|
|
||||||||||
| #1 | |
Forum Kurucu Üyesi ![]() Giriş Tarihi: Mar 2005 Ülke / Şehir: 23185
| Değerli arkadaşlar, Mozart'ın yüzyıllar önce bestelediği ve konusu Topkapı Sarayı'nda geçen Saraydan Kız Kaçırma isimli harika opera, 24 Haziran Cumartesi gecesi, konusunun geçtiği yerde, yani Topkapı Sarayı'nda sahnelenecektir. Normalde biletler 50 YTL, fakat bu gösteri için sonradan öğrenci kontenjanı yeniden açılmış ve öğrenci biletleri 10 YTL. Eğer imkânınız varsa bence mutlaka seyredin, tarihi bir sarayda tarihi bir gösteriyi kaçırmayın. Biletler AKM gişeleri ve biletix.com 'da Sevgiler... __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
| #2 | |
| Bu gece bambaşkaydı gerçekten! Oyun açık havada sahnelendi. Dekor yoktu. Çünkü zaten sahnelenen yer, dekorun ta kendisiydi. Konunun geçtiği yer yani Topkapı Sarayı... Işıklandırmalarla tarihi dokuya daha fazla dikkat çekilmeye çalışıldı. Açık hava olması da seyir zevkini ikiye katladı. Oyunda bir dekor olan ağaç için bir dekor arayışına gerek yoktu. Zira, ağaç yanıbaşımızdaydı; yapraklarının kokusuyla da! Derken, birden oyunun ortasında Mehter Marşı beliriverdi. Oyun içindeki marşı seslendirdiler, tabi klasik müzik olarak. Tam da yerine oturmuştu bu durum. Kostümler de dönemi birebir yansıtıyordu. Sanatçıların performansı da bu artı hanelerine eklenince seyir zevkine doyulmaz bir eser ortaya çıkmış. Şu ana kadar seyrettiğim en başarılı opera temsili olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. __________________
En güzel besinler, içinde antioksidan barındıranlardır :) |
| #3 | |
Guest Mesajlar: n/a
| Selam arkadaşlar...Biz de Türker Beyle aynı mekanda yani Topkapı Sarayı Bab-üs Saade (Saadet Kapısı) önünde enfes bir dekor içinde "Saraydan Kız Kaçırma" operasını izledik.Ara sıra yaz esintisi olsa da bu geceye muhteşem bir hava kattı.Çünkü ağaçların hoş kokuları bizi başka bir dünyaya götürdü.Mozart'ın bestelediği bir marşın Mehter Takımı tarafından seslendirileceğini duyunca çok da sevinmemiştim.Osmanlı görkemini sevmeyen bir kişi olarak onlardan Mozart'ı dinlemek güvenli sularda keyifli bir yolculuk gibiydi. Benim için de Saraydan Kız Kaçırma gerek sanatçıları gerek dekoru açısından izlediğim en iyi operaydı diyebilirim. Güler Tarafından düzenlenmiştir. Düzenlenme zamanı: 23-06-06 17:37 . |
| #4 | |
![]() Giriş Tarihi: Apr 2006 Ülke / Şehir: İstanbul
| Bu opera kesinlikle verdiğiniz paraya değer! Dün gece mükemmeldi! Sanatçılar, dekor, kostümler birbiriyle çok uyumluydu. Sevdiğim opera sanatçılarını canlı olarak açık havada dinlemek ayrı bir keyifti doğrusu. Gecede Eva Mei benim bir numaramdı :-) Çok başarılı bir soprano. Ama beni üzen onun az alkış alması oldu Sanki bazı insanlar o gece o mekanda bulunmak için gelmişlerdi.Mozart'ın en sevdiğim operalarından birini dün gece o tarihi mekanda, esintili bir yaz gecesinde izlemiş olmaktan çok büyük mutluluk duydum. ![]() |
| #5 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| Sn.Türker, henüz rastladığım ve geçmişte kaldığı için geç kalınmış olsa da çok sevdiğim Mozart'ı yad etmeden geçemeyeceğim. Onun devri ve zamanı hiç geçmediğine göre, sergilenip bitmiş bir gösteri ve müziği de tarihinden öte geçmiş sayılmaz. Hem zaten 2006 yılı Mozart yılı değil mi? Tüm eserleri müzik arşivimden sık sık çıkarak akşamları kitap okumama eşlik ederken ve film arşivimdeki Amedeus filmindeki "senin yerin aristokrat züppelerinin yanı..." cümlesi hep aklıma gelirken yazmamazlık edemezdim. Oysa o şovenist milliyetçi bile değil. Gittiğiniz operası bunun kanıtı değil mi? Sadece saraydan kız kaçırma mı? Türk Marşı! pekala bizim zor ve kulağıma hoş gelmeyen müziğinin yerini alabilirdi. Batının düşman ve hakir gördüğü doğuyla birleşmekten korkup gocunmamış. Müziğini de onun müziğine açmaktan çekinmemiş. Bunlar ancak küçük, yeteneksiz ve korkak insanların yapacakları şeylerdir. Sizin şanslı olarak orada izlediğinizi biz ne yazık ki burada ancak her sene devlet opera ve balesinin değişmeyen standart haliyle izleyebiliyoruz. o bakımdan size gıpta edip kıskançlık kızgınlığına girdim hatta. Biz sadece balkondan denize bakıp kitap okurken sık sık klarnet konçertosunun ikinci bölümüyle hüznümüzden, kızgınlıklarımızdan kurtulup terapi görebiliyoruz. Sizin adınıza sevindim ve biz göremeyenlerin adına üzüldüm... __________________
"Dürüst insanların ceza görmeden ülkelerine hizmet edebilecekleri zaman henüz gelmedi" Isidore de ROBESPİERRE (1794'ten beri) |
| #6 | |
| Evet Sayın Norma. Mozart'ın henüz o dönemde kültürel farklılıkları yansıtan ve onları kucaklayan anlayışı günümüzde dahi güncelliğini koruyor. Doğu ve batı arasındaki kültürel farklılık ve ortaklıkları yüzyıllar önce bu kadar da güzel anlatabilmiş. Mozart o nedenle hiç ölmeyecek. Yüzyıllar sonra dahi, Papageno'nun tekerlemeleriyle bize çocuksu bir mutluluk verirken, hüzünlü aryalarla da bize yine o evrensel hüznü tattıracak. İdobale'nin bu yıl "standart" haliyle de olsa Saraydan kız kaçırma'yı sahnelemesini çok isterim. Uzun süredir burada sahneye konmuyor bildiğim kadarıyla. Ben de mesajınızdan esinlenerek Mozart'ın klarnet konçertosunu dinliyorum şu anda, teşekkürler... |
| #7 | |
![]() Giriş Tarihi: Jun 2006
| TAmam madem öyle ben de her hafta mutlaka bir gün cd çalara giren ve bütün kızgınlığımı alıp götüren konçertoyu koyuyorum. Zira şu an biraz üzüntülüyüm değer verdiğim biriyle karşılıklı yanlış anlaşılmalara maruz kaldığımdan. Hatta tamamlamak için Out of Africa filmini de arşivimden çekip koyabilirim. İki büyük oyuncunun filmde onu koyup dinleyişi gibi. Mozart operanın ille de italyanca olması zihniyetini yıktı, Mozart sıradan vatandaş Figaroya değer verdi, Mozart doğudan uzak durmadı, evrenselliğini gösterdi, Mozart operaya, müziğe, hüzünle beraber neşeyi, hareketliliği de getirerek fark yarattı, ve mozart bütün dünyayı aynı anda kucaklayıp kaldırabilecek kadar büyük oldu. Şimdiki küçük ve sadece kendi eksenini görebilen ve düşünebilen insanların bunu başarabilmeleri öylesine imkansız ki, ümit bile etmemek gerek. Benim bütün görebildiğim, hissedebildiğim bunlar. Belki daha fazla yaşasaydı kim bilir neler eklenirdi. Boşuna değil yani dünyada pek çok insanan Rock me Amedeus diye şarkılara eşlik etmeleri. Ya da benim gibi sertab erenerin Sihirli Flütten gece kraliçesine eşlik etmesi. Bu arada, Mozart'ın doğuyla iyice yakınlaştığını hissetmek isterseniz Fransız Müzisyen Huges de Courson'un "Mozart in Egypt" albümünü de beğenerek dinleyebilirsiniz. Bu gece burada öylesine güzel ve ılık bir gece ki, balkondan manzaraysa görülmeye değer ve Mozart'ın şerefine.... İyi geceler.... __________________
"Dürüst insanların ceza görmeden ülkelerine hizmet edebilecekleri zaman henüz gelmedi" Isidore de ROBESPİERRE (1794'ten beri) |
| #8 | |
| Şu an bulunduğum bilgisayarda müzik dinleme imkânım olmadığından Saraydan kız kaçırma'nın uvertürünü mırıldanmakla yetineceğim muhtemelen ama bana bu ılık gece, sessizliğiyle eşlik edecek. Bu arada, önerdiğiniz albümü en kısa zamanda edinip dinleyeceğim, çok teşekkürler. |
![]() |
| Şimdi Bu Konuyu Görüntüleyenler: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
| Konu Araçları | |
|
|