Yazıyaz Forum RSS beslemesi
Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Yeni Üyelerimizin Dikkatine!

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Tanrının verdiği canı, ondan başkası alamaz ise, "Katli vaciptir" ne oluyor? / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski01-07-08, 10:02  #1
canugur

canugur'nın Avatarı

Giriş Tarihi: Aug 2005
Tanrının verdiği canı, ondan başkası alamaz ise, "Katli vaciptir" ne oluyor?

Her firsatta allahin verdigi allahtan baskasi alamaz diyenler, Katli Vaciptir sözünü nereye koyacaklar?

yoksa tanrinin kuranda müsriklere bictigi cezalari kullari bu dünyada hayata gecirerek, tanrinin verdigi cani verdigini tanri degil de, insan aliyorsa; bunlar tanrinin cellatlari midir?
Eski01-07-08, 10:28  #2
spartaküs

Giriş Tarihi: Sep 2006

ne diyecekler

eğer ok atıp adam öldürüyorsan

o oku siz değil allah attırıyor

o mızrağı allah attırıyor

aslında siz hiç birşey yapmıyorsunuz

her şeyi allah yapıyor

ee islam kaynakları böyle söylüyor

saygılar,
spartaküs is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-07-08, 10:28  #3
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Giriş Tarihi: Oct 2006

Başlığı okuyunca Fatih dönemindeki saray Mollasının henüz beşikte olan Fatihin kardeşi için çıkardığı "katli vaciptir." fetvasının ele alınmış olabileceğini düşündüm.

Sayın Gezer

Temel İslam kaynaklarında “katli vacip olanlar” diye bir kavram yoktur.Bunu Kuran ve sağlam hadislerde bulmanız mümkün değildir..Dinden dönenin,evli iken başkasıyla zine edenin ve adam öldürenin öldürülebileceği söylenen bir hadis olmasına rağmen bu hadisin senedinde büyük sorunlar tespit edilmiştir.geriye savaş dönemlerinde savaş hukuku gereği öldürülebilen ve sizin deyişlinizle katli vacip olanlar kalmaktadır.Savaş halinde olunan bir yer ile misliyle karşılık da verilmezse din kendi geleceğini yitir.Ne var ki savaş döneminde bile bu öldüğrme sadece devletin eliyle gerçekleşir.Devlet ise bunu öldürmeden önce düşünme ve en azından yaptığı şeylerden vazgeçirme şansını verir.

Savaş dışında hiçbir inanç sahibi ve hiçbir fiili işlem öldürmeye sebep değildir.
özedönüş is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-07-08, 10:32  #4
spartaküs

öyle mi kab bin eşref niye öldürüldü?

savaş sırasında mı öldürüldü

hayır biraz sivri dilli olduğu için

turan dursunla şair kab bin eşrefin öldürülmesi arasında ne fark var?

tek fark birisi kitap yazdı diğeri şiir

bu laflarla bu olmuyor sayın öze dönüş

saygılar,
Eski01-07-08, 10:39  #5
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Alıntı:
Sayın spartaküs şöyle demiş:

Mesajı Göster
ne diyecekler

eğer ok atıp adam öldürüyorsan

o oku siz değil allah attırıyor

o mızrağı allah attırıyor

aslında siz hiç birşey yapmıyorsunuz

her şeyi allah yapıyor

ee islam kaynakları böyle söylüyor

saygılar,
Sözünü ettiğiniz ayetler aslında temel olarak "kader" ile ile ilgili inmiştir.Kader bağlamında herşeyin Allahın gücü ve denetiminde olduğuna dair Kuranın verdiği örneklerden birisi de bu örnek olmuştur.Bazı ayetlerde Allahın izni olmadan bir yaprak dahi yere düşemez denmektedir.Bu ayetlerde vahdeti vücud felsefesini dahi çıkarabilmeiz mümkündür.

Diğer bir yanlışlık da atılan şeyin ok ve mızrak olduğunu sanmanızdır.Ayette bahsedilen topraktır.
Alıntı:
Rivayet olunuyor ki, Kureyş ordusu, Akankal'den çıkınca, Peygamber Efendimiz buyurmuştu ki, İşte Kureyş, gurur ve iftihar ile geldi, Allah'ım bunlar Senin Resulünü inkâr ediyorlar. Bana verdiğin vaadi senden istiyorum ya Rabbi!" diye dua etti. İşte bu sırada Cebrail aleyhisselam geldi, "Bir avuç toprak al, onlara doğru at." dedi. Ne zaman ki, iki taraf savaşa tutuştular Peygamber Efendimiz bir avuç çakıl aldı yüzlerine doğru attı ve "yüzleri kurusun!" buyurdu. Bunun üzerine düşman saflarında gözüyle meşgul olmayan bir müşrik kalmadı. Bundan sonra bozuldular, müminler de enselerine bindi; bir yandan öldürüyorlar, bir yandan da esir alıyorlardı. Sonra savaş sona erince müslümanlardan "Şöyle kestim, şöyle vurdum, böyle esir aldım." diye ileri geri konuşanlar ve yaptıkları ile övünenler oldu.
İşte bu âyet bu övünen müslümanların söylemlerine karşı indi. Yani siz iftihar edip övünüyorsunuz, ama şunu iyi bilmelisiniz ki, onları sırf kendi gücünüzle yenmediniz, onları siz değil, Allah öldürdü. Ve toprak attığın vakit de sen atmadın ya Muhammed! Bir remiy, bir atış şeklinde bir iş yaptığın vakit, düşmanlara isabet eden ve etkileyen, hepsinin gözlerine batan o atışı sen atmadın, o atışın dış görünüşü senin idi, ama sonuçlarını ve etkisini sen yapmadın ve lâkin Allah attı.......Konu bedir savaşında Allahın yardımını gözardı eden müslümanlara uyarıdır.300 kişilik düzensiz bir ordunun 1000 kişilik techizatlı bir orduyu ancak Allahın yardımıyla kazanabileceklerini hatırlatmadır.
Eski01-07-08, 10:53  #6
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Alıntı:

Mesajı Göster
öyle mi kab bin eşref niye öldürüldü?

savaş sırasında mı öldürüldü

hayır biraz sivri dilli olduğu için

turan dursunla şair kab bin eşrefin öldürülmesi arasında ne fark var?

tek fark birisi kitap yazdı diğeri şiir

bu laflarla bu olmuyor sayın öze dönüş

saygılar,
Sayın Spartaküs

Turan Dursunun öldürülmesi siyasi bir cinayettir.Bu konuyu altını çizerek söylemiştim sivas olayı başlığında..Gerek Mumcu gerek Emeç gerek Dursun ve diğerleri ya derin güçlerin faili meçhul saldırıları ile gerekse de derin güçlerin denetiminde oldukları belgelenmiş Hizbullah,islami hareket v.b hareketleri ile ödürülmüşlerdir.

Esas konuya geçelim.Kab b. eşref konusunu zamanında Anibal ile tarytşırken şöyle demiştim.

Kab b eşref kendi halinde olan bir şair değildi.Kendi halinde olan şairler çok olmuştur.Ayet bunun gibi adamların yahudilerin içinde olacağını önceden müslümanlara haber vererek uyarmıştır.Hiç şüphesiz, sizden önce kitap verilenlerden ve Allah'a eş koşanlardan çok üzücü sözler işiteceksiniz. Sabreder ve Allah'a karşı gelmekten sakınırsanız bilin ki, bu üzerinizde sebat edilecek işlerdendir" (Âl-i İmrân 186)

Ayet kab ve benzerlerinin yazdıklarıan herşeye rağmen sabretmelerini istemişti.Kabın öldürülme kararı Kabın savaşçı niteliğine bürünmesi ile başlamıştır.Kab söylemlerinin etki etmediğini görünce müslümanlarla savaş halinde olan Mekkeye giderek müslümanlarla savaş antlaşması yapmıştır.Bu noktadan sonra kab artık savaşçıdır.İşin ilginç yanı Kab,bu antlaşmadan sonra şiirlerindeki hakaretin dozunu artırmış ve müslüman kadınlar aleyhine aşk şiirlerini söylemeye başlamıştır.Bundan sonra bu adamın öldürülme kararı açıklanmıştır.
Eski01-07-08, 10:56  #7
spartaküs

sayın öze dönüş,

çanakkale savaşında anlatılan o hurafelerin böylece kaynağının nereden geldiğini söylemiş oldun

bir avuç toprak parçasıyla savaş kazanılmış oldu

300 müslüman hiçbirşey yapmadı

ya bu politika "en çok ben öldürdüm en çok ganimeti ben alacağım"

diyenleri bastırmak için olmasın sayın özedönüş

saygılar,
Eski01-07-08, 11:14  #8
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Alıntı:
sayın öze dönüş,

çanakkale savaşında anlatılan o hurafelerin böylece kaynağının nereden geldiğini söylemiş oldun

bir avuç toprak parçasıyla savaş kazanılmış oldu
300 Müslüman karşı tarafı yendikten sonra övünmüşse ortada bir emeğin olduğu ortadadır.Ayet, bedir savaşının emeksiz kazandığını vurgulamak için değil,savaşı kazanmada sadece emğin öne çıkarılması ve Allah yardımının gözardı edilmesinin yanlışlığını ortaya koymak için inmiştir.Ayeti tekrar okumanızı istiyorum.Ayet bu gibi işlerde sadece madde düzeyinde yorumlar yapılmasının yanlışlığını vurguluyor.

Hz.Muhammedin bedir savaşı önce yaptığı dua da bunu gösteriyor.Yani bir avuç toprak alıp düşmanın gözüne attığında bunun maneviyatlarını bozacağını bildiği halde savaşın madde ve fiziksel düzeyini ihmal etmemiştir.Okçuların nerede olması gerektiğini,ne zaman yerlerinden ayrılabileceklerini hepsini bir ordu komutanı olarak yapmıştır.Ancak o tüm bu maddi ve manevi tedbirlere rağmen duayı gözardı etmemiştir.Belki de atılan toprağın düşmanın düzenini bozması o içten yapılan duaların sonucudur.

Hz.Muhammed bedirde o kadar içten dua etmiş ki miğferi yanağına batmış olduğu halde farkına varmamıştır."rabbim şu bir avuç insan bu savaşla yok olsa sana ibadet edecek kimse kalmayacak" diye yalvarmıştır.Bedir de madi ve manevi tüm tedbirler alınmıştır.Bu açıdan bunun sadece atılan toprakla kazanıldığını vurgulamış oluhnmuyor.
Eski01-07-08, 11:40  #9
spartaküs

Alıntı:
Sayın özedönüş şöyle demiş:

Mesajı Göster
Sayın Spartaküs

Turan Dursunun öldürülmesi siyasi bir cinayettir.Bu konuyu altını çizerek söylemiştim sivas olayı başlığında..Gerek Mumcu gerek Emeç gerek Dursun ve diğerleri ya derin güçlerin faili meçhul saldırıları ile gerekse de derin güçlerin denetiminde oldukları belgelenmiş Hizbullah,islami hareket v.b hareketleri ile ödürülmüşlerdir.

Esas konuya geçelim.Kab b. eşref konusunu zamanında Anibal ile tarytşırken şöyle demiştim.

Kab b eşref kendi halinde olan bir şair değildi.Kendi halinde olan şairler çok olmuştur.Ayet bunun gibi adamların yahudilerin içinde olacağını önceden müslümanlara haber vererek uyarmıştır.Hiç şüphesiz, sizden önce kitap verilenlerden ve Allah'a eş koşanlardan çok üzücü sözler işiteceksiniz. Sabreder ve Allah'a karşı gelmekten sakınırsanız bilin ki, bu üzerinizde sebat edilecek işlerdendir" (Âl-i İmrân 186)

Ayet kab ve benzerlerinin yazdıklarıan herşeye rağmen sabretmelerini istemişti.Kabın öldürülme kararı Kabın savaşçı niteliğine bürünmesi ile başlamıştır.Kab söylemlerinin etki etmediğini görünce müslümanlarla savaş halinde olan Mekkeye giderek müslümanlarla savaş antlaşması yapmıştır.Bu noktadan sonra kab artık savaşçıdır.İşin ilginç yanı Kab,bu antlaşmadan sonra şiirlerindeki hakaretin dozunu artırmış ve müslüman kadınlar aleyhine aşk şiirlerini söylemeye başlamıştır.Bundan sonra bu adamın öldürülme kararı açıklanmıştır.
sivas katliamının turan dursun ile ne alakası var

turan dursun 1991 yılında öldürüldü sebeb kitabı çok sertti ve inandırıcı idi

kab bin eşref müslümanların davasını kabul etmiyor ki bu onun hakkıdır

şiirleri de çok etkileyici ve bir o kadar da sert idi

onun karşısında hiç bir şair tutunamıyormuş

nasıl ebu cehil kılıçla cihat ettiyse

kab bin eşrefte silah olarak şiirle cihat etti

siz demezmisiniz "kısasa kısas "

şiire şiirle cevap verin bakalım

yoo çünkü muh
Eski01-07-08, 11:54  #10
özedönüş
Uzaklaştırıldı

Alıntı:

Mesajı Göster
sivas katliamının turan dursun ile ne alakası var

turan dursun 1991 yılında öldürüldü sebeb kitabı çok sertti ve inandırıcı idi

kab bin eşref müslümanların davasını kabul etmiyor ki bu onun hakkıdır

şiirleri de çok etkileyici ve bir o kadar da sert idi

onun karşısında hiç bir şair tutunamıyormuş

nasıl ebu cehil kılıçla cihat ettiyse

kab bin eşrefte silah olarak şiirle cihat etti

siz demezmisiniz "kısasa kısas "

şiire şiirle cevap verin bakalım

yoo çünkü muh

Hiçbirinize bu forumda laf dalaşlığına artık girmeyeceğim.Yalnız şunu söyleyeyim.Şu ana kadar güzel gidiyorduk.Neden hemen bu başlıkla düzeninizi bozdunuz.

Mesajımın neresinde Dursun ile sivas olayı ile ilişkilendişrmişim.Yazımda "sivas ile ilgili başlıkta da belirttiğim gibi" demişim.Burayı yalnız okumuşsunuz sayın Spartaküs

Kab ile ilgili ilk önce dayanağınız kendisi savaş insanı olmadığı halde öldürülmesinin yanlışlığı üzerine idi.Burada ise sizde duygusallıktan başka bir şey göremiyorum maalesef.Onun için cevap yazmayacağım.Fakat eğer kabın milletin namusuna sövmesi cihadı ise bu cihat anlayışıyla savaşanlar kesin haklıdır.Ben müslüman olmazsam bile "kab müslüman hanımlarının namuslarına dokunarak cihat etmiştir" denen bir yerde müslümanların yanında olurum.

Böyle cevaplar vermenize artık kızmıyorum.Sadece üzülüyorum.Bu cevaplarınızın ateist anlayışına vurduğu darbenin farkında değilsiniz.Oysa ateizmi bir varlık felsefesi olarak görsek beraber gerçeğe giden yolda bir çok konuda birbirimize yardımcı olabilirdik.

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 21:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)