cami yaptirma pesinde,ya cami yaptircana git köyüne hastane yaptir insanlarin hayati kurtulsun,sen evdede edersin ibadetini gösteris icin cami yaptirirsan sen insanlarda acliktan bakimsizliktan,hastaliktan ölürler ve o caminin sana bi faydasi olmaz.iste bu din degildir. |
|
| #2 | |
![]() Giriş Tarihi: Dec 2007
| sevgili Alara, öncelikle anlamadığımız konularda başkaları ile tartışmayız, bilgi ediniriz değil mi ? bilgi edinmeden tartışmak bizi yanlış kanaatlere ve fikirlere götürecektir...ama sizin bunu kastetmediğinizi biiyorum... din hakkında bir kanaate ulaşacak isek öncelikle bu din hakkında bir bilgiye sahip olmamız gerekmektedir... Bu bilgi sağlam olmalı ki, sonuçta bu bilgiden çıkaracağımız fikir-kanaat de sağlam olabilsin... İnsanların davranışları ve inşaa nedenleri gibi neticelerden yola çıkarak dinlere anlam yüklemek sağlıklı bir yöntem değildir... Biz Dinleri kendi kaynakları ve kendi argümanları doğrultusunda anlamlandırırız... böylelikle insan davranışlarının da bu dine uygun olup olmadığı konusunda sağlıklı bir fikre ulaşabilmiş oluruz... Mantık bu yöntemi esas kabul eder... İnsanlar eğer davranışlarını dine uygun hale getirememişlerse bu onların sorunudur... bu yanlışı bir yöntem olarak dini anlamlandırmada kullanamayız...eğer başörtülü komşunuzun şeytani davranışları, ya da hastane yerine camii yapan insan tercihleri bizim dine anlam yüklememizi belirlerse, o zaman bu insanların davranışlarını ne ye göre belirleyeceğiz ? değil mi ? O halde dini kendi kaynaklarından ve kendini tanımlama hakkına riayet ederek anlamaya çalışmalıyız... selam ile ... evaporit Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 01-06-08 21:57 . |
|
| #3 | ||
Uzaklaştırıldı Giriş Tarihi: Oct 2006
| Alıntı:
Çok ilginç bir saptama.Toplumda dinin sadece kişi ile Allah rasındaki ibadetten ibaret olduğu zannının tezahürlerinden birinin ilanı düzeyinde bir mesaj.Oysa din hayatın kendisidir.Toplumda kullanılan her kavram bir dini terimmdir.Özgürlğk,insan hakları,ekonomik kriz,güven bunalımı,v.b...bir çok mesele dinin konuları arasında yer almaktadır. Arkadaşımızın bu serzenişi aklıma Hz.Ömerin "İnsanların namazlarına ve oruçlarına bakarak iyi insanlar olduklarına karar vermeyiniz"sözü geldi.Ve en önemlisi Hz.Peygamberin uyarısı aklıma geldi:"Nice insanlar var namazları sadece yorgunluk oruçları yalnızca açlık olmuştur" Arkadaşımız toplumda içi boşaltılan din ve ibadetin eleştirisi yapmış da..Acaba gerçekte de bu böyle mi diye daha fazla sorgulasaydı o zaman anlayacaktı gerçeği... Maalesef namaz ve ibadetler ve arkadaşımızın saydığı diğer örnekler,iyi bir Müslüman olmanın değil; nereye, hangi kampa, hangi ideolojiye mensup olduğumuzun göstergesi haline gelmiştir. Peygamber zamanındaki işlevlerini kaybetmiştir.Peygamber zamanındaki dindarlığın ölçüsü Hz.peygamber ve Hz.ömerin ifadelerinden çıkan uyarılaraın muhataplarıdır.O muhataplardı ki kızgın çöl fırtınlarında bizans ve iranın karşısına yalın ayak çıkmış ve karşılarında galip duruma gelmişlerdi. İçimizi yakan gerçeklerin üztünü beraber kapattığımız bu dönemeçte özümüzü sorgulayan bu başlığın aydınlığında müslümanın din ve ibadet işevini sorgulaması gerekiyor. | |
|
| #4 | ||
Yazar Adayı
Giriş Tarihi: Jun 2008 Ülke / Şehir: Almanya
| Alıntı:
| |
|
| #5 | ||
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
| Alıntı:
| #6 | ||
![]() Giriş Tarihi: Mar 2008 Ülke / Şehir: Eskişehir
| Alıntı:
Bence dinin bir anlamı yok demek için kullandığınız argümanlar çok yetersiz. Eğer biri kendi öz kızına tecavüz ediyorsa, eğer cami hocası evli bayanla yasak ilişki kuruyorsa bunlardan dolayı bir dini suçlamak doğru değildir. Bu dinlerin değil, kişilerin yanlışlarıdır. Eğer din tecavüz edeni kollayın, gereksiz yere camiler yapıp israf edin deseydi. O zaman haklı olurdunuz. Uzun lafın kısası bir dinin mensubu yanlış birşey yaparsa bunu dine maledemeyiz. __________________
Beklemek güzeldir sevgili, dönecekse eger beklenen.... Özlemek güzeldir sevgili, özlüyorsa eger özlenen.. hasansabah Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-06-08 04:50 . | |
|
| #7 | ||
![]() Giriş Tarihi: Oct 2006
| Alıntı:
Ama icten yazdigi sorgulama, tepki almakta gecikmemis. Iste, sayin alara gibi bakan milyonlarca insanimiz aydinlanma yolunun henüz basinda oldukarindan örgütlü din simsarlarinin tuzgina düsmemek icin sürekli uyanik olmalari; ardinden sürekli okumalari, bilgilenmeleri ve gözlem yapmalari gerek diyorum. __________________
Sevda deyince, insanlarin ödlerinin patladigi bir cagda yasiyoruz.... gezer Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-06-08 05:02 . | |
|
| #8 | |
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Tanrının varlığı ve yokluğu üzerine ve bu aşamadan sonra onun dininin olup olamayacağı üzerine çıkarımlarda bulunabilmek için, söz edebilmek için biraz daha sıkılmak gerekir. Her 2 durumda da bu kadar rahat tavır sergilenemez. Çünkü varlığı da insan aklı için ağırlıktır yokluğu da. Bu kadar basit şeylerden yola çıkıp milyar yıllık oluşumun yalnızca 20 30 yılına vakıf olabilmiş insan aklı.. Neden şöyle değilde böyle diyemez. Bir de sanki tüm müslümanlar elinde avucunda ne varsa ibadet etmek için camii yaptırmak için harcıyor, inanmayan yahut dine daha az sempati duyanlarsa sivil dayanışmayı tavan ettiler. Tüm varlıklarını aç ve sefillerle paylaşıyor ellerinde avuçlarında ne varsa hepsini kendinden daha mağdurlara dağıtıyor. Sonra da bizim dindarın elindeki 3 kuruş camii parasında gözü kalıyor. Bu kadar heyecanlanmadan daha sakin ve daha dingin yaklaşıp değerlendirmeli. Birisi aç diye birisi namaz kılmayacak değil, diğeri kiliseye gitmeyecek değil. Bunun hesabını kimse yapamaz. İnanırların kulvarına geçtiğinizde ibadet yemek içemek kadar değer taşıyacak boyutlara ulaşır. Hem camileri neden gösteriş olarak algılıyorsunuz anlamıyorum? İnsanlar beş vakit evlerine mi koşuşturacak namaz kılmak için? Camilerin islam dinindeki yeri gösteriş değil, ibadet olanağını artırmak ve cemaat anlayışını pekiştirmektir. Ki bunun dışında bir işlev görüyorsa bu ne camiinin suçudur ne dinin suçudur ne de tanrının suçudur. Ki bana sorsanız en çarpıcı ibadethaneler kafelerdir. Lüten gözlerinizi kocaman açın ve bakın muhabbet edilen yerlere, kahvehanelere, playstation ve internet kafelere. Boşluğa boş bir şekilde ibadet eden, her gün belli saatlerde belli şeyleri yapmak için bir araya gelen yetişmiş yetişmemiş insanlar topluluğu. Camii bir kere yapılıyor umuma açılıyor yahut da bir klise ama buraların ücreti hergün.. Eğer beterin beteriyse işte buralar ibadethanelerden daha beter. Zaman kaybı bunun yanında onlarca aç insanın yiyip içeceği nimet.. Uçuşup gidiyor.. Yani sizin ki muhaliflik olsun türünden çünkü grafiği farklı ama aynı formatta durumdasınız. Büyük çelişki.. |
|
| #9 | ||
![]() Giriş Tarihi: Sep 2007
| Alıntı:
Her durumda temeli olmalıdır.. "Bu şekilde duygularınızla terkettiğiniz bir şeyden maddeye sığınarak mı kurtulacaksınız? Yok yahut siz boşlukta asılı kalacaksınız.. O da olmazsa şimdi siz ne yapacaksınız?" Bir insanın aklından bir dakikada Sayın Alara' nın düşündükleri geçer. Diğer dakikalardan itibaren eğik yazıyala belirttiğim durumları düşünmeye başlar. Eğer Sayın Alara' nın o vaktine tesadüf ettiyse neyse ama yok bu düşünceler kafasında öteden beri durup duruyorsa, zihinsel olarak ilerleme yok demektir. Bu objektif bakmak değil bence nereden bakacağını bilmemek.. Yaşın verdiği bir durum olabilir, sosyal çevre falan filan... | |
|
| #10 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2007 Ülke / Şehir: Ankara
| Soyut kavramlar ve inanışlar insanların beyinlerini dolduran soru işaretlerinden güç almışlardır her zaman. Soru işaretleri de beyinin karanlık köşelerinde yaşama imkanı bulur. Karanlık köşeleri aydınlatmanın tek yolu da bilimin ısıtıcı ve aydınlatıcı güneşini olabildiğince oralara sokmaya çalışmaktır. İnsanlar olarak hayvanlardan farklı olan yetimiz "düşiünebilmek" sayesinde kendimize çok büyük külfetler yükledik aslında =) Bunlardan en büyüğü de kendimize yüklediğimiz "din" külfetidir. Düşünmeye başladığımızdan beri sürekli "özel" , diğerlerinden "farklı" olduğumuza inanmak istedik. Koca evren amacını sorgulamadan duruyordu ya işte öylece. Ama bizim illa ki var oluşumuzun bir amacı ve özel bir anlamı olmalıydı. Doğadaki her şey zamanını tamamladığında canlılığını sona erdirirdi. Ama konu bu ya, biz özeldik. Bizim sonumuz bu şekilde olmamalıydı.Sonsuzluğa olan susamışlığımızda kendimizi kandırdık hep. İnsanoğlu özeldi ve bu yaşamdan sonra da bir yaşama sahipti. Evrendeki her şey de onun vesilesiyle, ona hizmet için vardı. Halbuki ayağımızın altında her gün farkına varmadan binlerce karınca ölüyordu işte. Onlar bu durumdan hiç rahatsız değillerdi. Hiç bir hak talepleri de yoktu. Ya da silahımızın ucundan çıkan mermiyle öldürdüğümüz yüzlerce kuşun. Bir de dile gelseler onların ne gibi hak talepleri olmaya başlardı acaba =) Onlar kendileri için bir öbür dünya , sonsuzluk kavramı da yaratamadılar düşünemedikleri için. Din insanlığın afyonudur. Onu tatlı rüyasından uyandırmamak için bir ninni,bir masal. Bu masalı insanlara verdiğiniz zaman 80 yıl / sonsuz yıl kavramını doğurursunuz. Bu oranda çıkan sonuç "sıfır" dır. Ve bu "sıfır" la insanlara bu dünyanın ne kadar boş olduğu yalanını yutturursunuz. Böylece onların sorgulama ve insiyatiflerini kullanabilme mekanizmalarını kırıp onları yönetilebilen kitleler haline dönüştürürsünüz. Aslına bakarsanız sayın Alara85 . İyi bir insan olabilmek için bir Allah'a da ihtiyacınız yok. Yüreğinizi dinlemeniz yeterli =) |
|
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|