Yazıyaz Forum RSS beslemesi

Bu nedir?

"Seviyenin olmadığı bir yerde ne özgür düşünce, ne de demokratik bir ortam oluşabilir."

Lütfen forum kurallarını okuyunuz.

Geri Dön Yazıyaz Forum > Diğer > Konu Dışı > Arşiv

Üye OlSık SorulanlarÜye Listesi Takvim Arama Yeni Mesajlar Forumları Okundu İşaretle

Kapalı Konu

Konu Araçları
Eski12-06-06, 17:39  #1
melnur
Yazıyaz Grup
Genel Koordinatörü

Giriş Tarihi: Aug 2005
"İki Nazenin..."

Nazenin Fatehi...
18 yaşında bir genç kız.
İran'da, hapishanede ölümü bekliyor.

"Öyküsü şöyle: Nazenin, Sanandaj'dan Tahran varoşlarına göç etmiş fakir bir Kürt ailesinin 6 çocuğunun en büyüğü. 'Şimdi' 18 yaşında. Babası çalışamıyacak kadar hasta. Annesi evlere temizliğe gidiyor. Nazenin de kardeşlerine bakıyor."

"Geçen yıl bir gün Nazenin bir akraba kızıyla çarşıya giderken, 4 adam önlerine çıktı. Kaçmaya başladılar, 'imdat' istediler. Faydasız. Adamlar onları bir otomobile atmaya çalıştılar. O sırada Nazenin saldırganlardan birinin bıçağını kaptı ve...""Gerisini anımsamıyor. Bir saldırgan öldü. Tüm çağdaş ülkelerin ceza yasalarında 'meşru Savunma' sayılan fiil."

Ama orası İran! Oradaki yasalar egemenliğini ve meşruluğunu "göksel yasalardan" alıyor. Ne bir avukat, ne de yoksul ailesinden başka uğraşan. Sonuçta idama mahkum ediliyor. Aslında hiç karşı koymasaydı ne olurdu; bu kez de gayrimeşru çocuk doğurmaktan ağır hapse mahkum olurdu.

Ama İran'da da duyarlı insanlar var. İnsan hakları ihlallerini bin bir zorlukla da olsa bütün dünyaya duyurmaya çalışan, arada bir bunu da başaran duyarlı insanlar...Haber Kanada'ya "uçuyor". Bir gazetede küçücük puntolu bir haber ve bu haberi okuyan bir başka gençkız.

Onun da adı Nazenin...

Nazenin Afşinjam.
26 yaşında Kanada'da yaşayan bir İran'lı...
Humeyni'den sonra Kanada'dan kaçan İran'lı bir ailenin kızı...

"Özgür Nazenin, idam mahkumu Nazenin'i kurtarmak için tek başına bir kampanya başlattı. Dünyanın her yerinden 170 bini aşkın imza topladı. Kampanya BM ve Uluslararası Af Örgütünün dikkatini çekti. Böylece yankı halkaları genişledi."

"Sonunda halkalar Tahran'a ulaştı. Ve nükleer krizde dünyaya meydan okuyan mollalar, bir genç kız karşısında geri adım atıp eşi görülmemiş bir karar almak zorunda kaldılar: Nazenin Fatehi yeniden yargılanacak."

26 yaşındaki Nazenin'in olağanüstü çabasıyla yeniden yargı önüne çıkacak olan 18 yaşındaki Nazenin, ne zaman ve nasıl yargılanır bilinmiyor ama, bu öykü bizlere çok şey anlatıyor.

Bugünkü Sabah gazetesinde Sn.Erdal Şafak'ın köşesinde rastladım bu habere...Hem yeryüzündeki karanlıkların hala egemen olmasından ötürü rahatsızlık duydum, hem de bir insan duyarlığının kitleleri nasıl da harekete geçirebileceğinin mutluluğunu yaşadım. Sonu ne olur bilmiyorum. Belki sonunda yine aynı cezaya çarptırılacak. Ama güzellikler için, iyilikler için, aydınlıklar için
insan dayanışmasının görkemine tanık olmak bile bu haksızlıklarla dolu olan dünyada insanın içini ısıtmaya yetiyor.

Bir imza da bizler verelim.
Hemen.
Şimdi...

( Koyu bölümler Erdal Şafak'ın yazısından alıntıdır...)
melnur is offline  
Eski17-06-06, 16:31  #2
komutan

komutan'nın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006
Ülke / Şehir: Vatansız yerden

Şeriat isteyen arkadaşalrımız bu konuda ne diyecek çok merak ediyorum doğrusu...Görmezden mi gelecekler...
Eski17-06-06, 18:09  #3
Hamas
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Mar 2006

Alıntı:
Sayın komutan şöyle demiş:

Şeriat isteyen arkadaşalrımız bu konuda ne diyecek çok merak ediyorum doğrusu...Görmezden mi gelecekler...

Ben şeriat istiyorum ne dememi bekliyosun bu konuda.Şeri hükümlere göre yönetilmiyor iran diye binlerce satırlık yazılarla doldurduk forumu buda 1001 ci satırımız iranda uygulanan kurallar şeriat kanunları değildir.
Hamas is offline  
Eski17-06-06, 19:08  #4
suri
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Jun 2006

Sayın Scarface İran peki uygulanan kurallar nedir?
suri is offline  
Eski17-06-06, 19:11  #5
ASİ12
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Dec 2005

İran'da kâğıt üzerinde şeriat varmış gibi görünse de İran geleneklerine göre yönetilen bir ülkedir.Ben şeriat istemiyorum ama İran'da uygulanana şeriat demek yanlış olur.
ASİ12 is offline  
Eski17-06-06, 19:14  #6
komutan

komutan'nın Avatarı

Nedir uygulanan? Bunun bir ismi yok mu?
Açın konuyu biraz..
Takkiye yapmayın lütfen...
Eski17-06-06, 19:19  #7
suri
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Jun 2006

Sayın ASİ
Bunlara İranın gelenegi diyerekten İran ve Fars kültürü hakkında fazla bir sey bilmediginiz ortada.
suri is offline  
Eski17-06-06, 19:51  #8
Hamas
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Mar 2006

Alıntı:
Sayın komutan şöyle demiş:

Nedir uygulanan? Bunun bir ismi yok mu?
Açın konuyu biraz..
Takkiye yapmayın lütfen...

İsmi var iran anayasası.Şeriat ta bu anlatılan olayın hükmünü bulun getirin kanıtlayın sonra şeriatta bu böyle diyebilirsiniz.Ancak adı söylediğim gibi iran anayasası olabilir ancak.Takiyyeyle işimiz olmaz bizim, ancak demogoji ve çamur sizin asıl mesleğiniz olmuş.Şeri hükümleri bilmeden irana bakarak önümüze bunları getirirseniz bunun adı sadece çamurdur.Burada iranın kanunlarını savunan hiç kimse yok.Şeri hükümler üstüne varsa bir bilginiz konuşalım ancak ne zaman konuşulmaya kalkışılsa iranda iran.Bu şekilde bir yere varamayız söylediğim gibi o iranın anayasası.Bizim savunduklarımız ALLAHIN anayasası yani kuran yani şeriat!
Hamas is offline  
Eski17-06-06, 20:04  #9
komutan

komutan'nın Avatarı

İran islam cumhuriyeti değil midir?
Anayasası ise şeriat değil midir?
İran anayasası isim olarak farklı olsa bile uygulanan yasalar şeriat yasaları değil midir?
Hırsız'ın eli kesilerek cezası verilmez mi?
Adam öldüren kişi merhumun bir yakını tarafından cezası infaz edilmez mi?
Fuhuş yapan kadın recm edilmez mi?

Dünya'nın her yerinde anayasalar vardır ve devletler veya toplumlar kendisine göre değiştirir veya yeniden şekillendirir..
Anti-demokratik olan bir anayasa ile insanları cezalandırmak sizin vicdanınızı rahatlatır mı?
Şeriat bile olsa anti-demokratik yasalar insanları bir arada tutmayı becerebilir mi?
1000 yıldan fazlaca önce olan yasalar ile toplumları yargılamak ve cezasını bu yasalar ile vermek doğru mudur?
Eski17-06-06, 20:11  #10
ASİ12
Forumdan Uzaklaştırılmış

Giriş Tarihi: Dec 2005

Alıntı:
Sayın ASİ
Bunlara İranın gelenegi diyerekten İran ve Fars kültürü hakkında fazla bir sey bilmediginiz ortada.
İran değil Arap geleneği ama maalesef İran kendi kültüründen çok uzaklaşmış durumda.Arap geleneğinden kastettiğimde erkek>kadın anlayışıdır.
ASİ12 is offline  
Kapalı Konu

Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir)

Konu Araçları

Gönderme Kuralları
Foruma mesaj değil yazabilirsin
Forumdaki mesajlara değil cevap yazabilirsin
Foruma dosyadeğil ekleyebilirsin
Forumdaki mesajınıdeğil düzeltebilirsin.

vB KoduAçık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +3. Şuan saat: 03:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)