Dergi

Blog

Evrim

Marksizm

Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > İnançlar ve Dinler > Kitaplı Dinler - Tarikatlar

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Yaradan neden bu dünyada adaletsiz!!! / konusu ne, nedir, nasıl, kim, kimdir, nasıldır? - İslamiyet, Hristiyanlık ve Yahudilik

Konu Araçları
Eski01-07-08, 22:09  #1
acem kızı
Yazar Adayı

Giriş Tarihi: Jun 2008
Yaradan neden bu dünyada adaletsiz!!!

Merhaba aranıza yeni katıldım....kafamı uzun zamandır kurcalayan bir konu var, elhamdülillah müslümanım... neden bu dünyada bazı insanlar bir dilim ekmeğe muhtaçken, ya da sağlıkları herşeye engel ve de maddi güçleri olmadan yaşamaya mahkum iken, diğer yandan sağlıklı, şen şakrak, maddi doyumun doruğunda insanlar yaşamakta... ahirette bunların bedeli ne şekilde olacaktır.. doğal olarak gidipte gelen olmadığına göre bunu yanıtlamakta zor olmalı..ama en azından kuran dan örnekle bana yardımcı olunabilir. sevgiler...
acem kızı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-07-08, 22:30  #2
supernovaA

supernovaA'nın Avatarı

İmtihan dünyasındayız
Allah kimilerini açlıkla kimilerini zenginlikle imtihan eder. Allah bu dünyadan sağ salim atlamamızı nasip etsin inşAllah.
Eski01-07-08, 22:33  #3
meyci
İnançlar & Dinler

Giriş Tarihi: May 2007

Alıntı:
Sayın acem kızı şöyle demiş:

Mesajı Göster
Merhaba aranıza yeni katıldım....kafamı uzun zamandır kurcalayan bir konu var, elhamdülillah müslümanım... neden bu dünyada bazı insanlar bir dilim ekmeğe muhtaçken, ya da sağlıkları herşeye engel ve de maddi güçleri olmadan yaşamaya mahkum iken, diğer yandan sağlıklı, şen şakrak, maddi doyumun doruğunda insanlar yaşamakta... ahirette bunların bedeli ne şekilde olacaktır.. doğal olarak gidipte gelen olmadığına göre bunu yanıtlamakta zor olmalı..ama en azından kuran dan örnekle bana yardımcı olunabilir. sevgiler...
Merhaba sayın Acem kızı,
Sorunuza dindar arkadaşlarımızın vereceği cevap sanırım insanların amellerinin niyetlerine göre olacağı ve allahın insanlara istedikleri takdirde rızk vereceği yönünde olacaktır, belki birde şöyle bir atasözüyle bağlanabilir: Allah sevdiği kuluna acı çektirirmiş.
Fakat agnostik düşünceye sahip bir birey olarak ben, varsa eğer tanrı insanların hayatına müdahale etmiyordur, insanların zenginlikleri tanrıdan gelmiyordur, bazı insanlar kendileri çok çalıştığı yada paraya çok değer verdikleri için zengin, bazıları da şükür etmeye alıştırılıp sömürüldükleri için fakirlerdir, aslında tanrı varsa bizi sadece iyi olduğumuz takdirde ödüllendirecektir, belki de tanrı yoktur, aslında onu doğaya karşı savunmasız olduğumuz için ve ölümden korktuğumuz için biz yaratmışızdır şeklinde bir cevap verebilirim.

meyci Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 02-07-08 13:14 .
meyci is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-07-08, 22:39  #4
supernovaA

supernovaA'nın Avatarı

Adaletsizlik yok ortada kesinlikle. Sana sadece şunu soruyorum. Doğuştan Kör mü olmak isterdin? ya da 50 milyar kaybetmek mi? Kör olmamak için 50 milyarı seve seve verirdin değil mi? o zaman Allah sana 50 milyardan daha değerli bir göz vermiş.

Allah sana sorsaydı " seni dünyaya fakir olarak yollamamı mı istersin yoksa ebedi yok olmak mı?" Elbette insanların en fakiri de olsa dünyada yaşamak istersin.

Bunun bilincinde olan gerçek bir müslüman halinden hiç de şikayetçi olmas. Yokluktansa fakir olarak yaşamak çok daha iyidir. Bu arada biz burada 60 bilemedin 70 yıl yaşayacağız. Kaldı ki eğer insan, Allah beni neden fakir yarattı diye verdiği diğer nimetleri unutmayıp nankörlük etmez ise ebedi cennetle Allah insana zaten insanın istediği her şeyi verecek.

supernovaA Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 01-07-08 22:42 .
supernovaA is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-07-08, 22:47  #5
filozofish

Giriş Tarihi: Aug 2007
Ülke / Şehir: Los Angeles

Alıntı:
Sayın supernovaA şöyle demiş:

Mesajı Göster
Adaletsizlik yok ortada kesinlikle. Sana sadece şunu soruyorum. Doğuştan Kör mü olmak isterdin? ya da 50 milyar kaybetmek mi? Kör olmamak için 50 milyarı seve seve verirdin değil mi? o zaman Allah sana 50 milyardan daha değerli bir göz vermiş.

Allah sana sorsaydı " seni dünyaya fakir olarak yollamamı mı istersin yoksa ebedi yok olmak mı?" Elbette insanların en fakiri de olsa dünyada yaşamak istersin.

Bunu bilincinde olan gerçek bir müslüman halinden hiç de şikayetçi olmas. Yokluktansa fakir olarak yaşamak çok daha iyidir. Bu arada biz burada 60 bilemedin 70 yıl yaşayacağız. Kaldı ki eğer insan, Allah beni neden fakir yarattı diye verdiği diğer nimetleri unutmayıp nankörlük etmez ise ebedi cennetle Allah insana zaten insanın istediği her şeyi verecek.
Ne kadar da secerek sorulmus bu sorular!!

Biraz daha zorlayalim bakalim konuyu daha degisik sorular cikicak mi?

Sana yasadigin hayat boyunca hem psikolojik hemde biyolojik olarak korkunc acilar verecek bir hastalikla mi dogmak isterdin? Yoksa hic dogmamak mi?
Seni dogumundan olumune kadar kole yapicak bir donemde mi dogmak isterdin, hic dogmamak mi?
Yamyam olarak mi dogmak isterdin? Hic dogmamak mi?
Hitler olarak mi dogmak isterdin? Hic dogmamak mi?

Ben daha bir suru ornek dusunebilirim. Nasil imtihansa bunlar? Nasil hayat sa bunlar?

Dusunun bir kere kucucuk bir cocuk doguyor, vede sadece 6 ay yasiyor, ama oyle bir hastalikla dogmus ki, hep aci cekiyor, durmadan agliyor. Bana kimse alti ay yasayan bu bebegin imtihan edilgini oner surememez, yada bu bebegin adaletli bir Tanri tarafindan yaratildigini.

Ha dersenizki Tanri merhametsiz, adaletsiz, vede gaddar bir yaraticidir, o zaman baska!
Eski01-07-08, 22:51  #6
katrin

Giriş Tarihi: Jan 2007

Alıntı:
Sayın acem kızı şöyle demiş:

Mesajı Göster
neden bu dünyada bazı insanlar bir dilim ekmeğe muhtaçken, ya da sağlıkları herşeye engel ve de maddi güçleri olmadan yaşamaya mahkum iken, diğer yandan sağlıklı, şen şakrak, maddi doyumun doruğunda insanlar yaşamakta... ahirette bunların bedeli ne şekilde olacaktır.....
sn acem kizi,

illa da bir imtihan olmali degil mi? Yoksa bu haksizlik olurdu? Bu haksizligi da önleyebilcek tek varlik tanri!

Neden insanlarin geldikleri konumlari, ilk önce, sadece kendi akillarina yüklemeyi denemiyorsunuz?

Her insan akillidir, önemli olan o akli nereye harcadigidir.
Mesela, tabulara mi tutsak etmistir? Özgür mü birakmistir? Gelistirmis midir?
Nasil bir hayat tarzi secmistir? Hos! secebilmis midir?
Bunlar cevabiniza ulasabilmenizde önemli kriterlerdir.

saygilar
katrin is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-07-08, 22:57  #7
katrin

Giriş Tarihi: Jan 2007

Alıntı:
Sayın supernovaA şöyle demiş:

Mesajı Göster
Allah sana sorsaydı " seni dünyaya fakir olarak yollamamı mı istersin yoksa ebedi yok olmak mı?" .
var olmayan biri nasil yok olsun? Yok olmayi nereden bilsin? yok olmak ile fakirlik arasinda nasil bir kiyas yapabilsin?
Yok olmanin ve fakir olmanin nasil bir sey oldugunu tatmis mi bu insan?
katrin is online now   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-07-08, 23:02  #8
meyci
İnançlar & Dinler

Giriş Tarihi: May 2007

Alıntı:
Sayın filozofish şöyle demiş:

Mesajı Göster
Ne kadar da secerek sorulmus bu sorular!!

Biraz daha zorlayalim bakalim konuyu daha degisik sorular cikicak mi?

Sana yasadigin hayat boyunca hem psikolojik hemde biyolojik olarak korkunc acilar verecek bir hastalikla mi dogmak isterdin? Yoksa hic dogmamak mi?
Seni dogumundan olumune kadar kole yapicak bir donemde mi dogmak isterdin, hic dogmamak mi?
Yamyam olarak mi dogmak isterdin? Hic dogmamak mi?
Hitler olarak mi dogmak isterdin? Hic dogmamak mi?
Bir soru da benden gelsin, ama önce bir muhabbetimi anlatayım. Geçenlerde reenkarnasyona inanan bir arkadaşla konuşuyorduk, o kadar güzel anlatıyordu ki, sözde önceki hayatında afrikada araştırma yapan yunanistanlı bir bilim insanıymış ve geleceğe umutla bakıyordu bir daha ki hayatında prenses olmak falan... Ben de şöyle dedim nedense hep hatırlanılan anılar o eski prenses hayatlar ama yaşanılan hayat bu sefil hayat, hiç bir prenses tutup da ben önce ki hayatımda bir köleymişim diye hatırlamıyor. Ya bir dahaki hayatında köle olarak dünyaya gelirsen diye sordum nerdeyse dünyası başına yıkılıyordu.
Gelelim sorumuza,
İnternette duymuştum çin işkencesi dedikleri, etini gün be gün, parça parça, seni öldürmeyecek kadar azar azar kesmekmiş. O günlerde yaşayıp belki de aylar sürecek böyle bir işkenceye mi maruz kalmak isterdin yoksa hiç doğmamak mı?
meyci is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-07-08, 23:02  #9
acem kızı
Yazar Adayı

Sevgili arkadaşlar, cevaplar için tşkler ama bazı arkadaşlarımız sanırım ben ifade edemediğimden hiç alaka, cevap yazmışlar.. Bu dünyadaki adaletsizlik, ahirette nasıl dengelenecekti sorum.. Günahların veballari zengin ve fakirde aynı olacağına göre,yani diğer tgarafta eşitlik var, adalet var, bu böyle düşünüldüğünde, zengin bu dünyadaki refahı ilemi kalacak?
acem kızı is offline   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski01-07-08, 23:04  #10
supernovaA

supernovaA'nın Avatarı

Alıntı:
Sayın meyci şöyle demiş:

Mesajı Göster
Merhaba sayın Acem kızı,
Allah sevdiği kuluna acı çektirirmiş.
Değerli meyci

Ben bir dindar olarak söylemek istiyorum. Biz evren alemi içerisindeki dünyada 60 bilemedin 70 sene yaşayacağız. Ahiret alemi içerisinde ise ebedi olarak yaşayacağız.

Bazı insanlar gerçekten de büyük yokluklar çekiyor günümüzde. Can çekişen kanser hastaları, açlıktan kıvranan fakirler...

Allah'ın kuluna bir acı verdiğini düşünelim. Örneğin kulunu haksız yere birisi tartaklasın. Allah kulunun haksız yere tartaklanmasından dolayı ona öbür dünyada çok büyük hediyeler veriyor. 5 acı veriyor fakat 1000000000 güzellik veriyor. Hatta Allah hastalanan kişilerin çektiği acılardan dolayı Kulun yaptığı günahlarını bağışladığını söylüyor. Ahiret alemine göçtüğümüzde diyeceğiz:" keşke burda derimi kesselerdi de cennette Allah'ın şu büyük kullarının sahip olduğu nimetlere ben de sahip olsaydım"

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı